در نشست ستاد اقتصادی دولت مطرح شد
تأکید رئیسی بر مقابله بی امان با قاچاق سوخت
رئیس جمهوری بر به کارگیری همه ظرفیت ها و هماهنگی دستگاه های اجرایی با ستاد مقابله با قاچاق برای مقابله بی امان با این معضل اقتصادی و اجرای دقیق قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی با همکاری کل دستگاه های مسئول تأکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست ستاد اقتصادی دولت روز سه شنبه، ۲۸ فروردین ماه به ریاست سیدابراهیم رئیسی و به منظور بررسی تازه ترین وضع پیشگیری و مقابله با قاچاق برگزار شد.
در ابتدای این نشست سیدمجید رضوی، دبیر ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالا ضمن ارائه گزارشی از وضع قاچاق کالا و سوخت از مبادی ورودی رسمی و غیررسمی، به دیگر ابعاد این پدیده از جمله حجم بالای گردش مالی قاچاق، استفاده از بسترهای قانونی برای دور زدن قانون، مسیرهای قاچاق کالا و سوخت از خارج به داخل و از داخل به خارج و نقش پشتیبانان مسیر و روند قاچاق پرداخت.
رئیس جمهوری پس از شنیدن این گزارش و دیدگاه های اعضای ستاد اقتصادی دولت در سخنانی با بیان اینکه مبارزه و مقابله با قاچاق، کمک به تولید و اشتغال در کشور است، بر برنامه ریزی هماهنگ همه دستگاه های اجرایی نسبت به شناسایی و مسدودسازی زمینه های قاچاق و هماهنگی کامل با ستاد مقابله با قاچاق برای مقابله بی امان با این معضل اقتصادی تأکید کرد.
رئیسی با اشاره به آثار سوء قاچاق، تبیین ابعاد خسارت های قاچاق به زیرساخت اقتصادی کشور را برای مدیران و همه استانداران ضروری دانست و تصریح کرد: مبارزه با قاچاق موضوعی فرادستگاهی است و همه مدیران دولتی موظفند بدون هرگونه تأخیر با بهره گیری از قانون موجود و به کارگیری همه ظرفیت ها، مقابله قاطع با قاچاق را جزو اولویت های کاری خود قرار دهند.
رئیس جمهوری در این نشست بر اجرای دقیق و کامل قانون تازه به تصویب رسیده ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری، ملوانی و ته لنجی) با همکاری همه دستگاه های مسئول و اعمال نظارت جدی بر نوع و حجم کالاهای وارداتی و ثبت اطلاعات آن در سامانه های گمرکات کشور تأکید کرد.
معاون رئیس جمهوری:
متخصصان وزارت نفت تحریم ها درتولید و صادرات نفت را بی اثر کرده اند
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه دشمنان سعی کردند بازار جهانی نفت را برای ما محدود کنند، گفت: وزارت نفت توانسته در عمل اثر تحریم ها را در زمینه فروش و تولید نفت کم کند و آنچه تولید می کند، از قبل بازارش مهیاست. داود منظور در نشست خبری مشترک با احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت، با بیان اینکه کل تبصره ۸ بودجه امسال موضوع هدفمندی یارانه ها را دنبال می کند، گفت: منابعی که دولت از فروش بنزین، گازوییل و دیگر فرآورده های نفتی به دست می آورد، صرف بازتوزیع به خود مردم می شود؛ به این معنا که در عمل منابع حاصل از بخش نفت و گاز که در فروش انواع حامل انرژی حاصل می شود، عینا در قالب تبصره ۸ یا قانون هدفمندی یارانه ها به مردم بازپرداخت خواهد شد. وی تأکید کرد: یکی از انواع پرداخت ، یارانه های نقدی است که بخش بزرگی از جامعه این یارانه های نقدی را دریافت می کنند، برخی براساس آزمون وسع خانوار ماهانه ۳۰۰ هزار تومان یا ۴۰۰ هزار تومان دریافت می کنند که کل منابع آن، سالانه ۳۳۰ هزار میلیارد تومان است.
معاون رئیس جمهوری درباره درآمدهای نفتی در بودجه افزود: به دنبال کاهش سهم نفت در بودجه کل کشور هستیم؛ در عین حال دولت سیزدهم تلاش کرد در ۲.۵ سال گذشته کشور را به ظرفیت های تولید و صادرات نفت بیش از تحریم ها نزدیک کند، امروز روزانه بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی در کشور تولید می شود که مقایسه آن با رقم روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه ای نیمه نخست سال ۱۴۰۰ نشان از تلاش دولت برای بازگرداندن ظرفیت های نفتی به قبل از تحریم است.
منظور با اشاره به اینکه تولید نفت ایران پیش از تحریم ها روزانه ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه بود، تصریح کرد: برنامه امسال دولت این است که روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید بیفزاید؛ بنابراین نظر دولت در مجموع این است که از ظرفیت نفت و گاز برای توسعه کشور حداکثر استفاده را ببرد، اما در عین حال منابع نفت و گاز را به منابع تأمین مالی هزینه های جاری و دستمزد دولت تبدیل نمی کنیم.
نفت ذخیره شده روی آب نداریم
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه دشمنان سعی کردند بازار جهانی نفت را برای ما محدود کنند، گفت: آنها زحمت خود را زیاد کردند زیرا متخصصان ما در وزارت نفت و شبکه فروشی که این وزارتخانه در اختیار دارد در عمل توانستند تحریم ها را در زمینه صادرات و تولید نفت بلااثر کند، امروز دیگر نفتی روی کشتی ها نداریم که منتظر فروش آن باشیم؛ همه آنچه تولید می کنیم از قبل بازار آن مهیا شده است.
وی اظهار کرد: درباره گاز هم در مقایسه با پیش از دولت سیزدهم، یک جهشی قابل توجه در صادرات گاز داشتیم؛ به هر حال برنامه صادرات گاز به کشورهای همسایه را داریم و آقای اوجی، وزیر نفت در این باره هم توضیح خواهند داد؛ بنابراین صادرات نفت و گاز جزو اولویت های دولت است و موانع آن را هم برطرف کردیم و شبکه توزیع قابل اعتمادی ایجاد شده است، به تازگی هم قیمت نفت افزایش یافته و این برای ما یک فرصت است و امیدواریم از فرصت قیمت بالای نفت بتوانیم برای تأمین منابع توسعه کشور استفاده کنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور:
بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش صنعت نفت است
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش صنعت نفت است، گفت: در این جنگ اقتصادی که علیه ملت ایران راه افتاده است، سرداران دفاع از کشور مدیران صنعت نفت هستند و اگر آنها در میدان باشند، منویات رهبر معظم انقلاب محقق می شود.
ذبیح الله خدائیان در نشست با مدیران ارشد صنعت نفت با تأکید بر ضرورت حمایت از بخش خصوصی برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳، خواستار شفافیت در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی شد.
وی با بیان اینکه زیرساخت مسائل و موضوع های فرهنگی، اجتماعی و... اقتصاد است، افزود: بیش از ۱۵ سال است که رهبر معظم انقلاب، شعار سال را با موضوع اقتصادی تعیین می کنند که این موضوع به مهم ترین مسئله کشور، یعنی معیشت مردم اشاره دارد.
خدائیان در بخشی دیگر از سخنان خود خطاب به مدیران ارشد صنعت نفت گفت: بار اصلی تحقق شعار سال بر دوش شماست، در این جنگ اقتصادی که علیه ملت ایران راه افتاده سرداران دفاع از کشور شما هستید و اگر شما در میدان باشید منویات رهبرمعظم انقلاب محقق می شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه سخنان خود چند توصیه مهم به مدیران ارشد صنعت نفت ارائه کرد که یکی از آنها استفاده گسترده از ظرفیت های بخش خصوصی در حوزه نفت، پتروشیمی و گاز بود.
خدائیان با اشاره به مدیریت در مصرف و نفت گاز و صرفه جویی حامل های انرژی در کشور، با یادآوری این مسئله که برای مدیریت این مصرف قانون وجود دارد، افزود: در این زمینه باید پیشگیری در دستور کار قرار گیرد و راهکارهای لازم برای ذخیره سازی گاز گرفته شود.
وی اظهار کرد: مدیران باید توسعه و گسترش میدان های نفتی و سرمایه گذاری در این بخش را دستور کار قرار دهند و در این زمینه توجه ویژه به بخش حقوقی در امضای قراردادها داشته باشند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور بر ارتقای سامانه سپهتن (پایش و نظارت هوشمند تردد ناوگان حمل و نقل جاده ای) به منظور جلوگیری از قاچاق سوخت تأکید کرد و خواستار راه اندازی این سامانه شد.
خدائیان با اشاره به اینکه سیاست قوه قضاییه و سازمان بازرسی کل کشور حمایت از بخش خصوصی و سرمایه گذاری مشروع است، اظهار کرد: از جمله مواردی که زمینه حضور بخش خصوصی در آن فراهم است، بخش پایین دست صنعت نفت به ویژه پتروشیمی هاست که باید شرایط حضور این بخش فراهم شود.
در نامه وزارت جهاد کشاورزی انجام شد:
قدردانی از همکاری های وزارت نفت برای تأمین کالاهای اساسی مردم
وزارت جهاد کشاورزی از وزارت نفت برای همکاری و تلاش مستمر در مسیر تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم قدردانی کرد.
وزارت جهاد کشاورزی طی نامه ای به مسئولان ارشد دولت، با ارائه گزارشی از روند تامین کالاهای اساسی، از همکاری سازنده، تلاش های موثر و پیگیری مستمر وزارت نفت برای تامین کالاهای اساسی موردنیاز مردم در قالب های مختلف از جمله تهاتر نفت و کالاهای اساسی در سال ۱۴۰۲ تشکر و قدردانی کرد.
رویه تهاتر نفت و کالاهای اساسی چند اثر مهم برای کشور دارد که صرفه جویی ارزی ۱۵ درصدی در تامین کالاهای اساسی، کاهش قیمت ریالی کالاهای تامین شده از این طریق، کاهش زمان تامین کالاهای اساسی، پیشگیری از کمبود و نیز معطلی کالاها در بنادر و سرانجام شکست انحصار واردکنندگان بزرگ و انحصاری از مهم ترین این موارد است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس خبر داد:
اصلاح لایحه بودجه در کمیسیون انرژی مجلس
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: اصلاح جداول مرتبط با حوزه انرژی لایحه بودجه در کمیسیون انرژی و پیگیری تحقق این اصلاحات در کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۳ و صحن علنی با هدف حمایت از حوزه انرژی کشور از برنامه های ما خواهد بود.
مصطفی نخعی در تشریح نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به بررسی بخش انرژی جداول بودجه سال ۱۴۰۳ کشور(بخش دوم لایحه بودجه) با حضور مسئولان وزارتخانه های نفت و نیرو، سازمان انرژی اتمی، دیوان محاسبات و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس اشاره و اظهار کرد: با توجه به روش جدید بودجه ریزی مجلس، مقرر شده است جداول بودجه نیز در صحن علنی مجلس بررسی شود. وی افزود: به همین منظور کمیسیون انرژی مجلس، بررسی این جداول را در دستور کار خود قرار داد که در جریان این بررسی مشخص شد نواقص و کاستی هایی در آن وجود دارد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: اصلاح جداول مرتبط با حوزه انرژی لایحه بودجه در کمیسیون انرژی و پیگیری تحقق این اصلاحات در کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۳ و صحن علنی از سوی همکاران با هدف حمایت از حوزه انرژی کشور از برنامه های ما خواهد بود.
بین الملل
ایران، پیشتاز افزایش تولید اوپک
براساس تازه ترین گزارش دبیرخانه اوپک، ایران در ماه مارس (اسفند - فروردین) ۳ میلیون و ۱۸۸ بشکه نفت خام تولید کرده که ۲۸ هزار بشکه بیشتر از فوریه ۲۰۲۴ (بهمن - اسفند) بوده و به این ترتیب پیشتاز افزایش تولید در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شده است.
به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گزارش ماه آوریل اوپک نشان می دهد ۱۳ عضو این سازمان بر اساس گزارش منابع ثانویه در ماه مارس (اسفند - فروردین) ۲۶ میلیون و ۶۰۴ هزار بشکه نفت خام تولید کردند که ۳ هزار بشکه بیشتر از ۲۶ میلیون و ۶۰۱ هزار بشکه ماه فوریه است.
حفظ جایگاه سومی ایران
بر اساس گزارش ماه آوریل اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه ۹ میلیون و ۳۷ هزار بشکه و عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۱۹۴ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۱۸۸ بشکه جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان را حفظ کرد.
بر اساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه مارس (اسفند - فروردین) ۳ میلیون و ۱۸۸ بشکه نفت خام تولید کرده که ۲۸ هزار بشکه بیشتر از فوریه ۲۰۲۴ (بهمن - اسفند) بوده است.
تولید افزایشی 6 عضو اوپک
بر اساس این گزارش، تولید ۶ عضو این سازمان در دوره مورد بررسی با افزایش همراه بود که بیشترین افزایش تولید با ۲۸ هزار بشکه در روز مربوط به ایران است. ایران، ونزوئلا و لیبی از توافق کاهش عرضه ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) معاف هستند.
قیمت نفت خام سنگین ایران بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه اوپک، در ماه مارس نسبت به ماه فوریه سال ۲۰۲۴ میلادی ۳ دلار و ۱۴ سنت معادل ۳.۹ درصد افزایش یافته است. قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه فوریه ۲۰۲۴، ۸۰ دلار و ۳۴ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در ماه مارس ۲۰۲۴، ۸۳ دلار و ۴۸ سنت برای هر بشکه بود.
میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴ میلادی ۸۱ دلار و ۲۷ سنت بوده است.
قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه مارس ۲۰۲۴ به ۸۴ دلار و ۲۲ سنت برای هر بشکه رسید که ۲ دلار و ۹۹ سنت (۳.۷ درصد) بیشتر از ماه فوریه ۲۰۲۳ است.
بر اساس تازه ترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (آوریل)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۴ میلادی با ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود. مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۴ میلادی ۱۰۴ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه پیش بینی شده، در حالی که این رقم در برآورد گزارش ماه مارس روزانه ۱۰۵ میلیون و ۵۷۰ هزار بشکه بوده است.