شرکت ملی نفت ایران
احیای زمین های کشاورزی با ساخت سد سرپری
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت، در تکمیل سد سرپری شهرستان کهگیلویه و بویراحمد مشارکت کرد تا افزون بر احیای حیات در اراضی کشاورزی، این منطقه شاهد کمبود آب در روزهای پرمصرف نباشد.
کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان های نفت خیز کشور است که بنا به گزارش ها، با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالانه و ۸.۵ میلیارد مترمکعب رواناب، آن چنان که باید تاکنون زیرساخت های لازم برای استفاده از این ثروت خدادادی نصیب ساکنانش نشده است و ماه هایی که بیشترین مصرف آب آشامیدنی، صنعت و کشاورزی وجود دارد، با کمبود آب دست و پنجه نرم می کنند.
بر همین اساس مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی در مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، برابر تعهدهای اجتماعی آبفای خود، با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال، اقدام به کمک به تکمیل سد سرپری شهرستان کهگیلویه استان کهگیلویه و بویراحمد کرد.این پروژه از تکالیف مسئولیت های اجتماعی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی در مناطق نفت خیز در استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می آید که در کنار بیش از ۱۵۰ طرح دیگر در سال ۱۴۰۲ تکمیل شده است. کلنگ سد سرپری با هدف آبیاری ۴۵۰ هکتار از زمین های کشاورزی، کنترل سیلاب رودخانه بیمنجگان، فراهم کردن امکانات تفریحی و گردشگری و رونق اقتصادی و اشتغال زایی در منطقه کهگیلویه زده شده است که روند اجرایی آن در دولت سیزدهم شتاب گرفت.
سد سرپری با ظرفیت ۳ میلیون مترمکعب، ارتفاع ۲۷ متر، طول تاج ۲۳۴ متر، تراز نرمال آب ۷۵۲ و امکان تأمین آب ۴۵۰ هکتار زمین کشاورزی، مهم ترین پروژه عام المنفعه در استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود.
موقعیت جغرافیایی طرح سد مخزنی سرپری در کیلومتر ۳ جاده دهدشت - بهبهان در جنوب غربی شهرستان دهدشت و در مسیل رودخانه بیمنجگان بین دو روستای سرپری و دره لوک قرار دارد. مسیر دسترسی به این محور تا روستای سرپری در مسیر جاده بهبهان دهدشت به صورت آسفالت است.
سد سرپری، علاوه بر فراهم کردن آب مزارع کشاورزی، فرصتی مناسب برای ایجاد یک منطقه تفریحی و گردشگری برای شهروندان و کمک به رونق اشتغال است که بنا بر برآوردها برای ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۸۰۰ نفر غیرمستقیم اشتغال زا خواهد بود.
وزارت نفت
تصویب دو طرح بهینه سازی انرژی و محیط زیست در حوزه گاز
برای نخستین بار دو طرح پیشنهادی سرمایه گذاری در بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست در بخش گاز طبیعی تصویب شد. این دو طرح به نام های «ارتقای بهره وری در صنعت آجر با جایگزینی کوره های هوفمن با تونلی» و «استفاده از حرارت اتلافی ژنراتور گازسوز به منظور تأمین آب گرم شهرک مسکونی فرهنگیان» با پیگیری های معاونت برنامه ریزی وزارت نفت از سوی کمیسیون صرفه جویی انرژی (زیر نظر شورای عالی انرژی کشور)، تصویب و از طرف داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شد. مقدار صرفه جویی گاز طبیعی در پروژه «ارتقای بهره وری در صنعت آجر با جایگزینی کوره های «هوفمن» با تونلی برابر ۷۱۲.۱۵ میلیون مترمکعب طی ۶ سال و در پروژه استفاده از حرارت اتلافی ژنراتور گازسوز به منظور تأمین آب گرم شهرک مسکونی فرهنگیان برابر ۳۶.۲۴ میلیون مترمکعب طی ۶ سال و ۶ ماه است.
نفت و گاز گچساران
انجام 2200 کیلومتر توپکرانی در سال گذشته
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از انجام موفقیت آمیز ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر توپکرانی در سال گذشته خبر داد.
غلامرضا کمالی گفت: سال گذشته ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر توپکرانی در خطوط لوله انتقال نفت و گاز از سایز ۴ تا ۵۲ اینچ در شرکت نفت و گاز گچساران انجام شده است.
او افزود: با انجام پروژه توپکرانی، حدود ۱۴۲ مورد توزیع مواد ضدخورندگی توأم با گازوئیل معادل ۳۶۷ هزار و ۱۶۰ لیتر در مخازن تزریق شد تا از خوردگی خطوط لوله جلوگیری شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز گچساران با اشاره به اینکه تعداد ۱۷۵مورد عملیات توپکرانی در این شرکت انجام شده است، افزود: با توجه به کوهستانی و سخت گذر بودن چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر، بازدیدها در برخی مواقع به علت فوریت با بالگرد انجام شده است.
توپکرانی عملیات عبور دادن شیئ خارجی (توپک) با فرآیندی خاص از خطوط انتقال نفت و گاز با هدف تمیز کردن شریان های انتقال از رسوبات ایجادشده است و خارج ساختن مایعات، اندازه گیری قطر درونی خطوط لوله، پوشش دادن جدار لوله با مواد ضدخوردگی و بررسی درونی خطوط انجام می شود.
برداشت ۷۵۰ هزار بشکه نفت با تفکیک گرهای سیار
کمالی همچنین از برداشت بیش از ۷۵۰ هزار بشکه نفت خام در سال ۱۴۰۲ با استفاده از دستگاه های تفکیک گر سیار (MOS) و فرآورش سیار (MOT) در این شرکت خبر داد.
او گفت: پارسال ۹۷ مخزن تحت فشار درون واحدی و سرچاهی، ۷۹دستگاه تجهیزات فرآیندی شامل ۲۲ دستگاه ذخیره، خشک کننده و مولد هوا، ۳۶ دستگاه الکتروموتور، ترانسفورمر و رله حفاظتی، ۱۶ تلمبه نفت، آب صنعتی و آب زائد تزریقی، سه دستگاه دیزل ژنراتور آتش نشانی و دو دستگاه توربین گازی تعمیر اساسی شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه پارسال همچنین ۲۴۵ مورد تعمیر، ایمن سازی و توپکرانی خطوط لوله نفت و گاز و بیش از ۲ هزار مورد تعمیر، تعویض، تنظیم و نصب شیرآلات فرآیندی در تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران انجام شده است، افزود: در بعضی از این تأسیسات، الکترونیکی کردن تجهیزات ثبت کننده و کنترلی نیز انجام شده است.
وی با اشاره به انجام ۲۹۱ مورد نصب یا تعویض صفحه کاهنده خطوط لوله نفت و گاز (صفحاتی که حرکت سیال در خطوط لوله را تسهیل می کنند) و ۱۸۲ رفع نشتی و پاکسازی محیط در تأسیسات گفت: انجام این عملیات در طولانی ترین و وسیع ترین مخازن هیدروکربوری از جنوب تا غرب کشور نشان از روحیه جهادی کارکنان این شرکت دارد.
نفت و گاز آغاجاری
اجرای ۸۰ پروژه فنی و خدماتی در سال ۱۴۰۲
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری از اجرای ۸۰ پروژه فنی، عملیاتی و خدماتی از محل منابع جاری این شرکت به ارزش بیش از ۵ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
جواد تقی زاده در نخستین نشست بررسی پروژه های فنی و ساختمانی این شرکت در سال ۱۴۰۳ گفت: همسو با سیاست های دولت و رویکردهای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دولت سیزدهم، ۸۰ پروژه فنی، عملیاتی و خدماتی با ارزش بیش از ۵ هزار میلیارد ریال در این شرکت در سال ۱۴۰۲ انجام شد.
وی افزود: رفع چالش های عملیاتی و خدماتی با استفاده از منابع مالی جاری از برنامه های مهم این شرکت در سال پیش بود که با تلاش همکاران در مدیریت خدمات و عملیات بیش از ۸۰ پروژه تعریف و اجرایی شد که ۱۳ درصد آن در حوزه عملیات، ۵۵ درصد در حوزه خدمات و ۳۲ درصد در حوزه مهندسی و ساختمان بود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری اظهار کرد: اجرای این پروژه ها با اولویت رفع مشکل های ابنیه تأسیسات عملیاتی و پروژه های خدماتی در دستور کار قرار گرفت که تاکنون ۲۴ پروژه تکمیل شده است، ۱۵ پروژه بالای ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و مابقی در حال اجراست که امسال به بهره برداری می رسد.
تقی زاده مهم ترین پروژه های در دست اقدام شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری را احداث کارخانه آسفالت برای نخستین بار در سطح شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دانست و ادامه داد: ایمن سازی و تعمیر جاده های دسترسی به تأسیسات عملیاتی، اجرای شبکه جدید توزیع آب به منازل سازمانی، تکمیل لوله کشی داخلی گاز منازل سازمانی، پروژه احداث پیست دوچرخه سواری ویژه بانوان و بازسازی استخر شماره یک این شرکت بعد از حدود ۳۰ سال از دیگر پروژه های این شرکت بوده است.وی با اشاره به پروژه های تازه شرکت نفت و گاز آغاجاری در سال ۱۴۰۳ گفت: با توجه به بافت فرسوده منازل سازمانی این شرکت یکی از پروژه های مهم احداث ۴۸ باب از منازل فرسوده با نقشه جدید بود که عملیات اجرایی آن آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری گفت: همسو با خدمات عام المنفعه افزون بر ۸۰ پروژه یادشده، پروژه های دیگری در این شرکت درحال اجراست که بر اساس برنامه ریزی انجام شده بخش قابل توجهی از آن شامل احداث سوله مربوط به خانه بازی کودکان، احداث زمین چمن مصنوعی و فوتبال ساحلی احداث نهالستان، تکمیل تونل بین شهری امیدیه به میانکوه و پروژه مهم تکمیل جاده امیدیه به جایزان امسال به بهره برداری می رسد.
پالایشگاه نفت تهران
پیشرفت خیره کننده در پروژه بنزین سازی
رئیس هیئت مدیره پالایشگاه نفت تهران از سرمایه گذاری حدود ۳۰۰میلیون دلاری پالایشگاه نفت تهران برای احداث نیروگاه خورشیدی ۵۰۰ مگاواتی و پیشرفت خیره کننده طرح بنزین سازی این پالایشگاه در ماه های اخیر خبر داد.
وحید عبیری در آیین تکریم و معارفه مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران که با حضور جمعی از مقام های محلی و کارکنان این شرکت برگزار شد، گفت: نیروگاه اتمی بوشهر نیز یک هزار مگاوات ظرفیت دارد، اما نیروگاه خورشیدی پالایشگاه نفت تهران ۵۰۰ مگاوات ظرفیت دارد که نشان دهنده عظمت این نیروگاه است.
وی مقدار سرمایه گذاری در این پروژه را ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: این سرمایه گذاری می تواند تا حدودی وابستگی ما را به قیمت های جهانی نفت کمرنگ کند و از این نوسان ها تأثیر کمتری بگیریم. رئیس هیئت مدیره پالایشگاه تهران با اشاره به اینکه صنعت پالایش نفت در ۱۰، ۱۵ سال آینده با رشد خودروهای برقی در جهان متحول خواهد شد و سرعت استفاده از انرژی های خورشیدی به عنوان انرژی های تجدیدپذیر افزایش خواهد یافت، تأکید کرد: در این مسیر پالایشگاه های ما باید تحولات جدید را بپذیرند و با توجه به منابع عظیم نفت و گاز، به سمت متنوع سازی سبد انرژی و فعال کردن زنجیره ارزش گام بردارند.
عبیری تصریح کرد: این مهم در سند راهبردی پالایشگاه تهران دیده شده است و در ماه های اخیر سعی کردیم در پالایشگاه تهران متناسب با این هدف راهبردی، تصمیم هایی جدید اتخاذ کنیم که برنده شدن در مناقصه احداث نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی خورشیدی اخیر، یکی از این اقدام ها در این مسیر بوده است.
وی گفت: سال هاست که استکبار جهانی کشورها را در مقابل یک دوراهی قرار داده است که یا باید تسلیم شوید یا اینکه قوی شوید و به عنوان کشوری مستقل به حیات خود ادامه دهید که با افتخار کشورمان راه دوم را انتخاب کرده است.
تضمین حیات پالایشگاه با پتروپالایشی شدن
رئیس هیئت مدیره پالایشگاه تهران افزود: یکی دیگر از اقدام های توسعه ای ما که به همت کمیته سرمایه گذاری شرکت انجام شد، حضور در مزایده بورس برای خرید پتروشیمی شازند بود که با تغییر قیمت و فرمول جدید قیمت گذاری (مبنا قرار دادن نرخ تابلو) که از اقدام های مثبت وزارت اقتصاد بود، توانستیم پتروشیمی شازند را به مجموعه پالایشگاه تهران اضافه کنیم و گام بزرگی برای پتروپالایشی شدن پالایشگاه تهران برداریم که حیات این پالایشگاه را در سال های آینده تضمین خواهد کرد. عبیری گفت: هم اکنون محصولاتی داریم که با ارزش افزوده کمتر به فروش می رسانیم و از همین امروز می توانیم بخشی از محصولات را به پتروشیمی شازند عرضه و ایجاد ارزش افزوده کنیم. وی افزود: سال گذشته به دلیل اختلاف نظرهایی که در هیئت مدیره وجود داشت، روند پیشرفت پروژه ها با کندی روبه رو شده بود که خوشبختانه با تغییر ترکیب، پروژه های توسعه ای دوباره در مسیر اصلی خود قرار گرفت و در بهمن ماه و اسفندماه سال گذشته، در پروژه بنزین سازی (CCR) حدود ۳ و ۳.۵ درصد پیشرفت داشتیم که این پیشرفت پیش از این به کمتر از یک درصد در ماه رسیده بود.
رئیس هیئت مدیره پالایشگاه نفت تهران تأکید کرد: با اجرای پروژه تصفیه پساب که از پروژه های اصلی ما به شمار می آید و در ماه های اخیر پیشرفت مطلوبی داشته است، مقدار مصرف آب تهران یک ونیم درصد کاهش می یابد؛ در پروژه تولید هگزان که یکی از بزرگ ترین برج های پالایشگاهی در آن نصب شد در مسیر خود قرار گرفته است.
عبیری تصریح کرد: پروژه ارتقای نفت کوره (Feul oil upgrading) نیز از مهم ترین پروژه های توسعه ای محیط زیستی این پالایشگاه است که امیدواریم طبق تکالیف قانونی هرچه زودتر کلنگ آن را به زمین بزنیم. وی از زحمات ارزشمند 4 ساله حامد آرمان فر در طول تصدی مدیرعاملی پالایشگاه تهران قدردانی و برای محسن ایران زاد، مدیرعامل جدید پالایشگاه تهران آرزوی موفقیت کرد.
نفت و گاز مارون
پیشتازی در دستاوردهای فنی بار اول
سرپرست مدیریت امور فنی شرکت نفت و گاز مارون با بیان اینکه این شرکت پیشتاز دستاوردهای فنی «بار اول» است، گفت: آنچه تحقق یافته به منظور دستیابی به جهش و پایداری تولید است.
رضا رضایی، بومی سازی دانش فنی طراحی و ساخت نمک گیر برقی DC با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز، طراحی و ساخت (انحصاری) یک دستگاه تفکیک گر سیار نفت (MOS) با ظرفیت ۵ هزار بشکه در روز و راه اندازی (آزمایشی) نمک گیرهای نسل نو با به کارگیری فناوری غشایی با ظرفیت نمک زدایی روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت خام را از اقدام هایی برشمرد که برای نخستین بار در سطح شرکت ملی نفت ایران انجام شده است.
وی همکاری کارشناسان امور فنی با بخش بزرگی از ۱۶۲ سازنده و شرکت دانش بنیان داخلی را که با شرکت نفت و گاز مارون همکاری داشته اند، گامی مؤثر در تسهیم دانش فنی سازی سازمان با هدف رفع نیازهای فرآیندی دانست و اظهار کرد: کارکنان مدیریت امور فنی در پیگیری طراحی و ساخت شیرهای اسپری کننده آب برای بهبود حلالیت نمک با هدف کاهش مصرف آب (۴۰ درصد) و انرژی در فرآیند نمک زدایی، طراحی و ساخت پایلوت تصفیه پساب واحدهای نمک زدایی با استفاده از دستگاه دکانتر سانتریفیوژ در مقیاس غیرصنعتی، پیگیری استـفاده مـواد تعـلیق شکن زیستی
(Bio Demulsifier) با هدف حفظ سلامت کارکنان و محافظت از محیط زیست، استفاده از جاذب های نانو و... برای شیرین سازی گازهای ترش با حذف H2S از گاز و نفت، ارائه راهکار به منظور جلوگیری از تشکیل یا رسوب آسفالتین از جمله تهیه حلال مناسب برای تجزیه و حل کردن رسوبات آسفالتین درون ستون چاه، خطوط لوله جریانی و تجهیزات فرآیندی و ارائه راهکارهای افزایش سرعت تبخیر پساب درون حوضچه های تبخیر و تأمین آب صنعتی از بخارات، مشارکت فعال مطالعاتی و نقشی ایده پردازانه داشته اند.
سرپرست مدیریت امور فنی شرکت نفت و گاز مارون افزود: طراحی و ساخت یک دستگاه تله آسفالت برای جداسازی آسفالتین از نفت خام با هدف پایداری تولید و جلوگیری از توقف تولید به دلیل تعمیرات اساسی، راه اندازی (حداقل) یک ردیف از ایستگاه تزریق گاز مارون با هدف ازدیاد برداشت از میدان مارون و طرح های توسعه میدان های کوپال و شادگان با مشارکت سرمایه گذار خارجی در حال انجام است.