نگاهی به قانون طلایی افزایش رضایت مندی کارکنان گاز سیستان و بلوچستان

پرورش استعدادهای برتر

مشعل همزمان با فعالیت های توسعه ای، پیشرفت های چشمگیر در حوزه های مختلف و تحقق برنامه های کلان صنعت گاز، افزایش رضایت مندی و بهبود معیشت کارکنان نیز به عنوان رکن اصلی سازمان درحال پیگیری و برنامه ریزی است.در سال های گذشته، طرح های متنوعی ازسوی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران اجرایی و ابلاغ شده تا زمینه افزایش رضایت مندی و انگیزه کارکنان بخش های مختلف را فراهم کند.در این میان، شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی ازشرکت های جوان و نوپا، شاهد توسعه های بی نظیری بوده و همزمان با این اقدام ها، مواردی همچون تغییر و تحول درساختار سازمانی، بالابردن سطح رضایت مندی کارکنان با افزایش موارد رفاهی و معیشتی و ایجاد امکانات ورزشی نیز در دستور کار قرارگرفته است.در ادامه گفت وگو با مریم ناروئی، مدیر منابع انسانی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان را درباره جزئیات طرح های افزایش رضایت مندی کارکنان می خوانیم.

درحوزه منابع انسانی بفرمایید چه طرح های کلانی برای افزایش رضایت مندی کارکنان در دستور کار قرار دارد؟

در مدیریت منابع انسانی نگهداشت و توانمندسازی کارکنان در دستور کار قرار دارد. در حوزه نگهداشت کارکنان غیررسمی، اتفاق های بسیار مثبتی رخ داده است. در قالب دستورعمل ابلاغی، طرح طبقه بندی مشاغل از سال 99 تاکنون به طورکامل برای کارکنان پیمانکار شاغل در پیمان های مستمر(کارکنان ثبت شده در سامانه ساپنا) اجرا می شود. از سوی دیگر، همه کارکنان مشمول بیمه تکمیلی درمان هستند. این دو طرح، به صورت 100 درصد در شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان اجرا شده است.

کارکنان پیمان های مستمر تابع قانون کار هستند و افزایش حقوق سالانه آنها پس از ابلاغ رسمی در پیمان ها لحاظ می شود.

افزون بر پرداخت های اداره کار، برای بهره مندی از مزایای معیشتی هم اقدامی صورت گرفته است؟

بله. برای پرداخت مزایای معیشتی نیز دستورعمل داریم و این موضوع از ابتدای مهرماه امسال در پیمان های مستمر اجرایی شده است. افزون بر این، پرداخت مناسبت ها، بنابر مصوبه هیئت وزیران در حال اجراست. در مناسبت ها نیز سعی کرده ایم عدالت را اجرا کنیم و همه کارکنان را در نظر بگیریم.

افزون بر این، هرساله بودجه مشخصی به حوزه ورزش کارکنان رسمی و قراردادی اختصاص می یابد که با توجه به بهره مندنشدن شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان از سالن و امکانات ورزشی، با شرکت های و باشگاه ها وارد مذاکره شده ایم. در این بخش نیز با در نظر گرفتن بیمه برای کارکنان پیمانکار، امکان بهره مندی آنان از تسهیلات ورزشی نیز فراهم شده است.

چه اقدام هایی در حوزه بهداشت و درمان صورت گرفته است؟

در حوزه ساختار سازمانی، آموزش، توانمندسازی، رفاهیات، بهداشت و درمان کارکنان رسمی و قراردادی، فعالیت های خود را مطابق با دستورعمل ها برنامه ریزی و اجرایی می کنیم. به هرحال استانی به نسبت محروم هستیم و در حوزه بهداشت و درمان با بسیاری از استان ها قابل مقایسه نیستیم؛ از این رو، بهداشت و درمان شمال شرق صنعت نفت بامراکز معتبر درمانی وارد مذاکره شده است و ما نیز برای استفاده کارکنان از خدمات درمانی تفاهم نامه و قرارداد امضاکرده ایم. با تداوم این اقدام ها، ارائه خدمات درمانی به کارکنان در مقایسه به سال های قبل، بهتر شده است.در حوزه پیمانکاری نیز این موضوع جاری شده است. آنچنان که پیش تر اشاره شد، براساس شیوه نامه شرکت ملی گاز ایران، قرارداد بیمه تکمیلی درمان امضا شده و در همه پیمان های مستمر جاری است. بنابر جلساتی که با بیمه البرز داشتیم، از آنها خواسته ایم که با مراکز درمانی معتبر استان سیستان و بلوچستان قرارداد ببندند که کارکنان پیمانکار نیز بتوانند از امکانات درمانی بهتری برخوردار باشند.

در سال های گذشته شاهد توسعه های چشمگیر در استان سیستان و بلوچستان هستیم. به نسبت این توسعه، در بخش نیروی انسانی نیز تغییراتی اعمال شده است؟

براساس شیوه نامه تدوین شده، همه پیمان های مستمر بررسی و برآورد ساختار غیر رسمی انجام شده است، ضمن آنکه برای تامین نیاز و تکمیل سمت در ساختار غیر رسمی، آزمون های استخدامی و مصاحبه انجام می شود.در این بخش نیز عدالت محوری را در دستور کار قرار داده ایم و جذب نیرو بر اساس دستورعمل ابلاغی وزیر نفت انجام می شود.

لطفا اشاره ای هم به طرح های توانمندسازی کارکنان داشته باشید.

شعار «آموزش در همه جا و برای همه» را سرلوحه برنامه های خود قرار داده ایم و همه کارکنان پیمانکاری در دوره های آموزشی حضور فعال دارند.برای توانمندسازی کارکنان شاغل در بخش های بهره برداری، امداد، گازبان و... دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای درحال پیگیری است که تاکنون تعداد زیادی از کارکنان این گواهینامه را دریافت کرده اند. در زمینه توانمندسازی و برگزاری دوره های آموزشی به منظور ارتقای دانش و تخصص کارکنان اقدام های گسترده ای درحال انجام است. برای اعضای هیئت مدیره نیز دوره های آموزشی خاصی ازسوی شرکت ملی گاز ایران برگزار می شود. تعدادی از همکاران، سطح 3 گواهینامه حرفه ای کمیسیون مناقصات و کمیته فنی بازرگانی را دریافت کرده اند و درحال دریافت سطح 2 این گواهینامه هستند.

افزون بر موارد یادشده، پیشنهادهایی برای بهبود معیشت کارکنان به ستاد شرکت ملی گاز ایران ارائه کرده اید، توضیح می دهید؟

بله. در حوزه نگهداشت به دنبال اعطا و جاری شدن آیتم های ویژه ای هستیم تا انگیزه کارکنان را افزایش دهیم. براین اساس، طرحی درحوزه بهبود معیشت کارکنان شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به ستاد ارائه کرده ایم. این طرح درحال بررسی در ستاد شرکت ملی گاز ایران است که امیدواریم به نتایج خوبی دست یابد. پرداخت اضافه کاری بالاتر ازسقف، تهیه بلیت پرواز و...، از جمله آیتم های این طرح هستند که باید به تصویب برسد و محل تامین بودجه آن نیز مشخص شود. استفاده از مهمان سرا، مامورسرا و خانه های سازمانی نیز در این طرح دیده شده است.

ساختار سازمانی شرکت های تابعه صنعت گاز شاهد تغییرات بوده است. برای جذب کارکنان و به کارگیری در سمت های بلاتصدی مذاکراتی داشته اید؟

در شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان در مجموع 75 نفر نیروی رسمی، 38 نفر نیروی قرارداد مستقیم و پنج نفر نیروی قرارداد مدت معین فعالیت هستند.سال گذشته ساختار سازمانی شرکت گاز استان، جهش خوبی را تجربه کرد و از B به C ارتقا یافت. با این تغییر، ساختار مدیریت بهره برداری و مدیریت مهندسی نیز تغییر کرد. با این تغییر ساختاری برخی از کارکنان رسمی که فریز شده بودند، رتبه سازمانی شان ارتقا یافت و موجب ایجاد رضایت نسبی شد.در خصوص ساختار سازمانی، افزایش تعداد سمت های رسمی شرکت را در دستور داریم. این موضوع، افزون بر سمت های تبدیل وضعیت شدن افراد در طرح ایثارگری است. شهر و روستاهای جدیدی به شبکه گاز متصل می شوند و بر این اساس، نفرات سازمان درحوزه بهره برداری نیز افزایش یافته است.با توجه به برگزاری آزمون استخدامی در اردیبهشت 1402، سمت های بلاتصدی سازمان برای جذب انبوه اعلام شد. براین اساس 18 تا 20 نفر برای جذب انبوه و پذیرفته شدگان سال 1402 به این شرکت اختصاص یافت. در این زمینه خوب عمل شده و تعدادی از سمت های سازمانی که بلاتصدی بود، تصدی دار شدند. فرایند تشریفات جذب این دسته از کارکنان هم در حال انجام است.

چه تعداد از کارکنان، مشمول طرح تبدیل وضعیت ایثارگران شده اند؟ آیا در حوزه طرح توانمندسازی هم سهمیه ای اختصاص یافته است؟

درحوزه تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر، در حوزه کارکنان بند «و» (قرارداد مستقیم) 16 نفر و در حوزه کارکنان بند «د» (پیمانکاری) نیز 69 نفر تبدیل وضعیت شدند.

در حوزه طرح توانمندسازی کارکنان قرارداد مستقیم نیز 6 نفر مشمول شدند که پنج نفراز آنها به قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت شده اند.

افزون بر موارد یادشده، از دانش آموختگان برتر و معدل الف صنعت نفت نیز سه نفر جذب داشته ایم. این کارکنان برای سمت های بلاتصدی، به کارگرفته شده اند.در دوسال گذشته سمت های بیشماری از سازمان رسمی ما بلاتصدی بود و با جذب های صورت گرفته که بخش قابل توجهی از آنها درحال تکمیل شدن است.

در پایان اگر نکته ای باقیمانده است بفرمایید.

در حوزه برآورده کردن نیازهای شغلی وسازمانی کارکنان رسمی، قرارداد مستقیم و پیمانکاری، طبق روال های جاری درحال فعالیت هستیم.از سوی دیگر، درحوزه سلامت اداری که مصوبه هیئت وزیران و مورد توجه شرکت ملی گاز ایران است، این مهم به صورت جدی پیگیری می شود. خوشبختانه در سه سال گذشته درحوزه سلامت اداری امتیازهای مربوط به این بخش رشد کرده است. نهمین دوره سنجش نیز درحال انجام است و امیدوارم بتوانیم رتبه خوبی دریافت کنیم.مجموعه فعالیت های حوزه منابع انسانی از طریق نظرسنجی رصد و پایش می شود. افزون بر برگزاری نظرسنجی های سراسری از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران، با همکاری روابط عمومی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به طور اختصاصی به برگزاری نظرسنجی اقدام و همه فعالیت های شرکت پایش می شود، ضمن آنکه از طریق نظرسنجی میزان موفقیت طرح ها را رصد می کنیم.