حکمت های فاطمی
مصیبت حقیقی
یکی از تعقیبات نماز عصر که از حضرت فاطمه(علیها السّلام) نقل شده، عبارت است از: اَللّهُمَّ لا تَجعَل مُصیبَتی فی دینی وَ لا تَجعَلِ الدُّنیا اَکبَرَ هَمّی وَ لا مَبلَغَ عِلمی: خداوندا! مصیبت مرا در دینم قرار مده و دنیا را بزرگ ترین همّ و غم من و نهایت علم و هدف دانشم قرار مده. (بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۱۹۲)
شرح حدیث
مصیبت، حادثه ای تلخ و ناگوار است که به انسان می رسد. گاهی این مصیبت، آسیب و ضربه، مادی است و گاهی هم معنوی و اخلاقی، گاهی جسمی است و گاهی روحی و دینی.
اینکه کسی از نظر دین، آسیب و آفت ببیند و لطمه ای به دینش وارد شود، بزرگ ترین مصیبت و اینکه همه همت و تلاش انسان و نهایت دانش و علم انسان در دنیا خلاصه شود نیز نشانه خسارت معنوی است. نه هستی در دنیا خلاصه می شود و نه معیار سود و زیان، فقط مادیات است.
کسی که زندگی مادی و رفاه و معیشت او تامین باشد؛ اما دین و اخلاق او ضربه بخورد، در واقع زیانکار و خسران زده است. ما به کسی که عزیزی را از دست می دهد، تسلیت می گوییم؛ اما آنکه آسیب دینی می خورد، بیشتر شایسته تسلیت گویی است.
ما از کسی که فعال و تلاشگر است، تقدیر می کنیم؛ اما آنکه همتش بالاتر و فکر و فعالیتش برای تأمین سعادت اخروی است، سزاوارتر است تا از او تقدیر شود.
اولیای الهی چون آخرت را در چشم انداز خود قرار داده اند، هم مصیبت در دین را سخت تر می بینند و هم از اینکه هدف نهایی شان دنیا باشد، گریزانند.
عوامل پیروزی انقلاب اسلامی
برپایی حکومت بر مبنای اسلام، به عنوان دینی کامل و تامین کننده تمام نیازهای مادی و معنوی بشر، یک ضرورت است. مردم ایران با آگاهی به این نکته و با رهبری حکیمانۀ امام خمینی(ره) یکپارچه قیام کرده و بعد از ساقط کردن حکومت دیکتاتوری و وابسته رژیم پهلوی، نظام جمهوری اسلامی را در ایران مستقر کردند. در این نوشتار، عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران را مرور می کنیم تا با حفظ آنها از انقلابمان حفاظت کنیم و مردم مسلمان کشورهای اسلامی که بتازگی قیام های ضد استبدادی خود را آغاز کرده اند نیز با توجه به این عوامل، بتوانند با عزمی راسخ تر به نهضت های خود پایبند باشند و از آن با تمام وجود حراست کنند.
ایمان و اراده
تجربه نشان داده است که موفقیت در هر کاری، باید با یقین و اعتقاد به انجام آن همراه باشد و کسانی که در انجام امور مردد و نتیجه آن را باور نکرده باشند، معمولا به هدف نمی رسند. یکی از علل موفقیت رسول گرامی اسلام(ص)، ایمان و اعتقاد به هدف بود. تا جایی که وقتی مشرکان قریش از سوی حضرت ابیطالب(ع) به آن بزرگوار پیام هایی دادند و تهدید و تطمیع کردند که از هدف خود دست بردارد، آن حضرت فرمود: «عمو جان! به خدا قسم اگر خورشید را در دست راست من و ماه را در دست چپ من قرار دهند، هرگز از هدف خود دست بر نخواهم داشت، تا اینکه دین حق آشکار شود یا در راه آن فدا شوم.»
مردم ایران در حادثه تاریخی انقلاب اسلامی براساس باور به حاکمیت قوانین و ارزش های الهی، سلطنت نامشروع حکمرانان جبار را نفی و با اراده ای الهی، آن را ریشه کن کردند. آنها فروپاشیدن تمام نهاد ها و مراکز وابسته به آن را پشتوانه همت خود قرار دادند و در این راه از هیچ کوششی دریغ نکردند. این عامل در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش مهمی ایفا کرد.
جلوه اسلامی
اسلام، مکتبی است که می تواند انسان ها را از درون و برون متحول کند و موجب پدید آمدن تحولات عمیق تاریخی، اجتماعی و فرهنگی شود. این آیین آسمانی، می تواند در جذب و تحرک بخشیدن به نیروهای با ایمان و مقاوم، نقش تعیین کننده ای داشته باشد؛ زیرا اسلام دارای قوانینی است که انسان را تا قیامت به هدف نهایی می رساند، از سایر مکاتب بی نیاز می کند، تمام نیازهای مادی و معنوی بشر را تامین می کند، برنامه هایش با فطرت انسان سازگار است، گذر زمان از اصالت ها و واقعیت هایش نمی کاهد و همگانی و جهانی است، بنابراین هر انقلابی که جلوه اسلامی داشته باشد، قطعا دل ها را به خود جذب و میان مردم وحدت ایجاد می کند و با تقویت ایمان و اراده آنان، انقلاب را به پیروزی می رساند.
نفوذ معنوی رهبر
فلسفه امامت و تداوم آن در شکل نظام ولایت فقیه، قدرت و نفوذ خاصی است که دین اسلام به یک فقیه حاکم می دهد و او را تا حد تسلط بر دل ها مقتدر می سازد. اطاعت از او که همان اطاعت از خداوند محسوب می شود، در کلیه شؤون زندگی مسلمانان راه می یابد و همچون اطاعت از رسول خدا(ص) است: «هر کسی از پیامبر(ص) اطاعت کند، همانا از خدا اطاعت کرده است.»
صداقت، صلابت، صراحت لهجه، شجاعت، سازش ناپذیری، از جان گذشتگی، قاطعیت، عشق به اسلام، وارستگی، مقام عرفانی، شخصیت علمی و فقاهتی، همچنین ساده زیستی، آزاد اندیشی، همدردی با محرومان، باور استوار، یقین تزلزل ناپذیر، عظمت روحی، روشن بینی و سایر ویژگی های رهبر انقلاب اسلامی ایران، او را محبوب قلوب میلیون ها عاشق دلباخته کرده است.
وحدت مردم
مردم مسلمان ایران در پیروزی انقلاب اسلامی آن چنان یک دل، یک رنگ و همنوا شدند که تمام اقشار مختلف از هر گروه، صنف، تشکل و حزبی در برابر رژیم طاغوت یک صف واحد تشکیل دادند و همانند سیل بنیان کن، ریشه مفسدان و ستمگران را از بیخ و بن کندند. تپش هماهنگ قلب ها و آهنگ حرکت دست ها در جریان نهضت اسلامی ایران عامل اقتدار امت اسلام در برابر کفر و نفاق و شرک شد و پرچم استقلال و آزادی را در ایران اسلامی به اهتزاز در آورد.
اسلام، یگانه عاملی بود که این وحدت و یکپارچگی را به وجود آورد و اگر غیر از شعار اسلامی، چیز دیگری حاکم بود، هیچ گاه این یکپارچگی بی نظیر به وجود نمی آمد و برای همین بود که مردم مسلمان ایران هم آوا و همصدا، تکبیر گفته و پیش می رفتند. این همان تبلور قدرت الهی در نیروی مردم است.
کانون های نقش آفرین
چهار مرکز عمده فرهنگی و اقتصادی را می توان از عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران به شمار آورد. این مراکز عبارتند از: مساجد، حوزه علمیه، نهاد روحانیت دانشگاه و بازار.
عطر ماندگار؛
بیانات مقام معظم رهبری
مقطع رهایی ملت ایران
دهه فجر، دهه فجر و طلوع انقلاب است. به همین خاطر، بزرگداشت آن بایستی با اهمیت انجام بگیرد... دهه ی فجر، در حقیقت مقطع رهایی ملت ایران و آن بخشی از تاریخ ماست که گذشته را از آینده جدا کرده است... در این کشور، قبل از دوران حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی، حاکمیت و مناسبات بین حاکم و مردم، همواره رابطه غیراسلامی- رابطه سلطان – رعیت- رابطه غالب و مغلوب - بوده است... دهه فجر آمد و این سلسله غلط، این هندسه معیوب و این رشته بیمار را قطع کرد و تمام شد... این برکات، این انتقال مهم و این تغییر خط، در نقطه دهه فجر انجام گرفته است. این لحظه تاریخی، لحظه مهمی است. 11/10/1369