
پتروشیمی بندر امام در 50 سالگی
نیم قرن درخشش
مشعل صنعت پتروشیمی در آستانه دهه ششم احداث و توسعه قرار گرفته است و در درون آن مجموعه هایی همچون پتروشیمی بندر امام فعالیت می کنند با قدمتی هم سن و سال خودش که بتازگی از 50 سالگی عبور کرده است. پتروشیمی بندر امام در واقع بخشی مهم از تاریخ شکل گیری صنعت پتروشیمی در ایران به شمار می آید و حالا در میانه نیم قرن حضور و تلاش، به عنوان یکی از اثرگذارترین بخش های صنعت پتروشیمی، پنجاهمین سال تولدش را جشن گرفته و همزمان نیز موزه ای از تجهیزات قدیمی این مجموعه را راه اندازی کرده است. گزارش حاضر اشاره ای است به فعالیت های پتروشیمی بندر امام به عنوان یکی از قدیمی ترین و در عین حال اثرگذارترین مجتمع پتروشیمی کشور.
پتروشیمی بندر امام در کنار شکل گیری و توسعه به عنوان مجموعه ای صنعتی، شهر ماهشهر را هم شکل داده و حالا این شهر و پتروشیمی بندر امام رابه شکل های مختلف به هم مربوط کرده است.پتروشیمی بندر امام سهم زیادی در توسعه اجتماعی و رفاهی در منطقه ماهشهر داشته است و اگرچه در سال های اخیر، شرکت های پتروشیمی دیگر نیز در توسعه این شهر و منطقه آزاد اثرگذار بوده اند، اما پتروشیمی بندر امام، همچنان بیشترین سهم را دارد.
تولید 550 گرید پتروشیمی در داخل
چندی قبل آیین بزرگداشت۵۰ سالگی شرکت پتروشیمی بندرامام با حضور جمعی از مدیران قدیمی صنعت پتروشیمی و این شرکت در ماهشهر برگزار شد و مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این آیین با اعلام اینکه هم اکنون بیش از550 گرید محصول پترشیمی در کشور تولید می شود و تا پایان برنامه هشتم توسعه نیز از مرز ظرفیت سالانه ۱۸۰ میلیون تن عبور خواهیم کرد، افزود: از حضور سرمایه گذاری خارجی استقبال می کنیم، اما منتظر شرکت های خارجی برای توسعه این صنعت نمی مانیم و این صنعت را با توان داخلی توسعه می دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در این صنعت با وجود تحریم ها سربلندهستیم، اظهار کرد: ۹۵ درصد صنایع آینده وابسته به تولیدات صنعت پتروشیمی خواهد بود، بنابراین توسعه این صنعت بسیار بااهمیت است.
شاهمیرزایی با اشاره به رونمایی از سند جامع تکمیل زنجیره ارزش در سال ۱۴۰۱ از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای سرمایه گذاران و دستیابی به هدف گذاری انجام شده، افزود: براساس وعده داده شده در دی ماه ۱۴۰۰ در دولت سیزدهم با همت شرکت های داخلی به وابستگی کاتالیست ها خاتمه داده خواهد شد.
معاون وزیر نفت با تأکید بر افزایش سرمایه گذاری ها برای کسب دانش های فنی صنعت پتروشیمی با هدف تکمیل زنجیره ارزش صنعت گفت: ۲۱ محصول راهبردی که ما را به انتهای زنجیره نزدیک می کند پارسال از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به هلدینگ ها ارائه شد و هلدینگ ها باید سریع تر در این مسیر حرکت کنند.
22میلیارد دلار ارزآوری در 50 سال
سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام نیز که سال ها در شرکت های مختلف صنعت پتروشیمی فعال بوده و چند سالی است مسئولیت مدیریت پتروشیمی بندر امام را به عهده دارد، بخشی از عملکرد این مجموعه در 50 سال گذشته را تشریح کرد.
او از فروش ۴۵ میلیارد دلاری محصول و ارزآوری ۲۲ میلیارد دلاری این مجموعه برای اقتصاد کشور طی 50 سال اخیر خبر داد و گفت: این شرکت در این مدت، ۲۱ میلیارد دلار از شرکت های ملی نفت ایران و پالایش و پخش فرآورده های نفتی خوراک مایع و نفتا خریداری کرده است. همچنین از ابتدا تاکنون ۵ میلیارد دلار در پروژه های ملی توسعه صنعت پتروشیمی تأمین مالی کرده و بیش از یک میلیارد دلار نیز برای شهرستان بندر امام، جاده سازی و شهرک سازی کرده است.
به گفته انصاری نیک، پتروشیمی بندر امام در این سال ها ۱۳۵میلیون دلار در زمینه های فرهنگی و اجتماعی در محیط پیرامونی و محلی از ساخت مدرسه، بیمارستان، دانشگاه و کمک به مراکز بهداشتی و فرهنگی هزینه کرده و ۲۵۰۰ خانه و آپارتمان در اختیار جنگ زده ها قرار داده است. اینها هم اکنون در اختیار مردم محلی شهر چمران است و ۴ هزار خانه به کارکنان و اداره ها واگذار شد.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۹۵۰۰ نیروی انسانی به طور مستمر در این شرکت مشغول کار هستند، افزود: این اشتغال زایی تأثیر بسزایی در معیشت مردم منطقه دارد.
انصاری نیک با بیان اینکه بسیاری از طرح های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تأمین مالی این شرکت انجام و خوراک بعضی از مجتمع ها تأمین شد، گفت: این شرکت خدمات زیادی به شرکت ملی نفت ایران در تأمین مالی، ساخت و اجرای طرح های ان جی ال های ۱۲۰۰، ۱۵۰۰، ۳۱۰۰ و ۳۲۰۰ داشته است.
وی با تأکید بر نیاز پتروشیمی بندرامام به حمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای نو شدن گفت: طرح بندر امام نوین مبنای ادامه راه شرکت برای ۵۰ سال آینده به منظور افزایش ۳ میلیون تنی ظرفیت تولید و ۹ محصول جدید است تا محصولات این مجتمع به ۴۰ محصول گسترش یابد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام همچنین با اشاره به هزینه کرد ۱۱۴۵ میلیارد تومانی این شرکت در حوزه مسئولیت های اجتماعی بر ترویج اخلاق حرفه ای ومسئولیت پذیری اجتماعی مبنی بر ایجاد باور برای تعهد انسانیت در بنگاه ها به ویژه بنگاه های اقتصادی، تاکید و تصری حکرد: عدالت اجتماعی یعنی تلاش سازمان ها و بنگاه ها بایداین باشد که ذینفعان آن سازمان یا بنگاه اقتصادی از حداقل امکانات برخوردار باشند.
وی تأکید کرد: رویکرد آینده شرکت پتروشیمی بندرامام پیگیری هرچه بیشتر عمل به مسئولیت اجتماعی است تا به دنبال آن مردم جامعه پیرامونی از نعمت های توسعه صنعت و کارآفرینی برخوردار شوند.
انصاری نیک با بیان اینکه این شرکت از بنگاه های بزرگ صنعت پتروشیمی در ماهشهر با تولید ۳۱ محصول است، یادآور شد: ارزش محصولات این شرکت هم اکنون سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان است.
سهم 73 درصدی خوزستان از نفت و پتروشیمی
علی اکبر حسینی محراب، استاندار خوزستان هم به عنوان یکی از مهمانان مهمانی 50 سالگی پتروشیمی بندر امام بر حرکت صنعت پتروشیمی به سمت تکمیل زنجیره ارزش و فاصله گرفتن از خام فروشی تأکید و اظهار کرد: توسعه چرخه تولید پتروشیمی درآمدزایی و اشتغال زایی بالایی برای کشور دارد و پتروشیمی ها با به کارگیری خوراک های موجود باید به سمت پایین دست حرکت کنند.استاندار خوزستان ادامه داد: نزدیک ۷۳ درصد درآمد سرانه ملی خوزستان سهم صنعت نفت و پتروشیمی است و به نسبت آن سهم اشتغال پایین است و این سهم باید تغییر کند. بخش آموزش حرفه ای جوانان این منطقه نیز از سوی مدیران باید تقویت شود.محراب با بیان اینکه ارزش محصولات پتروشیمی و ارزآوری این صنعت برای کشور را می دانیم، تصریح کرد: این سرمایه گذاری ها باید با تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی به ارزش افزوده بیشتر تبدیل شود. شما نیروی انسانی این ۵۰ سال را برای شرکت پتروشیمی بندر امام رقم زده اید و می توانید سبب رشد و پیشرفت جامعه شوید.
گشایش نخستین موزه صنعت پتروشیمی ایران
نخستین موزه صنعت پتروشیمی کشور همزمان با جشن 50 سالگی پتروشیمی بندر امام در محل این پتروشیمی گشایش یافت.
جلیل نوذری، مدیر طرح موزه پتروشیمی بندر امام در آیین بزرگداشت۵۰ سالگی شرکت پتروشیمی بندر امام با تاکید بر اینکه تاکنون در ایران موزه صنعت پتروشیمی نداشته ایم و این موزه، نخستین موزه صنعت پتروشیمی کشور است، گفت: مجوز این موزه از وزارت میراث، فرهنگ و گردشگردی دریافت و حدود ۴ هزار قطعه جمع آوری شده که بیشتر آنها در مخزن موزه این شرکت نگهداری می شود.
مدیر طرح موزه پتروشیمی بندرامام ادامه داد: حدود ۱۸ هزار عکس چاپی در بخش مرکز اسناد و عکس موزه پتروشیمی بندرامام جمع آوری شده است.
نوذری با بیان اینکه این موزه شامل کتابخانه تخصصی نیز است، تصریح کرد: همه مطالعات و کتاب های مربوط و آثار منتشرنشده درباره این صنعت نیز در این بخش گنجانده شده است.
به گفته وی، میراث ناملموس و خاطرات شفاهی بزرگان پتروشیمی بندر امام از دیگر بخش های این موزه است که تاکنون هشت مصاحبه جامع به صورت ویدیویی انجام شده و تکمیل این بخش همچنان در کنار دیگر بخش ها ادامه دارد.