پایداری انتقال گاز رینگ شرقی افزایش یافت

ایستگاه آرادان نماد تمام ایرانی 

مهدی مهرابی   تکمیل رینگ شرقی کشور که به صورت ضربتی از زمستان سال گذشته کلید خورده، این روزها به مراحل پایانی خود نزدیک شده است و در گام های پایانی آن، تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان در مسیر خط اصلی ۴۸ اینچ شمال-شمال شرق کشور، زمینه ساز افزایش پایداری انتقال گاز به مناطق شمالی کشور می شود. تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان را باید نقطه عطفی در ایرانی سازی و بهره گیری از ظرفیت های داخلی برشمرد، زیرا برپایه گزارش ها، بیش از ۹۰ درصد کالاهای این پروژه از جمله توربوکمپرسور، سیستم کنترل ظروف تحت فشار، برق و شیرآلات و... از شرکت های ایرانی تامین شده است. با بهره برداری از این تاسیسات راهبردی، افزون بر تقویت شبکه و ایستگاه های تقویت فشار گاز سمنان و پارچین، زمینه انتقال روزانه پنج میلیون مترمکعب گاز بیشتر به مناطق شمال و شمال شرق کشور فراهم می شود. منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران که به عنوان یکی از مناطق عملیاتی شرکت انتقال گاز ایران درهفت استان کشور فعالیت می کند، به تازگی راه اندازی، راهبری و بهره برداری از تاسیسات تقویت فشار آرادان را به عهده گرفته است. گزارش پیش رو اختصاص دارد به بازدید اخیر غلامعباس حسینی، مدیر عامل شرکت انتقال گاز ایران از این تاسیسات که در ادامه می خوانید.

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران دربازدید از این تاسیسات گفت: کارکنان این شرکت برای پایداری انتقال گاز در سال گذشته به طور شبانه روزی تلاش کردند و امسال نیز با آمادگی کامل وارد فصل سرد سال شده اند.

غلامعباس حسینی با بیان اینکه دیگر تابستان و زمستان برای صنعت گاز تفاوتی ندارد، افزود: 6 ماه نخست امسال روزانه بیش از 200 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل و افزایش گازرسانی به نیروگاه ها منجر به افزایش ذخیره سازی سوخت مایع دراین واحدها شد.

به گفته وی، بیش از 90 درصد تعمیرات پیش بینی شده مناطق ده گانه شرکت انتقال گاز ایران در کوتاه ترین زمان انجام شده و تعمیرات باقیمانده نیز براساس برنامه و اولویت در جریان است. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ادامه داد: منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران یکی از مناطقی به شمار می آید که بیشترین تعمیرات پیش بینی شده را در دستور کار داشت و خوشبختانه همه این برنامه ها محقق شده است.

وی یادآور شد: کریدور اصلی شبکه انتقال گاز شمال، شمال شرق و غرب کشور از منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران عبور می کند و زمستان سال گذشته زمستان فشار سنگینی بر کارکنان این منطقه تحمیل شد.

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اعلام کرد: حراست و اچ اس ای منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران در میان مناطق این شرکت و شرکت های تابعه صنعت گاز رتبه برتر را کسب کرده اند که از آنها قدردانی می کنم.

 همکاری برای ذخیره سازی گاز در شوریجه

حسینی با بیان اینکه امسال وضعیت بهتری نسبت به سال گذشته داریم، گفت: واردات از ترکمنستان براساس قرارداد در جریان است. ذخیره سازی خوبی نیز در مخازن انجام شده است. با همکاری منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران و ارسال یک توربین، ذخیره سازی مناسبی نیز در شوریجه انجام شد.

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اعلام کرد: فاز نخست خط لوله انتقال گاز تقویتی دشتک_ نهبندان به طول 90 کیلومتر در حال آزمایش است که با بهره برداری از آن شاهد افزایش پایداری شبکه استان خراسان جنوبی خواهیم بود. خط لوله صالح آباد_تربت جام نیز در آینده نزدیک تزریق گاز می شود.  وی ادامه داد: تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، می تواند زمینه ساز تقویت شبکه و ایستگاه ها سمنان و پارچین شود. افزون براین، تاسیسات آرادان در پیک مصرف می تواند پنج میلیون مترمکعب گاز بیشتری را به شبکه این مناطق منتقل کند. وی با اشاره به راه اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان یادآور شد: عصر چهارشنبه دستور راه اندازی این تاسیسات از سوی معاون وزیر نفت صادر و جمعه شب این تاسیسات وارد مدار شد.

افزایش 50 میلیون مترمکعبی ظرفیت انتقال گاز

حسینی با اشاره به دیگر اقدام های این شرکت گفت: تاسیسات تقویت فشار گاز خط دهم سراسری (نورآباد 10، دوراهان 10 و پل کله 10) نیز راه اندازی شده است. ظرفیت انتقال گاز مرکز کشور حدود 50 میلیون مترمکعب افزایش یافته که این موضوع قابلیت اطمینان انتقال گاز در این مناطق را افزایش می دهد.

 ذخیره سازی 820 میلیون مترمکعب گاز

در ادامه، مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران با ارائه گزارشی از اقدام های های سال گذشته، فعالیت های امسال و برنامه های سال آینده این منطقه گفت: این منطقه هفت استان تهران، قزوين، البرز، قم و بخش هایی از استان های زنجان، سمنان و مركزي را تحت پوشش دارد.

مهدی زارع با بیان اینکه با بهره برداری از بیش از سه هزار و 797 کیلومتر خطوط لوله، وظیفه انتقال حدود 40 درصد گاز کل کشور را برعهده داریم، افزود: منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران تنها منطقه عملياتي به شمار می آید که افزون بر ماموریت های سازمانی، وظیفه بهره برداری از مجتمع پالایش و ذخيره سازي گاز سراجه را نیز در دستور کار دارد. براساس برنامه تعریف شده، 820 میلیون مترمکعب گاز در مخزن سراجه ذخیره شده است.

وی با بیان اینکه 8 ماه امسال در مجموع 67.7 میلیارد مترمکعب گاز به این منطقه تحویل شده است، اظهار کرد: پس از تحویل گاز به مراکز تحت پوشش، 40.2 میلیارد مترمکعب گاز به مناطق 4، 7، 8 و9 عملیات انتقال گاز ایران ارسال شده است.

صرفه جویی 440 میلیارد ریالی

وی تاکید کرد: انجام تعمیرات حین سرویس و بدون تخلیه گاز خط 56 اینچ سوم سراسری در خروجی ایستگاه قزوین 280 میلیارد ریال (ناشی از عدم تخلیه 28 کیلومتر گاز) و ارزیابی ریسک مربوط به پایش IJ  ایستگاه قزوین و عدم تخلیه 22 کیلومتر و 160 میلیارد ریال صرفه جویی حاصل شده است.

 این عملیات ها افزون بر صرفه جویی ریالی، در حوزه حفظ محیط زیست نیز بسیار تاثیر گذار بوده است. کاهش چشمگیر پساب سراجه با روش هوادهی و تبخیرآب نیز، زمینه ساز صرفه جویی چند میلیاردی ریالی در این منطقه شده است.

مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به بخشی از فعالیت این منطقه برای ورود به فصل سرد سال گفت: تعمیرات اساسی 24 هزار ساعته هفت دستگاه کمپرسور گاز، تعمیرات سطوح B و D سه دستگاه توربین، نصب و راه اندازی یک دستگاه توربین (واحد سوم تاسیسات سراجه)، اورهالLPT   توربین تاسیسات قزوین، اورهال سه دستگاه کمپرسور هوای تاسیسات قم و سراجه، تعمیرات دیزل ژنراتور تاسیسات ری تنها بخشی از اقدام های کارکنان این منطقه همسو با برنامه تعمیرات اساسی امسال به شمار می آید.

وی اظهار کرد: اورهال بخش های 1 و 2 پالایش مجتمع سراجه نیز انجام و این تاسیسات برای ورود به فصل سرد سال آماده است. تعمیر 70 عدد ولو با سایز و کلاس های مختلف، کالیبره کرده 90PSV ، انجام جوشکاری لاین های TK-204 B و تعویض لاین های معیوب، تعميرات اساسي 11 عدد بال ولو بخش پالايشگاهي ميدان گازي سراجه، راه اندازی پکیج نیتروژن واحد پالایش و تعمیرات اساسی و اورهال کامل پست برق 20/63 کیلوولت این مجتمع نیز انجام شده است.

اجرای پروژه راهبردی  برای نخستین بار

مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران ادامه داد: اجرای پروژه مهندسی آنالیز تنش سامانه پایپینگ فاز تزریق برای نخستین بار در سطح شرکت ملی گاز ایران در تاسیسات سراجه انجام شد.

وی ادامه داد: راه اندازی آزمایشی دستگاه هات تپ  2460TDW  نیز برای نخستین بار در ایران از سوی کارکنان این منطقه انجام شده است.

زارع با اشاره به برنامه های این منطقه در حوزه ارتقاي مديريت نگهداري و تعميرات گفت: براساس نتایج حاصل از پیگرانی هوشمند؛ شناسایی، حفاری، آماده سازی، اجرای تعمیرات، NDT و پوشش مجدد 670 شاخه لوله خطوط لوله 56 اینچ سوم و چهارم سراسری، 48 اینچ پنجم تهران، 48 اینچ صادرات،40 اینچ اول سراسری، 36 اینچ سوم تهران، 30 اینچ اول تهران و... انجام شده است.

اجرای 10 انشعاب گرم

وی یادآور شد: با تلاش کارکنان این منطقه، 10مورد انشعاب گرم در ایلام، خوزستان، تهران، سمنان، ساوه، کرمانشاه و البرز اجرا شده است.

مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران گفت: 37 پیمان (جاری و سرمایه ای) انعقاد و 15 مناقصه نیز در حال برگزاری است.

بهره برداری از بزرگ ترین تاسیسات خاورمیانه

به گفته زارع، تاسیسات تقویت فشار گاز ساوه به عنوان بزرگ ترین تاسیسات خاورمیانه از سوی کارکنان این منطقه راهبری می شود. مدیر منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران تاکید کرد: با پیگیری های انجام شده، 48 مورد رفع تجاوز به حريم خطوط لوله ثبت و 361 اخطار نیز صادر شده است.

برنامه های سال 1403

وی با اشاره به بخشی از برنامه های سال آینده این منطقه گفت: انجام بازرسي فني و تعميرات دوره اي تاسیسات  تقويت فشارو اندازه گيري در سطح منطقه، اورهال 96 هزار ساعته توربین A قم2، اورهال 60 هزار ساعته توربین B قم3، اورهال 20 هزار ساعته توربین C قم3، ادامه پیاده سازی سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات IPCMMS بر بستر جدید APEX در سطح منطقه بر اساس برنامه اعلامی ستاد انتقال گاز تنها بخشی از برنامه های تعمیراتی سال 1403 این منطقه به شمار می آید. اورهال واحد های پالایش و تزریق سراجه، تعمیرات خط لوله 48 اینچ پارچین سمنان ناشی از پیگرانی هوشمند، تعمیرات بخشی از خط 56 اینچ سوم سراسری (75 شاخه لوله)، تعمیرات خط اول سراسری (25 شاخه لوله)، تعمیرات خط 56 اینچ چهارم سراسری (30شاخه) بخش دیگری از برنامه های تعمیراتی سال آینده است. در جریان بازدید 6 ساعته مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت انتقال گاز ایران، مدیران منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران نیز درباره حوزه های کاری خود گزارشی ارائه کردند. دیدار و گفت وگو با کارکنان تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، از دیگر بخش های این بازدید بود.