به گفته اکبری، طرح کهاب دارای سه مرحله یا به اصطلاح استیج است که هر یک از مراحل یک و سه اجرایی شده و مرحله دوم نیز که به عنوان هزینه زاترین بخش اجرای طرح کهاب است، در همه جایگاه ها اجرا نشده است. 400 باب از جایگاه های عرضه سوخت در سال گذشته به طرح کهاب تجهیز شدند و طبق برنامه ریزی های اعمال شده، تا پایان امسال حدود هزار باب جایگاه و سال آینده نیز همین تعداد جایگاه به این طرح ملی مجهز می شوند.
تخصیص 440 میلیارد تومان بودجه
وی از دو مولفه تمرکززدایی و فرهنگ سازی به عنوان مهم ترین مبانی اجرای طرح کهاب یاد کرد و با اشاره به اینکه برنامه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران حول این دو محور متمرکز است، گفت: دستورعملی تبیین شده مبنی بر اینکه اجرای طرح کهاب منوط به یک یا چند شهر و استان نباشد و تجهیزات به صورت پراکنده در اختیار همه شهرها و استان ها قرار گیرد، همچنین برای اجرا و پیاده سازی فرآیند تجهیز جایگاه ها، کارگروهی در تهران و دیگر استان ها تشکیل و تصمیم گیری ها و برنامه ها به طور مستمر طی جلسات ماهانه پیگیری می شود.
مـعاون مدیـرعامل شـرکت مـلی پخش فراورده های نفتی ایران اظهار امیدواری کرد سعی مان بر این است که تا پایان سال 1403 تمام جایگاه های عرضه سوخت به طرح کهاب مجهز باشند، از این رو انتظار داریم با همکاری جایگاه داران این مهم در موعد زمانی خود محقق شود. بی شک، طرح کهاب نمونه موفق ترین طرح ملی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به نحوه اجرای مطلوب آن اهتمام لازم را به خرج داده است، همچنین وقت و انرژی مضاعفی برای به ثمرنشستن این طرح ازسوی همکارانم اختصاص داده شده است تا رضایتمندی لازم حاصل شود. اکبری تصریح کرد: درحال حاضر انبار نفت شهرهای مشهد، اهواز، تبریز و اصفهان، کرج، همچنین شمال غرب تهران (کن) و بندرعباس از تجهیزات مربوط به طرح کهاب بهره مند هستند. اجرای این طرح درانبار نفت ری تا پایان امسال به بهره برداری می رسد و انبار نفت هرمزگان نیز با رفع اختلالات سیستمی انجام شده در آن به زودی در سرویس قرار می گیرد.
وی همچنین از تخصیص بودجه 440 میلیارد تومانی برای اجرای طرح کهاب از سوی دولت در جایگاه های عرضه سوخت خبر داد و گفت: در سال های قبل روال کار براین منوال بود هر جایگاهی که به طرح کهاب مجهز می شد، رقمی معادل 82 ریال به عنوان به ازای فروش هر لیتر بنزین بازپرداخت هزینه اجرای طرح دریافت می کرد که برای جایگاهی که روزانه 10 تا 15 هزار لیتر فروش فراورده دارد، بازگشت این رقم صرفه اقتصادی نداشت؛ از این رو شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ملزم شد ظرف 48 ماه به بازپرداخت هزینه اجرای طرح افزون بر عدم النفع ناشی از مدت زمانی که جایگاه برای تجهیز طرح کهاب تعطیل باشد (یک بازه زمانی 15 تا 30 روزه که آن هم بستگی به تعداد نازل های جایگاه دارد) اقدام کند. از این رو تصمیم براین شد که به جای 82 ریال، مبلغ 337 ریال پرداخت شود که باز هم این راهکار موفق نبود و سرانجام با رایزنی های مسئولان و متولیان، موفق شدیم بودجه ای برای اجرای این طرح دریافت کنیم وهمان طور که پیشتر عنوان شد، در مرحله نخست تجهیز جایگاه ها در دستور کار است و به تناسب میزان فروش در هر شهر و استان، این بودجه تخصیص داده خواهد شد. وی بازیافت بخارات بنزین از محل استحصال بنزین را یکی از مهم ترین مزیت های اجرای طرح کهاب برای جایگاهداران دانست و افزود: عایدی حاصل از هر میزان بازیافتی در اختیار جایگاهداران قرار خواهد گرفت، این میزان بازیافتی به طور متوسط حدود 15 صدم درصد از بخارات بنزین است که درمجموع 3 دهم درصد است. به عنوان مثال اگر جایگاهی روزانه 30 هزار لیتر فروش بنزین داشته باشد، 90 لیتر بازیافت نصیب جایگاهدار می کند، فعلا در این مرحله از اجرای طرح، تمام تمرکزمان براین موضوع معطوف است که طرح اجرایی و عملیاتی شود و در مراحل بعدی می توان برای دیگر مزیت های حاصل از طرح کهاب برنامه ریزی کرد. افزون بر صرفه اقتصادی ،عدم انتشار بخارات بنزین در هوا موجب کاهش آلودگی محیطی شده و به تبع آن، این مهم موجب سلامت عموم مردم به ویژه حفظ سلامت شغلی افراد شاغل در جایگاه های سوخت می شود. قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عملکرد برخی سازندگان داخلی به منظور پیشبرد اهداف تعیین شده در طرح یاد شده پرداخت و گفت: چالش اجرایی نشدن طرح کهاب تنها منوط به نبود بودجه لازم و کافی نیست و سازندگان آن طور که انتظار می رفت، پای کار نبودند. البته آنها اذعان می کنند در زمینه ساخت تجهیزات طرح کهاب به توانمندی کامل رسیده اند و به دانش و فناوری مورد نیاز دست یافته اند، اما متاسفانه در اجرا آن گونه که باید و شاید، نتیجه مطلوب حاصل نشده است.
راستی آزمایی نیاز مصرف کنندگان
وی تامین و توزیع فرآورده، صیانت از آن و بهینه سازی مصرف انرژی را سه ماموریت اصلی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران خواند و یادآور شد: دریافت انواع فراورده های نفتی از پالایشگاه ها و رساندن آن به دست مصرف کننده نهایی، فعالیتی است که غالبا در بسیاری از شرکت های دنیا انجام می شود، اما اینکه چرا در ایران فراورده های نفتی اینقدر مورد سوءاستفاده قرار می گیرند، اختلاف قیمتی است که در داخل و کشورهای همسایه وجود دارد، همچنین نرخ ارزی است که مدام تغییر می کند و بیشتر به این مسئله دامن می زند.