اقدام شرکت ملی پخش برای اجرای یک طرح ملی
فرجام نیک در انتظار کهاب
مشعل بهمن ماه پارسال بود که هیئت وزیران با تمدید مهلت قانونی هوای پاک مبنی بر موظف کردن همه جایگاه های بنزین، انبارهای نفت و نفتکش های حامل سوخت برای نصب تجهیزات و بهره برداری از طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) تا پایان سال ۱۴۰۳ موافقت کرد. البته مهلت قانونی برای اجرای طرح کهاب پایان سال 1401 تعیین شده بود که بنا بر اعلام وزارت نفت مبنی بر اینکه با وجود مشکلات اجرایی فراروی طرح یاد شده قادر نیست اجرای آن را تا پایان مهلت تعیین شده، عملیاتی کند، به همین خاطر هیئت وزیران با تمدید مهلت قانونی موافقت کرد. به این منظور شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی اصلی اجرای طرح کهاب، سرعت بخشی به اجرای این طرح را در جایگاه های عرضه سوخت در دستور کار قرار داد. بنابر آخرین اظهارات فضل الله اکبری، قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، جدیت لازم برای شتاب گیری روند اجرای طرح کهاب و افزایش میزان مشارکت جایگاهداران به کار گرفته شده است و هرگونه تخطی از اجرای آن، قطعا جریمه های سنگینی را در پی خواهد داشت. در ادامه به بازتاب نظر او درباره ابعاد مختلف این طرح و اطلاع از آخرین وضعیت اجرای آن پرداخته ایم.
طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) در سال 87 و با اخذ مصوبه هیئت دولت، نهادهایی چون وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت را به اجرای آن ملزم کرد، اما دراین بین، رویارویی با شدیدترین تحریم ها و نوسان های نرخ ارز، مزیدی بر علت شد تا این طرح به مانند بسیاری از طرح ها در دولت گذشته تا مدت ها مسکوت ماند. به زعم اغلب متولیان امر، گره زدن اجرای طرح های ملی به تحریم ها قطعا منصفانه نیست و این موضوع درباره طرحی چون کهاب، به درستی صادق است، اما نکته حائز اهمیت که جز اهمال کاری درفرآیند اجرای آن را نمی توان متصورشد،اصلاح زیرساخت های موجود، تکیه بر توان سازندگان داخلی و حرکت به سمت بومی سازی، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی سریع و به موقع،همچنین تامین منابع مالی با استفاده از تسهیلات بانکی است که انتظار می رود با عزم و اراده راسخ دولت سیزدهم، فرجامی نیک برای همه ابعاد و اهداف این طرح بزرگ ملی رقم زده شود.
تجهیز 50 درصد ناوگان به کهاب
فضل الله اکبری، قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به آخرین وضع اجرای طرح ملی کهاب پرداخت و گفت: همه تلاشمان درمسیر کاهش تصدی گری دولت مورد تاکید قرار گرفت که طرح را در وهله نخست به شکل خاص تمرکززدایی کنیم، به این منظور دو استان کرمانشاه و زاهدان را به عنوان استان های پایلوت برای اجرای طرح کهاب انتخاب کردیم و رسما وارد فاز اجرا شدیم، البته اجرای طرح کهاب تنها محدود به مجاری عرضه نیست و انبارهای نفت و نفتکش های حامل بنزین از مبادی به جایگاه ها را نیز شامل می شود، اما مطابق با برنامه ریزی های تعیین شده، جایگاه ها ملاک عمل قرار گرفت.
وی افزود: به موازات اجرای طرح در جایگاه ها، قرارگیری تجهیزات کهاب در انبارهای نفت و نفتکش های جاده ای هم در دستور کار قرار گرفت؛ به طوری که در حال حاضر حدود 50 درصد از ناوگان حمل سوخت مجهز به این طرح است و با توجه به واگذاری هایی که در این زمینه داریم، مقرر شد هر ناوگان جدیدی که وارد چرخه حمل ونقل می شود، ملزم به تجهیز طرح کهاب باشد، ضمن اینکه این ضوابط و مقررات برای جایگاه های تازه احداث نیز به اجرا درآمده است. قائم مقام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه روزانه بالغ بر 3 هزار و 800 محموله بنزین از انبارهای نفت به مبادی مصرف جابه جا می شود، گفت: این حجم از توزیع فرآورده این الزام را برای انبارهای نفت هم ایجاد می کند که به اجرای طرح کهاب مصمم باشند، در حال حاضر بخشی از انبارهای نفتی که در محدوده شهری به ویژه کلانشهرها قرار دارند، مجهز به تجهیزات طرح کهاب هستند و مراحل پیمان سیاری در دیگر انبارهای دارای اولویت نیز در دست اقدام است.