حکمت های رضوی
گره گشایی از کار مؤمن
امام رضا(ع) فرموده اند: مَن فَرجَ عَن مُؤمِنٍ فَرجَ اللهُ عَن قَلبهِ یَومَ القِیامَةِ: هر کس گِرِه از کارِ مؤمنی بگشاید (و غمی را از او بزداید)، خداوند هم در قیامت، کار بسته او را می گشاید (و اندوهش را می زداید).
(اصول کافی، ج ۲، ص ۲۰۰)
شرح حدیث
کسی نیک بیند به هر دو سرای
که نیکی رساند به خلق خدای
خدا را بر آن بنده بخشایش است
که خلق از وجودش در آسایش است.
در حدیثی از امام صادق(ع) نیز آمده است:
هر کسی رنج و غصه و مشکلی را از یک مؤمن برطرف سازد، خداوند غصه های آخرت را از او دور می کند و چون در روز رستاخیز از قبر بیرون می آید، قلبی خنک و آرام دارد. خدا کسانی را دوست دارد که در دنیا به فکر کمک و غم زدایی از مؤمنان باشند و از بار مشکلاتشان بکاهند و شریک رنجشان شوند و آنان را در هنگام حوادث تلخ، تنها نگذارند.
در سیره امامان معصوم علیهم السلام، نمونه های فراوانی نقل شده است که با مساعدت و یاری رساندن به گرفتاران، خاطر آنان را شاد می کردند و غبار غم را از چهره آنها می زدودند. این نوعی فتوت و مردانگی است که خدا هم این صفت را در بندگانش می پسندد و در آخرت هم پاداشی بزرگ عطا می کند.
صد خانه اگر به طاعت آباد کنی
زان به نبود که خاطری شاد کنی
گر بنده کنی به لطف، آزادی را
بهتر که هزار بنده آزاد کنی
ویژگی های سبک زندگی حضرت زهرا(س)
حضرت زهرا(س) دو ویژگی دارند که وقتی کنار هم گذاشــته می شوند، سبک زندگیشان، به عنوان مدل و الگو برای تمامی انسان ها قابل عرضه است. نخستین ویژگی حضرت زهرا(س) آن است که ایشان، از نظر بینش، شــناخت و ابعاد فهمی معارف دین، نه تنها دانشمند، بلکه حکیم بودند، یعنی مجموعه این دانش ها را گرد آورده، قالب داده و پخته بودند و بعد بر اســاس مجموعه دانسته ها، بینش ها و خواسته های متعالی که در دین فرا گرفته و با شناخت عمیق خداوند، جهان هستی، جامعه، تاریخ، راه کمال و سعادت، پیامبران الهی، کتب آسمانی و فرشتگان، به حکمت فاطمی رسیده بودند.
در تعبیر قرآن «وَلَمَا بَلَغَ أَشُدَهُ آتَيْنَاهُ حُكْمًا وَعِلْمًا وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ»(یوسف/۲۲)آمده اســت که اینها از راه احسان به درجه ای رسیده اند که خداوند به آنها حکمت می دهد، یعنی همه دانشش بسرعت در مواجهه با یک پدیده، به رویش می رسد و بر اساس آنها بسرعت می تواند به تصمیم برسد و نظر قطعی پیدا کند.
حکیـم، نظر آخر را می دهد و تردیدی ندارد، در مواجهه با پدیده ها، بسرعت به حق می رسد؛ هرچند حق مخفی باشد. باطل را کنار می زند و فریفته آن نمی شود؛ هرچند باطل، بسیار زینت داده شده باشد.
یکی از دلایلی که می توان با آن سبک حضرت زهرای مرضیه(س) را شناخت و به دیگران معرفی و توصیه کرد، این اســت که ایشان در مرتبه حکمت نشسته اند و حکیمانه به مسائل نگاه می کنند. از منظر حکمت نگاه کردن، به انسان قدرت می دهد تا در مواجهه با اتفاقات دنیا، کاملا سازگار و هماهنگ عمل کند.
ویژگی دوم ایشــان، موقعیت شناسی و اســتفاده از موقعیت های پیش آمده است. آن حضرت از فرصت های داده شــده، کمال اســتفاده را می بردند. ایشان در کانون تحولات، فرصت ها، تهدیدها و چالش ها قرار گرفتند، یعنی هر آنچه را که زمینه ای برای ورود به عرصه های عمیق، نو و به اصطلاح، درگیری در سطوح عالی است، در زندگی حضرت زهرا (س) دیده می شود.
ایشان دوران سخت تنهایی و دوره اولیه زندگی پیامبر(ص) را پشت سر گذاشتند، سپس در دوره ای که پدرشان به عنوان حاکم و رهبر، مورد اســتقبال مردم بودند، قرار گرفتند؛ در وضعیتی که سخت ترین درگیری های نظامی و ترکیب بندی اجتماعی، سیاســی و مذهبی در مدینه شکل گرفت، یا معاهداتی که نوشته یا شکسته شد، حضور داشتند؛ همچنین دوره ای را که افراد، با ایمان ظاهری، خود را فدایی راه پدر آن بانو و فدایی راه اسلام معرفی می کنند.
حضرت زهرا(س) در زمان حیات پدرشان در کانون مهم ترین مسائل جامعه بودند و بعد از ایشان نیز با موضوع غصب خلافت مواجه شــدند. نکته مهم آن بود که ایشان از همه این فرصت ها اســتفاده و در همه این درگیری ها و چالش ها سهم و نقش خویش را ایفا کردند.
پیام شورای عالی فرهنگی وزارت نفت به مناسبت هفته بسیج
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته بسیج یادآور ژرف اندیشی بی بدیل بنیانگذار کبیر انقلاب است که به زیبایی در تقویم تاریخ انقلاب اسلامی ایران می درخشد. بسیج مظهر ایمان راسخ، اراده، عدالتخواهی، شجاعت، ظلم ستیزی، انگیزه خدمت رسانی و عشق ولایی است. این اوصاف، از بسیج اسطوره ای در قواره حاج قاسم و تمام حاج قاسم ها ساخته است تا معادلات ظلم و ظالم پرور را واژگون سازد و از تمدن انسانی و الهی، وادی ایمن بسازد.
هفته بسیج فرصتی است تا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره حماسه آفرینان بسیجی و تکریم شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی با آرمان ها و ارزش های مؤسس و معمار کبیر نهاد مردمی بسیج، تجدید میثاق کنیم.
فرا رسیدن هفته بسیج را خدمت تمامی بسیجیان عزیز، بویژه همکاران بسیجی و خدوم صنعت نفت تبریک و تهنیت عرض کرده و سربلندی و توفیق روزافزون تمام بسیجیان و طول عمر با عزت برای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی را از درگاه خداوند متعال مسألت داریم.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
حضرت زهرا(س) تجسم عالی ترین مفاهیم انسانی و اسلامی در مورد زن
حضرت زهرا(س) تجسم عالی ترین مفاهیم انسانی و اسلامی در مورد زن است که به اینها باید توجه کرد؛ درس فاطمه زهرا(س) بیشتر این موارد است. برخی از مفاهیم اسلامی مفاهیم اختصاصی است، مثل مادری، همسری، کدبانویی، تربیت فرزند؛ در همه اینها اوج قله تصور، حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است. در عرصه تربیت فرزند، در عرصه همکاری با شوهر، در عرصه های مشترک و در آن چیزهایی که بین زن و مرد مشترک است، مثل بندگی خدا -وظایف بزرگ مثل بندگی خدا- وضعیت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) یک وضعیت فوق العاده اعجاب انگیز و مهم است.
امام حسن مجتبی(ع) می فرمایند: شب جمعه تا صبح مادرم بیدار بود، عبادت می کرد، هر وقت صدای او را شنیدم، دیدم برای دیگران دعا می کند؛ صبح گفتم مادر! برای دیگران دعا کردی، برای خودت دعا نکردی؛ فرمود: پسرم! اَلجارَ ثُم الدار؛ این درس است. در قضیه نزول سوره هل اَتی آمده است: «اِنما نُطعِمُکُم لِوَجهِ الله»؛ من این را به عنوان یک درس برای امت اسلامی، برای جامعه اسلامی، برای جمهوری اسلامی تلقی می کنم که کار با اخلاص انجام بگیرد. حسن بصری که از زهاد ثمانیه معروف است و زاویه هم دارد با اهل بیت، می گوید که «ما کان فی هذه الامة اعبد من فاطمة کانت تقوم حتی تورم قدماها». معنای این تعبیر «ما کان اعبد من فاطمة» این نیست که شبیه او و به اندازه او تعدادی وجود داشتند؛ نه، در تعبیرات عربی، معنایش این است که هیچ کس در امت، مانند او نبود از لحاظ عبادت. این را حسن بصری می گوید. حسن بصری دوران فاطمه زهرا(س) را درک نکرده، اما اینکه اینطور قاطع این حرف را می زند، نشان می دهد که این جزو مسلمات و متواتراتی بوده که در آن زمان وجود داشته است. اینکه وظیفه عبادت، بعد وظیفه امر به معروف و مجاهدت، یعنی حضور در آن میدان عجیبی که بنا بود سرنوشت امت اسلام در آن میدان تعیین بشود و آن حضور توفانی عجیب فاطمه زهرا(س) با آن خطبه های عجیب. نقشه جامع هویت زن در منطق اسلام این است؛ مادر خوب، همسر خوب، مجاهد فی سبیل الله، در عین حال کدبانو، مدیر خانه و در عین حال عابد و بنده خدای متعال و در نهایت، فاطمه زهرا(سلام الله علیها) نشان داد که زن می تواند به رتبه عالی عصمت برسد که اینها خصوصیات این بزرگوار است.
15/11/1399