ثبت رکورد انتقال 858 میلیون مترمکعب گاز

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: بیشترین رکورد انتقال روزانه گاز در سال گذشته 858 میلیون مترمکعب بود. هفته گذشته حدود 810 تا 827 میلیون مترمکعب در روز گاز را منتقل کرده ایم و به رکورد سال گذشته نزدیک می شویم.غلامعباس حسینی گفت: گاز را از 20 پالایشگاه، سه پایانه واردات، 16 نقطه در مناطق نفتخیز و دو مخزن ذخیره سازی دریافت می کنیم.

وی افزود: سال گذشته در مجموع 273.8 میلیارد مترمکعب و در هشت ماه امسال 151.4 میلیارد مترمکعب دریافت کرده ایم و این گاز را از طریق 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز، 90 ایستگاه تقویت فشار به 2 هزار و 205 نقطه است تحویل می دهیم.

 اجرای 112 مورد تعمیرات اساسی

وی با بیان اینکه برای عبور از فصل سرد سال آماده ایم، گفت: 75 مورد اورهال توربین و توربوکمرسور انجام داده ایم. در خطوط سراسری نیز یکهزار و 112 مورد تعمیرات انجام شده است.

به گفته مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، سال گذشته ایستگاه نورآباد 10 و پل کله 10 وارد مدار شد. در خاش نیز حدود 253 کیلومتر خطوط 20، 16 و 10 اینچ، 110 کیلومتر خط 36 اینچ در زاهدان_ دوراهی دشتک، 22 کیلومتر خط 16 اینچ در پلور و... نیز به شبکه انتقال گاز افزوده شد. مرکز بهره برداری زاهدان، کهنوج و عسلویه نیز احداث شد.

 بهره برداری از 3 تاسیسات تقویت فشار گاز

حسینی اظهار کرد: امسال نیز ایستگاه تقویت فشار گاز آرادان به ناوگان این شرکت افزوده شده و تا دو ماه آینده نیز تاسیسات تقویت فشار گاز دوراهان 10، خورموج 6 و آب پخش 6 به بهره برداری می رسند.

به گفته وی، بر اساس آخرین برنامه های تعریف شده، قطعه دوم خط لوله انتقال گاز 56 اینچ محمدیه_پارچین به طول 58 کیلومتر تزریق گاز شده و خط تقویتی 36 اینچ مارون_گندمکار نیز به طول 11 کیلومتر به زودی وارد مدار می شود.

 افزایش انتقال گاز به شمال شرق

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران اظهار کرد: با در سرویس قرار گرفتن خط لوله انتقال گاز قم_پارچین و تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، روزانه 5 میلیون مترمکعب گاز بیشتری از ایستگاه سمنان به شبکه شمال شرق کشور گاز منتقل می کنیم. به گفته وی، در مجموع شبکه انتقال ظرفیت انتقال روزانه 950 میلیون مترمکعب گاز را دارد.حسینی با اشاره به برنامه های توسعه ای صنعت گاز گفت: اجرای بخش پایانی خط لوله انتقال گاز نهم سراسری در دستور کار و افزایش ظرفیت ایستگاه های خط هشتم سراسری (دهشیر و اردستان) نیز در برنامه قرار دارد. براساس برنامه های تعریف شده، بهره برداری از ایستگاه های تقویت فشار گاز خط لوله هفتم سراسری، ایستگاه تقویت فشار گاز شوش در خط ششم سراسری و ادامه خط دهم سراسری تا قم در دستور کار قرار دارد.

 شیوه های تامین مالی پروژه های بهینه سازی

سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه این مدیریت نوپا به دنبال تعریف نقش و اهداف صنعت گاز برای حضور فعال در راه اندازی و رونق این بازار است، گفت: پاشنه آشیل طرح های بهینه سازی انرژی، توجیه اقتصادی و به صرفه بودن آنهاست تا سرمایه گذاران و بخش های مختلف اقتصادی در آن مشارکت داشته باشند.

ساجد کاشفی افزود: درصدد هستیم تا شیوه های متنوع و جذاب تامین مالی پروژه های بهینه سازی از جمله گواهی های صرفه جویی گاز و انرژی و عرضه آنها در بورس انرژی را طراحی و اجرا کنیم. البته همزمان در حال طراحی و تدوین سیاست ها و سازوکارهایی برای ایجاد جذابیت گواهی های صرفه جویی گاز در دوره های غیرپیک هم هستیم.

وی تاکید کرد: مذاکرات خوبی با شرکت های خدمات انرژی صورت گرفته و درصدد هستیم با در نظر گرفتن استانداردهای نهادهای نظارتی نظیر سازمان ملی استاندارد، پیوست های الزام آوری با عنوان پیوست انرژی برای صنایعی که متقاضی دریافت اشتراک گاز هستند، تدوین کنیم تا موضوع رعایت معیار مصرف انرژی و بهینه سازی به عنوان یک الزام و پیش نیاز برای برخورداری از گاز در صنایع به ویژه صنایع پرمصرف در نظر گرفته شود.

 پیوست های رعایت معیار مصرف انرژی

سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران همچنین از تدوین پیوست های الزام آور رعایت معیار مصرف انرژی و بهینه سازی برای همه متقاضیان و مشترکین صنعتی شرکت ملی گاز ایران در آینده نزدیک خبر داد.وی با اشاره به اینکه عملکرد و پیاده سازی راهبردها در حوزه بهینه سازی فاصله زیادی با صحبت و اظهارنظر در این خصوص دارد، گفت: در سال 1396 آیین نامه بازار بهینه سازی و محیط زیست تدوین شده، ولی خروجی آن در مرحله اجرا تاکنون چندان ملموس و اثربخش نبوده است.کاشفی با اشاره به تاثیر بسزای بهینه سازی در فرایند مدیریت مصرف و کاهش هدررفت انرژی در کشور گفت: در عمل به تکالیف شورای اقتصاد در زمینه بهینه سازی، بحث بهسازی، نوسازی و هوشمندسازی موتورخانه ها در دستور کار است و تاکنون بهسازی بیش از 75 هزار موتورخانه در کشور انجام شده است. با توجه به مصوبه اسفندماه سال 1401 شورای اقتصاد، بهسازی موتورخانه های بخش دولتی نیز از جمله موضوع هایی است که در اولویت اقدام های این بخش قرار گرفته است.وی اظهار کرد: علاوه بر این موارد، در اجرای طرح نصب 4 میلیون و 100 هزار بخاری با راندمان بالا به جای بخاری های با راندمان پایین، فراخوان شناسایی و ارزیابی سرمایه گذاران طی دو مرحله منتشر شده و در حال حاضر همکاران ما در شرکت بازرگانی گاز در حال ارزیابی شرکت کنندگان در فراخوان هستند. همچنین برای رفع چالش های اجرایی این طرح به ویژه در حوزه مبحث 17 مقررات ملی ساختمان، مذاکراتی با وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام شده که امیدواریم در آینده ای بسیار نزدیک این موانع نیز برطرف شود.

 قبض رایگان برای مشترکان خوش مصرف

مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران از تشویق مشترکان خوش مصرف در آیین نامه جدید اصلاح تعرفه های گاز خبر داد.مسلم رحمانی افزود: مشترکانی که بین ۱۰ تا ۳۵ درصد و در بازه زمانی ۱۶ آذر تا ۱۵ اسفندماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل صرفه جویی کنند، نه تنها هزینه ای پرداخت نخواهند کرد، بلکه مبلغی نیز به عنوان پاداش صرفه جویی دریافت خواهند کرد.

وی ادامه داد: الگوی مصرف این گونه است که در سه پلکان اول، مشترکین کم مصرف قرار دارند که حدود ۷0 درصد مصارف به این پلکان تعلق دارد؛ پلکان های بعدی به ترتیب، مشترکین با مصرف متوسط، پرمصرف و بسیار پرمصرف خواهند بود، ضمن آن که دامنه مصرف نیز از ۷۵ مترمکعب به ۱۰۰ مترمکعب افزایش یافته است.به گفته رحمانی، از ابتدای سال ۱۴۰۲، دامنه مصرف برای ۱۲ پله اشاره شده، ۱۰۰ مترمکعب خواهد بود، ضمن آن که به رغم افزایش دامنه مصرف، تعرفه ها هیچ تغییری نکرده و همانند سال قبل اعمال می شود و تنها در پلکان ۱۱ و ۱۲، به ازای هر مترمکعب، ۵ و ۶ هزار تومان دریافت می شود.

 پیشی گرفتن مصرف از تولید

مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، پیشی گرفتن مصرف از تولید را در کشور، واقعیتی انکارناپذیر خواند و گفت: با توجه به روند رو به رشد مشترکین و ضریب نفوذ 94 درصدی گاز طبیعی در کشور، تنها راه عبور موفقیت آمیز از زمستان پیش رو، مدیریت مصرف در تمامی بخش هاست. این در حالی است که هم اکنون پروژ ه های گازرسانی به 27 شهر و 3 هزار و 200 روستای جدید نیز در حال اجراست.

 محدودیت بودجه

رحمانی تصریح کرد: امسال با محدودیت های بودجه ای مواجه شدیم که امیدواریم با پیگیری ها، این محدودیت ها رفع شود؛ این در حالی است که بیش از 3 هزار و 300 پروژه تعریف شده در بخش گاز داریم که تکمیل آنها به 33 هزار میلیارد تومان تامین مالی نیاز دارد.

 برنامه ریزی مدیریت تولید و توزیع گاز

پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: مشابه سال های گذشته در سال 1401 نیز عمده تامین گاز کشور از طریق پارس جنوبی بوده است.امیرحسین فاکهی افزود: 733 میلیون مترمکعب گاز خروجی پالایشگاه ها و با احتساب واردات و برداشت و دریافت از مخازن ذخیره سازی میزان انتقال گاز این میزان به 744 میلیون مترمکعب رسیده است.

وی ادامه داد: پس از صادرات و مصارف داخلی و عملیاتی شامل تزریق ها و تامین سوخت ایستگاه ها و... حدود 660 میلیون مترمکعب به شبکه گازرسانی تزریق شد.

وی با بیان اینکه نیروگاه ها یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان گاز کشور هستند، گفت: به طور میانگین در سال گذشته بخش خانگی روزانه 193 میلیون مترمکعب، صنایع عمده 134 میلیون مترمکعب و نیروگاه ها نیز 205 میلیون مترمکعب گاز مصرف کرده اند. مصرف گاز در ماه های گرم و سرد تغییر می کند. به طور میانگین در 4 ماه سرد 783 میلیون مترمکعب و در 8 ماه گرم 600 میلیون مترمکعب مصرف شده است.

فاکهی تاکید کرد: در موسسه مطالعات بین المللی انرژی برای مدیریت تقاضا و عرضه گاز راهکارهای مختلف مورد بررسی قرار می گیرد و سناریوهایی برای مدل سازی کوتاه، میان و بلندمدت تعریف می شود.

 بهبود 190 میلیون مترمکعبی تراز گاز

وی ادامه داد: در سناریو کوتاه مدت، می توان به افزایش تولید داخلی با فشارافزایی و کاهش فلرینگ، اجرای طرح ضربتی نفت مرکزی، واردات، راهکارهای مدیریتی، مدیریت تقاضا و آزادسازی ظرفیت از طریق فرهنگ سازی، بهینه سازی و کاهش مصرف اشاره کرد. با تحقق این برنامه در کوتاه مدت 107 تا 190 میلیون مترمکعب بهبود تراز عرضه و تقاضا داشته باشیم.

وی با بیان اینکه در اسناد بالادستی کشور هدف گذاری های بسیار خوبی در زمینه کاهش شدت انرژی داریم که در قالب سیاست های اصلاح الگوی مصرف به تفصیل ارائه شده است، تصریح کرد: متاسفانه عملکردمان در سال های گذشته آنچنان مطلوب نبوده ، ضمن آنکه شدت انرژی کشور با وجود اینکه در هدف گذاری ها باید نصف می شد، افزایشی بوده است.

پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات بین المللی انرژی ادامه داد: این شاخص باید مدیریت و طبق اسناد بالادستی کشورمان کاهش پیدا کند. این هدف گذاری ابتدا در قانون اصلاح الگوی مصرف لحاظ شد و پس از آن در سند راهبرد انرژی 1420 تمدید شده است.