افزایش پایداری شبکه شمال شرق و غرب
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: در حوزه افزایش پایداری شبکه شمال شرق حدود 45 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده ایم. خط لوله انتقال گاز 36 اینچ دوراهی دشتک_زابل_سربیشه به طول 300 کیلومتر در دستور کار است که قطعه نخست آن به طول 170 کیلومتر در آینده نزدیک راه اندازی می شود. خط لوله انتقال گاز 16 اینچ صالح آباد_ تربت جام با سرمایه گذاری 600 میلیارد تومان نیز در قالب مناقصه به پیمانکار واگذار شده و پیشرفت بالایی دارد.
محمدحسینی گفت: طرح شوریجه D که ظرفیت ذخیره سازی گاز را از دو میلیارد و 250 میلیون مترمکعب به 4.5 میلیارد مترمکعب افزایش می دهد نیز در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.
به گفته وی، با تحقق این طرح ها و راه اندازی ایستگاه تقویت فشار گاز آرادان، پایداری شبکه شمال شرق کشور افزایشی چشمگیر می یابد.
اجرای خط لوله چلوند_ اردبیل
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: در حوزه شمال غرب، احداث خط لوله انتقال گاز 30 اینچ چلوند_ اردبیل به طول 55 کیلومتر آغاز شده و پیمانکار اجرایی در حال اقدام است. چهار قطعه خط لوله نهم سراسری از اهواز به کوهدشت به طول 400 کیلومتر نیز در حال اقدام است. امتداد خط لوله انتقال گاز نهم از میاندوآب به تبریز به طول 160 کیلومتر هفته گذشته مصوبه هیات مدیره را دریافت کرد. این مصوبه برای اجرا به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ابلاغ شده است. در مجموع 28 هزار میلیارد تومان برای پایداری شبکه شمال غرب کشور سرمایه گذاری شده است.
محدودیت مالی بلای جان صنعت گاز
محمدحسینی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران با چالش هایی مواجه است که انتظار داریم اصحاب رسانه در این مسیر ما را یاری رسانند، گفت: یکی از مهم ترین چالش هایی که صنعت گاز برای انجام این پروژه ها با آن مواجه بوده، محدودیت شدید منابع مالی است. نگهداری و توسعه این حجم عظیم دارایی فیزیکی نیازمند سرمایه گذاری بسیار بالاست.
وی ادامه داد: صنایع نفت و گاز به شدت سرمایه بر و فناوری محور هستند. این توسعه ها با منابع داخلی تامین می شود که فروش ال پی جی یکی از آنهاست. در صورت کاهش این منابع ماموریت های شرکت ملی گاز ایران دچار اختلال جدی می شود و انتظار داریم این اتفاق رخ ندهد. جلساتی در جریان است تا از این چالش عبور کنیم.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران افزود: مکلف هستیم به تکالیفی که به عهده شرکت ملی گاز ایران قرار داده شده است، عمل کنیم ولی کاهش منابع مالی طرح های سرمایه ای ما را به شدت دچار چالش کرده اند.
وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران در روش های دیگر جذب سرمایه و تامین منابع مالی در حال برنامه ریزی و کار است، گفت: 20 میلیارد دلار در سرفصل های متنوع، بسته های سرمایه گذاری ارائه کرده ایم.
فعالیت صنعت گاز زبانزد است
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی گفت: براساس رصدهای انجام شده، فعالیت، مشارکت و همکاری مدیران صنعت گاز با اندیشکده ها، پژوهشگاه ها و... در حوزه اجرایی زبانزد است.
محمدصادق جوکار افزود: به نوبه خود از اهتمام مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نسبت به تعامل با کارگزاران اثرگذار در تبیین موضوعات انرژی کشور به ویژه گاز قدردانی می کنم. جای خوشحالی و تقدیر دارد که مدیران ارشد صنعت گاز در این سطح در این میزگرد تخصصی حضور دارند.
وی اعلام کرد: از نظر اثرگذاری اجتماعی در موضوعات پیچیده مثل ناترازی انرژی، رسانه ها را تنها به عنوان یک عامل میانجی که انتقال دهنده یک موضوع باشند در نظر نمی گیریم، بلکه آنها را کارگزار اجرایی تبیینی می دانیم. وی اظهار کرد: خبرنگاران می توانند جریانی را ایجاد کنند و در مسیر حل قرار گیرند براین اساس به طور پیوسته با آنها در ارتباط هستیم.
عبور از فیلتر رسانه
رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی با بیان اینکه این جلسات تخصصی با هدف حل موضوعات کلان حوزه انرژی برگزار می شود، گفت: براین اساس، در گام نخست یک سال تلاش خدمتگزاران کشور در شرکت ملی گاز ایران از فیلتر انصاف خبرنگاران عبور و به جامعه و مردم منتقل می شود. امیدواریم که گذار آسوده تری از موضوعات مرتبط با ناترازی های انرژی و گاز داشته باشیم. در این مسیر، برنامه های مدیران و کارکنان صنعت گاز نیازمند حمایت اجتماعی و رسانه ای است.
وی ادامه داد: در گام دوم، اگر ما بتوانیم جامعه رسانه ای کشور را نسبت به موضوعات مختلف آگاه تر کنیم، با رویکرد تبیینی حل مسئله راحت تر می شود. بر این اساس در یک فرایند تعاملی و بازخوردی می توانیم موضوعات مرتبط با شرکت ملی گاز ایران را در نقاطی که نیاز به حل مسئله دارد را با اصحاب رسانه به اشتراک بگذاریم.به گفته وی، خانه گاز ایران، خانه همه افرادی است که در حل معضلات و مشکلات حوزه گازی کشور دغدغه مند هستند. به هرحال موضوع گاز با بحث انرژی کشور ارتباط پیدا می کند.
وابستگی 93 درصدی تولید برق به گاز
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف 850 میلیون مترمکعب گاز معادل 5.5 بشکه نفت خام است.
به گفته سعید عقلی، تعمیرات اساسی واحدهای پالایشگاهی، شبکه انتقال، تاسیسات تقویت فشار و گازهای استانی واقعا جهادی انجام شد. در جنوب کشور دو درصد تولید را افزایش داده ایم و 12 میلیون مترمکعب گاز را از محل جمع آوری گازهای مشعل به چرخه مصرف بازگردانده ایم.
به گفته وی، 93 درصد برق تولیدی کشور به گاز وابسته است؛ بنابراین اگر برای گرمایش از برق استفاده شود، یعنی باز هم از گاز بهره می برند. هشت ماه امسال 5 میلیارد مترمکعب گاز بیشتری نسبت به سال گذشته به نیروگاه ها تحویل داده ایم و زمینه ذخیره سازی معادل همین میزان (5 میلیارد لیتر) سوخت مایع فراهم شده است.
عقلی اظهار کرد: اوایل هفته گذشته، مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از 438 در سال گذشته به 474 میلیون مترمکعب رسید. در بازه زمانی یاد شده، مصرف بخش صنایع عمده نیز از 160 به 180 میلیون مترمکعب رسید.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: براساس قراردادها، تنها در هشت ماه تعهد تامین گاز واحدهای صنعتی را داریم و این واحدها در چهار ماه دیگر باید از سوخت مایع استفاده کنند. هم اکنون حتی یک لیتر نفت کوره استفاده نمی کنیم.
افزایش 14 درصدی ذخیره سازی گاز
به گفته عقلی، در هشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 1.8 میلیارد مترمکعب گاز بیشتری به صنایع تحویل شده است. سال گذشته 3میلیارد گاز بیشتری نسبت به سال 1400 به واحدهای فولادی تحویل شده است.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: حدود 14 درصد گاز بیشتری به مخازن ذخیره شوریجه و سراجه تزریق کرده ایم.
وی با مقایسه صنعت برق و گاز اظهار کرد: وزارت نیرو سه ساعت قبل حادثه می توانند در جریان قرار گیرد و سه ساعت پس از حادثه قضیه را راهبری کند؛ درحالی که فرایند صنعت گاز فعالیتی مکانیکی است و یک سیال (گاز) را جابه جا می کند.
سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: برای تحقق موفق این فرایند باید 10 روز بعد را پیش بینی کنیم. از سوی دیگر پس از یک افت فشار شدید و قطع گاز، 10 روز برای بازگشتن به حالت عادی زمان لازم است.
برنامه ریزی برای کاهش مصرف
به گفته عقلی، بخش کشاورزی روزانه 48 تا 52 میلیون مترمکعب و بخش تجاری و عمومی 46 تا 55 میلیون مترمکعب از مصرف گاز کشور را به خود اختصاص می دهد. بخشی از این گاز برای تولید استفاده نمی شود و هدررفت و بازیافت آن بسیار تاثیرگذار است. تنها با تنظیم مشعل در بخش کشاورزی می توان 25 درصد مصرف را کاهش داد.
صدور قبض 50 میلیون تومانی
وی تاکید کرد: برای اصلاح الگوی مصرف گاز باید مجموعه های بسیار زیادی در این حوزه ورود و این قضیه را حل کنند. سرپرست دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: سال گذشته یک قبض 50 میلیون تومان صادر شده بود. این واحد ویلایی در دامنه شیرکوه از استخر روباز استفاده کرده بود. به گفته عقلی، اگر بخاری یک واحد مسکونی به جای 17 ساعت، 14 ساعت روشن باشد 1.5 میلیون مترمکعب و معادل مصرف یک واحد فولادی صرفه جویی می شود.
تصمیم هوشمند تاسیس خانه گاز
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تاسیس خانه گاز تصمیم هوشمندی بود، گفت: با تلاش همکارانی که در شرکت ملی گاز ایران خدمتگزار جامعه رسانه ای و مردم ایران هستند، امیدوارم بتوانیم امسال نیز مثل سال های قبل در انجام خدمتی که به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تعهد داده ایم، موفق باشیم.محسن مظلوم فارسی باف با قدردانی از اصحاب رسانه گفت: خود را موظف می دانیم با دوستان رسانه ای تعامل داشته باشیم. ارتباط مستقیم با 80 میلیون نفر غیرممکن خواهد بود. رسانه می تواند آینه تمام نمای نظرات مردم باشد؛ بنابراین اصحاب رسانه می توانند این حلقه ارتباطی را به عهده بگیرند.