مدیریت کاهش ناترازی زیر ذره بین رسانه و مسئولان
گذار از بزنگاه مصرف گاز
مهدی مهرابی رسانه ها و اصحاب خبر در مقاطع مختلف زمانی نشان داده اند که در ایجاد همسویی و تعامل مردم و مسئولان افراد، به ویژه در بزنگاه ها می توانند ایفاگر نقش مهمی باشند و با اطلاع رسانی شفاف و به موقع به مدیران و مسئولان یاری کنند.
در هفته ای که گذشت، دومین هم اندیشی تخصصی اصحاب رسانه و مدیران شرکت ملی گاز ایران در حالی به میزبانی خانه گاز ایران در موسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزار شد که در آن گزارشی از عملکرد صنعت گاز نیز در دو سال فعالیت دولت سیزدهم اطلاع رسانی شد. گزارش تفصیلی این نشست هم اندیشی تخصصی را در ادامه می خوانید.
خانه گاز ایران بار دیگر میزبان مدیران شرکت ملی گاز ایران و اصحاب رسانه بود تا همزمان با آغاز فصل سرد سال از این ظرفیت مهم برای فرهنگ سازی مصرف بهینه و ایمن گاز، همچنین ترغیب مشترکان به مدیریت مصرف بهره برده شود.
ظرفیت فراورش یک میلیارد مترمکعب گاز
در این نشست حسینعلی محمدحسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران گفت: با راه اندازی سه ردیف پالایشگاه فاز 14 هم اکنون ظرفیت فرآورش یک میلیارد و 74 میلیون مترمکعب در 20 پالایشگاه وجود دارد. صنعت گاز با 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوی، 90 ایستگاه تقویت فشار گاز و 333 توربوکمپرسور وظیفه تامین گاز همه بخش های کشور را به عهده دارد. با این زیرساخت ها، توزیع گاز میان 27.5 مشترک در یکهزار و 255 شهر، 39 هزار و 700 روستا و 103 نیروگاه انجام می شود.
محمدحسینی با مقایسه فعالیت های صنعت گاز پیش از برنامه ششم توسعه گفت: طول خطوط فشار قوی از 35 هزار کیلومتر در برنامه ششم توسعه به 39 هزار کیلومتر، ایستگاه تقویت فشار از 80 به 90 مورد، توربوکمپرسورها از 276 به 333 مورد، شبکه گاز از 310 هزار به 440 هزار کیلومتر رسیده است.
وی ادامه داد: مصرف کنندگان گاز شهری و روستایی از 21 به 27.5 میلیون مشترک، شهرهای برخوردار از یکهزار و 85 به یکهزار و 255 مورد، روستاهای برخوردار از 23 هزار و 206 به 39 هزار و 700 مورد افزایش یافته است. سهم گاز در سبد انرژی کشور در ابتدای برنامه ششم توسعه 56 درصد و هم اکنون 74 درصد است.
احداث 1155 کیلومتر خط لوله فشار قوی
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به عملکرد دولت سیزدهم گفت: در دو سال گذشته یکهزار و 155 کیلومتر خط فشار قوی راه اندازی و چهار ایستگاه تقویت فشار گاز نیز احداث شده است. در گازرسانی به شهرها 3 درصد و در بخش روستایی 15 درصد رشد داشته ایم. 11 درصد رشد در میزان شبکه گذاری گاز، 7 درصد در نصب انشعابات و 6 درصد نیز در تعداد مصرف کنندگان شهری و روستایی ثبت شده است. 8 هزار مگاوات نیروگاه به شبکه متصل شده و با 33 میلیون مترمکعب افزایش، مصرف گاز نیروگاه ها 20 درصد رشد داشته است. در صنایع عمده نیز 10 درصد افزایش مصرف داشته است.
محمدحسینی یادآور شد: سال 1400 بیش از 2 هزار و 600 میلیارد تومان حواله صرفه جویی برای 90 نیروگاه تجدیدپذیر صادر کردیم که جزو مطالباتشان از دولت بود.
کاهش 52 درصدی تزریق ال پی جی به شبکه
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه معادل 40 میلیون مترمکعب در ظرفیت پالایشی کشور افزایش ثبت شده است، گفت: تزریق ال پی جی به خطوط 52 درصد کاهش یافته است.
محمدحسینی یادآور شد: افزون بر موارد یادشده، مزایده گازهای مشعل در پارس جنوبی را تعیین تکلیف کرده ایم. برنده مزایده در سایت 1 و 2 پارس جنوبی، پالایشگاه های ایلام و پارسیان مشخص شده اند. مزایده متنوعی در حوزه ایجاد ارزش افزوده در دیگر پالایشگاه ها در حال برگزاری است. مزایده گازهای CO2 در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و بیدبلند در حال برگزاری است که سرمایه گذاران متقاضی می توانند در آن شرکت کنند.
وی گفت: تفاهمنامه 800 میلیون یورویی طرح افزایش راندمان اتان در 18 فاز معادل 9 پالایشگاه پارس جنوبی را امضا کرده ایم. هم اکنون جلسات کمیته های فنی، تامین مالی و قراردادهای این تفاهم نامه در حال برگزاری است و امیدواریم با تامین مالی خوبی که در این پروژه انجام می شود بتوانیم راندمان اتان را از 66 به 78 درصد افزایش دهیم.
سرمایه گذاری 4 میلیارد دلاری در هوشمندسازی گاز
محمدحسینی اعلام کرد: مگاپروژه هوشمندسازی گاز را آغاز کرده ایم که با بیش از 4 میلیارد دلار سرمایه گذاری، همه کنتورهای شبکه مصرف گاز هوشمند می شوند. در حوزه ایجاد مرکز کالیبراسیون کنتور گاز نیز خود را مکلف می دانیم. این طرح آغاز شده و با محوریت مدیریت پژوهش در حال انجام است.
به گفته وی، برای اینکه بتوانیم عدم النفع توقف تولید را در بخش های صنعتی عمده کاهش دهیم، شیوه نامه ذخیره سازی روزمینی را در قالب طرح های مینی ال جی، اس ان جی، سی ان جی و واردات ال ان جی نهایی کرده ایم. این شیوه نامه از سوی وزیر نفت ابلاغ شده و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به طور جدی در حال پیگیری آن است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: در این زمینه، درخواست هایی از برخی شرکت های صنایع عمده داریم و اخیرا نیز جلسه ای با دبیر انجمن صنفی کارفرمایی ایران داشته ایم. براساس برنامه های تعریف شده، این طرح را به طور کامل و شفاف به شرکت های پتروشیمی ارائه می دهیم. با ایجاد ظرفیت های مینی ال ان جی به صورت محلی (LOCAL) این شرکت ها می توانند از سوخت ذخیره شده در زمان هایی پیک مصرف استفاده کنند.
تدوین بسته کاهش 100 میلیون مترمکعبی مصرف
محمدحسینی تاکید کرد: سال گذشته بسته کاهش 100 میلیون مترمکعبی مصرف گاز تدوین و مصوب شد. با اینکه با توجه به شرایط جوی انتظار می رفت مصرف افسارگسیخته ای رخ دهد، ولی خوشبختانه با فرهنگ سازی، مدیریت مصرف در بخش های صنعتی و به روزرسانی تعرفه گاز در بخش های غیرمولد توانستیم درصد بالایی از این میزان کاهش مصرف را محقق کنیم.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: تعرفه گاز از سال 94 تغییری نداشته و همین عامل باعث شده بود که مصرف گاز افسارگسیخته شود. با اصلاح تعرفه گاز در سال گذشته کاهش قابل توجهی اتفاق افتاد و امسال نیز انتظار داریم با اطلاع رسانی که در کنار این موضوع اتفاق می افتد دستاوردهای خیلی خوبی داشته باشیم.
به گفته محمدحسینی، امیدوارم با همکاری اصحاب رسانه و تلاش مدیران و کارکنان صنعت گاز مثل سال گذشته در حوزه مدیریت مصرف بتوانیم دستاوردهای خوبی داشته باشیم. تجربیات بین المللی نشان داده که با اقدامات فرهنگی در فصل سرد سال 5 تا 10 درصد اوج سایی خواهیم داشت. این وظیفه بزرگ به عهده مدیران شرکت گاز و اصحاب رسانه است که بتوانیم با برنامه های مشخص به این اهداف دست پیدا کنیم.
اختصاص 400 میلیارد تومان به صندوق فناوری نفت
وی افزود: شرکت ملی گاز ایران در حمایت از شرکت های دانش بنیان، معادل 400 میلیارد تومان را به صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت تخصیص داد. طبق گزارش ها، فراخوان این طرح ها برگزار شده و شرکت های دانش بنیان متقاضی در بخش های مختلف درخواست خود را ارائه کرده اند و هم اکنون در حال بررسی این طرح ها هستیم.
به گفته محمدحسینی، در مدیریت برنامه تلفیقی شرکت ملی گاز ایران در مسیر اقتصاد دیجیتال صنعت گاز در حال مذاکره با مشاور توانمندی هستیم که بتوانیم طرح تحول دیجیتال در زنجیره تولید، فرآورش، انتقال و توزیع را در بخش های مختلف داشته باشیم و مصمم هستیم این موضوع اجرایی شود. به گفته وی، با سرمایه گذاری بسیار کلان، شرکت ملی گاز ایران برنامه ریزی و اقدامات متنوعی برای پایداری شبکه شمال، شمال شرق و شمال غرب انجام داده است.