برای آبادانی ایران دست به دست هم دهیم
وزارت نفت شاگرد اول حمایت از ساخت داخل
هشدار معاون پژوهش وزیر نفت به شرکت های داخلی: ثبت نام نکردن در سامانه الکترونیکی تامین کالا ، حذف از حضور در مناقصات است
مشعل وزارت نفت برنامه های متنوعی برای توسعه فناوری، افزایش کیفیت تجهیزات با بهره گیری از شرکت های داخلی، مراکز دانشگاهی و انتقال دانش فنی از طریق شرکت های خارجی دارد و در این مسیر با تلاش جوانان مستعد ایرانی می توانیم باعث پیشرفت کشور بزرگ اسلامی شویم و بیش از گذشته سربلند باشیم. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری روز پنجشنبه (۱۱ آبان) در آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان با تسلیت به مناسبت درگذشت شهادت گونه دو تن از صنعتگران نفت در حادثه آتش سوزی دکل ۹۵ فتح مستقر روی چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید گفت: مجموعه خانواده بزرگ صنعت نفت در کنار خانواده های آنان خواهد بود. حبیب الله بیطرف با اشاره به پیام برگزاری این نمایشگاه افزود: خانواده صنعت نفت محدود به شرکت های وابسته به وزارت نفت و دولت نیست، بلکه این خانواده در برگیرنده مجموعه ظرفیت های مرتبط با صنعت نفت و گاز کشور است. وی اظهار کرد: صنعتگران، متخصصان، شرکت ها، پیمانکاران، مشاوران، مراکز دانشگاهی و همه افرادی که در عرصه صنعت نفت و گاز نقش آفرینی می کنند، جزء خانواده بزرگ صنعت نفت و گاز ایران هستند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه، شرایط را برای عرضه دستاوردهای نو فراهم می کند، تاکید کرد: در بازدید از غرفه ها، دستاوردهای شرکت ها و برنامه ریزی برای حضور در بازار خارجی از سوی شرکت های ایرانی را پیگیری می کنم. بیطرف ادامه داد: حضور شرکت های ایرانی در بازارهای خارجی نشان دهنده پویایی آنهاست و در طول برگزاری نمایشگاه، طبیعت دیدگاه های سازندگان به مدیران و متخصصان صنعت نفت، مدیران استانی، کشوری و ملی منتقل خواهد شد و این تعاملات می تواند بسیار نتیجه بخش باشد. وی با ابراز خرسندی از حضور در نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: ظرفیت های زیادی در بخش ساخت و تولید در این استان بزرگ متمرکز شده و وظیفه همه ماست که از این ظرفیت به نحو شایسته استفاده کنیم.
10 درصد از ذخایر نفت و 18 درصد از ذخایر گاز جهان در اختیار ایران
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در ادامه با بیان اینکه بزرگ ترین دارنده مجموع ذخایر نفت و گاز جهان هستیم، گفت: ایران با دارا بودن 34 تریلیون مترمکعب گاز، 18 درصد ذخایر جهانی این سوخت را در اختیار دارد.
به گفته بیطرف، براساس آخرین گزارش مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، ایران با در اختیار داشتن 8/157 میلیارد بشکه ذخایر قابل استحصال نفت، 10 درصد از ذخایر جهان را در اختیار دارد.
ظرفیت تولید روزانه 6 میلیون بشکه نفت را داریم
وی با بیان اینکه ساختارهای مناسبی برای مطالعه، بهره برداری و بهینه سازی فعالیتمان داریم، ادامه داد: هم اکنون ظرفیت تولید روزانه 6 میلیون بشکه نفت خام و 400 میلیارد مترمکعب گاز در سال از میادین کشور وجود دارد. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به اهداف صنعت نفت و گاز در برنامه ششم توسعه گفت: تولید روزانه 5/4 میلیون بشکه نفت خام، 950 هزار بشکه در روز میعانات گازی، 1100 میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی از جمله اهداف چشم انداز 1400 صنعت نفت است.
سرمایه گذاری 134 میلیارد دلاری در بخش بالادست صنعت نفت
بیطرف تاکید کرد: برای دستیابی به ظرفیت های تولیدی، به 134 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش بالادست و 67 میلیارد دلار سرمایه گذاری در پایین دست نیازمندیم. به گفته وی، وزارت نفت، برای دستیابی به اهداف خود در پایان سال 1400، برنامه های اساسی پیش بینی کرده است. این مقام مسئول با اشاره به پنج برنامه اساسی وزارت نفت برای دستیابی به اهداف تعریف شده گفت: اجرای قراردادهای IPC با هدف توسعه میادین نفت و گاز با استفاده از سرمایه و فناوری شرکت های بین المللی، اجرای بسته پنج میلیارد دلاری قراردادهای EPCF، بازسازی و نوسازی تاسیسات رو سطحی بالادستی صنعت نفت، مطالعه همه میدان های نفتی که تاکنون از سوی مشاوران مستقل که مطالعات جامع آنها انجام نشده و توسعه ساخت داخل تجهیزات و کالاهای پرمصرف در صنعت نفت و گاز از جمله این برنامه ها به شمار می آید.
10 قرارداد جدید نفتی تا پایان امسال امضا می شود
بیطرف در ادامه درباره قراردادهای IPC اعلام کرد: با هدف توسعه میادین نفت و گاز و با استفاده از سرمایه و فناوری شرکت های بین المللی، قراردادهای IPC اجرا می شود. وی در توضیح این برنامه گفت: وزارت نفت طی چند سال گذشته برای دستیابی به مدل جدید قراردادهای نفتی تلاش های زیادی انجام داد و الگویی را تدوین کرد و به نمایش افکار عمومی گذاشت. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری یادآور شد: پس از کسب نقد و پیشنهادهای متخصصان صنعتی و دانشگاهی، در نهایت، 16 مردادماه امسال در قالب ساختار، شرایط و ضوابط قراردادهای جدید نفتی این الگو به تصویب هیئت وزیران رسید و از آن زمان مراحل اجرایی آن آغاز شده است. بیطرف ادامه داد: خوشبختانه نخستین قرارداد با شرکت توتال امضا شد و امیدواریم تا پایان سال 10 قرارداد به امضای شرکت ملی نفت ایران و شرکت های E&P ایرانی و خارجی برسد.
18 طرح نفتی با 5 میلیارد دلار اعتبار اجرا می شود
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به برنامه اجرای بسته پنج میلیارد دلاری قراردادهای EPCF اظهار کرد: شرکت های تولیدی به ویژه مناطق نفت خیز جنوب پروژه های متعددی را برای حفظ، افزایش و صیانتی شدن تولید پیش بینی کرده و مطالعات آن را انجام داده بودند. وی با بیان اینکه مجموع این پروژه ها در فرآیند بررسی اعم از تصویب و تامین اعتبار قرار داشت، ادامه داد: با نظر مهندس زنگنه، وزیر نفت، همه این طرح ها جمع آوری و برای آن مدل های متعدد تامین مالی تعریف شد. به گفته معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، حدود 18 طرح تهیه شد که عمدتا برای مناطق نفت خیز جنوب است. بیطرف اعلام کرد: قرارداد این طرح ها طی یکسال آینده امضا و طی دو تا سه سال پس از آن اجرا می شود و طی دو تا سه سال نیز بازگشت سرمایه خواهد داشت.
قراردادهای نوسازی و بازسازی صنعت نفت اوایل سال 98 امضا می شود
وی در ادامه با اشاره به برنامه بازسازی و نوسازی تاسیسات رو سطحی بالادستی صنعت نفت، گفت: قدمت 110 ساله صنعت نفت و عمر بسیار طولانی اکثر تاسیسات و فرسودگی آنها باعث شد که شرکت های تولیدی، شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت را به این نقطه برساند که برای بازسازی و نوسازی این تاسیسات فکر اساسی کند. این مقام مسئول تاکید کرد: وزیر نفت، اوایل شهریورماه امسال، با همفکری مدیران شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، طرحی را در این خصوص تهیه و ابلاغ کردند و هم اکنون فرآیند اجرای خود را طی می کند .
به گفته وی، در نخستین گام و با همکاری مشاور باید وضعیت موجود تاسیسات از نظر عمر مفید باقیمانده، آسیب پذیری و فرسودگی بررسی و صورت برداری شود. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تاکید کرد، از سوی دیگر، مجموعه تاسیسات از نظر طراحی نیز از سوی مشاور مورد ارزیابی قرار می گیرد و پس از آن، طرح های هر میدان توسط مشاور ایرانی بررسی و در قالب مناقصه فعالیت های نوسازی و بازسازی آغاز می شود. این مقام مسئول تصریح کرد: این طرح به صورت فشرده اجرا می شود و امیدواریم تا پایان سال 97 مجموعه فعالیت های مطالعاتی انجام و از ابتدای 98 امکان امضای قراردادهای نوسازی و بازسازی فراهم شود. بیطرف تاکید کرد: در قالب همه این قراردادها (IPC، بسته 5 میلیارد دلاری و قراردادهای نوسازی) حجم قابل توجهی کار جدید برای شرکت های ایرانی فراهم خواهد شد. این مقام مسئول ادامه داد: شرکت های داخلی باید برای این پروژه ها آماده باشند و در این برنامه ها به صورت فعال مشارکت کنند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: سعی و جهت گیری وزارت نفت، بهره گیری حداکثری از توانمندی شرکت های داخلی است.
طرح مطالعاتی همه میدان ها روی میز وزارت نفت
وی در ادامه با اشاره به برنامه مطالعات همه میدان ها به ویژه آنهایی که تاکنون مشاور مستقل برای مطالعات جامع نداشته اند، گفت: طرح های مشمول IPC و قراردادهای میدان محور از این برنامه مستثنی شده اند و بقیه میدان ها باید این فرآیند مطالعه توسط یک مشاور مستقل را طی کنند. بیطرف ادامه داد: برای این پروژه نیز دستورالعملی از سوی وزیر نفت تهیه و ابلاغ شده و شرکت ها در حال طی کردن فرآیند تدوین شرح خدمات و زمینه سازی برای برگزاری مناقصات در ظرفیت های مشاوران هستند.
اقدام و عمل وزارت نفت برای حمایت از سازندگان داخلی
این مقام مسئول با اشاره به توسعه ساخت داخل تجهیزات و کالاهای پرمصرف در صنعت نفت و گاز گفت: در قالب این برنامه 6 پروژه تعریف شده است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری افزود: حمایت از ساخت داخل اقلام پرمصرف صنعت نفت، استقرار نظام صدور گواهینامه کیفیت محصولات و خدمات، مدل کسب و کار، کدینگ کالا و سامانه الکترونیکی تامین کالا در وزارت نفت (EP)، توانمندسازی ظرفیت های داخلی در قراردادهای جدید نفتی، ایجاد مراکز ازدیاد برداشت در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر و ایجاد انستیتوهای تخصصی پایین دستی در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر کشور از جمله این 6 پروژه به شمار می آید.
شناسایی 100 درصدی اقلام پرتکرار خرید از خارج
وی درباره پروژه حمایت از ساخت داخل اقلام پرمصرف صنعت نفت و تجاری سازی فناوری در قالب قرارداد خرید انبوه گفت: در قالب این پروژه، مجموع نیازهای پرمصرف شرکت های تولیدی و بهره بردار ی نفتی جمع آوری و گروه بندی شده است. به گفته بیطرف، مناقصات گروه نخست از پایان سال 93 و ابتدای سال 94 آغاز شده است. این مقام مسئول با اشاره به میزان پیشرفت فعالیت های اصلی پروژه 10 قلم کالا اظهار کرد: شناسایی اقلام پرتکرار خرید از خارج با 100 درصد، تجمیع نیاز واحدهای بهره بردار ی با 85 درصد، فراخوان برنامه ساخت داخل اقلام با 75 درصد، ارزیابی فنی، بازرگانی، فناورانه و قیمت با 65 درصد، انعقاد قراردادهای خرید با انتقال فناوری با 50 درصد، نظارت کیفی و فناورانه در مراحل با 20 و تحویل محصول فناورانه نیز با 14 درصد پیشرفت در جریان است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری به آخرین وضعیت ساخت داخل 10 گروه خانواده کالایی مورد نیاز صنعت نیز اشاره کرد و گفت: تاکنون برای هفت گروه از اقلام ده گانه مناقصات برگزار و قراردادهای پنج گروه آنها منعقد شده و فرآیند طراحی و ساخت و انتقال فناوری در حال انجام است. وی ادامه داد: مهمترین قرارداد در میان هفت گروه یادشده، قرارداد خرید 600 کیلومتر لوله CRA بوده که سوم خردادماه امسال با حضور وزیر نفت و سفیر اسپانیا میان شرکت ملی نفت ایران، شرکت فولاد آلیاژی اصفهان و توپاچک اسپانیا به مبلغ حدود 570 میلیون یورو امضا شد.
حمایت وزارت نفت از نهادهای نظارتی صدور گواهینامه کیفیت محصولات
بیطرف در ادامه با اشاره به استقرار نظام صدور گواهینامه کیفیت محصولات و خدمات صنعت نفت، گفت: یکی از مسائل بسیار مهم در صنعت نفت، استاندارد در ساخت و تولید تجهیزات است.
به گفته وی، در گذشته از استاندارد API به صورت گسترده در صنعت نفت جهان و ایران استفاده می شد ولی به دلیل تحریم ها امکان استفاده این استاندارد را در داخل نداشتیم.به گفته معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، با توجه به این محدودیت، وزارت نفت مصمم شد با انطباق با نهادهای بین المللی صدور گواهینامه کیفیت خدمات محصولات، نهادی را در ایران ایجاد و از آن حمایت کند تا این نهاد وظیفه کلیدی و مهم نظارت بر تولید استاندارد تجهیزات را به عهده گیرد.
شرکت های ایرانی برای ثبت نام در سامانه تامین کالا عجله کنند
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به پروژه مدل کسب و کار، کدینگ کالا و سامانه الکترونیکی تامین کالا در وزارت نفت (EP)، اظهار کرد: بهره گیری از بستر الکترونیک در چارچوب سیاست های قانونی مجلس و دولت برای گسترش دولت الکترونیک و شفاف سازی معاملات، رقابت سالم همه سازندگان و رصد مناقصات در سامانه انجام شده است. وی یادآور شد: پیش از این پنج سیستم جداگانه کدینگ در شرکت های اصلی وجود داشت که نحوه رفتار متفاوت آنها باعث گلایه هایی از سوی سازندگان و سازمان های نظارتی شده بود؛ بر این اساس ضرورت یکپارچگی مجموعه اینها باعث شد که وزیر نفت ابلاغیه ای در این زمینه صادر کند. به گفته این مقام مسئول، کارگروهی در وزارت نفت هر دوهفته یکبار در این زمینه تشکیل جلسه می دهد. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تاکید کرد: این سامانه با نگاه سیستمی، استفاده از ظرفیت های الکترونیک، پیش بینی فرآیندهای متناسب، قابل اعتماد و مناسب طراحی شده و قابل اجراست. بیطرف تاکید کرد: شرکت هایی که در این سامانه ثبت نام نکرده اند و ارزیابی نشده اند عجله کنند، در غیر این صورت و در صورتی که در این فهرست نباشند، امکان حضور در هیچ کدام از مناقصات را نخواهند داشت. وی در ادامه با اشاره به پروژه توانمند سازی ظرفیت های داخلی در قراردادهای جدید نفتی گفت: در قراردادهای جدید نفتی، پیوست مهمی در خصوص استفاده از ظرفیت های ایرانی و کمک به ارتقای فناوری آن ها پیش بینی شده و شرکت های E&P ایرانی و خارجی در زمان امضا با شرکت ملی نفت ایران، متعهد به اجرای آن هستند.
20 میدان و 52 مخزن در مسیر پروژه ازدیاد برداشت
این مقام مسئول در ادامه به پروژه ایجاد مراکز ازدیاد برداشت در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر کشور در قالب 9 قرارداد پژوهشی میدان محور اشاره و اظهار کرد: توسعه مهندسی مخزن با استفاده از ظرفیت های علمی دانشگاه های معتبر و ایجاد مراکز ازدیاد برداشت از جمله برنامه مهم وزارت نفت به شمار می آید. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری ادامه داد: در مجموع تاکنون برای 9 میدان و 20 مخزن قرارداد امضا شده که در مراحل بعدی، این تعداد به 20 میدان و 52 مخزن افزایش می یابد. به گفته بیطرف، برای 9 قرارداد در مجموع به بیش از 38 میلیارد تومان و 9 میلیون یورو اعتبار نیازمند بوده که مراحل پیش پرداخت آن انجام شده است.وی تاکید کرد: با حمایت وزارت نفت و ایجاد فضای کار برای مراکز دانشگاهی، ظرفیت های خوبی برای توسعه مراکز نفت و گاز ایران ایجاد خواهد شد.
امضای 12 قرارداد ایجاد انستیتوهای تخصصی پایین دستی در دانشگاه ها
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به پروژه ایجاد انستیتوهای تخصصی پایین دستی در دانشگاه ها و پژوهشگاه های معتبر کشور گفت: برای اجرایی شدن این پروژه تاکنون 12 قرارداد با دانشگاه ها امضا شده است. بیطرف افزود: انستیتوهای تخصصی بسیار کارگشا خواهند بود و در آینده نه تنها می توانند تولید لایسنس فرآیندهای پالایشی و گازی و پتروشیمی انجام دهند بلکه می توانند در عرصه منطقه و جهان نیز فعالیت تخصصی انجام دهند. به گفته معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، چهار انستیتو طرف قرارداد با شرکت ملی صنایع پتروشیمی در خصوص متانول، الفین، پروپیلین، کاتالیست های پلی الفین همکاری می کنند. این مقام مسئول افزود: پنج انستیتو طرف قرارداد با شرکت ملی پالایش و پخش نیز در خصوص ارتقای نفت سنگین، ایزومریزاسیون نفتای سبک، تبدیل کاتالیست نفتا، گوگرد زدایی از نفتا و میان تقطیر و هیدروکراکینگ فعالیت می کنند. بیطرف در پایان تاکید کرد: وزارت نفت در چارچوب سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم توسعه، برنامه چهار سال ریاست جمهوری و به ویژه برنامه چهار سال مهندس زنگنه، وزیر نفت در دولت دوازدهم حرکتی واقعی و گسترده ای در زمینه توسعه فناوری، استفاده از ظرفیت های داخل و حمایت صنعتگران آغاز کرده است. وی خطاب به شرکت های سازنده تجهیزات داخلی گفت: برنامه ها را جدی بگیرید و در زمینه افزایش کیفیت و استاندارد بودن محصول با به کارگیری جوان های مستعد ایرانی عملیاتی کنید.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: دست به دست هم می توانیم باعث پیشرفت کشور بزرگ اسلامی شویم و آن را بسازیم و بیش از گذشته سربلند و آباد نگهداریم.