رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره ایران:
تبعیض قائل نمی شویم
باعلی کاظمی، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره، پیش از این گفت وگویی داشتیم که بخشی از آن، که مربوط به خاطرات این ورزشکار پیشکسوت فوتسال بود، در شماره 1115هفته نامه «مشعل» منتشر شد. در این شماره نیز مصاحبه ای با وی، این بار با رویکردی دیگر انجام شده و علی کاظمی درباره اهمیت توسعه رشته های ورزشی در شرکت نفت فلات قاره، توضیحات مبسوطی ارائه کرده است. رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت نفت فلات قاره در بخشی از این مصاحبه به مشکلات توسعه ورزش قهرمانی اشاره کرده و در بخشی دیگر نیز بر این نکته تاکید می کند که ارائه خدمات ورزشی و سلامت در شرکت فلات قاره، برای خانم ها، آقایان، کارکنان رسمی و شرکتی یکسان است. متن گفت وگو در ادامه می آید؛ با ما همراه باشید.
باتوجه به تجربه ای که در فوتسال دارید، امکان گسترش این رشته در وزارت نفت تا چه اندازه امکانپذیر است؟
واقعیت این است که ما نمی توانیم به تنهایی درباره فوتسال برنامه ریزی کنیم؛ بلکه این امر به سیاستگذاری و برنامه ریزی مدیران بالادستی نیاز دارد؛ البته مدیران ورزش در وزارت نفت در دوره های مختلف از جمله آقایان علیپور، میرشیبانی و قنبرزاده به دنبال ایجاد تیم فوتسال بودند؛ اما چون تیم های فوتبال را نیز پوشش می دادند، باز هم فوتسال نادیده گرفته می شد.
به یاد دارم در سال 1383 که به استخدام وزارت نفت درآمدم، همچنان در تیم ملی فوتسال بازی می کردم. ما 9 فوتسالیست بودیم که به وزارت نفت آمدیم و براحتی می توانستند با جذب چند نفر دیگر یک تیم فوتسال لیگ برتری داشته باشند؛ اما پیشنهاد ما برای تیم داری فوتسال در وزارت نفت به جایی نرسید؛ چون همه به دنبال فوتبال بودند.
البته در یک دوره ای، تیم های نفتی روی فوتسال سرمایه گذاری کردند که شامل تیم های جنوبی بود. در واقع تیم های جنوبی پیشرفت های خوبی هم در حوزه فوتبال و فوتسال داشتند. در گذشته حوزه ورزش فلات قاره که مسؤولیت آن را به عهده دارم، از تیم های ورزشی مختلفی حمایت می شد که می توان به تیم های فوتبال ساحلی، والیبال ساحلی و قایقرانی اشاره کرد.
در این مدت بارها تلاش کردیم این تیم ها را دوباره داشته باشیم؛ اما به دلیل هزینه بالا، با شکل گیری دوباره این تیم ها موافقت نمی شود. این درحالی است که جنوبی ها براحتی در زمینه ورزش هزینه می کنند.
درواقع بودجه ای که برای جنوبی ها در نظر گرفته می شود، قابل توجه است وبا بودجه های ما قابل مقایسه نیست. به همین دلیل آنها در حوزه ورزش امکانات بیشتری دارند و خودشان هم تمایل زیادی به به این دارند که در حوزه ورزش سرمایه گذاری کنند. این مساله کاملا برعکس مناطق شمالی است.
البته باید بگویم در دوره پیشین، تقریبا همه ورزش ها منحل و اعلام شد نیازی به تیم داری نیست. این که دوباره در چرخه ورزش و تیم داری قرار بگیریم، واقعا سخت است.
در فلات قاره بیشترین تمرکز در حوزه ورزش روی کدام رشته هاست؟
شرکت نفت فلات قاره ایران، تقریبا در همه رشته ها سرمایه گذاری می کند. به عنوان مثال یک جشنواره ورزشی مختص به خود داریم که در هنگام برگزاری با استقبال بسیاری ازسوی کارکنان رو به روست.
خوشبختانه درجزایری که زیر مجموعه شرکت فلات قاره ایران قرار دارند، برنامه های ورزشی متعددی دنبال می شود و در رشته هایی مثل شنا، بدمینتون، تنیس، والیبال و فوتبال ساحلی، نفرات خوب و حرفه ای آموزش دیده اند.
این گروه از ورزشکاران به صورت تیمی در مسابقات ارگان های دریایی حضور می یابند؛ البته نزدیک به سه سال است که برگزار نشده است. این مسابقات با همراهی تیم هایی که در لیگ برتر هستند، مثل شرکت های کشتیرانی، بنادر شمالی و جنوبی برگزار می شود و شرکت نفت فلات قاره ایران هم با حضور در این مسابقات، مقام های خوبی به دست می آورد.
در واقع در جزایر، تیم های والیبال و فوتبال ساحلی فعال هستند که در این مسابقات شرکت می کنند. البته رشته های فوتبال و فوتسال نیز بسیار مورد توجه قرار می گیرد و تیم های خوبی هم دراین رشته ها داریم.
بحث ورزش های همگانی در فلات قاره تا چه اندازه مورد توجه قرار گرفته است؟
منشأ تیم هایی که اشاره کردم، همه از ورزش های همگانی نشأت می گیرد و برنامه ریزی مناسبی برای توسعه ورزش های همگانی در مناطق مختلف داریم، به گونه ای که برای هر منطقه دبیر هیأت ورزشی در نظر گرفته شده که گزارش عملکرد توسعه ورزش همگانی در مناطق را به صورت منظم ارائه می کنند.
افزون برکارکنان، خانواده های آنها نیز با بهره گیری ازامکانات ورزش های همگانی، در مسابقات و جشنواره های ورزشی شرکت می کنند و استقبال خوبی هم از این جشنواره ها می شود.
دفاتر شرکت نفت فلات قاره ایران در مناطقی مثل کیش، قشم، شیراز، بوشهر، اهواز و بندر لنگه امکانات ورزشی برای کارکنان و خانواده های آنها فراهم است؛ البته نباید این نکته فراموش شود که تعداد کارکنان در مناطق مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است یک منطقه تنها 10 نفر نیرو داشته باشد و دریک منطقه دیگر تعداد نیروها به 500 نفر هم برسد.
فضای ورزشی که برای کارکنان و خانواده آنها در شهرهای نفت خیز در نظر گرفته شده، چگونه است؟
خوشبختانه فضای ورزشی لازم در مناطق مختلف به اندازه نیاز وجود دارد و کارمندان و خانواده آنها می توانند بخوبی از آن استفاده کنند؛ اما در بخش های بزرگ تر مانند تهران، شیراز، اصفهان و بوشهر به دلیل گستردگی و تعداد نیروها، فضای ورزشی مورد نیاز اجاره می شود تا مورد استفاده کارکنان و خانواده آنها قرار بگیرد؛ البته تامین امکانات مورد نیاز به بودجه ای نیاز دارد که در اختیار داریم؛ اما نکته مهم این است که بیشترین تقاضا برای استخر، فوتسال، والیبال و بسکتبال است و باید برای تامین این فضا اقدامات لازم صورت بگیرد.
سکوهای نفتی زیرمجموعه فلات قاره از نظر فضای ورزشی در چه شرایطی هستند؟
می توانم بگویم که تمام سکوهای زیر مجموعه فلات قاره، امکانات لازم ورزشی از جمله تردمیل، الپتیکال و . . . دارند؛ البته باید این را بگویم که فضای ورزشی سکوها کاملا به وسعت سکوها بستگی دارد. به عنوان مثال در بهرگان رشته هایی چون گل کوچیک و بسکتبال وجود دارد و در فضاهای کوچک تر، تنیس روی میز، فوتبال دستی و بیلیارد در نظر گرفته می شود. به هرحال به دلیل محدودیت فضا، امکانات برخی از سکوها بسیار کم است. به همین دلیل تنها می توان یک تردمیل یا یک دستگاه بدنسازی کوچک در آن مکان داشته باشیم.
ورزش قهرمانی و پیشرفت در این حوزه را چگونه ارزیابی می کنید؟
نکته مهم در زمینه پیشرفت در حوزه ورزش قهرمانی در نفت این است که از پایه که همان ورزش های همگانی است، قدم های درست برداریم. به همین دلیل اگر برای ورزشی، سالنی در نظر گرفته می شود، حتما در کنار آن مربی هم حضور خواهد داشت.
به همین دلیل، کسانی که در کلاس های همگانی شرکت می کنند، بدرستی آموزش می بینند و در ادامه فعالیت نیز مسابقات ورزشی برگزار می شود. در خلال برگزاری این مسابقات هم استعدادها شناسایی می شوند تا در تیم های قهرمانی حضور یابند. بیشترین تمرکزها روی رشته های شنا، فوتبال، فوتسال، بدمینتون، تنیس و حتی ورزش های رزمی است.
در نهایت تمام تلاش خود را می کنیم که بیشترین امکانات در اختیار کارکنان قرار بگیرد. به عنوان مثال درتهران، باشگاه الهیه با تمام امکانات در رشته های مختلف در اختیار کارکنان قرارگرفته است.
همچنین باشگاه قیطریه برای رشته تنیس روزهای پنجشنبه و جمعه به صورت آموزشی در اختیار کارکنان است. می توان گفت بیشترین هزینه در حال حاضر، صرف اجاره و تامین فضا و مربی ورزشی می شود؛ البته درست است که ما از ظرفیت خوبی در زمینه مربی در وزارت نفت برخورداریم؛ اما قرار است قانونی گذاشته شود که برمبنای آن اگر اضافه کار بالای 120 ساعت باشد، دستمزد اضافه کار پرداخت نشود. به همین دلیل مربیان حاضر نیستند بدون دستمزد آموزش بدهند، از این رو مجبویم از مربیان خارج از مجموعه استفاده کنیم.
تاکید می کنم که ما در حال حاضر، هیچ رشته قهرمانی نداریم؛ البته پوریا شریفی، یکی از فرزندان کارکنان نفت در رشته قایقرانی، قهرمان آسیا شده و بزودی در مسابقات جهانی این رشته شرکت می کند. مساله این است که هزینه ورزشکاران قهرمانی بسیار زیاد است و نمی توانیم براحتی در این زمینه ورود کنیم.
با توجه به بررسی هایی که در ورزش فلات قاره داشته اید، کدام رشته های ورزشی ظرفیت بیشتری برای قهرمانی دارد؟
در بیشتر رشته ها، ظرفیت حرفه ای شدن داریم؛ اما بودجه لازم برای تیم های قهرمانی یا برگرداندن تیم های قهرمانی را نداریم. تمام تلاش خود را می کنیم که ورزش های آبی در رشته های قهرمانی را بازگردانیم.
معتقدم، اگر قرار باشد در حوزه قهرمانی ورود کنیم، باید قبل ازهرچیز از لیگ های پایین تر کار خود را آغاز کنیم؛ البته این برنامه شامل همه رشته های ورزشی می شود. نکته مهم این است که اگر به ورزشکارانی که در خانواده های نفت حضور دارند، نگاه کنیم، متوجه می شویم که ظرفیت خوبی در حوزه ورزشکاران حرفه ای وجود دارد؛ اما تیمی برای به کارگیری این ورزشکاران نداریم. اگر قرار باشد ازمیان ورزش هایی که در شرکت فلات قاره ایران فعال هستند و سرمایه گذاری لازم صورت بگیرد، رشته هایی را انتخاب کنیم که ظرفیت قهرمانی داشته باشد. به عنوان مثال می توان به رشته های شنا، قایقرانی، فوتبال و والیبال ساحلی اشاره کرد که هریک از آنها تمرین های بسیار خوب و حرفه ای را پشت سر گذاشته اند.
باتوجه به ظرفیت قهرمانی که درشرکت نفت فلات قاره ایران وجود دارد، اداره کل ورزش و تربیت بدنی نفت لازم است مساعدتی در این زمینه داشته باشد.
با توجه به تغییر سیاست های نفت در حوزه ورزش، چرا فلات قاره همچنان برای از سرگیری فعالیت های قهرمانی در حوزه ورزش با مشکل مواجه است؟
در واقع یکی از مهم ترین موانع ما در این زمینه، مساله بودجه است. پیش از هرچیز اول باید بودجه مورد نیاز تامین شده تا بتوان با همکاری اداره کل، تیم های خود را بازگردانیم؛ البته مدیرمنابع انسانی فلات قاره علاقه زیادی به شکل گیری تیم های حرفه ای دارد؛ اما موانع برای چنین هدفی کم نیست.
پیش از این سابقه تیم داری در چه رشته هایی را داشتید؟
سابقه تیم داری در فوتبال و والیبال ساحلی، ارگان های دریایی و قایقرانی وحتی تجربه قهرمانی در دو رشته فوتبال و والیبال ساحلی را دارم؛ اما در دوره پیشین، تمام برنامه های ورزشی و تیم داری در وزارت نفت به طور کامل تعطیل شد.
در آینده نزدیک، چه برنامه هایی را در حوزه ورزشی دنبال می کنید؟
در حال حاضر 12 رشته در فلات قاره در حوزه آموزش و کشف استعداد فعال است و تمام تلاش خود را می کنیم تا با سرمایه گذاری مناسب، کارکنان و خانواده آنها بتوانند در این رشته ها حضور پیدا کنند. یکی دیگر از فعالیت هایی که در حوزه ورزش به دنبال آن هستیم، سنجش و سلامت است که باید هرچه سریع تر به مرحله اجرایی برسد. در واقع با این طرح، شناسنامه سلامت برای کارکنان صادر می شود. در تلاش هستیم هرچه سریع تر دستگاه های لازم برای سنجش سلامت خریداری شود تا بتوانیم هر 6 ماه یکبار با انجام تست سلامت برای کارکنان و خانواده های آنها شرایط سلامت آنها را بسنجیم. تاکید می کنم که این طرح، نه تنها برای کارمندان رسمی؛ بلکه برای کارمندان پیمانی نیز اجرا می شود. همانطور که در زمینه ارائه خدمات ورزشی در فلات قاره بین کارمندان رسمی و پیمانی تبعیضی قائل نیستیم، در زمینه سنجش سلامت نیز همان امکانات را برای کارمندان پیمانی در نظر می گیریم. در زمینه ارائه خدمات ورزشی به کارمندان خانم نیز هیچ محدودیتی نداریم و هر رشته ای که متقاضی داشته باشد، آن را فعال می کنیم؛ اما برخی رشته ها، مثل بسکتبال و والیبال مورد استقبال قرار نمی گیرد؛ ولی رشته هایی مانند شنا، تنیس خاکی، بدمینتون، اسکواش یا ورزش های رزمی مورد استقبال قرار می گیرد. اما بیشترین تمرکز ورزشی در شهرهایی مانند تهران و شیراز است.
پیش از این درباره حضور خود به عنوان فوتسالیست، هم در تیم ملی و هم به عنوان یک لژیونر اشاره ای داشتید. کمی در این باره توضیح دهید. زمانی که به عنوان یک ورزشکار فعالیت می کردم، مقام های مختلفی را با همراهی تیم هایی که در آنها حضور داشتم، به دست آوردم. پیش از این هم گفته بودم که بازی های حرفه ای را از تیم فتح شروع کردم و توانستم با همراهی این تیم 3 دوره قهرمان جام رمضان تهران شوم. سه دوره با استقلال قهرمان لیگ برتر شدیم و با همراهی تیم پاس هم دو دوره قهرمان لیگ برتر شدم، همچنین یک دوره قهرمانی با تیم دانشگاه آزاد را در کارنامه خود دارم. علاوه برآن 10 سال به عنوان لژیونر ماه رمضان در کویت بازی کردم و یک دوره هم آنجا قهرمان شدم.
با همراهی تیم ملی، یک قهرمانی آسیا، رتبه دوم جام جهانی کوچک برزیل و رتبه دوم در مسابقات بزرگ مسکو را در کارنامه دارم. فوتبال راهم با استقلال جنوب شروع کردم و در ادامه در تیم هایی مثل راه آهن، پاس، دارایی، صنایع و معادن، صنایع دفاع وفتح بازی کردم.
البته در فوتبال، هم به تیم نوجوانان و هم به تیم جوانان تیم ملی دعوت شدم؛ اما متاسفانه به دلیل شرایط فیزیکی و قد کوتاه همیشه خط می خوردم. ازجمله مربیانی که با آنها کار کرده ام، می توانم به اردشیر لارودی، نادر فریادشیران، حسین رحمانی، حسین شمس، همایون شاهرخی و ناصر صالح اشاره کنم.