دستاوردهای 3 شرکت زیرمجموعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در سالگرد انتخاب دولت سیزدهم
از مدیریت تامین و توزیع بنزین تا انتقال 61 میلیارد لیتر فراورده نفتی
مشعل نزدیک به دو سال از انتخاب دولت سیزدهم می گذرد و در این مدت فعالیت دولت مردمی، صنعت نفت وحوزه های زیربخشی آن ازجمله شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فراز و نشیب های مختلفی را پشت سر گذاشت و با چالش ها و مشکلات متعدد دست و پنجه نرم کرد. این شرکت یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه های صنعت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی است که افزون بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در حوزه توزیع فرآورده نفتی، در ابتدای کار دولت سیزدهم باچالش های بزرگ و حساسی رو به روشد؛ چالش هایی همچون حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت، رویارویی باسرمای کم سابقه درزمستان1401 وتامین سوخت مایع صنایع و نیروگاه ها، همچنین توزیع کم نظیر بنزین در پی افزایش مصرف آن به دلیل فروکش کردن بیماری کرونا که با تلاش شبانه روزی کارکنان خستگی ناپذیرخود توانست برهمه آنها فائق آید و به خوبی از آنها گذر کند. افزون برشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران وشرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران به عنوان بازوهای کمک کننده، نقش آفرینی کردند و درهمسویی با سیاست ها و اهداف کلان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گام برداشتند. درگزارش پیش رو تلاش شده است به مهم ترین اقدام ها ودستاوردهای این شرکت ها به عنوان بخشی از صنعت نفت، به ویژه در دوسال فعالیت شبانه روزی دولت سیزدهم پرداخته شود.
باگذشت نزدیک به دو سال از آغاز به کار دولت سیزدهم، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران افزون برگذر ازچالش های مهمی که در مقدمه به آنها اشاره شد، موفق شده است دستاوردهای مهمی را در کارنامه کاری خود ثبت کند.
تابش، تامین انرژی بازار شرق
تأمین پایدار سوخت مورد نیاز شرق وشمال شرق کشور، کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه های حمل، تسهیل صادرات فرآورده به کشورهای همسایه، استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل ونقل جاده ای و ایجاد کریدور انتقال شمال - شمال شرق و جنوب - شمال شرق، ازمهم ترین اهداف احداث پروژه خط لوله تابش (تأمین انرژی بازار شرق) است که تفاهمنامه تأمین منابع مالی موردنیاز آن در دی ماه 1400 به امضا رسید. پروژه خط لوله تابش با ظرفیت انتقال روزانه ۲۴ میلیون لیتر فرآورده نفتی به طول ۹۴۸ کیلومتر در مسیر رفسنجان - بیرجند - تربت حیدریه - مشهد احداث خواهد شد. برآورد سرمایه گذاری اولیه پروژه خط لوله تابش ۳۷۲ میلیون یورو است که ظرف چهار سال اجرا و تحویل بهره بردار می شود. ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی با خط لوله یادشده ۱۵۰ هزار بشکه در روز خواهد بود که در طول مسیر پرپیچ وخم خود از سه استان کرمان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی گذر می کند. ۸۹۶ کیلومتر از این خط لوله ۲۲ اینچ و ۵۲ کیلومتر از آن ۱۸ اینچ خواهد بود (در مجموع با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه)، در مسیر این پروژه ۲ مرکز انتقال نفت (تلمبه خانه) و ۳ پایانه ساخته می شود.
خط لوله جدید با پشتیبانی منابع داخلی
تفاهمنامه تامین منابع مالی احداث خط لوله مهرآران- فسا- شیراز(پارس) نیز روزهای پایانی سال 1400 امضا شد. خط لوله جدید و راهبردی پارس با طول 400 کیلومتر و با قطر 14 اینچ، روزانه 12 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از مهرآران به شیراز منتقل خواهد کرد. این خط لوله در مسیر شهرستان های مهرآران و فسا ساخته می شود و سپس به شیراز می رسد. در طول مسیر این خط لوله 2 تلمبه خانه، یک پایانه و یک انبار نفت جدید به ظرفیت 80 میلیون لیتر در فسا ساخته خواهد شد. در قالب این پروژه که منابع مالی آن از طریق اعتبارات بانکی(بانک تجارت) و نیز منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تامین خواهد شد، توسعه انبار نفت شیراز در دستور کار قرار گرفته است. ظرفیت انتقال خط لوله پارس73 هزار بشکه در روز(حدود 12 میلیون لیتر فرآورده در روز) خواهد بود و عملیات اجرایی آن چهارساله بوده و از امسال آغاز خواهد شد. خط لوله جدید پارس در مسیر شهرهای مهرآران- فسا و شیراز با هدف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس احداث می شود. استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل و نقل جاده ای و افزایش سهم انتقال فرآورده به وسیله خط لوله و کاهش تردد جاده ای، از دیگر مزایای احداث این خط لوله جدید است.
طرح احداث مخزنگاه شهید مهدوی
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره سازی فرآورده های نفتی از جمله بنزین و گازوئیل، احداث انبارهای جدید نفت و مخازن ذخیره سازی فرآورده های نفتی را نیز به عنوان مأموریت های جدید شرکت در دستورکار قرار داده است. به همین منظور در قالب امضای تفاهمنامه ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس، مزین به نام پرآوازه شهید نادرمهدوی اردیبهشت 1401 در حضور جواداوجی، وزیر نفت کلید خورد. طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی به مدت سه سال به همراه سرمایه گذاری بانک ملی ایران به روش BOT تکمیل، نهایی و اجرا می شود. حجم کلی پروژه با احداث 18 مخزن به ظرفیت 600 میلیون لیتر، شامل 8 مخزن 40 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور)جمعا به ظرفیت 320 میلیون لیتر، 2 مخزن 20 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور)جمعا به ظرفیت40میلیون لیتر، 4مخزن40میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوئیل) جمعا به ظرفیت 160میلیون لیتر و 4مخزن 20میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز(گازوئیل) جمعا به ظرفیت 80 میلیون لیتر است.
تفاهمنامه پنج جانبه با دانش بنیان ها
تقویت اقتصاد نفت با محوریت دانش محور و فناور شدن به طور جدی در دولت سیزدهم کلید خورد. اقدام های گسترده وزارت نفت برای تقویت بخش دانشی و فناورانه صنعت نفت از این نظر که نیاز به فناوری های نوین و استفاده از ظرفیت های دانش بنیان رفته رفته پررنگ تر می شود، کاملا آشکار و ملموس است. ابتکار عمل و تلاش های وزارت نفت در جهت دانش بنیان کردن این صنعت، تهدیدهای یکجانبه غربی ها را به فرصت مبدل ساخت و هجمه ها علیه این صنعت مخاطره آمیز را خنثی کرد. فعالیت شرکت های دانش بنیان به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و تحقق اهداف علمی و اقتصادی است که نه تنها به عنوان موتور رشد و توسعه هر کشور شناخته می شود، بلکه تلاش ها، پشتکار عمل و ایده های فناورانه این دست از شرکت هاست که می تواند سرمنشا رونق، شکوفایی، بالندگی و پیشرفت علم و دانش در کشور باشد.