عزم پتروشیمی برای خودکفـــایی همه جانبه
مشعل بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی روز چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت ماه) به طور رسمی آغاز به کار کرد. در نمایشگاه امسال 1500 شرکت داخلی و ۲۰۰ شرکت خارجی از ۱۳ کشور جهان شامل روسیه، چین، بلاروس، آلمان، اتریش، ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، هند، امارات، عمان و ترکیه حضور داشتند که بخش قابل توجهی از این شرکت ها در حوزه پتروشیمی و صنایع پایین و میان دستی آن بودند. در نمایشگاه امسال نشست های خبری فشرده ای برگزار و تعداد قابل توجهی تفاهمنامه و قراردادها نیز بین شرکت های داخلی وخارجی منعقد شد.
برگزاری نشست های خبری در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از جمله برنامه های مهم و کلیدی بود که هر بخش از صنعت نفت تلاش داشت با برپایی آن، آخرین رخدادهای حوزه کاری خود را از طریق صاحبان قلم به مخاطبان و علاقه مندان انتقال دهد. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران که یکی از چهارشرکت اصلی در بدنه وزارت نفت است، در روزپایانی نمایشگاه 27 نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (جمعه 29 اردیبهشت) یک نشست خبری با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت برگزار کرد. در این نشست مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، توضیحات مبسوطی در حوزه کاری خود ارائه کرد و اخبار خوشی هم داد مثل این خبر که در سال جاری 12 مجتمع جدید به واحدهای پتروشیمی کشور افزوده می شود.
توانمندی متخصصان ایران در بومی سازی صنعت پتروشیمی
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام خبر افزوده شدن ۱۲ مجتمع تازه پتروشیمی به واحدهای پتروشیمی کشور در سال ۱۴۰۲ گفت: ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش واحدهای تکمیلی از طریق فروش اعتباری تأمین شده است. شاهمیرزایی با اشاره به قراردادها و تفاهم نامه هایی که در حاشیه همین نشست امضا شد، اظهارکرد: انتظار می رود امسال به همت بالای همه صنعتگران صنعت پتروشیمی همسو با سیاست های مقام معظم رهبری به منظور مهار تورم و رشد تولید، به طور میانگین هر ماه یک طرح پتروشیمی به تولید برسد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: این خبر بسیار مطلوبی برای این صنعت است، چراکه بهره برداری از طرح افزون بر اشتغال پایدار، تولید ملی را افزایش می دهد و به دنبال تولید محصولات بالادستی و میانی پتروشیمی، صنایع تکمیلی نیز از واردات خوراک بی نیاز می شوند. همه سهامداران و سرمایه گذاران باید همت را بر این بگذارند که با کمک شرکت ملی صنایع پتروشیمی این برنامه راهبردی سال را به بهترین نحو محقق کنیم. وی گفت: حدود یک ماه گذشته نیز پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس به بهره برداری رسید.
تلاش برای به صفر رساندن وابستگی ها
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه انتظار ما این است که سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی با همت همه فناوران داخلی و سازندگان کالا و تجهیزات در دو تا سه حوزه کارهای نیمه تمام را کامل کنند، افزود: اهتمام شرکت ملی صنایع پتروشیمی این است که وابستگی ۱۵ تا ۲۵ درصدی به کالا و تجهیزات را که در برخی از طرح ها وجود دارد، به صفر نزدیک کنیم تا صنعت پتروشیمی نیازهای کالایی و تجهیزاتی خود را از سازندگان داخلی تأمین کند. شاهمیرزایی ادامه داد: در بخش مواد شیمیایی و کاتالیست ها برنامه اعلام شده است و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با کمک همه فناوران، پارک ها، مراکز پژوهشی و دانشگاهی همت ویژه ای در دستور کار قرار دادند تا تولید همه کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی که به عنوان یک محصول راهبردی در پتروشیمی ها مورد نیاز است در پایان دولت سیزدهم تحقق یابد. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اهمیت خودکفایی در کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی اظهار کرد: اگر در این زمینه خودکفا بودیم، گام های تکمیل زنجیره ارزش را سریع تر برمی داشتیم که البته برنامه راهبردی و قطعی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت سیزدهم تحقق همین موضوع است تا جشن تکمیل زنجیره ارزش را در سال های نه چندان دور بگیریم. وی از همه فناوران، صنعتگران و سرمایه گذارانی که دل در گرو اعتلای ایران دارند، دعوت کرد به کمک این صنعت بیایند تا این چند قدم باقی مانده تکمیل شود و صنعت پتروشیمی به قله خودکفایی برسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه توانایی لازم برای خودکفایی در صنعت پتروشیمی در میان متخصصان و دانشمندان ایرانی وجود دارد، گفت: برنامه این شرکت این است که در کاتالیست ها تا پایان این دولت و کالا و تجهیزات حداقل در ۵ تا ۶ سال آینده به خودکفایی برسیم. در اجرای طرح های موجود توانا هستیم، اما در بومی سازی دانش های فنی باید تمرکز کنیم.
شاگرد اولی پتروشیمی درحفظ محیط زیست
شاهمیرزایی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی بخش حفظ محیط زیست، شاگرد اول صنایع دیگر است، تصریح کرد: افزون بر ۵۳ درصد فضای صنعتی مجتمع های پتروشیمی کشور به فضای سبز اختصاص داده شده، در حالی که تکلیف این صنعت حداکثر ۱۰ درصد از فضای صنعتی است.
وی ادامه داد: بسیاری از طرح های صنعت پتروشیمی مانند طرح همت و همچنین ان جی ال ها که پتروشیمی ها ورود کرده اند، از پروژه های زیست محیطی هستند و حتی صنعت پتروشیمی فراتر از آن به منظور بهبود فرآیندها و استفاده از فرآیندهای سازگار با محیط زیست برنامه ریزی کرده است. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه تکمیل زنجیره ارزش و پرهیز از خام فروشی از آرمان های نظام است، اظهار کرد: با تبدیل منابع خام هیدروکربوری به محصولات باارزش و نهایی، بیشترین اشتغال، کمترین سرمایه گذاری، کمترین انرژی بری و بالاترین ارزش افزوده در کشور ایجاد می شود. شاهمیرزایی با اشاره به اینکه تنظیم و کنترل بازار محصولات پتروشیمی از سیاست های اصولی شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که در این دولت به طور جد پیگیری می شود، افزود: در پی تفاهم نامه ای که پارسال میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شهرک های صنعتی وزارت صمت منعقد شد، در حال حاضر شاهد این هستیم که ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش واحدهای تکمیلی از طریق فروش اعتباری تأمین شده است و مصمم هستیم این مقدار را ارتقا دهیم. وی با بیان اینکه مدیریت طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی نظارت و راهبری طرح های پتروشیمی را به جد پیگیری می کند، گفت: مصمم هستیم مجوزهایی را که در سال های گذشته داده شده، اما سرمایه گذاران برنامه ای برای اجرای آنها ندارند، تعیین تکلیف کنیم، به طوری که غربالگری ۱۰ تا ۱۵ مجوز انجام شده و از مدار خارج شده اند و خوراک آنها برای برنامه ریزی طرح های جدید آزاد شده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ۱۰۵ طرح پتروشیمی در حال اجراست و طرح های پتروشیمی گچساران، آرتا انرژی و پتروناد آسیا از مواردی هستند که امسال به بهره برداری می رسند. امسال مجتمع های تولیدی مکلف هستند در شرایطی که محدودیت تأمین خوراک وجود ندارد، با حداکثر ظرفیت تولید داشته باشند تا شاهد افزایش تولید نسبت به سال های گذشته باشیم و افزون بر تأمین نیاز داخل، مازاد آن نیاز ارزی کشور را تأمین کند. وی تأکید کرد: افزون بر ۲۱ طرح پیشران تکمیل زنجیره ارزش، طرح های تازه ای در دستور کار است و به مجتمع های پتروشیمی تأکید شده است که از خوراک های موجود در واحدهای خود به سمت تولید محصولات جدید و تنوع بخشی به سبد محصولات پتروشیمی حرکت کنند.