تولید زودهنگام برای زمستان 1402
مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در نشست با خبرنگاران از تولید زودهنگام روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب با اعتبارات داخلی شرکت برای تأمین ناترازی گاز در زمستان ۱۴۰۲ از چهار میدان دی، آغار، توس و ۱۰ میلیون مترمکعب نیز برای سال آینده (۱۴۰۳) خبر داد و گفت: برای تأمین آب استان سیستان وبلوچستان هم ۱۰ چاه ژرف حفر خواهد شد.
تشریح بسته های پیشران تولید گاز
حیدری با اشاره به بسته های پیشران شرکت ملی نفت ایران توضیح داد: یکی از مهم ترین بسته ها، ۱۵ بسته گازی است که ۴ میلیارد دلار سرمایه می طلبد و در ۵ سال آینده در بازه های زمانی مختلف روزانه بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور اضافه می کند.به اندازه ۵ فاز پارس جنوبی به تولید شرکت نفت مناطق مرکزی افزوده می شود که رقم بسیار قابل توجهی است، از سویی اسفناک است زیرا روزانه ۱۲۰ میلیون مترمکعب گاز فقط در استان تهران مصرف می شود که خود بحرانی برای تولید گاز است.
اولویت گذاری در میدان های مشترک
او طرح های توسعه میدان های نفتی را تشریح کرد و افزود: در بخش نفت توسعه میدان های نفتی به وِیژه مشترک با عراق از جمله در نفت شهر را داریم و به دنبال مطالعه ویژه این میدان هستیم تا اگر راهی داشته باشد، افزایش تولید از آن محقق شود. در میدان دهلران که میدان مشترکی است، تمرکز ویژه ای شده تا با یک شرکت داخلی که تأمین کننده اعتبار پروژه بود مذاکرات انجام شود و قرارداد به زودی امضا می شود. اولویت نفتی این شرکت میدان دانان است و یکی از شرکت های حرفه ای کار توسعه را برعهده گرفته است و امسال این طرح را افتتاح خواهیم کرد و به تولید نفت شرکت اضافه می شود. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی، حفاری چاه های ژرف برای تولید آب را مسئولیت جدی این شرکت برشمرد و گفت: به زودی بر اساس مذاکرات با شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، کار سرمایه گذاری و مالی این طرح طبق دستور دولت انجام می شود و حفاری ۱۰ حلقه چاه ژرف در سیستان و بلوچستان وظیفه ای است تا بخشی از مشکلات مردم منطقه را برطرف کنیم.وی از طرح های شرکت برای سال ۱۴۰۲ یاد کرد و افزود: امسال توسعه میدان دانان، تقویت فشار وراوی و هما در استان فارس و دهلران در ایلام و تولید زودهنگام از دی و آغار و توس از جمله فعالیت های ما در این سال خواهد بود. در زمینه جمع آوری گازهای همراه نفت نیز ۵ مرکز در نفت مناطق مرکزی نیاز به جمع آوری گازهای مشعل دارد که شامل نفت شهر، چشمه خوش، سرکان مالکو و دو هاب دیگر در استان فارس شامل خشت و سروستان و سعادت آباد می شود.
مینی ان جی ال، ابتکار نفت مرکزی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی به شکل گیری نخستین طرح مینی ان جی ال برای جمع آوری گازهای مشعل اشاره کرد و افزود: شرکت هوایار با افتخار نخستین شرکت ایرانی بود که این پروژه را اجرا کرد تا حداقل ۲۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز را جمع آوری و ذخیره کند.مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران طرح های مینی ان جی ال را برای سرمایه گذاری جذاب برشمرد و تأکید کرد: با ۱۲ تا ۲۵ میلیون دلار می توان برای بسته مینی ان جی ال سرمایه گذاری کرد و بازگشت سرمایه بسیار زودهنگامی دارد و با اجرای ۵ بسته به این شکل می توان با حداکثر ۳ میلیون مترمکعب جمع آوری گاز در روز، مشعل سوزی را به صفر رساند.حیدری میدان های توسعه نیافته نفتی را متمرکز در غرب کشور برشمرد و تصریح کرد: دو طرح توسعه در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی واگذار شده و از تعهدهای ما خارج است با این حال فاز دوم میدان آذر و مرحله تکمیلی میدان دانان با ۱۱ هزار بشکه افزایش تولید و تکمیل میدان نفتی خشت به همراه دو طرح آی پی سی ذکرشده بالای ۲۰۰ هزار بشکه به تولید نفت شرکت می افزاید.
بسته های گازی نفت مرکزی در گستره چند استان
وی در تشریح بسته های گازی که بناست در طول ۵ سال آینده توسعه یابد، گفت: ۱۵ بسته گازی شامل میدان توس در استان خراسان باباقیر در استان ایلام و بیستون در استان کرمانشاه سرخون، دی، آغار، ارم، پازن، خارتنگ، گردان و شانول در استان فارس و یک میدان در استان بوشهر در منطقه نایبند عسلویه با نام میدان مدار می شود. مدیرعامل شرکت نفت مرکزی قالب قراردادی این طرح ها را ای پی سی اف برشمرد و افزود: به دلیل شرایط خاص ناترازی گاز، تولید از سه میدان دی، آغار و توس با اعتبارات داخلی شرکت به صورت زودهنگام انجام خواهد شد و در نظر داریم برای زمستان ۱۴۰۲ تا روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب از میدان دی، آغار، توس و برای سال ۱۴۰۳ نیز از میدان خارتنگ ۱۰ میلیون مترمکعب در روز تولید اضطراری داشته باشیم.حیدری مجموع سرمایه گذاری ۱۵ بسته تولید گاز را ۳.۶ میلیارد دلار دانست و گفت: این مقدار از طریق قراردادهای ای پی سی اف و با سرمایه گذار داخلی و خارجی تأمین می شود. حیدری میدان های مختار، بانکول و قزل تپه را مناسب ذخیره سازی گاز دانست و افزود: در این موارد در حال بررسی، برآورد و تخصیص اعتبار هستیم و برای فاز دوم سراجه و شوریجه برنامه های توسعه ای داریم.
تشریح مقاصد عملیاتی دستگاه های شرکت ملی حفاری ایران
مهران مکوندی، قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی حفاری در آخرین روز بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران، با اشاره به اینکه ۶۴ دستگاه حفاری ناوگان خشکی و دریایی این شرکت هم اکنون عملیاتی هستند، گفت: بازسازی و نوسازی ۹ دستگاه موجود دیگر و تأمین دکل های جدید از اولویت های سازمان به شمار می رود و با جدیت در حال پیگیری است. او با اشاره به تأکید وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مبنی بر توسعه میدان ها و افزایش تولید شرکت و استفاده حداکثری از ظرفیت ها و توانمندی های داخلی در پیشبرد اهداف و برنامه های کلان صنعت نفت، گفت: این شرکت برنامه های راهبردی خود را در سال ۱۴۰۲ بر محور چابک سازی ناوگان در بخش های عملیات حفاری و خدمات یکپارچه فنی و تخصصی متمرکز کرده است. وی درباره چیدمان دستگاه های حفاری شرکت در مناطق عملیاتی اظهار کرد: هم اکنون ۳۷ دستگاه حفاری سبک و سنگین خشکی شرکت در پروژه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مدار عملیات قرار دارند. هفت دستگاه حفاری دیگر نیز در پروژه های طرح توسعه ۲۸ مخزن در مناطق نفت خیز جنوب، هفت دستگاه در طرح توسعه میدان های غرب کارون (پروژه ۱۰ حلقه چاه در میدان نفتی آزادگان جنوب)، پایدار غرب، سپهر و جفیر به کارفرمایی شرکت مهندسی و توسعه نفت و ۶ دستگاه در طرح های شرکت نفت مناطق مرکزی مشغول به کار است. همچنین یک دستگاه حفاری در پروژه های دریایی شرکت نفت فلات قاره، دو دستگاه در پروژه توسعه بخش خشکی میدان گازی کیش به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس، سه دستگاه در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و یک دستگاه در پروژه حفاری چاه های زمین گرمایی (ژئوترمال) مربوط به وزارت نیرو در حال فعالیت عملیاتی هستند.