جهش خیره کننده در شاخص های تولید تا توسعه

عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در حاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشستی خبری با بیان اینکه در دولت سیزدهم مقدار تولید، توسعه و قراردادهای شرکت نسبت به دوره قبل افزایشی خیره کننده داشته است، گفت: در زمینه قراردادهای ساخت داخل و بومی سازی قطعات و استفاده از شرکت های دانش بنیان از ۴۹ میلیارد تومان قرارداد سال ۱۴۰۰ به ۵۳۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ دست یافتیم. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به شعار امسال (مهار تورم و شد تولید) گفت: این شرکت با توجه ویژه به موضوع افزایش تولید که می تواند به صادرات بیشتر منجر شود و ارزآوری برای کشور به دنبال داشته باشد، مهار تورم را به ارمغان می آورد. در ابتدای دولت سیزدهم تولید این شرکت از میدان آزادگان به عنوان بزرگ ترین میدان نفتی مشترک کشور حدود ۸۴ هزار بشکه در روز بود که توانستیم این مقدار را ۳۰ درصد افزایش دهیم. او در تشریح اقدام های شرکت نفت و گاز اروندان در توسعه بهره گیری از شرکت های توانمند ایرانی و دانش بنیان داخلی گفت: در موضوع هایی از جمله قرارداد با شرکت های دانش بنیان، مناقصات برای به کارگیری شرکت های داخلی در طرح های توسعه ای و قانون تولید بار اول در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال پیش از آن پیشرفت خیره کننده ای داشتیم و در مجموع همکاری های ما با شرکت های دانش بنیان و قراردادها برای بومی سازی قطعات به منظور تحقق شعار سال از ۴۹ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۵۳۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیدیم که رشدی شگفت آور است. وی از توسعه میدان اروند، طرح های نگهاشت و افزایش تولید از جمله ایجاد چاه های جدید و تعمیری در میدان هایی از جمله دارخوین، آزادگان جنوبی و شمالی و... به عنوان اقدام های این شرکت در سال ۱۴۰۲ یاد کرد. عذاری اهوازی درباره جمع آوری گازهای مشعل تأسیسات این شرکت گفت: با تأسیس کارخانه جمع آوری گازهای همراه کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ (پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس) بخش عمده گازهای همراهی که سوزانده می شد جمع آوری می شوند که حدود ۱۱۰ میلیون مترمکعب در روز می شود، اما کارخانه هایی باقی مانده است که برای مثال در یاران فعلاً توسعه تکمیل نشده است و گاز همراه نیز برای فرازآوری استفاده می شود، اما اگر قرار به گازسوزی در مشعل باشد، خط لوله ای نیز برای آن تمهید شده تا به ان جی ال ۳۲۰۰ ارسال شود.

 آغاز توسعه میدان اروند

مدیرعامل اروندان با بیان اینکه توسعه میدان اروند به زودی آغاز می شود در مورد میزان نفت تولیدی این میدان گفت: برآورد درستی از تولید این میدان نداریم، چراکه با وجود نفت فوق سبک و مرغوب این میدان به دلیل چگالی بالای سنگ مخزن نمی توانیم پیش بینی کنیم آیا تولید بر اساس پیش بینی محقق می شود یا خیر.

نقش مهم شرکت بهره برداری نفت  و گاز گچساران در اقتصاد کشور

غلامرضا کمالی ، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در حاشیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از توان تولید روزانه ۶۵۲ هزار بشکه ای نفت در گستره این منطقه عملیاتی خبر داد.

او با اشاره به ویژگی های خاص و راهبردی این شرکت گفت: شرکت نفت و گاز گچساران قلب تپنده صادرات نفت و دومین تولیدکننده نفت خام صادراتی کشور به شمار می آید. هم اکنون روزانه ۹۵۰ میلیون فوت مکعب تولید گاز کشور را به عهده داریم که از این رقم ۸۰۰ میلیون فوت مکعب گاز به پالایشگاه بیدبلند ارسال و ۱۵۰ میلیون نیز تزریق می شود. کمالی با اشاره به طرح ۲۸ مخزن اظهار کرد: هم اکنون ۱۱ بسته کاری مربوط به طرح ۲۸ مخزن است و شرکت نفت و گاز گچساران ۱۰ واحد بهره برداری، هفت واحد نمک زدایی، ۹ ایستگاه تقویت فشار گاز، چهار ایستگاه تزریق، سه کارخانه گاز و گاز مایع، ۶ واحد آبرسانی و ۸۵ مجموعه سرچاهی با بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر خطوط لوله از چهار اینچ تا ۵۲ اینچ، نشان از نقش این شرکت در اقتصاد کشور دارد.

مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران باید به دروازه ورودی شرکت های دانش بنیان تبدیل شود.

او گفت: بخش بزرگی از اقتصاد ایران بر دوش وزارت نفت است، به همین دلیل اهمیت تولید بار اول اقلام راهبردی و خنثی سازی تحریم ها در کل زنجیره ارزش این صنعت بسیار مهم است و اکنون شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با ۱۵ شرکت دانش بنیان به ارزش ۱۳۰۰ میلیارد ریال قرارداد جاری دارد که باید این مقدار در سال آینده پیشرفت خیره کننده ای داشته باشد.

مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از تهیه و تأمین ۳ هزار و ۹۰۰ قلم کالا به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان در قالب ۸۳۰ تقاضا در سال ۱۴۰۱ در این شرکت خبر داد و گفت: اقلامی که خریداری شده اند از سوی شرکت های دانش بنیان داخلی تولید شده و این آمار بیانگر این است که شاهد رشد ۴۰ درصدی در خریدهای انجام شده در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال پیش هستیم.

افزایش 100 درصدی صادرات نفت خام در دولت سیزدهم

عباس غریبی، سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران از بهره برداری فاز نخست پایانه نفتی صادراتی جاسک در سال ۱۴۰۲ خبر داد.

او با بیان اینکه شرکت پایانه های نفتی متولی امر صادرات نفت خام و میعانات گازی است، اظهار کرد: این شرکت دارای پنج منطقه عملیاتی است که سه منطقه در حال فعالیت هستند و فعالیت دو منطقه دیگر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. وی با تأکید بر اینکه پایانه نفتی خارک، بزرگ ترین پایانه نفتی کشور است، گفت: ۹۵ درصد صادرات نفت خام کشور از این پایانه نفتی انجام می شود. توان عملیاتی این پایانه صادرات ۷ میلیون بشکه نفت خام در روز است. سرپرست شرکت پایانه های نفتی، در ادامه با اشاره به پایانه میعانات گازی پارس جنوبی اعلام کرد: این پایانه که از دو بخش تشکیل شده است، وظیفه صادرات صددرصدی میعانات گازی را به عهده دارد. این پایانه با چهار بارانداز (اسکله) شناور توانایی صادرات روزانه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه میعانات گازی را دارد. غریبی ادامه داد: سومین پایانه، پایانه نکا است که عملیات سوآپ در این پایانه انجام می شود. در واقع این پایانه نفت خام نفت کشورهای حوزه دریای خزر را دریافت می کند و معادل آن در خلیج فارس تحویل مشتریان می شود. وی همچنین درباره پایانه ماهشهر به عنوان چهارمین پایانه نفتی توضیح داد: این پایانه وظیفه جداسازی نفتکش های حامل محموله های فرآورده های نفتی را به عهده دارد.

بهره برداری از پایانه جاسک در آینده نزدیک

سرپرست شرکت پایانه های نفتی در ادامه با اشاره به پایانه جاسک که در مکران واقع شده است، اظهار کرد: این پایانه در آینده نزدیک بهره برداری خواهد شد. این پایانه در فاز نخست توانایی ذخیره سازی ۱۰ میلیون بشکه نفت را دارد، همچنین سه بارانداز شناور واقع در این پایانه توان صادرات عملیاتی روزانه ۳ میلیون بشکه نفت را دارد، با راه اندازی این پایانه در عمل صادرات نفت کشور از خلیج فارس خارج و به سواحل عمان منتقل می شود.غریبی با تأکید بر اینکه فاز اول پایانه نفتی خارک در سال ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد، گفت: این پایانه در سه مرحله تکمیل خواهد شد و در مجموع ظرفیت ذخیره سازی ۳۰ میلیون بشکه نفت را خواهد داشت.وی ادامه داد: همان طور که در زمان جنگ به دشمن اجازه ندادیم صادرات نفت را قطع کند، در دوران تحریم نیز مأموریت صادرات به نحو شایسته انجام شد، طبق آمار صادرات نفت خام در دولت سیزدهم 100 درصد افزایش داشته است.سرپرست شرکت پایانه های نفتی در ادامه با اشاره به امضای تفاهم نامه بین این شرکت و شرکت های دانش بنیان گفت: رویکرد شرکت پایانه های نفتی ساخت داخل بوده است، در این زمینه توانستیم ۹۹ درصد ساخت سیستم های اندازه گیری نفت خام که ساخت کشورهای اروپا و آمریکا بود را داخلی کنیم.غریبی ادامه داد: ساخت دیگر قطعات بازوهای بارگیری را که به لحاظ فناوری ویژه هستند و به طور عمده ساخت آمریکا و فرانسه بودند بومی سازی کنیم.