گاز، اعتماد عمومی را جلب کرد
انقلابی ترین صنعت، مردمی ترین خدمت
مشعل انقلاب گازرسانی را شاید بتوان یکی از اصلی ترین نمادهای تحقق سیاست های عدالت اجتماعی، محرومیت زدایی و توجه به مناطق کمتر توسعه یافته انقلاب 57 برشمرد؛ زمانی که این منبع خدادادی و ثروت ملی برای ایجاد رفاه عمومی به همه قشرهای جامعه با اولویت مناطق روستایی اختصاص یافت. هم اکنون گاز به عنوان سوخت غالب سبد انرژی کشور به شمار می آید و با اختصاص 75 درصد از سبد انرژی، همسو با تامین نیازهای بخش خانگی، نقش بی بدیلی در رونق تولید، توسعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی داشته است.
امروزه اهمیت انرژی و تامین پایدار آن در برقراری امنیت، رفاه و آسایش عمومی، تولید ثروت، پیشرفت صنعت و تجارت و سایر ابعاد زندگی انسانی نقش بسیار برجسته و مهمی داشته و در تمام مبادلات بین المللی مورد توجه ویژه کشورها، محافل و سازمان های بین المللی قرار می گیرد. از سوی دیگر، توجه به تخصیص اعتبارات و سرمایه گذاری های مناسب برای حفظ رشد و توسعه یا ایجاد زیرساخت ها و تاسیسات جدید در مسیر تولید، فراورش و انتقال گاز طبیعی برای تامین پایدار انرژی مورد نیاز مبادی مصرف، تنها راه پاسخگویی به تقاضاها و نیازهای جدید است.
گذر از تاریخ
با گذر از تاریخ و رسیدن به سال 57 درمی یابیم که در آن ایام، تنها 9 شهر و 3 روستا از نعمت گاز برخوردار بودند، درحالی که این میزان هم اکنون به بیش از 1200 شهر و حدود 34 هزار روستا رسیده است. از سوی دیگر، هرساله در این ایام شاهد بهره برداری از پروژه های عظیم و ملی در بخش های مختلف هستیم و در حوزه کمی و کیفی، گاز پیشتاز این افتتاحیه ها به شمار می آید. شرکت ملی گاز ایران، دهه فجر امسال نیز همچون سال های گذشته با افتتاح هزاران پروژه به پیشواز این ایام رفته است. بر پایه گزارش ها، در مجموع بیش از 112 هزار میلیون ریال پروژه شامل گازرسانی و کلنگ زنی 17 شهر، یکهزار و 810 روستا، سه هزار و 612 صنعت جدید، احداث 166 کیلومتر خط تغذیه، 358 کیلومتر خط انتقال فشار قوی و... در دستور کار برنامه های چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی قرار گرفته است.
مروری بر خطوط انتقال گاز
ایجاد زیرساخت های کلان، نخستین گام برای توسعه گازرسانی در کشور به شمار می آید و در این میان، اجرای خطوط انتقال گاز به عنوان شاهرگ انتقال این سوخت پاک، نقش برجسته ای دارد. در همین حال با نگاه به آمارهای رسمی درمی یابیم که بهمن 57 در مجموع 2 هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال گاز در کشور اجرا شده بود، درحالی که این میزان هم اکنون به بیش از 38 هزار کیلومتر رسیده است. بر این اساس، همزمان با فجر 44، بهره برداری از 362 کیلومتر خطوط انتقال به ارزش 18 هزار میلیارد ریال و 185 میلیون یورو در 7 استان کشور آغاز می شود. 130 کیلومتر خطوط انتقال 56 اینچ (محمدیه – پارچین قطعه اول و دوم) به ارزش 7 هزار میلیارد ریال و 124 میلیون یورو، 45 کیلومتر خط انتقال 30 اینچ (بیدبلند- بهبهان) به ارزش یکهزار میلیارد ریال و 14 میلیون یورو، 105کیلومتر خط انتقال 10 اینچ (جویم- بنارویه) به ارزش یکهزار میلیارد ریال و یک میلیون یورو، 18.3کیلومتر خط انتقال 16 اینچ (دماوند- امامزاده هاشم) به ارزش 962 میلیارد ریال و 64 کیلومتر خط انتقال 30 اینچ (دیزباد- تربت حیدریه) به ارزش حدود 3 هزار میلیارد ریال و 9 میلیون یورو بخشی از پروژه های صنعت گاز در حوزه خطوط انتقال گاز به شمار می آید که همزمان با دهه فجر وارد مدار می شوند. بهره برداری از تاسیسات تقویت فشار گاز شهید شیروانی به ارزش 2 هزار میلیارد ریال و 36.1 میلیون یورو و آغاز عملیات بهره برداری از راه دسترسی به تاسیسات تقویت فشار دهشیر به ارزش یکهزار میلیارد ریال نیز همزمان با این ایام وارد مدار می شوند.
شتاب در گازرسانی به مناطق محروم
در ادامه توسعه صنعت گاز و ایجاد زیرساخت های کلان شامل خطوط انتقال و تاسیسات تقویت فشار گاز، گازرسانی به شهرها و روستاها شتاب می گیرد. نگاهی به آمار و ارقام پروژه های تعریف شده برای فجر 44 نشان می دهد که به ترتیب استان های کرمان با 206، کرمانشاه با 153، آذربایجان غربی با 114، سیستان و بلوچستان با 93، خراسان جنوبی با 90 و خوزستان با 82 روستا، برای تحت پوشش قرار دادن 49 هزار خانوار جدید، بیشترین تعداد پروژه ها را به خود اختصاص می دهند. همچنین تکمیل گازرسانی به 2 هزار و 980 مرکز صنعتی جدید نیز از جمله پروژه های در دستور کار صنعت گاز به شمار می آید که از این تعداد 740 مرکز صنعتی در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.
تداوم توسعه صنعت گاز
همسو با افتتاح پروژه های گازرسانی، عملیات اجرایی (کلنگ زنی) برخی پروژه ها نیز همزمان با دهه فجر آغاز می شود. بر این اساس، عملیات اجرایی گازرسانی در 8 شهر، 581 روستا، 632 صنعت جدید و 112 کیلومتر خط تغذیه جدید با صرف هزینه ای معادل 31 هزار میلیون ریال آغاز می شود. 4 شهر بوشهر، 3 شهر سیستان و بلوچستان و یک شهر قزوین با تحت پوشش قرار دادن 29 هزار خانوار جدید، شاهد آغاز عملیات اجرایی (کلنگ زنی) خواهند بود. بیشترین آمار کلنگ زنی برای آغاز عملیات اجرایی گازرسانی روستایی به ترتیب شامل استان های خوزستان با 88، کرمان با 81، خراسان جنوبی با 80، آذربایجان غربی با 66 و سیستان و بلوچستان با 47 روستا، برای تحت پوشش قرار دادن بیش از 21 هزار خانوار جدید می شود. نگاهی به اعداد و ارقام حوزه گازرسانی پیش و پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، خود نشان می دهد که صنعت گاز تا چه میزان در حوزه تامین پایدار سوخت پاک همه بخش ها موفق عمل کرده است. هم اکنون بخش قابل توجهی از روستاهای بالای 20 خانوار کشور از نعمت گاز برخوردارند و بزودی شاهد بسته شدن پرونده گازرسانی به این روستاها خواهیم بود. همزمان گازرسانی به شهرهای باقیمانده و روستاها، افزایش سهم ایران در سبد تجارت جهانی گاز، توسعه گازرسانی در واحدهای تولیدی و صنعتی نیز همسو با رونق تولید، اشتغالزایی و درآمدزایی در دستور کار صنعت گاز قرار دارد و با تحقق این برنامه ها، شاهد دستیابی صنعت گاز به جایگاه واقعی خود خواهیم بود و اعتماد عمومی و مردمی نسبت به این صنعت انقلابی افزایش می یابد.