حکمت های فـاطمی مانع اختلاف (بخش سوم)
حضرت فاطمه (س) فرمودند: اَماوَ اللهِ! لَو تَرکُوا الحَقَّ عَلی اَهلِهِ وَ اتَّبَعُوا عِترَةَ نَبِیّه، لَما اختَلَفَ فِی اللهِ تعالی إثنانِ؛ به خدا قسم اگر مردم حق را به اهلش وا می نهادند و از عترت پیامبر خدا (ص) پیروی می کردند، هرگز دو نفر درباره خدا (و اسلام) اختلاف نمی کردند(کفایه الأثر، ص ۱۹۹).
شرح حدیث
نقش محوری «ولایت» در جامعه اسلامی مهم است. امامت، امت را وحدت می بخشد و از تفرقه جلوگیری می کند و پراکندگی ها را به سامان و همدلی و همفکری می رساند. این سخن را حضرت زهرا (س) پس از رحلت پیامبر خدا (ص) فرمود، آن هم کنار قبر حضرت حمزه سیدالشهدا در اُحد. کسی به نام محمود بن لبید حضرت فاطمه(س) را آنجا در حالت گریه و عزاداری دید. فرصت را غنیمت شمرد و سؤال هایی مطرح کرد و از امامت امیرمؤمنان(ع) پرسید. حضرت در جواب او به حادثه غدیر و سخنان پیامبر (ص) درباره علی(ع) و امامان پس از او اشاره کرد. وی پرسید: پس چرا علی (ع) از اقدام برای گرفتن حق خویش باز نشست؟ حضرت با استناد به سخن پیامبر(ص) که «امام مثل کعبه است، سراغ او باید رفت، نه این که او سراغ مردم برود» فرمود: اگر مردم حق را به حق دار می دادند و از خاندان نبوت تبعیت می کردند، مردم به حق می گراییدند و وحدت اعتقادی بر محور «حق» پدید می آمد و اختلاف در امت پیامبر(ص) بروز نمی کرد. این نقش امامت و ولایت است که جهت ها و نیروها و افکار وحرکت ها را به وحدت می رساند و جامعه را از اتحاد و انسجام برخوردار می سازد.
گزیده ای از وصیت نامه شهید حاج قاسم سلیمانی
در جهان بینی اسلامی، انسان با مرگ از بین نمی رود و مرگ هرگز معدوم شدن نیست بلکه موت، کوچ کردن و رحلت و انتقال از عالمی به عالم دیگر است و وقتی این مرگ همراه با شهادت باشد، از آنجا که شهید عینیت حقیقی و تمثیل آرمان های جامعه است، حتما زنده تر و جاودانه تر خواهد بود. در این دید و جهان بینی، وصیت که در فرهنگ دینی ما مسلمانان از اهمیت والایی برخوردار است معنا و مفهوم دیگری پیدا می کند؛ وصیت دارای «پیام» می شود. در این جهان بینی، وصیت کننده که خود را دارای تجربه فراوان می یابد و راه برخورد با جریانات و مشکلات را بخوبی میداند، در معرض کوچ کردن و انتقال قرار گرفته است و دیگران نیز همین مسیر را باید طی و مثل او از عقبات و کوران ها عبور کنند، بنابراین لازم است او در این جهت نیز پیشقدم شود و توصیه های لازم را به عمل آورد. با فرا رسیدن سالگرد شهادت «حاج قاسم سلیمانی» مناسب است که نگاه و تأملی بر وصیت نامه او داشته باشیم و بندهایی از آن را بازخوانی کنیم.
خطاب به برادران و خواهران ایرانی
برادران و خواهران عزیز ایرانی من، مردم پر افتخار و سربلند که جان من و امثال من، هزاران بار فدای شما باد، کما اینکه شما صدها هزارجان را فدای اسلام و ایران کردید؛ از اصول مراقبت کنید.اصول یعنی ولی فقیه، خصوصاً این حکیم، مظلوم، وارسته در دین، فقه، عرفان، معرفت؛ خامنه ای عزیز را عزیزِ جان خود بدانید. حرمت او را، حرمتِ مقدسات بدانید.
برادران و خواهران، پدران و مادران، عزیزان من!
جمهوری اسلامی، امروز سربلندترین دوره خود را طی می کند. بدانید مهم نیست که دشمن چه نگاهی به شما دارد. دشمن به پیامبر شما چه نگاهی داشت و [دشمنان] چگونه با پیامبر خدا و اولادش عمل کردند، چه اتهاماتی به او زدند، چگونه با فرزندان مطهر او عمل کردند؟ مذمت دشمنان و شماتت آن ها و فشار آنها، شما را دچار تفرقه نکند.بدانید که می دانید مهم ترین هنر خمینی عزیز این بود که اول اسلام را به پشتوانه ایران آورد و سپس ایران را در خدمت اسلام قرار داد. اگر اسلام نبود و اگر روح اسلامی بر این ملت حاکم نبود، صدام چون گرگ درنده ای این کشور را می درید؛ آمریکا چون سگ هاری همین عمل را می کرد،اما هنر امام این بود که اسلام را به پشتوانه آورد؛ عاشورا و محرم، صفر و فاطمیه را به پشتوانه این ملت آورد. انقلاب هایی در انقلاب ایجاد کرد. به این دلیل در هر دوره هزاران فداکار جان خود را سپر شما و ملت ایران و خاک ایران و اسلام نموده اند و بزرگ تر ین قدرت های مادی را ذلیل خود نموده اند. عزیزانم، در اصول اختلاف نکنید. شهدا، محور عزت و کرامت همه ما هستند؛ نه برای امروز، بلکه همیشه این ها به دریا واسعه خداوند سبحان اتصال یافته اند. آن ها را در چشم، دل و زبان خود بزرگ ببینید، همان گونه که هستند. فرزندانتان را با نام آنها و تصاویر آنها آشنا کنید. به فرزندان شهدا که یتیمان همه شما هستند، به چشم ادب و احترام بنگرید. به همسران و پدران و مادران آنان احترام کنید، همان گونه که از فرزندان خود با اغماض می گذرید، آنها را در نبود پدران، مادران، همسران و فرزندان خود توجه خاص کنید. نیروهای مسلح خود را که امروز ولی فقیه فرمانده آنان است، برای دفاع از خودتان، مذهبتان، اسلام و کشور احترام کنید و نیروهای مسلح می بایست همانند دفاع از خانه ی خود، از ملت و نوامیس و ارضِ آن حفاظت و حمایت و ادب و احترام کنند و نسبت به ملت همان گونه که امیرالمؤمنین مولای متقیان فرمود، نیروهای مسلح می بایست منشأ عزت ملت باشد و قلعه و پناهگاه مستضعفین و مردم باشد و زینت کشورش باشد.
خطاب به سیاسیون کشور
نکته ای کوتاه خطاب به سیاسیون کشور دارم:چه آنهایی [که] اصلاح طلب خود را می نامند و چه آنهایی که اصولگرا. آنچه پیوسته در رنج بودم اینکه عموماً ما در دو مقطع، خدا و قرآن و ارزش ها را فراموش می کنیم، بلکه فدا می کنیم. عزیزان، هر رقابتی با هم می کنید و هر جدلی با هم دارید، اما اگر عمل شما و کلام شما یا مناظره هایتان به نحوی تضعیف کننده دین و انقلاب بود، بدانید شما مغضوب نبی مکرم اسلام و شهدای این راه هستید؛ مرزها را تفکیک کنید. اگر می خواهید با هم باشید، شرط با هم بودن، توافق و بیان صریح حول اصول است. اصول، مطول و مفصل نیست. اصول عبارت از چند اصل مهم است:
*اول آنها، اعتقاد عملی به ولایت فقیه است؛ یعنی این که نصیحت او را بشنوید، با جان و دل به توصیه و تذکرات او به عنوان طبیب حقیقی شرعی و علمی، عمل کنید. کسی که در جمهوری اسلامی میخواهد مسئولیتی را احراز کند، شرط اساسی آن [این است که] اعتقاد حقیقی و عمل به ولایت فقیه داشته باشد. من نه می گویم ولایت تنوری و نه می گویم ولایت قانونی؛ هیچ یک از این دو، مشکل وحدت را حل نمی کند؛ ولایت قانونی، خاصّ عامه مردم اعم از مسلم و غیر مسلمان است، اما ولایت عملی مخصوص مسئولین است که می خواهند بار مهم کشور را بر دوش بگیرند، آن هم کشور اسلامی با این همه شهید اعتقاد حقیقی به جمهوری اسلامی و آنچه مبنای آن بوده است؛ از اخلاق و ارزش ها تا مسئولیت ها؛ چه مسئولیت در قبال ملت و چه در قبال اسلام.
* به کارگیری افراد پاکدست و معتقد و خدمتگزار به ملت، نه افرادی که حتی اگر به میز یک دهستان هم برسند خاطره خانه سابق را تداعی کنند .
*مقابله با فساد و دوری از فساد و تجملات را شیوه خود قرار دهند.
*در دوره حکومت و حاکمیت خود در هر مسئولیتی، احترام به مردم و خدمت به آنان را عبادت بداند و خود خدمتگزار واقعی، توسعه گر ارزش ها باشد، نه با توجیهات واهی، ارزش ها را بایکوت کند.*مسئولین همانند پدران جامعه می بایست به مسئولیت خود پیرامون تربیت و حراست از جامعه توجه کنند، نه با بی مبالاتی و به خاطر احساسات و جلب برخی از آرای احساسی زودگذر، از اخلاقیاتی حمایت کنند که طلاق و فساد را در جامعه توسعه دهد و خانواده ها را از هم بپاشاند. حکومت ها عامل اصلی در استحکام خانواده و از طرف دیگر عامل مهم از هم پاشیدن خانواده هستند. اگر به اصول عمل شد، آن وقت همه در مسیر رهبر و انقلاب و جمهوری اسلامی هستند و یک رقابت صحیح بر پایه همین اصول برای انتخاب اصلح صورت می گیرد.
از همه طلب عفو دارم
از همسایگانم و دوستانم و همکارانم طلب بخشش و عفو دارم. از رزمندگان لشکر ثارالله و نیروی باعظمت قدس که خار چشم دشمن و سدّ راه اوست، طلب بخشش و عفو دارم؛خصوصاً از کسانی که برادرانه به من کمک کردند. نمی توانم از حسین پورجعفری نام نبرم که خیرخواهانه و برادرانه مرا مثل فرزندی کمک می کرد و مثل برادرانم دوستش داشتم. از خانواده ایشان وهمه برادران رزمنده و مجاهدم که به زحمت انداختمشان عذرخواهی می کنم. البته همه برادران نیروی قدس به من محبت برادرانه داشته و کمک کردند و دوست عزیزم سردار قاآنی که با صبر و متانت مرا تحمل کردند.
عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری
مکتب حاج قاسم
ما یک جمله عرض کردیم، گفتیم «مکتب سلیمانی».(۲) شهید سلیمانی یک مکتب شد یا یک مکتب بود و در مورد این مکتب، من حالا دیدم بحمدالله کتاب های متعددی چاپ شده که ندیده بودم این کتاب ها را. اگر بخواهیم آن چیزی را که اسمش را می گذاریم «مکتب سلیمانی»، در یکی دو جمله کوتاه تبیین کنیم، باید بگوییم این مکتب عبارت است از «صدق» و «اخلاص». این دو کلمه در واقع عنوان و نماد و نمایه مکتب سلیمانی است. «صدق» یعنی همان چیزی که در آیه شریفه«مِنَ المُؤمِنینَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللهَ عَلَیه»(۳) است که حالا مختصری توضیح عرض می کنم. «اخلاص» هم همین است که در آیات متعدد قرآن از جمله این آیه شریفه «قُل اِنّی اُمِرتُ اَن اَعبُدَ اللهَ مُخلِصًا لَهُ الدّین» [آمده]؛ این دو عنوانِ قرآنی، تشکیل دهنده حرکت شهید سلیمانی بود.
این حرکت بابرکت، که هم زندگیِ این مرد سرتاپا برکت شد، هم شهادت او -ما در زیارت ائمّه (علیهم السّلام) عرض می کنیم: وَ قَبَضَکَ اِلَیهِ بِاختیارِه وَ اَلزَمَ اَعداءَکَ الحُجَّة؛ جان تو را خدا گرفت، قبض روح دست خداست اما این قبض روح موجب شدکه حجت علیه دشمنان تو ودشمنان خدا اقامه بشود؛ اینجا هم همین جور است؛ خب، جان ها دست خدا است؛ همه باید از دنیا بروند و هرکسی یک جور از دنیا می رود؛ شهید هم از دنیا رفت- و کیفیّت شهادت او حجت را تمام کرد بر دشمن و بر همه ی بینندگان. (بیانات در دیدار خانواده و ستاد سالگرد شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی؛ 11 دی 1400)
برگزاری نخستین نشست شورای فرهنگی منطقه چهار صنعت نفت
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، نخستین نشست شورای فرهنگی منطقه 4 صنعت نفت کشور شامل استان های مازندران، گیلان و گلستان به میزبانی شرکت گاز استان مازندران، با حضور دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، روز پنجشنبه (1 دی) در مجتمع فرهنگی آموزشی محمودآباد برگزار شد.
در این مراسم علی زمانی، دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، ضمن تشریح اهداف تشکیل شورای فرهنگی مناطق نهگانه صنعت نفت گفت: مطابق شیوه نامه شورای عالی فرهنگی ابلاغی وزیر محترم نفت در ۲۶ دی ماه سال گذشته، ارتقا و هماهنگی در تمام فعالیت های فرهنگی زیرمجموعه وزارت نفت و ضرورت ایجاد نظامی منسجم در برنامه ها، عدم موازی کاری در واحدهای ذیربط باتوجه به ابلاغ سیاست های کلان تدوین شده و همچنین لزوم توجه ویژه به تاثیرات این مهم در مجموعه فرهیخته و خدوم کارکنان صنعت نفت، از وظایف شورای عالی فرهنگی است. به گفته زمانی، بازنگری، تدوین و ابلاغ سند راهبردی و شیوه نامه فرهنگی صنعت نفت و به روز رسانی آن، هماهنگی و نظارت بر اجرای مصوبات ابلاغی در چهار شرکت اصلی و واحدهای ستادی، نظارت بر فعالیت های فرهنگی صنعت نفت بر اساس ضوابط اجرایی بودجه سالانه، از اهم وظایف و اختیارات شورای عالی فرهنگی وزارت نفت است. وی اضافه کرد: هماهنگی و نظارت بر برنامه های شورای امر به معروف و نهی ازمنکر، شورای اقامه نماز، ستاد صیانت از حقوق شهروندی وعفاف و حجاب وامور زنان و خانواده و ارائه گزارش عملکرد دوره ای یکپارچه از اصلی تر ین دلایل تشکیل این شورا است.
زمانی، با عرض تسلیت به مناسبت فرارسیدن ایام فاطمیه گفت: زندگی کوتاه و سراسر خیر و برکت حضرت فاطمه الزهرا (س)، الگوی فاخری برای جامعه اسلامی است و سبک زندگی بانوی بزرگ اسلام در زمینه های مختلفی نظیر زندگی مشترک و پرورش فرزندان دارای فرازهای ارزشمندی برای جهان تشیع است که با پیروی از آن می توان به سعادت حقیقی دست یافت.
این مقام مسئول با تاکید بر این موضوع که جهاد تبیین در مسیر گام دوم انقلاب، راهگشای بسیاری از مسائل و دغدغه های امروز کشور است، افزود: رهبر معظم انقلاب با نگاهی عمیق نسبت به شناسایی و هشدار وقوع بحران ها اقدام کردند و عمل به فرامین ایشان، زمینه ساز سعادتمندی کشور خواهد بود.
دبیر شورای عالی فرهنگی شرکت نفت در پایان با تقدیر از مجاهدت های کارکنان حوزه نفت و گاز در زمینه مقابله با تحریم ها گفت: امروزه ایران اسلامی به عنوان یکی از قطب های صنعتی در حوزه تولید و خودکفایی شناخته می شود و این پیشرفت های چشمگیر باید در مقیاس وسیع تر ی رسانه ای شوند.