درس هایی از بازار نفت در سال 2022

قیمت های جهانی نفت خام در سال 2022 میلادی سالی پرنوسان را پشت سر گذاشت، برای نمونه، شاخص برنت دریای شمال سال 2023 میلادی را با 83 دلار برای هر بشکه آغاز کرد و قرار است سال را با 80 دلار به پایان برساند، اما برای حدود 6 ماه در این میان، شاهد قیمت های سه رقمی بودیم.رویدادهای ژئوپلیتیک کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده را مجبور به تغییرهایی قابل توجه در جریان نفت در سراسر جهان کرد، برای نمونه، محموله های نفت خام روسیه که به طور سنتی راهی قاره اروپا می شد، اکنون وارد بازارهای تازه آسیایی شده است.

قاره سبز در پی تنش های مسکو و کی یف اکنون مجبور شده است با وجود زمان حمل و نقل طولانی تر و هزینه های بالاتر منابع نفتی تازه ای را پیدا کند.

در اینجا 6 نکته کلیدی بازارهای جهانی نفت خام برای معامله گران از سال 2022 میلادی آورده شده است.

 انرژی های تجدیدپذیر نمی توانند جایگزین سوخت های فسیلی شوند

اروپا پس از تصمیم درباره توقف خرید نفت خام و گاز طبیعی از روسیه با بحران بزرگ برق روبه رو شد و در حالی که بحران همچنان ادامه دارد، افراد بیشتری به این درک می رسند که انرژی های خورشیدی و بادی نمی توانند منابعی پایدار برای برق باشند. پرسشی که برای سال 2023 میلادی مطرح می شود این است که آیا سیاست گذارانی که برای افزایش تولید انرژی تجدیدپذیر فشار آورده اند، به اشتباه های خود در زمینه پدیده انتقال انرژی پی می برند و این خطا را تصحیح می کنند تا مطمئن شوند مصرف کنندگان منابع انرژی مقرون به صرفه و قابل اعتمادی دارند.

 عربستان نجات بخش غربی ها نخواهد بود

باوجود فشارهای شدید ایالات متحده آمریکا، ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک (اوپک پلاس) از افزایش عرضه نفت برای پایین آوردن قیمت های جهانی نفت خام خودداری کرد.  درس دیگر برای معامله گران بازار نفت این است که باید متوجه باشند عربستان سعودی به دنبال منافع خود خواهد بود و توجه چندانی به منافع ایالات متحده آمریکا نخواهد داشت. پس از سال ها قیمت پایین نفت اوپک و متحدانش از بالا نگه داشتن قیمت ها سود برده اند. آنها سعی کرده اند این کار را با محدود کردن عرضه نفت انجام دهند، حتی اگر این وضع برای سیاست گذاران و مصرف کنندگان در ایالات متحده آمریکا ناراحت کننده باشد.

 اوپک نمی تواند کمک بخش باشد

سال ها قیمت پایین نفت خام تولیدکنندگان اوپک پلاس را تحت تأثیر قرار داده است و بسیاری از آنها کاهشی قابل توجه را در ظرفیت تولید خود تجربه کردند. بیشتر تولیدکنندگان عضو اوپک پلاس نمی توانند مطابق با سهمیه تولید تعیین شده در قالب توافق عرضه این ائتلاف نفت تولید کنند؛ بنابراین سهمیه های تعیین شده در قالب توافق اوپک پلاس، بازتاب دهنده آمارهای واقعی بازارهای جهانی نفت خام نیست. این به آن معناست که به جز عراق، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، تولیدکنندگان اوپک پلاس توانایی افزایش تولید برای پایین آوردن قیمت ها را ندارند، همچنین این شرایط حاکی از آن است که وقتی اوپک پلاس سهمیه های تولید را کاهش یا افزایش می دهد، تنها بخشی از آن نفت وارد بازار یا از آن خارج می شود.

آمریکا توانایی چرخش در مقدار تولید را ندارد

تولیدکنندگان نفت ایالات متحده آمریکا توانایی برنامه ریزی برای افزایش تولید به هر قیمتی را ندارند، فرآیند افزایش تولید نفت در ایالات متحده اکنون نسبت به سال های 2016 و 2017 به زمان بسیار بیشتری نیاز دارد.

آمریکا هرگز یک تولیدکننده واقعی با نوسان در بازارهای جهانی نفت خام نبوده است زیرا صنعت نفت این کشور یکپارچه نیست و شرکت های پرشمار فعال در صنایع نفت و گاز این شرکت هماهنگ عمل نمی کنند، اما در سال 2022 میلادی تولیدکنندگان آمریکایی نسبت به قیمت بالای نفت، واکنشی کند نشان دادند.

با وجود چند ماه سه رقمی شدن قیمت ها در بهار و تابستان، تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا تا ماه اوت به رقم 11 میلیون و 980 هزار بشکه در روز نرسید. معامله گران باید از این پس انتظار رشد تولید آهسته تری از صنعت نفت آمریکا داشته باشند.

 تقاضای نفت چین بسیار مهم است

با وجود احیای شرایط اقتصادی در سراسر جهان و رسیدن سطح تقاضای نفت به سطوح پیش از شیوع ویروس عالم گیر کرونا، تقاضای نفت خام چین به دلیل پایبندی شدید به سیاست به صفر رساندن موارد ابتلا به کرونا کاهش یافت و این کمک کرد تا تقاضای جهانی در سال 2022 از عرضه پیشی نگیرد.

اگرچه چین اکنون تا حدودی از محدودیت های سختگیرانه خود کاسته است، اما معامله گران نباید انتظار داشته باشند که تقاضای نفت چین ناگهان به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا بازگردد. اقتصاد چین و تقاضای این کشور برای نفت توسط حزب کمونیسم چین کنترل می شود و مطابق الگوهای مشاهده شده، در جاهایی که فعالیت های اقتصادی به صورت متمرکز کنترل نمی شود، در نقاط دیگر پیش نمی رود.

 اقتصادهای نوظهور خواهان نفت روسیه هستند

اروپا و ایالات متحده آمریکا تلاش کردند با اعمال تحریم های شدید و طرح نادرست سقف قیمتی برای محموله های صادراتی نفت خام روسیه، درآمدهای نفت کاخ کرمیلن را محدود کنند، این سیاست ها نابسامانی در معادلات بازارهای جهانی نفت خام را پدید آورده است، اما مانع دسترسی روسیه به بازارهای تازه نشد. محموله های نفت خام روسیه که پیش تر راهی اروپا می شد، اکنون با تخفیف به مقصد هند، بازاری کاملاً جدید برای روسیه، بارگیری می شود، چین هم خرید نفت از روسیه را افزایش داد و اکنون اروپایی ها برای تأمین نفت خام مورد نیاز خود به تولیدکنندگان خاورمیانه روی آورده اند.

حتی اگر اروپا و روسیه مسائل خود را حل کنند و تجارت نفت خود را از سر بگیرند، نفت روسیه احتمالاً صادرات نفت روسیه به هند و دیگر بازارهای تازه تداوم خواهد داشت.

معامله گران باید توجه داشته باشند که جریان نفت سریع تر از حد انتظار تغییر کرد و دوره اختلال در بازار نسبتا کوتاه بود.

منبع: اینوستینگ

نویسنده: الن والد

 مترجم: امیر دشتی