چه هدف گذاری ای در این طرح مدنظر است؟
پیش بینی می شود با اجرای این طرح ها در زمستان سال 1405 حدود 140 میلیون متر مکعب در روز گاز و حدود 102 هزار بشکه در روز میعانات تولید و به پالایشگاه های گازی فجرجم، پارسیان، سرخون، فراشبند، ایلام، هاشمی نژاد و پارس جنوبی ارسال می شود. در این زمینه حفاری 102 حلقه چاه جدید و تعمیر 18 حلقه چاه موجود و اکتشافی، احداث خطوط لوله جریانی و انتقال، احداث مراکز جمع آوری و تفکیک، برق رسانی و احداث پست های برق، از اهم اقدام های مورد نیازبه شمار می رود.
این طرح در حال حاضر در چه وضعیتی قرار دارد؟
هم اکنون جانمایی 131 موقعیت جدید حفاری تایید و نهایی شده است.
افزون بر موضوع توسعه میدان های جدید گازی، موضوع تثبیت تولید گاز از میدان های کنونی است که دستور ساخت احداث ایستگاه تقویت فشار گاز از مهم ترین اقدام های آن محسوب می شود، در این رابطه چه برنامه ای در دستور کار دارید؟
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به منظور تثبیت تولید گاز و عمل به تعهدات تولید تکلیفی خود، پروژه احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز را در برنامه دارد، همچنین در منطقه عملیاتی پارسیان، احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک تابناک با هدف نگهداشت تولید و ازدیاد برداشت از میادین پارسیان و تامین خوراک پالایشگاه پارسیان و افزایش کیفیت خوراک به میزان 60 میلیون متر مكعب در روز را آغاز کرده که ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک گاز تابناک به ارزش بيش از ۲۸۰ میلیون یورو در قالب قراردادهاي سرمايه گذاري EPCF در منطقه عملیاتی پارسيان در حال اجراست. این منطقه با برخورداری از هفت مرکز جمع آوری، یک مرکز تفکیک گاز در گستره راه های مواصلاتی به طول ۳۲۰ کیلومتر اکنون ۹ درصد از گاز تولیدی کشور و خوراک پالایشگاه گازی پارسیان را تأمین می کند.
در منطقه عملیاتی نار و کنگان احداث ايستگاه تقويت فشار ميدان گازی کنگان و طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشار گاز میدان نار با هدف نگهداشت تولید و ازدیاد ضريب بازيافت از ميدان كنگان و تامین خوراک پايدار پالايشگاه فجر جم به میزان 40 میلیون متر مكعب در روز با برآورد سرمایه گذاری 204 میلیون یورو تعریف شده است که در حال حاضر، اقدام های اجرایی برای انتخاب مشاور با تامین سرمایه از سوی یک شرکت خصوصی انجام و اسناد مهندسی پایه میادین بر اساس شرح کار مشاور نهایی و مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران برای سرمایه گذاری و اجراي پروژه ابلاغ شده است. همچنین طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشار گاز میدان نار با توجه به شرایط موجود و نبود امکان استفاده از خدمات شرکت هاي خارجی برای بخش کمپرسور و ضرورت اجرای طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشارگاز موجود میدان ناردر نگهداشت سقف تولید این میدان با رویکرد استفاده از توان داخل با یک شرکت سازنده داخلی با حجم سرمایه گذاری حدود 21 میلیون یورو دنبال می شود و اکنون در مرحله اخذ مجوز و اجرا قرار دارد.
احداث ایستگاه تقویت فشار گاز میدان شانول با هدف تأمين خوراك پايدار پالايشگاه پارسيان به ميزان 10 ميليون متر مكعب در روز است که انعقاد قرارداد جهت خرید خدمات مشاور و تهیه اسناد مهندسی پایه میادین نهایی و مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران برای اجرای پروژه ابلاغ شده است. در منطقه عملیاتی دهلران پروژه احداث و راه اندازی ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران با هدف تامین خوراک NGL3100 و جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه و حفاظت محیط زیست تعریف شده است که اقدام های اجرایی به منظور ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران جهت جمع آوری و فشار افزایی گازهای همراه میادین دهلران و دانان از طريق سرمايه گذاري شركت هاي داخلي به ارزش 125 میلیون یورو در منطقه عملیاتی دهلران در حال اجراست.
در استان هرمزگان احداث ایستگاه تقویت فشار گاز میدان سرخون پیگیری می شود که انعقاد قرارداد برای خرید خدمات مشاور و تهیه اسناد مهندسی پایه میادین نهایی و مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران جهت اجرای پروژه ابلاغ شد. احداث اين ايستگاه به منظور تأمين خوراك پايدار پالايشگاه پارسيان به ميزان پنج ميليون متر مكعب در روز است.
در منطقه عملیاتی تنگ بیجار در استان ایلام نیز توسعه فاز دوم این میدان برنامه ریزی شده است. رسیدن به تولید روزانه 11 میلیون متر مکعب با هدف تامین خوراک پالایشگاه ایلام و تامین بخشی از گاز غرب کشور و خوراک پتروشیمی ایلام مدنظر است.
در رابطه با طرح ملي جمع آوري و فروش گازهاي همراه ميادين شركت نفت مناطق مركزي ايران چه اهدافی دنبال می شود؟
جمع آوری گازهای مشعل میدان های سروستان/ سعادت آباد، چشمه خوش، نفت شهر / سومار و خشت با حجم حدود 115 میلیون فوت مکعب گاز در روز برنامه شده است. با جمع آوری و فروش گازهای مشعل میادین یادشده، سالیانه حدود 11 میلیون دلار درآمد حاصل خواهد شد. با انجام این مهم، افزون بر جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از سوزانده شدن گازهای مشعل و هدر رفت گاز، با ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش در فرایند تولید گاز موجب کسب درآمد، رونق کسب وکار و ایجاد اشتغال به ویژه در مناطق محروم پیرامونی تأسیسات نفتی می شود.
به موضوع راهبردی ذخیره سازی گاز طبیعی به عنوان یکی از ماموریت های شرکت نفت مناطق مرکزی بپردازیم، ذخیره سازی در هشت ماه نخست و میزان بازتولید در چهار ماه سرد سال در مخازن شوریجه و سراجه چه میزان بوده است؟
از ابتداي دوره تزريق سال 1401 در مجموع به ميزان دو میلیارد و 600 میلیون متر مكعب گاز در مخازن شوريجه و سراجه قم تزريق شده است. همچنین حدود دو میلیارد و 500 میلیون متر مکعب در فصل سرد سال از این دو مخزن بازتولید می شود. حداکثر بازتولید روزانه در مخزن شوریجه 16 میلیون متر مکعب و در مخزن سراجه میزان حداکثر 8 میلیون متر مکعب است.
برای تامین پایدار گاز در زمستان چه اقدام هایی انجام شده است؟
به طور کلی تعمیرات اساسی تاسیسات گازی از جمله تعمیر شیرآلات، خطوط لوله، لخته گیرها و تجهیزات مراکز جمع آوری و تفکیک، توربین ها و کمپرسورهای ایستگاه تقویت فشار گاز و مخازن در تمامی میادین تولیدی گاز را شامل می شود. در خصوص تعميرات اساسي تاسيسات و خطوط لوله گازي در سال جاري در شرکت های بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب به ترتيب 168 هزار، 41 هزار و 495 و در شرکت شرق 29 هزار و 500 نفر ساعت و مجموع تعمیرات نیز 238 هزار و 995 نفر- ساعت است.
با توضیحات کامل شما، این اطمینان وجود دارد که شاهد تامین پایدار گاز باشیم؟
باید اشاره کنم که با توجه به ذخیره سازی مكفي و حداكثري گاز در مخازن شوريجه و سراجه و نيز انجام فعالیت های تعميرات اساسي و نگهداري چاه ها، تاسيسات و خطوط لوله و همت و تلاش شبانه روزی همكاران خدوم شركت، در مورد تامين پايدار گاز زمستاني در حوزه ميادين شركت نفت مناطق مركزي ايران به یاری خداوند زمستان را به سلامت طی خواهیم کرد.
در پایان با توجه به اینکه شرکت های تولیدی نفت و گاز مهم ترین دغدغه هر روز آنان تامین سوخت و انجام تعهدات تکلیفی است، از سوی دیگر در بخش مصرف کنندگان اعم از صنایع و مصارف خانگی شاهد رشد بی رویه مصرف هستیم که معضل بزرگی در این زمینه محسوب می شود، شما به عنوان یک فرد مسئول در تامین سوخت، چه توصیه اخلاقی و فنی در این رابطه دارید؟
همان گونه که می دانیم، مخازن عظيم گاز كشور هديه و نعمت خداوند به ملت عزيز ايران است كه با تلاش شبانه روزی کارکنان پرتلاش وزارت نفت در شرکت های ملي نفت ایران و ملي گاز ایران توليد و تحويل مردم و صنايع می شود. طبق آموزه های ديني و درخواست و تاكيد مسؤولان ذي ربط و به منظور حفظ منابع انرژي براي نسل های آينده، صرفه جویی در مصرف گاز را تكليفي شرعي می دانم و از همه هموطنان عزيز و بزرگوار درخواست می کنم در مصرف اين نعمت الهي صرفه جویی کنند. تولید و مصرف روزانه حدود یک میلیارد متر مکعب گاز در بخش های خانگی و صنعتی، با هیچ مبنا و معیار استاندارد جهانی سازگار نیست که بخش زیادی از این معضل به مصرف ناصحیح در بخش خانگی و روزآمد نبودن صنایع برمی گردد. در این رابطه فرهنگ سازی و ملزم ساختن صنایع در استاندارد کردن محصولات خود با مصرف بهینه، بخشی از این راهکار به شمار می رود.