نا امیدی  بازارهای جهانی نفت از  بهبـود  تقاضا در چین

واردات نفت خام چین درماه اکتبر روندی افزایشی داشته است؛ اما جزییات آن به اندازه ای که آمارهای اصلی، پیش از این حکایت می کردند، نیست و ارقامش پایین تر از حد انتظارهاست .

بر اساس داده های منتشر شده ازسوی اداره کل گمرک چین در روز 16 آذرامسال، بزرگترین کشور واردکننده نفت خام جهان در ماه اکتبر سال 2022 میلادی به طور میانگین 10 میلیون و 160 هزار بشکه نفت خام وارد کرد که بالاترین مقدار از ماه مه سال جاری میلادی به شمار می آید و نسبت به دوره مشابه سال 2021 میلادی، جهش 14 درصدی را نشان می دهد.

عواملی پرشمار، افزایش واردات نفت خام این کشور آسیایی در ماه اکتبر را رقم زده است؛ اما بعید به نظر می آید که بهبود این شرایط، متأثر از افزایش تقاضا برای این کالای راهبردی باشد؛ چراکه ترکیبی از عواملی مانند واردات نفت خام به منظور پر کردن مخازن ذخیره سازی برای دو واحد پالایشی بتازگی راه اندازی شده و  قیمت پایین تر نفت خام نسبت به ماه های گذشته، تخصیص سهمیه واردات بیشتر برای پالایشگاه های مستقل و افزایش مداوم صادرات فراورده های نفتی دراین افزایش خرید چین طی ماه اکتبر دخیل بوده اند.

شرکت دولتی پتروچاینا، بتازگی عملیات راه اندازی آزمایشی مجتمع پالایشی خود با ظرفیت فراوری روزانه 200 هزار بشکه را در استان گوانگدونگ چین آغاز کرد، در حالی که پتروشیمی شندونگ هم در حال آماده سازی مقدمات راه اندازی اولیه کارخانه خود با ظرفیت روزانه 320 هزار بشکه در استان جیانگ سو است.

واحدهای پالایشی نفت خام به طور معمول به حدود سه هفته ذخیره سازی عملیاتی نیاز دارند. در نتیجه پالایشگاه و این کارخانه پتروشیمی چین، برای آغاز کامل فعالیت عملیاتی خود به حدود روزانه 11 میلیون بشکه نفت خام نیاز دارند.

احتمال می رود، این حجم از نفت خام اضافه برای ذخیره سازی در مخازن واحدهای یاد شده، ظرف چند ماه خریداری شده باشد؛ اما همچنان باید شاهد روند فزاینده واردات نفت خام چین در ماه های اخیر بود؛ البته این عاملی نیست که تداوم داشته باشد.

این احتمال هم وجود دارد که پالایشگاه های نفت خام چین به دلیل قیمت های ارزان تر نفت خام در بازارهای جهانی، واردات خود را در ماه اکتبر افزایش داده باشند، در حالی که قیمت های آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال پایین تر از بازه زمانی ژوییه تا اواخر سپتامبر امسال و همزمان با دوره ای که قرار بود محموله های با قراردادهای مدت دار و تک محموله سفارش داده شود، معامله شده است.

قیمت نفت خام برنت دریای شمال از رقم بالای 110 دلار و 67 سنت برای هر بشکه در 29 ژوییه به 83 دلار و 65 سنت به ازای هر بشکه در 26 سپتامبر رسید و اکنون این شاخص در معاملات اولیه روز 17 آبان ، 97 دلار و 93 سنت برای هر بشکه داد و ستد شد.

عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان و به طور معمول، بزرگترین تأمین کننده نفت خام چین، قیمت رسمی فروش نفت خام (OSP) خود را برای محموله های بارگیری شده در ماه اکتبر سال جاری میلادی کاهش داده و این احتمال وجود دارد که این اقدام، پالایشگاه های چینی را به خرید بیشتر نفت تشویق کرده باشد.

شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان، قیمت نوع نفت خام سبک عربی خود را برای عرضه به مشتریان آسیایی با 5 دلار و 85 سنت به ازای هر بشکه نسبت به قیمت نفت خام شاخص عمان/دبی، 9 دلار و 80 سنت برای هر بشکه کاهش داده است.به نظر می رسد این موضوع، یکی از عوامل افزایش واردات نفت خام چین از بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده نفت عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) باشد، به طوری که بررسی ها و برآوردهای مؤسسه ریفینیتیو حکایت از این دارد که  واردات نفت خام چین از عربستان در اکتبر امسال، به طور میانگین یک میلیون و 910 هزار بشکه در روز بوده باشد، به طوری که نسبت به رقم یک میلیون و 840 هزار بشکه ای ماه سپتامبر امسال افزایش نشان می دهد.

 افزایش سهمیه وارداتی پالایشگاه های مستقل چین

واردات نفت خام چین نیز در پی اعطای سهمیه های اضافی به پالایشگاه های مستقل این کشور با افزایش همراه بوده است، به طوری که شرکت پتروشیمی ژجیانگ در دوره مورد بررسی 10 میلیون تن یا 73 میلیون بشکه و شرکت کم چاینا (ChemChina) حدود 32 میلیون بشکه نفت خام دریافت کرده است.

اختصاص سهمیه های اضافی به پالایشگاه های مستقل چینی، احتمال واردات نفت خام چین را طی سه ماهه آخر سال جاری میلادی افزایش می دهد؛ زیرا پالایشگاه ها با افزایش خرید تلاش دارند از تخصیص خود به طور کامل استفاده کنند. افزایش صادرات فراورده های نفتی هم به عنوان محرکی برای افزایش واردات نفت خام عمل می کند، به طوری که پالایشگران چینی در ماه اکتبر 4 میلیون و 460 هزار تن سوخت را روانه بازارهای جهانی کردند. در حالی که گزارش تفکیکی دقیقی بر اساس نوع فراورده در اواخر ماه نوامبر منتشر می شود، استفاده از نرخ تبدیل سبد محصول بی پی 8 بشکه به یک تن، نشان می دهد که چین در ماه اکتبر سال جاری میلادی، حدود یک میلیون و 150 هزار بشکه انواع فراورده نفتی به بازارهای جهانی صادر کرده است.

این مقدار صادرات فراورده در مقایسه با رقم روزانه یک میلیون و 500 هزار بشکه ای ماه سپتامبر و یک میلیون و 230 هزار بشکه ای ماه اوت، حاکی از کاهش آن است؛ اما باید گفت که در سه ماه گذشته، بالاترین سطح از ژوییه سال گذشته میلادی بوده است.

صادرات فراورده های نفتی پالایشگران چینی طی سه ماه گذشته بسرعت افزایش یافته؛ اما پس از آمارهای ضعیف مربوط به نیمه نخست، همچنان بررسی 10 ماه نخست حکایت از کاهش 24.5 درصدی دارد.

با توجه به بالا بودن حاشیه سود برای فراورده های نفتی، بویژه برای گازوییل، این احتمال وجود دارد که پالایشگاه های چینی برای نقد کردن پول به منظور تداوم اعطای سهمیه های صادراتی به پکن فشار بیاورند.

ممنوعیت قریب الوقوع واردات نفت خام و فراورده های نفتی روسیه از اروپا، احتمالاً در ماه های آینده، حاشیه سود را بالا نگه می دارد.

به طور کلی، احتمال دارد واردات نفت خام چین در سه ماهه آخر سال، در سطوح قابل قبولی باقی بماند که دلیل عمده آن هم، عوامل موقتی و افزایش صادرات فراورده های نفتی خواهد بود؛ اما تداوم این مقدار در هاله ای از ابهام قرار دارد.

منبع: خبرگزاری رویترز

نویسنده: کلاید رافل

مترجم: امیر دشتی