حقوق دریافتی کارکنان پیمانکاری و قراردادی در صورت تبدیل وضعیت چگونه خواهد بود؟
افرادی که به صورت پیمانکاری و قراردادی هستند، دریافتی آنها و آیتم هایی که به عنوان فوق العاده های حقوق دریافت می کنند، بر اساس قانون اداره کار است و پیمانکار بر اساس شرایط کاری آنها می تواند یک سری فوق العاده هایی را در نظر بگیرد و در قرارداد با شرکت منعقد می شود، اما وقتی فرد رسمی می شود، طبق جدول 21 پایه ای حقوق در نظر گرفته می شود. برای اینکه این مشکل برطرف شود، نخست با جلساتی که با واحد برنامه ریزی نيروي انساني و امور کارکنان داشته ایم، مقرر شد در شورای تعيين سوابق بررسی و سوابق این افراد معادل حداقل یک و حداکثر دو گرید در نظر گرفته شود، این روند بر پایه حقوق آنها اعمال می شود و دوم اینکه پایه حقوق این افراد بر اساس جدول شرایط حداکثری را می بینند. افراد صبور باشند. اگر ماده 10 از سوی وزارت نفت ابلاغ و اجرا شود، حقوقشان افزایش چشمگیری خواهد داشت.
ماده 10 شامل چه مصوباتی می شود؟
این ماده سال 1393 از طریق مجلس شورای اسلامی برای صنعت نفت ابلاغ و تصویب شد، اما در آن مقطع بر اساس سیاست های وزارت نفت و با توجه به بار مالی که داشت، اجرا نشد. این ماده ترمیم حقوق برای کارکنان رسمی است. با افزایشی که اخیرا در نفت کارت اتفاق افتاده است، بخشی از آن را پوشش می دهد. از سوی دیگر مزایایی مانند بیمه صنعت نفت شامل حال افراد رسمی می شود و این تا حدودی افت حقوق را پوشش می دهد. پیشنهاد من به همه دوستان این است که در گام اول از تبدیل وضعیت انصراف ندهند. نکته ای که وجود دارد این است که در صنعت نفت اگر یک فرد رسمی بخواهد رابطه استخدامی خودش را با صنعت نفت ادامه ندهد یا باید بازنشسته یا اینکه بازخرید شود و حالت دیگری وجود نداشته و در سیستم جامع تعريف نشده است. برای افراد پیمانکاری و قراردادی كه در مسير تبدیل وضعیت ایثارگری قرار دارند به منظور حمايت بيشتر از حقوق ايثارگران طي پيشنهاد به اداره كل آموزش و طرح در شوراي مديران تصویب شد که این افراد بعد از تبدیل وضعیت هر زمانی خواستند بتوانند به حالت شغلی قبل خود بازگردند، بدون اینکه خسارتی متحمل شده يا از سيستم منفك شوند؛ از این رو ما به دوستان پیشنهاد می کنیم که صبور باشند و ببینند که چه اتفاقی روی حقوق آنها می افتد و بر اساس ماه اول و دوم تصمیم نگیرند.
افراد از چه گریدی وارد کار می شوند؟
معیار مدرک تحصیلی فرد است. اگر لیسانس یا فوق لیسانس باشد، گرید 11 و اگر مدرک تحصیلی پایین تر باشد، گریدهای پایین تر.
تبدیل وضعیت مشمولین ایثارگر در شرکت پالایش و پخش چه تفاوتی با دیگر شرکت های صنعت نفت دارد؟
در خصوص تعریف عناوین شغلی و ایجاد سمت های سازمانی که از سوی واحد برنامه ریزی و مدیریت ساختار انجام شد، شرکت ملی پالایش و پخش اول بود، در زمینه استعلام مدارک ایثارگری نیز این شرکت فرآیندها را خیلی سریع شروع کرد. بر اساس مکاتباتی که صورت گرفت و جلساتی که با قسمت های مختلف گذاشته شد، کار استعلام زودتر انجام شد و در جلساتی که با دکتر ستوده و اداره کل آموزش برگزار شد، آنها خواستند در خصوص استعلام ایثارگران کل صنعت نفت کمک کنیم. اطلاعات رزمندگان صنعت نفت را گرفتیم و از طریق شرکت های ملی پخش نیز در شهرها و استان های مختلف استعلام را آغاز کردیم. اکنون می توان گفت که اگر گزینش و طب صنعتی فرآیندها را تسریع کند، تمام مشمولین شرکت پالایش و پخش در کمتر از دو ماه ديگر تبديل وضعيت شوند.
پروسه زمانی از زمان شروع ثبت نام تا امضای قرارداد چقدر است؟
از دی ماه 1400 سامانه ایثار راه اندازی و ثبت نام ها شروع شد و تا دی ماه 1401 نهایی خواهد شد. این پروژه بسیار عظیمی بود و در صنعت نفت تحت عنوان مگاپروژه تعریف شد، زیرا در کل صنعت نفت حدود 27 هزار نفر در حال تبدیل وضعیت هستند.
مدیریت امور ایثارگران علاوه بر گام هایی که درباره بند «د» و بند «و» برداشته است، چه اقدام های دیگری در دستور کار دارد؟
علاوه بر بحث تبدیل وضعیت ایثارگران که مهم ترین و با اولویت ترین کار ما بود، با توجه به وظایف ذاتی امور ایثارگران سعی کرده ایم از بقیه موارد غافل نشویم در شش ماه اخیر احیای مصوبه 1497 را داشتیم که از سوی وزارت نفت ابلاغ شد. بر اساس این مصوبه، فرزندان شهدا، فرزندان جانبازان 25 درصد بالاتر، فرزندان آزادگان یک سال اسارت و بیشتر را شامل می شد. در پالایش و پخش نیز تاکنون 350 نفر را ثبت نام کرده ایم. نکته مهم اينكه افرادي که قبلا از این مصوبه استفاده کرده اند، شامل حالشان نمی شود. اطلاعات این افراد پایش و بررسی شده و در حال اعلام به شرکت ها برای کاریابی و اشتغال این بزرگواران هستیم. در سال هاي اخير به دليل رويكرد وزارت نفت به امور ورزش و همچنين شرايط كرونایي كشور، فعاليت هاي ورزشي متوقف شده بود، اما امسال امور ايثارگران شركت ملي پالايش و پخش مسابقات ورزشي را در قالب هيات ورزشي جانبازان و معلولين به صورت جامع و كامل فعال و در يك طرح ابتكاري امسال 6 رشته ورزشي را به صورت تک رشته ای برنامه ریزی کرده است و در حال اجرای آن هستيم و هدفمان اين است كه جامعه آماري بيشتري را در برگرفته و حضور و مشاركت حداكثري جانبازان عزيز را داشته باشيم. در 6 رشته ورزشي بايد 67 نفر ورزشکار حضور داشته باشند و مطمئن بوديم که برای شرکت های عملیاتی این امکان وجود ندارد که در یک مقطع زمانی واحد این تعداد از همكاران را ترخيص و اعزام کنند؛ از این رو به سمت برگزاري مسابقات بصورت تک رشته ای حركت كرديم. شش رشته ورزشي شامل دارت، تیراندازی، شنا، تنیس روی میز، شطرنج و فوتسال است. رشته دارت با حضور 9 تیم به میزبانی شرکت پالایش نفت لاوان و رشته شنا با حضور 6 تیم به میزبانی شرکت پالایش نفت امام خميني(ره) شازند برگزار شد و چهار رشته مابقی نیز طی چند ماه انتهایی سال برگزار می شود.
مدیریت شما تاکنون چه همکاری هایی با امور ایثارگران شرکت های پالایشی واگذار شده داشته است؟
یکی از رویکردهایی که داشتیم این بود که شرکت های پالایشی خصوصی هم به صورت جامع به امور ايثارگران شركت هاي خود بپردازند و همه شرکت ها استقبال کرده اند و در امور ورزشی شرکت و میزبانی ها را نیز قبول کرده اند. مانند شرکت پالایش نفت لاوان که میزبانی مسابقات دارت را قبول کرد. فوتسال نیز به میزبانی شرکت پالایش نفت بندرعباس برگزار خواهد شد. تیراندازی نیز به میزبانی پالایش نفت اصفهان است و مشارکت حداکثری نیز اتفاق افتاده است.
چه برنامه های دیگری در دستور کار دارید؟
همچنین برنامه ریزی کردیم چهار نوبت صعود سراسری کوهنوردی برای جانبازان و معلولین داشته باشيم که دو دوره آن برگزار شده، دوره اول در تیرماه در استان کهگیلویه و بویراحمد در ارتفاعات دنا در شهر سی سخت بود. صعود سراسری دوم ما نیز در یک ماه گذشته بود که در استان مرکزی در ارتفاعات سفیدکوه انجام شد و برای ما مایه افتخار است که جانبازان ما توانسته اند این کوه به ارتفاع سه هزار و 118 متر را فتح کنند. دو صعود دیگر نیز داریم که در ادامه سال برگزار خواهد شد و دو صعود باقي مانده به ميزباني شركت هاي پالايشي و عملياتي انجام خواهد شد. علاوه بر برنامه های ورزشی، اردوهای زیارتی و سیاحتی نیز برای جامعه ایثارگران در نظر گرفته ایم که شامل خودشان و خانواده های آنها می شود. تاکنون 8 اردوی زیارتی به مشهد مقدس برگزار کرده ایم و یک هزار و 150 نفر اعزام شده اند. سه دوره اردوی سیاحتی نیز به محمودآباد به تعداد 250 نفر داشته ایم. یکی از مباحث اولویت دار ما دیدار چهره به چهره با خانواده شهدا و جانبازان است که تاکنون 32 دیدار به صورت اختصاصی انجام داده ایم و تا پایان سال 20 دیدار دیگر نیز خواهیم داشت. یکی از مسائلی که در امور ایثارگران در سال های گذشته خیلی به آن توجه نشده بود و اطلاعات منسجمی در مورد آن نداشتیم، شناسنامه ورزشی جانبازان و معلولین بود که برای تکمیل آن با کمک امور ورزش فرمی را طراحی کرده و برای همه شرکت ها ابلاغ شد و همه شرکت ها را ملزم کرده ایم تمامی جانبازان و معلولین این شناسنامه ورزشی را تکمیل کنند تا بر اساس آن بتوانیم برای همه جامعه هدف متناسب با علاقه مندی های آنها برنامه های ورزشی در نظر بگیریم. برای رسیدگی به امور ایثارگران و جامعه هدف در شرکت های تابعه به صورت میدانی حضور پیدا می کنیم. تاکنون در 8منطقه شرکت ملی پخش و دو شرکت پالایش نفت آبادان و شازند با کل ایثارگران آنها جلسه پرسش و پاسخ گذاشته و مشکلات آنها را از نزدیک شنیده ایم و در حال بررسی مسائل هستیم و خیلی از موضوعات را با تعامل خوبی که با مدیران عامل مناطق و منابع انسانی در شرکت ها داشته ایم، مرتفع شده است. رسیدگی به امورات استخدامی ایثارگران مانند ایجاد سمت ایثارگری یا حالت اشتغال، پیگیری بازنشستگی پیش از موعد جانبازان، حضور مستمر و فعال در کمیسیون های ماده 16 که مربوط به بنیاد شهید است و همچنين پيگيري براي اجراي آراء دیوان عدالت اداری برای احقاق حقوق جانبازان و خانواده شهدا را انجام داده ایم. نظارت بر حسن اجرای قوانین در واحدهای دیگر و همچنین بررسی درخواست های شخصی که از جامعه هدف و ایثارگران، جانبازان، فرزندان و خانواده های آنها و آزادگان به ما ارجاع داده می شود، از جمله فعالیت هاست.
به مناسبت هفته دفاع مقدس نیز اوایل مهرماه همایش یاد یاران در ستاد پالایش و پخش با حضور تمامی رزمندگان ستاد برگزار شد و طی آن به رزمندگان هدایا و لوح هایی تقدیم شد، همچنین در ابتدای سال در ماه مبارک رمضان برنامه افطاری برای خانواده های معزز شهدا را در نظر گرفتیم و 200 نفر از خانواده های شهدای ساکن تهران را دعوت کردیم. این مراسم برای خانواده ها مایه خرسندی بود. هدایایی نیز برای ایثارگران در نظر گرفته ایم و طبق مصوبه ستاد امور ایثارگران در مناسبت های مختلف به این عزیزان تقدیم می کنیم، به صورتی که تکریم و تجلیل به معنای حقیقی کلمه صورت گیرد.
در مورد خانواده شهدای کارگر بازنشسته و پیگیری و برخورداری این خانواده ها از خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت هم از دیگر اقدام هایی است که به صورت مجدانه پیگیری می کنیم و امور درمانی و بهداشتی این عزیزان نیز در حال انجام است.
برنامه هایی نیز برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت داریم. از جمله برنامه هایی که در مناسبت های خاص مانند سال گذشته به مناسبت روز شهدا 22 اسفندماه برنامه زیارت عاشورا در کهف الشهدا برگزار شد و همچنین برنامه های فرهنگی و مسابقاتی که برنامه ریزی شده و در جهت تحقق و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت تا بتوانیم حق این عزیزان را ادا کنیم.
در پایان اگر صحبتی باقی مانده، بیان بفرمایید؟
یکی از مسائلی که اکنون در مناطق و در مواجهه با آن در شرکت ها تابعه برخورد کرده ایم، مسائل و موضوعات مخصوص فرزندان شهداست. برخي از این افراد مشکلات سمت سازمانی دارند و برخی مشکلات ارزشیابی دارند و با تعامل خوبی که میان مدیران منابع انسانی برقرار شده، بسیاری از مشکلات این عزیزان حل شده است. برخی از این افراد نیز پیگیر جابه جایی بودند که مذاکراتی در اين خصوص انجام شده است. در امور ایثارگران هر کاری که انجام دهیم، در مقابل ایثارگري و از خودگذشتگی این عزیزان کمترین است و امیدوارم بتوانیم به وظایف خودمان عمل کرده و شرمنده خون پاك شهدا نشويم.