وزیر نفت در نشست وزارتی جی ای سی اف:
تحریم مهم ترین دارندگان ذخایر گاز پیامد جبران ناپذیری دارد
وزیر نفت کشورمان دربیست وچهارمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در قاهره تأثیر تحریم مهم ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی را غیرقابل جبران دانست و گفت: معتقدم تحقق زیست بوم جهانی با انتشار کربن صفر، بدون اراده سیاسی، تأمین منابع مالی، سرمایه گذاری در زیرساخت ها و همکاری های علمی و فناورانه جدی همه ذی نفعان، در حد شعار باقی خواهد ماند.
جواد اوجی با بیان اینکه گاز طبیعی، نقشی مهم و تعیین کننده در دوران گذار انرژی به عهده دارد و به دلیل مزیت های محیط زیستی، از توانایی خیره کننده ای برای جایگزینی دیگر سوخت های فسیلی از جمله زغال سنگ، برخوردار است، اظهار کرد: با این وجود، نظر به اهمیت افزایش حجم و تعریف مسیرهای جدید گاز طبیعی، ضروری است سیاست هایی نو در دستور کار اعضای مجمع قرار گیرد.
وی با بیان اینکه همسو با افزایش صرفه اقتصادی و گسترش تجارت گاز طبیعی، لازم است کشورهای در حال توسعه، بویژه توسعه یافته، در فناوری های مرتبط با تجارت گاز ازجمله فناوری های مرتبط با ال ان جی توجه جدی کنند و انحصارزدایی در فناوری های مرتبط با تجارت گاز را به عنوان یک اصل بپذیرند، تصریح کرد: از سوی دیگر، استفاده از ابزارهای سیاسی و تحریم مهم ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی، پیامدهای غیرقابل جبرانی بر محیط زیست خواهد داشت و سبب خواهد شد تحقق اهداف توسعه پایدار مصوب سازمان ملل متحد، مقدور نباشد.
وزیر نفت افزود: اجتناب از اقدام هایی که جامعه بشری را با پیامدهای ناگواری روبه رو می کند و مانعی در مسیر تجارت گاز طبیعی به عنوان یک سوخت پاک است، اصل دیگری است که باید مورد توجه کشورها باشد.سیاست های این مجمع در حمایت از دو اصل یادشده، تأثیر قابل توجهی بر توسعه تجارت جهانی گاز طبیعی و تأمین منافع اقتصادی این مجمع خواهد داشت.
وزیر نفت همچنین بر ضرورت توجه به مسائل محیط زیستی تأکید کرد و با بیان اینکه نیاز است توجه کشورهای عضو، به موضوع کاهش کربن تولیدی از فرایند تولید گاز طبیعی معطوف شود، اظهار کرد: به عنوان فردی که سال ها در بخش گاز ایران، فعالیت های مهندسی و مدیریتی کرده ام، باور دارم این امر با توجه به اراده سیاسی و توانمندی های فنی و مهندسی موجود امکانپذیر است.
نقش کلیدی جی ای سی اف در حفظ و ارتقای امنیت جهانی انرژی
وزیر نفت با بیان اینکه با توجه به جایگاه راهبردی کشورهای عضو جی ای سی اف و سهم نزدیک به ۵۰ درصدی در سبد صادرات جهانی گاز و ال ان جی،لازم است توان، قابلیت ها و تمهیدهای مورد نیاز مجمع تقویت شوند، اظهار کرد: ارتقای هم افزایی و هماهنگی های جمعی، سبب حفظ منافع اعضا و صیانت از امنیت عرضه جهانی گاز طبیعی می شود.
اوجی با بیان اینکه با وجود چالش های متعدد در بازارجهانی گاز در سال های اخیر، جی ای سی اف، در چارچوب اساسنامه و راهبرد بلندمدت خود، موفق شده همفکری ها، هماهنگی ها و همکاری ها را در این مجمع تقویت کند، افزود: این تمهیدات راهبردی سبب شده است، مجمع بتواند نقش کلیدی خود را در حفظ و ارتقای امنیت جهانی انرژی در دوران کووید-19 و پساکووید بخوبی ایفا کند.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ارتقای جایگاه مجمع در بازارهای جهانی گاز و ایفای نقش مؤثرتر در تأمین امنیت انرژی جهان، برای رشد و توسعه کشورهای در حال توسعه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است، تصریح کرد: بر این اساس پیشنهاد می کنم همفکری ها و همکاری های جمعی اعضای مجمع در سطوح «راهبردی، مدیریتی و فنی» ارتقا یابد. معتقدم که تبادل تجارب موفق میان کشورهای عضو در سطوح یادشده، از اهمیتی بسزا برخوردار است.
اوجی با یادآوری اینکه جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در چارچوب ابتکار ویژه سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران با عنوان «گاز طبیعی در خدمت اقتصاد جهانی در دوران پس از کرونا» که در ششمین اجلاس سران مجمع در دوحه قطر مطرح شد، ایفای نقش کند، افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین صاحبان ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان و از بزرگ ترین دارندگان شبکه توزیع داخلی گاز طبیعی دنیا، برای هرگونه همکاری در بخش های اکتشاف، حفاری، توسعه، بهره برداری و توزیع گاز طبیعی آمادگی دارد.
پیشرفت قابل توجه ایران با وجود تحریم ها
وزیر نفت، توسعه صنعت گاز جهان و تحقق امنیت عرضه و تقاضای گاز طبیعی در بازارهای جهانی را مستلزم صلح جهانی و سیاست زدایی از تجارت انرژی دانست و اظهار کرد: بر این اساس، اعمال هرگونه تحریم یکجانبه یا چندجانبه بر هریک از اعضای مجمع را اقدامی سیاسی در تعارض با اصول و موازین حقوق بین الملل و مخالف عقلانیت اقتصادی ارزیابی می کنیم.
اوجی با بیان اینکه قربانیان به مخاطره انداختن امنیت انرژی، مردم عادی و بویژه کشورهای در حال توسعه هستند، افزود: واقعیت آن است که با وجود تحریم های یکجانبه و ظالمانه آمریکا، ایران توانسته است با تکیه بر توان داخلی و توسعه بازارهای خارجی، به پیشرفت های قابل توجهی دست یابد.
وی گفت: به عنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران از منافع تولید و صادرکنندگان گاز عضو مجمع پشتیبانی می کنم. اطمینان دارم با تقویت همفکری و همکاری میان کشورهای عضو و ناظر، در رویارویی با چالش های بازار جهانی گاز، آینده ای روشن پیش رو خواهیم داشت.
جواد اوجی، وزیر نفت،روز دوشنبه(دوم آبان ) تهران را برای شرکت در بیست وچهارمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ای سی اف) به مقصد قاهره ترک کرد.نشست وزیران، عالی ترین نهاد حاکم بر مجمع است و مطابق اساسنامه جی ای سی اف سالانه یکبار برگزار می شود. ریاست این نشست را طارق المولا، وزیر نفت و منابع معدنی مصر به عهده داشت.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جی ای سی اف هستند و مالزی، نروژ، عراق، پرو، آذربایجان، امارات و موزامبیک به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت داشتند.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۳ درصد از تولید گاز جهان، ۷۲ درصد از ذخایر گازی جهان، ۵۵ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۰ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
مذاکرات فشرده وزیر نفت در قاهره
وزیر نفت در حاشیه بیست وچهارمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در پنج محور اصلی، با جمعی از وزیران این مجمع به صورت دوجانبه گفت وگو کرد.
جواد اوجی در حاشیه بیست وچهارمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در قاهره با طارق المولا، وزیر نفت و منابع معدنی مصر؛ نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه؛ سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر؛ محمد عرقاب، وزیر انرژی الجزایر و معاون وزیر نفت ونزوئلا دیدار کرد.
در این دیدارها، درباره بازار و تجارت گاز، صادرات خدمات فنی و مهندسی، تجارت نفت و فراورده های نفتی، تبدیل تفاهمنامه های امضا شده به قرارداد و دیگر زمینه های همکاری گفت وگو و مذاکره شد.
بیست وچهارمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) سه شنبه، سوم آبان ماه در قاهره پایتخت مصر برگزار شد.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۳ درصد از تولید گاز جهان، ۷۲ درصد از ذخایر گازی جهان، ۵۵ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۰ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جی ای سی اف هستند و مالزی، نروژ، عراق، پرو، آذربایجان، امارات و موزامبیک به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می کنند.