رهبر معظم انقلاب اسلامی:

 ساخت پتروپالایشگاه ها و جلوگیری از خام فروشی از اولویت های کشور است

رهبر معظم انقلاب اسلامی ساخت پتروپالایشگاه ها، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع معدنی و جلوگیری از خام فروشی را از اولویت ها برشمردند و افزودند: نگذارید ظرفیت های طبیعی و انسانی عظیم موجود در کشور هرز برود. رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس جمهوری و اعضای هیئت دولت، بررسی و بیان عملکرد دولت و یاد و زنده نگه داشتن حوادث مهم انقلاب و ۴۳ سال اخیر را دو رویکرد اساسی هفته دولت برشمردند و با تشریح توفیق های یک ساله دولت، در بیان توصیه های مهم از جمله درباره اولویت مسئله اقتصاد افزودند: مردم در همه حوادث و رویدادها قهرمان اصلی سرگذشت انقلاب بوده اند و این واقعیت مایه درس و عبرت است و به همه مسئولان نشان می دهد که با این ملت باید چگونه رفتار کرد. ایشان فرمودند: ساخت پتروپالایشگاه ها، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع معدنی و جلوگیری از خام فروشی، تکمیل مسیرهای حیاتی شمال- جنوب و شرق به غرب برای افزایش ظرفیت حمل ونقل بین المللی و همچنین مسیرهای ارتباطی و حمل ونقل داخلی و توسعه استفاده از ظرفیت بی بدیل دریا اولویت های دیگری بود که رهبر انقلاب بر آنها تأکید و خاطرنشان کردند: نگذارید ظرفیت های طبیعی و انسانی عظیم موجود در کشور هرز برود.

رهبر انقلاب، بررسی و پرداختن به فعالیت های دولت را دومین کارکرد هفته دولت برشمردند و با اشاره به برخی توفیق های دولت، توصیه هایی خطاب به رئیس جمهوری و اعضای دولت بیان کردند.

حضرت آیت الله خامنه ای، زنده کردن امید و اعتماد مردم را مهم ترین توفیق دولت دانستند و افزودند: مردم می بینند که دولت در وسط میدان و مشغول کار و تلاش برای حل مشکلات و خدمت رسانی به آنهاست و این واقعیت، امید و اعتماد عمومی را تا حد زیادی احیا کرده است، البته این تلاش ها در برخی زمینه ها به نتیجه رسیده و در بعضی زمینه ها نیز هنوز به نتایج لازم نرسیده است.

سرعت عمل و حضور در محل حوادث طبیعی و پیش بینی نشده به نشانه همدردی دولت با مردم، زدوده شدن رقابت های منفی و مناقشه برانگیز در روابط بین قوا که موجب آشفته کردن ذهن مردم می شد، تأکید بر مراقبت جدی سه قوه در استمرار این تلاش آرامش بخش و جوانگرایی از دیگر توفیق های دولت بود که رهبر انقلاب به آنها پرداختند.

حضرت آیت الله خامنه ای،خارج کردن جامعه از چشم انتظاری برای تصمیم گیری و اقدام دیگران، پرهیز از شرطی کردن کشور و اهمیت دادن به ظرفیت های داخلی را از دیگر موفقیت های قوه مجریه خواندند.

ایشان دولت سیزدهم را مسئولیت پذیر دانستند و گفتند: در یک سال اخیر شنیده نشد که دولت فرافکنی و بهانه تراشی کند و بگوید اختیار نداریم و یا نمی گذارند. دولت این سررشته و سبک کاری را برای دستیابی به توفیق های بیشتر ادامه دهد.

حضرت آیت الله خامنه ای در خصوص موضوع اقتصاد چند نکته را بیان کردند.

لزوم انسجام مدیران اقتصادی و داشتن نظر واحد در مسائل گوناگون اقتصادی، مشخص کردن اولویت ها و تمرکز بر شاخص های اصلی و پیگیری روزانه آنها از جانب رئیس جمهوری و دیگر مسئولان نکاتی بود که رهبر انقلاب به آنها اشاره کردند. رهبر انقلاب اسلامی در بیان شاخص های اصلی اقتصاد گفتند: اندازه تورم، رشد اقتصادی، رشد سرمایه گذاری، رشد اشتغال، رشد درآمد سرانه و کاهش فاصله طبقاتی شاخص هایی هستند که باید به صورت دقیق و مستمر مورد توجه قرار گیرند.

رهبر انقلاب در توصیه بعدی، عمده ترین سرفصل در پیشرفت اقتصاد کشور را مسئله تولید خواندند و تأکید کردند: قاطعانه با هر عاملی که تولید را تضعیف می کند، مقابله کنید.

ایشان در بخش تولید کشاوزی، با اشاره به بحران غذا به دنبال وقوع جنگ اوکراین، مسئله امنیت غذایی را بسیار مهم دانستند و با یادآوری توصیه های مستمر قبلی مبنی بر لزوم خودکفایی در اقلام اساسی مانند گندم، افزودند: مسئله امنیت غذایی یک مسئله درجه یک است که نباید از آن غفلت شود.

حضرت آیت الله خامنه ای در خصوص تولید صنعتی، با اشاره به مشکل کمبود سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، تأمین این سرمایه را وظیفه بانک ها خواندند و گفتند: بانک مرکزی سخت گیری های بجا و به موقعی را در خصوص کنترل ترازنامه بانک ها آغاز کرده است، اما باید مراقبت شود که این کنترل ها بر روی فعالیت های غیر مولد بانک ها همچون خرید زمین و سکه یا فعالیت های بنگاهداری آنها اعمال شود و تسهیلات لازم برای واحدهای تولیدی آسیب نبیند.

رهبر انقلاب در برشمردن اولویت های اقتصادی، مسئله مسکن را مورد توجه قرار دادند و گفتند: در قضیه مسکن عقب ماندگی زیادی وجود دارد که موجب افزایش سرسام آور قیمت و اجاره بها و رنج و زحمت مردم شده است.

حضرت آیت الله خامنه ای در پایان سخنانشان با تأکید بر پرهیز از نیمه کاره رها کردن کارها و ضرورت پیش گرفتن صبر و استقامت و افزایش کار جهادی برای حل مشکلات متراکم و بجا مانده، گفتند: اگر به این توصیه ها عمل شود، ثابت خواهد شد که دولت سیزدهم دولتی کاملاً کارآمد، فعال و برطرف کننده مشکلات زندگی مردم است که نتیجه آن رضای پروردگار و مردم خواهد بود.

 

رئیس جمهوری:

با همه توان صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه می دهیم

 رئیس جمهوری گفت: صادرات نفت ما امروز در وضعی است که احساس می کنیم باید آنچه در توان داریم را بگذاریم و چه صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه می دهیم. سیدابراهیم رئیسی در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت، رویکرد این دولت در یک سال اخیر را عدالت محور قلمداد کرد و گفت: بودجه ما بر اساس عدالت تنظیم و به آمایش سرزمینی هم توجه شده است و در جذب نیروی انسانی،پرداخت ها و به کارگیری افراد تأکید شده است که باید پیوسته عدالت داشته باشد، مسئله عدالت باید به همه اقدام ها گرایش داشته باشد و با گوشزد کردن موارد مشخص به سمت رعایت عدالت برویم. وی درباره حامل های انرژی افزود: در سالی که دولت کار خود را آغاز کرد، قطعی برق داشتیم، اما امسال قطعی برق نداشتیم، زیرا ۶ هزار مگاوات برق به شبکه اضافه شد. کاری که در ۲۵ سال گذشته سابقه نداشت. تعدادی از زیرساخت ها در زمان خودش باید انجام می شد که نشد، اما ما انجام دادیم، بعضی از استان ها قطعی گاز داشتیم، اما با همان کشورهایی که فکر می کردیم نباید ارتباط برقرار کرد، ارتباط برقرار کردیم و قطعی گاز برطرف شد.

رئیس جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره خنثی سازی تحریم ها تصریح کرد: خنثی سازی تحریم ها را دنبال می کنیم و قرارگاهی با مدیریت معاون اول رئیس جمهوری برای آن تشکیل دادیم، همچنین رفع تحریم ها را با وزارت خارجه و از طریق مذاکرات دنبال می کنیم، در خنثی سازی تحریم ها بسیاری از تحریم هایی که ما را محدود می کرد، محقق نشد و محدودیتی را برای خود در این باره به رسمیت نمی شناسیم. رئیسی اظهارکرد: سطح همکاری ما با کشورهای منطقه پنج برابر شده و صادرات نفت ما امروز در وضعی است که احساس می کنیم باید آنچه در توان داریم را بگذاریم و چه صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه می دهیم.

 

حجم انتقال گاز روسیه به اروپا کاهش یافت

حجم انتقال گاز روسیه به اروپا به وسیله بخش شرقی خط لوله یامال کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز، داده های اپراتور خط لوله نشان می دهد که حجم انتقال گاز از طریق بخش شرقی خط لوله یامال-اروپا به لهستان کاهش یافت در حالی که عرضه گاز روسیه به اروپا از مسیر اوکراین و آلمان ثابت بود.

داده ها حکایت از آن دارد که جریان خروجی در نقطه اندازه گیری مالنو در مرز آلمان با لهستان به ۱ میلیون و ۷۲۱ هزار و ۲۰۹ کیلووات ساعت رسیده است که نسبت به رقم ۳ میلیون و ۱۶۸ هزار کیلووات ساعت روز پنجشنبه (سوم شهریورماه) کاهش نشان می دهد. درخواست ها برای دریافت گاز با بخش شرقی خط لوله یامال-اروپا روز جمعه یک میلیون و ۷۲۲ هزار و ۹۶۷ کیلووات ساعت بود. حجم انتقال گاز با خط لوله نورد استریم-۱، ۱۴ میلیون و ۴۶۱ هزار و ۶۸۹ کیلووات ساعت و ثابت بود. شرکت دولتی گازپروم روسیه هفته گذشته اعلام کرده بود که عرضه گاز طبیعی به اروپا با خط لوله نورد استریم-۱ را به مدت سه روز در پایان ماه متوقف خواهد کرد. خط لوله نورد استریم-۱ اکنون تنها با ۲۰ درصد ظرفیت کار می کند. گازپروم اعلام کرد که روز جمعه ۴۲ میلیون و ۲۰۰ هزار متر مکعب گاز را از مسیر اوکراین از طریق نقطه ورودی سودژا به اروپا بدون تغییر نسبت به روز پنجشنبه ارسال کرده است. داده های اپراتور سیستم انتقال اوکراین نشان می دهد درخواست ها برای حجم انتقال از اوکراین به اسلواکی از طریق نقطه مرزی ولکه کاپوسانی در روز جمعه ۳۷ میلیون مترمکعب بوده است. گازپروم عرضه گاز به شرکت هلندی تجارت گاز گس ترا و شرکت های دانمارکی اورستد و شل انرژی را به دلیل امتناع از پذیرش طرح پرداخت روبل در ازای گاز قطع کرده است.

 

وزیر امور اقتصادی و دارایی:

   رشد افزوده نفت نسبت به پارسال ۱۱ برابر شده است

سخنگوی اقتصادی دولت گفت: در شرایطی که سایه تحریم ها همچنان روی کشور وجود دارد، توانستیم ۵.۶ درصد رشد افزوده نفت را به ۹.۸ درصد برسانیم و نسبت به سال قبل ۱۱ برابر شد.

سیداحسان خاندوزی در نشست خبری با ارائه گزارش عملکرد یک ساله وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور، گفت: در دولت قبل بی انضباطی های نظام مالی و بودجه ای اثر خود را در اقتصاد به ویژه سفره مردم وارد کرده بود. اثرات کرونا و گره زدن اقتصاد به موضوع برجام در عمل سبب بی تصمیمی در بسیاری از سیاست ها شده بود، طوری که فعالان اقتصادی چشم اندازی نداشتند که چگونه برنامه اقتصادی خود را ارائه دهند. وی افزود: دولت سیزدهم تدابیری برای ثبات و حل چالش های اقتصادی در بلندمدت اندیشید و رشد اقتصادی در سه ماه نخست در دولت تصویب و این به اولین مصوبه اقتصادی تبدیل شد. افزون بر این تلاش شد در مواجهه با کارآفرینان و صادرکنندگان، مسائل حوزه تولید و عدالت منطقه ای برای استان هایی مدنظر قرار بگیرد که از آنها غفلت شده بود. وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: در شرایطی که سایه تحریم ها همچنان روی کشور وجود دارد، توانستیم ۵.۶ درصد رشد افزوده نفت را به ۹.۸ درصد برسانیم و نسبت به سال قبل ۱۱ برابر شد. خاندوزی با بیان اینکه درآمدهای پایدار کشور دیگر درآمدهای نفتی نیست، گفت: این درآمد پایدار ۶۳ درصد افزایش یافت، همچنین بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از شبکه بانکی کشور برای ابرپروژه های نفتی شهید سلیمانی، جاسک، مکران و طرح انتقال آب از خلیج فارس اختصاص یافت. سخنگوی اقتصادی دولت درباره اینکه آیا دولت برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین در سال آینده دارد یا خیر اظهار کرد: قیمت بنزین از مؤلفه های موثر در الگوی مصرف این فرآورده در کشور است و ما در دولت قائل به این هستیم که صرفاً نباید به سمت متغیرهای قیمتی رفت، بلکه باید هم زمان از متغیرهای غیرقیمتی هم به عنوان ابزارهایی برای تغییر الگوی مصرف در این زمینه استفاده کنیم. وزیر امور اقتصاد و دارایی اعلام کرد: مصرف روزانه بنزین در ماه های گذشته به ۱۰۰ میلیون لیتر هم رسید که رشد قابل توجهی را نشان می دهد و اگر این روند ادامه یابد، به صراحت می گویم که واقعاً کشور ممکن است نیازمند واردات بنزین شود، مگر اینکه آن سقف هایی را که رد کردیم کنترل کنیم. خاندوزی تأکید کرد: وزارت نفت تلاش می کند با برخی تدابیر غیرقیمتی مدیریت مصرف بنزین را داشته باشد، اما همان طور که بارها گفته شده واقعاً امسال هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین نداریم، اما هم زمان باید از متغیرهای مختلفی که سرانجام کنترل مصرف بهینه بنزین را به همراه دارد، استفاده کنیم.

وی افزود: در مورد سال آینده هم تا بودجه ۱۴۰۲ تدوین نشود و پیشنهادهای وزارت نفت نیاید و در مجلس بررسی نشود، نمی شود هیچ صحبتی کرد و امروز که با شما صحبت می کنم برنامه ای برای سال ۱۴۰۲ در حوزه بنزین آماده نیست.