مهم ترين فعاليت هاي صنعت نفت در سال 96 تشريح شد
وزير نفت در نشست مشترک با اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، مهم ترين فعاليت هاي صنعت نفت در سال 96 را تشريح کرد و گفت: مذاکرات نهايي براي امضاي چند قرارداد ديگر با شرکتهايي از اندونزي، چين و روسيه در حال انجام است.
بيژن زنگنه در اين نشست که عصر روز سه شنبه (28 فروردين ماه) برگزار شد، با بيان اين که توليد نفت و ميعانات گازي ايران در سال 96 روند افزايشي داشت، تصريح کرد: ميانگين صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران در سال 96، 2 ميليون و 500 هزار بشکه در روز بود.
وي به افتتاح 6 فاز متعارف پارس جنوبي در سال 96 اشاره کرد و با بيان اين که ايران در برداشت گاز از ميدان گازي پارس جنوبي از قطر پيش افتاده است، افزود: فازهاي باقيمانده پارس جنوبي به جز فاز 11 و بخشي از فاز 14 امسال تکميل مي شود.
وزير نفت با بيان اين که با افزايش توليد گاز، ميزان مصرف سوخت مايع در نيروگاه ها کاهش يافت و سال گذشته با وجود رشد حدود 10 درصدي مصرف نيروگاه ها به کمتر از 10 درصد رسيد، گفت: اين در حالي است که سوخت مايع مصرفي در نيروگاه ها در سال 92، 43 درصد بود.
زنگنه به ميدان هاي مشترک غرب کارون نيز اشاره کرد و با بيان اين که توليد ايران هم اکنون از اين ميدان ها بيشتر از عراق است، افزود: براي حفظ اين وضع، بايد سرمايه گذاري لازم در اين ميدان ها انجام شود.
وي همچنين از گازرساني روستايي در سال 96، به عنوان يک کار بزرگ و مهم نام برد و گفت: هم اکنون 93 درصد جمعيت کل کشور زير پوشش شبکه گازرساني قرار دارد که اين رقم براي روستاها به طور ميانگين 82 درصد است.
وزير نفت با بيان اين که کار ساخت بخشي از خط ششم سراسري به پايان رسيده و صادرات گاز به عراق نيز از سال گذشته آغاز شده است، گفت: هم اکنون روزانه 10 ميليون مترمکعب گاز به بغداد صادر مي شود و ايران براي صادرات گاز به بصره نيز آماده است.
زنگنه همچنين به افتتاح پتروشيمي هاي مرواريد، فاز 2 کاويان، تخت جمشيد، عسلويه و انتخاب، در سال 96 اشاره کرد و افزود: امسال هم افتتاح چند واحد پتروشيمي در برنامه است.
وي از افتتاح فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان ديگر رخداد مهم صنعت نفت در سال 96 نام برد و با بيان اين که فاز دوم اين پالايشگاه نيز در حال توليد است، تصريح کرد: انتظار مي رود توليد فاز 2 اين پالايشگاه در يک ماه آينده تثبيت شود.
وزير نفت با اشاره به اين که در سال 96، توليد بنزين 5/17 ميليون ليتر افزايش پيدا کرد، يادآور شد: همان طور که پيش تر هم عنوان کردم، راه حل خودکفايي بنزين با توجه به رشد مصرف سالانه حدود 9 ميليون ليتر بنزين در کشور از اين پس در پالايشگاه ها نيست، بلکه در کارخانه هاي خودروسازي و سياست خودروسازان است و بايد در آنجا بررسي شود.
زنگنه به امضاي 3 قرارداد در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي در سال 96 هم اشاره کرد و افزود: قرارداد فاز 11 پارس جنوبي با کنسرسيوم توتال فرانسه، سي ان پي سي آي چين و پتروپارس ايران، قرارداد توسعه آبان و پايدار غرب با کنسرسيوم زاروبژنفت روسيه و شرکت دانا انرژي ايران و قرارداد توسعه ميدان هاي جفير و سپهر با شرکت گسترش انرژي پاسارگاد ايران امضا شد.
به گفته وي، مذاکرات نهايي براي امضاي چند قرارداد ديگر با شرکت هايي از اندونزي، چين و روسيه نيز در حال انجام است.
عضو کميسيون انرژي مجلس:
حمايت از کالاي ايراني در صنعت نفت با جذب سرمايه تحقق مي يابد
حسين اميري خامکاني، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، با يادآوري نام گذاري سال 97 از سوي مقام معظم رهبري به سال «حمايت از کالاي ايراني»، گفته است: پرداختن به اقتصاد همسو با حمايت از توليد داخلي بايد وظيفه ملي قلمداد شود و در دستور کار تمامي نهادهاي سياسي، اجتماعي، حاکميتي و قواي سه گانه قرار گيرد.
او با بيان اين که راهبرد و تصميم واحد در موضوع حمايت از کالاي ايراني راه نجات اقتصاد کشور است، گفته است: حمايت از کالا و نيروي کار بومي در صنايع مختلف، به ويژه صنعت نفت موجب توسعه اقتصادي کشور مي شود؛ از اين رو نياز است همه نهادهاي درون نظام با نگاه و اراده ملي در حد مسئوليت خود احساس وظيفه کنند. فضاي کسب و کار، توليد کالا و خدمات بايد اصلاح شود و مجلس مي تواند منشا اين تحول باشد. صنعت نفت و گاز با ظرفيت عظيم خود و همچنين با تزريق مناسب سرمايه هاي داخلي و خارجي مي توانند بخشي از نيازهاي اشتغال کشور را برطرف کنند. در صنعت نفت خريد کالاي خارجي که مشابه داخلي دارد، ممنوع شده که اين مهم نشانه حمايت از کالاي ايراني و مصداق اقتصاد مقاومتي است. در بعد حاکميتي حل معضل قاچاق کالا و ساماندهي واردات کالا به کشور در حمايت از کالاي ايراني بايد در دستور کار قرار گيرد تا رقابت بين توليدکنندگان داخلي در شرايط مساوي به وجود آيد.
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:
سال 96 اقدام هاي مثبت و سازنده اي در صنعت نفت انجام شد
فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، با بيان اين که موفقيت هاي وزارت نفت، موفقيت براي کل کشور به شمار مي آيد، گفته است: وزارت نفت در سال 96 در بخش هاي مختلف اين صنعت، اقدام هاي مثبت و سازنده اي انجام داده که ستودني است.
او در نشست مشترک وزير نفت و معاونان وي با اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که عصر سه شنبه (28 فروردين ماه) برگزار شد، از تلاش ها و پيگيري هاي مسئولان وزارت نفت براي برطرف کردن حل مشکلات اين صنعت تشکر و قدرداني کرده است. حسنوند با اشاره به اين که هدف از برگزاري اين نشست، ارائه برخي راهکارها براي حل مشکلات با همفکري و همدلي است، افزوده است: وزارت نفت پارسال در بخش هاي مختلف اين صنعت، اقدام هاي مثبت و سازنده اي انجام داده که ستودني است. پارسال در زمينه نفت خزر موفقيت هاي بزرگي کسب کرديم، همچنين قراردادهايي که با حضور وزير نفت و رئيس جمهوري با ديگر کشورها در اين بخش امضا شد، موفقيت هاي بزرگي بودند؛ معتقدم اين موفقيت ها يک پيروزي براي کشور تلقي مي شود. واگذاري برخي قراردادها به شرکت هاي داخلي و اعتماد به توان نيروهاي بومي ديگر موفقيت وزارت نفت به شمار مي رود.
مديرعامل شرکت ملي گاز:
همه تعهدهاي شرکت ملي گاز در سال 96 محقق شد
معاون وزير نفت در امور گاز گفت: سال 96 موفق شديم همه تعهدهاي شرکت ملي گاز از جمله خط ششم سراسري را در موعد مقرر اجرايي کنيم. حميدرضا عراقي، بعدازظهر سه شنبه (28 فروردين ماه) در همايش گزارش عملکرد سال 96 شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: در سال 96 موفق شديم همه تعهدهاي خود را در موعد مقرر اجرايي کنيم. موفقيت شرکت ملي گاز در سال 96 سبب شد تا رئيس جمهوري در سخنراني خود از شرکت ملي گاز تشکر کنند و اين شرکت را افتخار دولت بدانند؛ اين موضوع براي ما بسيار ارزشمند است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران درباره تلاش هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز در سال 96 اظهار کرد: اين شرکت در سالي که گذشت، براي اجرايي شدن طرح هاي صنعت نفت از جمله خط لوله انتقال گاز ششم سراسري از همه ظرفيت خود استفاده کرد و در ساخت و بهره برداري طرح ها از جمله خط ششم سراسري موفق شده است.
بهره برداري پروژه هاي صنعت گاز در زمان مقرر
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: متعهد هستيم تا همه پروژه هاي صنعت گاز در سال 97 را در موعد مقرر و زمان تعيين شده به بهره برداري رسانيم.
حسن منتظر تربتي در همايش گزارش عملکرد سال 96 شرکت مهندسي و توسعه گاز در جمع مديران صنعت گاز کشور گفت: در يک سال اخير تلاش کرده ايم تا مناقصات خود را از سطح محدود به سمت عمومي ارتقا دهيم؛ البته در اين زمينه نگراني هايي هم وجود دارد، زيرا پيمانکاران زيادي در مناقصه شرکت مي کنند. براي اجرايي شدن طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه در سال 97 نگراني هايي وجود دارد، اگرچه مسير برنامه شرکت مهندسي و توسعه گاز مسير بهبود است و در اين مسير، چالش هاي فراواني از جمله تامين منابع مالي طرح ها وجود دارد.
تربتي با تاکيد بر ا ينکه شرکت مهندسي و توسعه گاز متعهد شده تا امسال پروژه ها را در زمان مقرر به بهره برداري برساند، اظهار کرد: زمان دقيق اجراي پروژه ها را به عنوان يکي از شاخص هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز مطرح مي کنيم.
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز، شفاف سازي و ايجاد فرصت هاي برابر را رويکرد مهم اين شرکت در سال 97 عنوان کرد و گفت: بهبود فرآيندهاي موجود در جهت کاهش زمان، استفاده از فناوري ها و روش هاي جديد براي کاهش هزينه ها و بهبود روش هاي طراحي و مسيريابي خطوط و استفاده از روش هاي جديد اجراي خطوط از جمله برنامه هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز براي امسال است.
به گفته تربتي، استقرار مديريت راهبردي، بررسي روش هاي بهينه سازي حريم خطوط، انتخاب و تعيين الگوي عملياتي تامين مالي پروژه ها، بهبود روش هاي طراحي و ساخت تاسيسات تقويت فشار، از جمله رويکردهاي بهبود عملکرد شرکت مهندسي و توسعه گاز براي سال هاي 97 و 98 معين شده است.
بهره برداري بيش از هزار کيلومتر خط انتقال گاز تا پايان امسال
مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: سال 96 يک هزار کيلومتر خط انتقال تزريق گاز شد و تا پايان امسال نيز بيش از يک هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز به شبکه خطوط گاز کشور افزوده مي شود.
محسن فارسي باف، بعدازظهر سه شنبه (28 فروردين ماه) در همايش گزارش عملکرد سال 96 شرکت مهندسي و توسعه گاز، در جمع مديران صنعت گاز کشور گفت: سال 96 يک هزار کيلومتر خطوط انتقال گاز به بهره برداري رسيد و تزريق گاز شد؛ خط دامغان-کياسر - ساري - نکا، خط بافق - بهاباد، خط صادرات گاز به عراق و همچنين خط لوله شرق زاهدان به طول يک هزار و 424 کيلومتر از جمله اين خطوط هستند.
وي افزود: تاسيسات خورموج و آب پخش در قالب طرح خط انتقال گاز ششم سراسري با توان 100 مگاوات و همچنين طرح تاسيسات تقويت فشار گاز خرمدره، قزوين، نيزار، سمنان و پارچين با توان 125 مگاوات از ديگر طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز در سال 96 بودند.
تحويل17 پروژه به شرکت ملي گاز
مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز با بيان اين که اين شرکت سال گذشته هر ماه به طور ميانگين يک تا پنج پروژه را به صنعت گاز کشور تحويل داده است، گفت: سال 96 در مجموع 17 پروژه از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز به پايان رسيد و به شرکت ملي گاز تحويل شد.
فارسي باف درباره مراحل پيشرفت طول خطوط انتقال گاز در 6 سال اخير توضيح داد: 126 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 90، 241 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 91، 121 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 92، 327 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 93، 337 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 94، 616 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 95 و يک هزار کيلومتر خط انتقال گاز در سال 96 به بهره برداري رسيد و تزريق گاز شد. وي درباره هزينه راه اندازي خطوط انتقال گاز در سال 96 اظهار کرد: پارسال يک هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز با هزينه يک هزار و 500 ميليارد تومان اجرايي شد، همچنين براي تاسيسات اصلي و واحدهاي تکميلي 450 ميليارد تومان، براي 540 کيلومتر خطوط مخابراتي و فيبر نوري 15 ميليارد تومان و مرکز بهره برداري سرخس 15 ميليارد تومان اختصاص يافت.
براي ساخت هزار کيلومتر خط لوله و تاسيسات تقويت فشار برنامه ريزي شده است
مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز، درباره طرح هاي امسال شرکت مهندسي و توسعه گاز توضيح داد: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، امسال 230 کيلومتر خط دهگلان به مياندوآب با قطر 56 اينچ، 599 کيلومتر خط تکميلي انتقال گاز ششم سراسري به قطر 56 اينچ و 75 کيلومتر خط انتقال کوهدشت- خرم آباد تکميل و راه اندازي مي شود. وي افزود: 27 کيلومتر رابط سايت 1 و 2 پارس جنوبي، 63 کيلومتر خط انتقال بندرعباس- ماهشهر 36 اينچ، 21 کيلومتر خط انتقال گاز سنندج، 547 کيلومتر خط انتقال گاز دماوند و امامزاده هاشم، 71 کيلومتر خط انتقال و 27 کيلومتر خط تغذيه کاشمر به قطر 16 اينچ، 127 کيلومتر خط انتقال سربيشه و نهبندان از جمله طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز براي امسال هستند که در کنار تعداد ديگري از طرح هاي خطوط انتقال، بالغ بر يک هزار و 26 کيلومتر خط لوله مي شود. فارسي باف درباره احداث و راه اندازي تاسيسات تقويت فشار گاز براي سال 97 توضيح داد: تاسيسات تقويت فشار طرح خط انتقال گاز ششم سراسري، شامل 18 واحد کمپرسور با توان 450 مگاوات به بهره برداري مي رسد.
تکميل پروژه هاي 4 پالايشگاه پارس جنوبي و 11 ايستگاه تقويت فشار
وي درباره برنامه ريزي براي تکميل پروژه ها در سال 97 گفت: افزون بر خطوط انتقال گاز و تاسيسات تقويت فشار، پروژه هاي پالايشگاهي شامل ميترينگ پارس جنوبي در پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم هستند، همچنين واحد توليد مرکاپتان با ظرفيت 800 تن در سال به بهره برداري مي رسد. به گفته فارسي باف، احداث ساختمان پشتيبان مرکز ديسپچينگ اصفهان، 2 هزار و 375 کيلومتر خطوط مخابراتي و فيبر نوري و همچنين راه اندازي مراکز بهره برداري کرمان و خرم آباد، از ديگر پروژه هايي است که تا پايان امسال بايد به شرکت ملي گاز تحويل شود. مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز، اجراي 200 کيلومتر خطوط لوله انتقال گاز را در مرحله اجرا، يک هزار و 300 کيلومتر از خطوط را در مرحله پيمان سپاري و نيز 3 هزار و 300 کيلومتر از خطوط را در مرحله طراحي اعلام کرد و افزود: احداث 11 مورد تاسيسات تقويت فشار گاز براي شرکت مهندسي و توسعه گاز تعريف شده است که اکنون مرحله طراحي را سپري مي کنند. فارسي باف، ادامه خط لوله سوم رشت - الوند به طول 145 کيلومتر را از ديگر طرح هاي پيش بيني شده براي امسال برشمرد و تصريح کرد: خط دهگلان - سنندج به طول 34 کيلومتر، خط انتقال گورزين - لافت - بندرعباس به طول 50 کيلومتر، خط انتقال ايرانشهر - چابهار به طول 245 کيلومتر و خط انتقال گاز سرخون - اهواز به طول 114 کيلومتر از جمله طرح هايي هستند که امسال بايد اجرايي شوند. تعدادي از طرح هاي يادشده بر اساس برنامه ريزي اين شرکت در سال های 98 و سال 99 به پايان مي رسند.