راه هاي مقابله با مهمانان ناخوانده بدن ماکدامند؟
بـهـــار، ميدان نبرد با آلرژي هاي فصلي
مشعل آلرژي يا حساسيت هاي بهاري، همان چيزي است که فصل اول سال را براي خيلي ها دردسر ساز و حتي در مواردي آنها را خانه نشين مي کند. سوزش و خارش چشم، آبريزش بيني و عطسه هاي ممتد، از فراگيرترين علائم حساسيت هاي فصلي در اولين فصل سال به شمار مي رود. با فرارسيدن فصل زيباي بهار و البته به اوج رسيدن هنرنمايي هاي بهارانه از اين نوع، نگاهي به مقوله آلرژي و حساسيت هاي فصلي داشته ايم تا با روش هاي برطرف يا کمرنگ کردن عوارض آن آشنا شويم.
آلرژي يا سرماخوردگي؟
اغلب تشخيص سرماخوردگي از آلرژي بسيار سخت است، زيرا علائم هردو مي تواند شبيه به هم باشند. اگر علائم سرماخوردگي شما بيش از دو هفته طول بکشد، به احتمال زياد شما دچار آلرژي شده ايد. بين سرماخوردگي و آلرژي تفاوت هايي وجود دارد که شما مي توانيد هنگام بروز علائم به دنبال آنها باشيد. هنگام بروز علائم حساسيتي، بيني و چشمان شما دچار خارش مي شود. در صورتي که در سرماخوردگي چنين حالتي به وجود نمي آيد. همچنين خلط فرد هنگام بروز آلرژي مانند آب شفاف است، اما در سرما خوردگي مايل به زرد بوده، غليظ و تيره تر است. رايج ترين تعريفي که درباره آلرژي وجود دارد اين است: «واکنش افراطي سيستم ايمني بدن به عوامل مختلف» که اين عوامل مختلف با توجه به شرايط آب و هوايي در فصل بهار آنقدر تعدادش زياد مي شود که سيستم ايمني بدن بسياري از افراد، يک واکنش افراطي نشان مي دهد؛ آلرژي هاي فصلي انواع مختلفي دارد که يکي از انواع آن آلرژي هاي چشمي است، اتفاقي که در فصل بهار معمولا براي بسياري با سوزش، خارش، اشک يا قرمز شدن همراه است.
آلرژي هاي پوستي
بادهاي بهاري هميشه در کنار خنکي و سبزي، آلرژي هاي مختلف با خود به همراه مي آورند که يکي از آنها آلرژي هاي پوستي است. سالمندان و بچه ها به خاطر داشتن پوست نازک تر بيشتر در معرض اين حساسيت هاي فصلي قرار مي گيرند. چيزي که در بيشتر موارد خشکي شديد پوست و خارش به همراه مي آورد، گاه اين خارش به قدري زياد مي شود که به عفونت و زخم هاي موضعي هم منجر مي شود. براي پيشگيري از اين آلرژي هاي موضعي بهتر است:
لباس هاي نخي و خنک بپوشيد و از حمام رفتن زياد که باعث بيشتر خشک شدن پوستتان مي شود، جلوگيري کنيد.
هنگام استحمام از صابون هاي چرب استفاده نکنيد و پس از استحمام حتما پوستتان را با کرم مرطوب نگهداريد.
هنگام وزيدن باد بهاري از بيرون رفتن و در معرض باد قرار گرفتن خودداري کنيد.
در کنار بادهاي بهاري که زمينه ساز حساسيت هاي پوستي هستند، حواستان به کهيرهاي آفتابي هم باشد. و براي جلوگيري از آن از لباس هاي آستين دار و کرم ضد آفتاب استفاده کنيد.
مصرف مواد حساسيت زا مانند انواع تنقلات با رنگ هاي مصنوعي، فلفل و نوشابه را محدود و بيشتر از آب و مايعات طبيعي براي جلوگيري از خشکي پوست استفاده کنيم.
روي چمن به ويژه چمن خيس ننشينيد، چون احتمال درگيري پوستي با موادي که در گياه چمن هستند و به ويژه در برابر نور آفتاب زياد مي شوند، وجود دارد.
آلرژي چشمي
موي حيوانات، گرده گلها و گياهان و حتي لوازم آرايشي غيراستاندارد در به وجود آمدن اين بيماري نقش اساسي دارند. واسطه اصلي ايجاد علائم حساسيت ها هيستامين است، چون وقتي مواد حساسيت زا مثل آلودگي يا گرده گياهان روي چشم مي نشيند، سلول هاي دفاعي بدن هيستامين آزاد مي کند که همين موضوع سبب پيدايش سوزش، خارش و اشک مي شود. شايد ابتدايي ترين چيزي که براي پيشگيري از اين اتفاق بايد انجام داد، دورشدن از همين عوامل حساسيت زاست، براي دورکردن عوامل حساسيت زا از عينک استفاده کنيد. شست و شوي چشم ها آن هم در حد متعادل، تاثير خوبي دارد. از خوددرماني و استفاده از کورتون ها به شدت خودداري و در عوض به پزشک مراجعه کنيد.
درمان حساسيت فصلي با دمنوش ها
بر اساس ديدگاه طب سنتي، مصرف برخي دمنوش هاي گياهي از جمله نعناع، ريحان، بابونه، رزماري و آويشن براي کاهش خارش و عوارض ناشي از حساسيت هاي فصل بهار موثراست. مصرف چاي نعناع به دليل دارا بودن خواص ضد التهابي، خارش و خشکي پوست را برطرف مي کند. ريحان نيز به دليل خواص ضد باکتريايي براي رفع جوش و لک هاي پوستي موثر است و گياه رزماري نيز با خاصيت تقويت کنندگي و ضدعفوني کنندگي، جريان خون را در مويرگ ها بهبود مي بخشد که براي تازگي پوست مناسب است. پزشکان طب سنتي همچنين مصرف گياه آويشن را براي مقابله با اگزما و حساسيت و مصرف گياه بابونه با خاصيت ضدقارچي براي مقابله با التهاب و آرام کردن پوست توصيه مي کنند. آرامش اعصاب و غلبه کردن بر استرس، از ديگر راه هاي رفع خارش هاي پوستي است. استرس، سيستم ايمني بدن را ضعيف مي کند و در مقابل، پوست در اين فصل براي بروز کهير و خارش پذيرا مي شود؛ بنابراين در فصل بهار که هوا رو به گرما پيش مي رود، از سيب، ليموترش تازه و عسل بسيار خنک، فالوده خانگي تهيه کنيد که بسيار با ارزش است.
آلرژي هاي تنفسي
حساسيت هاي تنفسي مي تواند شامل آبريزش بيني، گرفتگي، عطسه هاي پشت هم و حتي خارش گلو باشد تا جايي که اين موضوع اگر ادامه پيدا کند، مي تواند به داخل ريه هم نفوذ کند. علت اين آلرژي هاي تنفسي، آلودگي و غبار يا گرده افشاني گل ها در فصل بهار است، براي همين سعي کنيد:
- تا جايي که ممکن است خودتان را از قرار گرفتن در چنين محيط هايي دور کنيد و موقع وزش باد پنجره هايتان را بسته نگهداريد.
- در صورت ابتلا موقع خواب از پتوهاي پشمي که منجر به تشديد اين علائم مي شود، دوري کنيد و حتي براي خشک کردن لباس هايتان روي بيرون آويختن آنها در هواي آزاد حساب باز نکنيد، زيرا اين کار باعث تجمع گرده ها و حساسيت بيشتر مي شود.
ميوه هاي آلرژي زا نخوريد
کيوي، خربزه، گوجه فرنگي، بادمجان و موز در افرادي که سابقه آلرژي دارند، علائم آلرژي را بروز مي دهد. افرادي که به گرده ها حساسيت دارند، به دليل تشابه پروتئيني که بين گرده گياهان و برخي ميوه ها و سبزي ها وجود دارد، بر اثر مصرف آنها علائم حساسيت شان تشديد مي شود. سردسته اين ميوه ها کيوي است، البته خربزه، گوجه فرنگي، بادمجان و موز نيز در افرادي که سابقه آلرژي دارند، علائم آلرژي را بروز مي دهد و بهتر است اين افراد از مصرف ميوه و سبزيهاي ذکر شده که علائم آلرژي شان را تشديد مي کنند، بپرهيزند.
قوانين ضد آلرژي
استفاده از رژيم غذايي حاوي ويتامين هاي گروه C، B و K
اجتناب از غذاهايي که داراي رايحه هاي طبيعي هستند
عدم استفاده از دارو بدون مشورت با پزشک. افرادي که از آلرژي رنج مي برند، بيش از ديگران به داروهاي شيميايي حساس هستند.
عدم استعمال دخانيات و دوري جستن از محيط هاي ويژه افراد سيگاري، زيرا مخاط هاي بيني و چشم مي توانند تحريک شوند.
خوابيدن حداقل 8 ساعت در شب
تغذيه مناسب
استراحت و دور شدن از کار حداقل به مدت يک ربع ساعت در زماني که فرد احساس خستگي مي کند.
انجام فعاليت هاي فيزيکي هفتگي
رسيدگي به کارهاي شخصي در اوقات فراغت
عدم مبارزه با احساسات شخصي و بروز دادن احساسات در برقراري ارتباط با ديگران. درحقيقت احساسات سرکوب شده، استرس هاي روحي و جسمي، زندگي بي نظم و... فاکتورهايي هستند که سيستم ايمني را خلع سلاح مي کنند و موجب نفوذ بيشتر آلرژي مي شوند.
توصيه هاي عمومي براي مبارزه با آلرژي
به جاي فرش و قالي از کف پوش استفاده کنيد. قالي ها محل تجمع گرد وغبار و گرده ها و ساير عوامل آلرژي زا هستند. کارهاي باغ داري و گل کاري را به زمان پس از گرده افشاني و بعد از پايان فصل آلرژي موکول کنيد.
شست وشوي بيني با سرم نمكي به باز ماندن راه هاي هوايي كمك زيادي مي كند، استفاده از درمان موضعي اسپري هاي بيني، بسيار كمك کننده است. 2 هفته قبل از شروع علايم با كمك درمان كم عارضه و كم هزينه اسپري ( کلريد سديم )، مي توانيد از بروز علايم پيشگيري كنيد.
هنگام رانندگي، تهويه ماشين را روشن کنيد تا مانع از ورود هواي بيرون به داخل ماشين که مملو از مواد آلرژي زاست شود.
مواقعي که اطراف شهر هستيد، پنجره هاي ماشين را ببنديد. زماني كه در فضاهاي بسته مانند خودروها قرار داريد، بايد شيشه ها را به طور كامل بالا بياوريد تاكمتر در معرض گرده ها قرار بگيريد.
اگر نسبت به حيوانات آلرژي داريد، آنها را داخل اتاق نياوريد و هنگام دست زدن به آنها ماسک بزنيد، يا اينکه در کل، حيواني در منزل نگه نداريد.
اگر نسبت به گرد و غبار حساسيت داريد، کف اتاق ها را با جاروبرقي جارو بزنيد و با دستمال مرطوب، گرد و خاک وسايل را پاک کنيد.
اگر كولرتان آبي است، حتماً بايد هر سال پوشال آن را عوض كنيد، زيرا رشد قارچ ها در پوشال و تنفس آن موجب تشديد آلرژي مي شود، اگر از كولر آبي استفاده مي كنيد، احتمالا به سرما آلرژي داريد، بهترين راه پيشگيري اين است كه در معرض باد مستقيم كولر قرار نگيريد، استفاده از آنتي هيستامين نيز مفيد است.