ارمغان سوخت پاک برای شکوفایی اقتصادی استان چهارمحال و بختیاری

پایان  کابوس  تبر و درخت  در  بام  ایران

مهدی مهرابی  گاز به عنوان یکی از مهم ترین ارکان توسعه کشور توانسته است نقشی بی بدیل در شکوفایی صنایع و اقتصاد ایفا کند و مناطق کمتر توسعه یافته را به سمت دنیایی جدید سوق دهد. کاهش قیمت تمام شده تولید محصولات، حفظ محیط زیست و اشتغال زایی مولد و... تنها بخشی از دستاوردهای توسعه گازرسانی در بخش صنایع بشمار می آید. استان چهارمحال و بختیاری همواره با عنوان بام ایران، سرزمین شاهکارها و زیبایی های طبیعی معرفی می شود و تامین سوخت پاک و ارزان در حفظ منابع طبیعی ارزشمند و محیط زیست این استان نقشی اساسی دارد. در سال های گذشته با توسعه گازرسانی در بخش خانگی از مصرف سوخت های مایع و استفاده از درختان به عنوان هیزم جلوگیری شده است و براساس برنامه های تعریف شده، پرونده گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار این استان تا پایان سال 1402 بسته می شود. جهانبخش سلیمیان، مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری درباره گازرسانی در بخش ها و نقاط مختلف این استان توضیحاتی ارائه کرده است که مشروح آن را در قالب پرسش و پاسخ می خوانید. .

  در سال 1400 چه اقدام هایی در حوزه گازرسانی انجام شده است و  هم اکنون چند شهر، روستا و واحد صنعتی استان از نعمت گاز برخوردار هستند؟

هم اکنون 43 شهر استان گاز دارند. از 639 روستای دارای قابلیت گازرسانی، 537 روستا به شبکه گاز متصل شده و گازرسانی به 13 روستا نیز در دست اجراست. در مجموع تاکنون 2 هزار و 267 واحد صنعتی استان به شبکه گاز متصل شده است. سال گذشته یک شهر، 15 روستا و 191 واحد صنعتی به شبکه گاز متصل شد. در برنامه تکلیفی سال 1400، جذب 10 هزار مشترک در نظر گرفته شده بود که در بازه زمانی یاد شده، 10 هزار و 500 مشترک جذب شد. همچنین در بخش صنایع، 10 هزار مترمکعب جایگزینی گاز با سوخت های مایع تعریف شده بود که این میزان با افزایش 3 برابری به 30 هزار مترمکعب در ساعت رسید. با توجه به شعار سال، امسال نیز در حوزه گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی برنامه ویژه ای داریم تا با گازرسانی به این واحدها زمینه رونق اقتصادی و اشتغال زایی فراهم شود.

  در سال جدید چه تعداد روستا، واحد صنعتی و مشترک جدید به شبکه گاز متصل می شود؟

گازرسانی به 13 روستا در جریان است. جذب 10 هزار مشترک جدید نیز در برنامه ای امسال قرار دارد و جایگزینی 20 هزار مترمکعب گاز در واحد تولیدی را در برنامه داریم. اطمینان داریم امسال نیز در حوزه گازرسانی به صنایع شاهد جهش خواهیم بود.

 پرونده گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار استان چه زمانی بسته می شود؟

اگر مجوزهای مربوطه صادر شود و تامین اعتبار صورت بگیرد، قابلیت این را داریم که تا پایان سال 1402 همه روستاهای بالای 20 خانوار را از نعمت گاز بهره مند کنیم. در مجموع حدود 91 روستا از نعمت گاز بی بهره است که طراحی نیمی از این روستاها در دستور کار قرار دارد.

  استان چهارمحال و بختیاری دارای اقلیم ویژه است. برای گازرسانی به مناطق کوهستانی با چه چالش هایی مواجه بوده اید؟

روستاهای باقیمانده استان در مناطق دوردست، کوهستانی و سخت گذر قرار دارند. برای گازرسانی به این روستاها خطوط لوله باید از مناطق کوهستانی عبور کند. به طور مثال، در گازرسانی به منطقه «بازفت» عبور از گردنه چری را تجربه کردیم؛ گردنه ای که 8 ماه سال شاهد بارندگی است و مسیری کوهستانی، سردسیر و برف گیر دارد. از سوی دیگر، این منطقه، پل ارتباطی استان چهارمحال و بختیاری با استان خوزستان است و تردد و ترافیک در آن بسیار بالاست. شرایط گازرسانی در این منطقه بسیار سخت و یکی از چالش ها تامین خاک نرم (سرندی) بود. در مناطق دوردست و کمتر توسعه یافته، تامین و پشتیابی از پروژه ها به سختی انجام می شود. به عنوان مثال تعمیر یک دستگاه حفاری سنگین در این مناطق به سختی انجام می شود و باید به 180 کیلومتر آن سوتر منتقل شود.

  برای گازرسانی به مناطق سخت گذر، از روش خاصی استفاده می کنید؟

بله. تجربه استفاده از روش های نوین را داریم. در گذشته 3 نقطه از استان در شهرستان کوهرنگ را با سی ان جی گازرسانی کردیم. این فرآیند چالش هایی به همراه داشت که در ادامه، این 3 نقطه به شبکه سراسری متصل شد. در ارتباط با گازرسانی به روش سی ان جی، از تریلرهایی برای حمل سیلندرها استفاده می شود که این تریلرها به راه های ارتباطی مناسب نیاز دارد.

  لطفا گزارشی در حوزه پویش سبز گازرسانی در سطح استان ارائه کنید.

جمعیت بهره مند از گاز استان چهارمحال و بختیاری از 95 درصد فراتر رفته و استان سبز هستیم. هم اکنون 96.7 درصد جمعیت استان از نعمت گاز برخوردار است. از 10 شهرستان، 8 شهرستان سبز شده است و 2 شهرستان لردگان و کوهرنگ نیز تا پایان سال 1402 سبز می شوند.

  سال 1400 در مجموع چه میزان گاز به بخش های مختلف استان تحویل شده است؟ در برنامه سال 1401 چه میزان تعهد تعریف شده است؟

سالانه حدود 2 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب گاز در سطح استان مصرف می شود. سال گذشته 2 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب گاز به بخش های مختلف تحویل شد. 37 درصد این گاز در بخش خانگی، 27 درصد پتروشیمی، 27 درصد به واحدهای صنعتی، 5 درصد حمل و نقل و 4 درصد نیز به بخش تجاری اختصاص یافت. با فرهنگ سازی خوبی که از سوی روابط عمومی انجام شد و با همراهی مشترکان شاهد کاهش مصرف گاز در بخش خانگی بوده ایم. سال 1399 بخش خانگی، در مجموع 41 درصد از مصرف گاز را به خود اختصاص داد؛ در حالی که سال 1400 باوجود افزایش شمار مشترکان خانگی، این میزان 4 درصد کاهش داشته است. این موضوع باعث افزایش پایداری گازرسانی در واحدهای تولیدی و صنعتی می شود.

  توسعه گازرسانی در سطح استان چه تاثیری در حوزه حفظ محیط زیست و منابع طبیعی استان داشته است؟

طی 5 سال گذشته، گاز با 12 میلیون و 600 لیتر سوخت مایع جایگزین شده است. با توسعه گازرسانی در سال گذشته نیز 250 هزار لیتر سوخت مایع واحدهای تولیدی از سبد انرژی استان حذف شده است.

  در حوزه بهینه سازی و کاهش هدررفت گاز چه اقدام هایی اجرایی شده است؟

بهینه سازی موتورخانه ها و جایگزینی کنتورهای ارتقا یافته و هوشمند در دستور کار این شرکت قرار دارد. 22 هزار کنتور ارتقا یافته طی سال گذشته جایگزین شده و امسال نیز حدود 40 تا 50 هزار کنتور جدید جایگزین می شود. استفاده از اتصالات مفصلی نیز در دستور کار است و 46 هزار مورد را در سال جدید در دستور کار داریم که این موضوع 2 اتفاق را به همراه دارد، نخست مقاوم سازی تاسیسات در زمان زلزله است؛ دوم اینکه در حوزه نشتی گاز شاهد کاهش خواهیم بود.  نشت یابی تاسیسات و شبکه نیز به خوبی انجام می شود و 100 درصد شبکه گاز استان نشت یابی و موارد گزارش شده برطرف شده است.

  به منظور تحقق بخشی به شعار سال و اشتغال زایی، چه برنامه هایی در گاز استان چهارمحال و بختیاری تعریف شده است؟

در جهت تحقق شعار سال و منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) اقدام های خوبی اجرایی شده است. یکی از اقدام های بسیار ارزشمندی که در استان به صورت واحد انجام می شود، توسعه زیرساخت های واحدهای گلخانه ای است که گازرسانی به این واحدها به طور کامل در جریان است. از مجموع 191 واحد صنعتی که سال گذشته به شبکه گاز متصل شد، 160 مورد مربوط به واحدهای گلخانه ای بود. براساس اعلام اداره کل جهاد کشاورزی، به ازای تامین انرژی و راه اندازی هر گلخانه، 10 نفر مشغول کار می شوند و با اجرای 160 مورد حتی اگر برای 5 نفر نیز شغل ایجاد شده باشد، برای 800 نفر اشتغال زایی داشته ایم. در حوزه اجرای شبکه و قراردادی که بسته می شود نیز برای حدود 15 نفر شغل ایجاد می شود که با توجه به امضای 20 پیمان، برای حداقل 250 نفر شغل ایجاد شده است.

  چه اقدام هایی در جهت همکاری با شرکت های دانش بنیان انجام شده است؟

واحد پژوهش شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری، اقدام های خوبی در زمینه تبادل اطلاعات با مراکز دانش بنیان و دانشگاهی داشته است. در این زمینه، تفاهمنامه هایی میان شرکت گاز استان و دانشگاه شهرکرد، دانشگاه آزاد، پیام نور، مراکز رشد، پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان امضا شده است. این تفاهمنامه ها زمینه بسیار خوبی برای تحقق شعار سال ایجاد خواهد کرد و امیدواریم اتفاق های خوبی در این زمینه رخ دهد.

  در زمینه بهبود معیشت کارکنان چه اقدام هایی انجام شده است؟ آیا طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی به صورت کامل برای کارکنان اجرا شده است؟

سال گذشته با توجه به سیاست هایی که در حوزه کارکنان تدوین شد، تلاش کردیم شرایط مناسبی فراهم کنیم. بر این اساس، جزو نخستین شرکت هایی بودیم که سیاست های تدوین شده در این حوزه را اجرایی کردیم. با افتخار اعلام می کنم که طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی به صورت کامل در همه پیمان های شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری اجرا شده است. در خصوص طرح جامع خدمات به ایثارگران نیز اقدام های کاملی انجام داده ایم و 11 نفر از کارکنان برای طی تشریفات اداری معرفی شده اند.

  برای نظرسنجی و آگاهی از رضایت مشترکان و ذی نفعان چه تدابیری اندیشیده اید؟

یکی از مهم ترین اهداف ما، ایجاد رضایتمندی ذی نفعان است. در سال جدید تغییر نگرش در سازمان اعمال کردیم که این تغییر در نیازسنجی مشترکان انجام شد. بر این اساس خدمات بیشتری را که امکان ارائه آن به مشترکان بود، شفاف سازی و اطلاع رسانی کردیم و همین موضوع باعث شد رضایتمندی مراجعه کنندگان، مشترکان و ذی نفعان افزایش یابد. این نظرسنجی به صورت پژوهشی با همکاری جهاد دانشگاهی در سطح استان انجام شد؛ موضوعی که روند مثبت حرکت ما را نشان می دهد. امیدواریم با نگاه فعالانه به خواسته های ذی نفعان در سال جاری نیز همین روال طی شود.

  در پایان اگر نکته ای باقی مانده است، بفرمایید.

ما یک شرکت خدمات رسان هستیم و رضایت کارکنان می تواند تضمین کننده ارائه بهترین خدمات به مردم باشد. در حوزه چارت سازمانی نیاز به بازنگری داریم. اگر از سوی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران چارت سازمانی بازنگری شود، بخشی از مشکلات منابع انسانی این شرکت حل می شود. نکته بعد در خصوص ابلاغ قوانین تبصره های بودجه است. درخواست می کنم تدبیری اندیشیده شود که این آیین نامه ها در کمترین زمان به شرکت ها ابلاغ شود تا مواردی را که در قانون آمده است، در همان سال به بهترین شکل ممکن اجرا کنیم.