پروژه طولانی ترین حفاری افقی دریایی در خاورمیانه کلید می خورد
بهره برداری از یک هزار کیلومتر خط لوله گاز در سال جدید
مشعل پروژه های توسعه صنعت گاز، یکی پس از دیگری وارد مدار شده و زمینه ساز تحقق سیاست های کلان کشور در بخش های مختلف می شود. شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان بازوی اجرایی صنعت گاز در مسیر توسعه قرار دارد و براساس برنامه های تعریف شده، هم اکنون به طور همزمان، احداث 12 تاسیسات تقویت فشار گاز در جریان است، همچنین امسال شاهد بهره برداری از یک هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز خواهیم بود و تا یک ماه آینده طولانی ترین حفاری افقی دریایی در خاورمیانه از بندر لافت تا جزیره قشم توسط این شرکت آغاز می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ازمیان طرح های متعددی که باراهبری این شرکت اجرامی شود، به طرحی منحصربه فرد و ماندگار درتاریخ صنعت گاز کشور اشاره و تصریح می کند: خط انتقال 30 اینچ بندرعباس– لافت– گورزین و انشعاب 16 اینچ شهرک صنعتی خلیج فارس در بخش جزیره قشم،طرحی است که لوله گذاری آن در زیرآب با استفاده از روش HDD (حفاری افقی جهت دار)انجام می شود. رضا نوشادی با بیان اینکه دراین طرح برای نخستین باردرخاورمیانه یک خط لوله گاز 30 اینچ در گستره ای به طول 3 کیلومتر از زیرآب عبور خواهد کرد، دستیابی به این موفقیت را رکوردی بی نظیر در گنجینه افتخارهای صنعت گاز ایران عنوان کرد. وی اظهار کرد: بهره گیری از فناوری پیشرفته HDD برای نصب و عبور خطوط لوله گاز، برق و آب از رو یا زیر موانع طبیعی در کشورهای معدودی در دنیا تجربه شده و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تکیه برتوان شرکت های دانش بنیان داخلی مصمم است این پروژه را عملیاتی و نام ایران را وارد باشگاه کشورهای صاحب این فناوری مدرن کند. نوشادی افزود: طول تقریبی خط انتقال 30 اینچ بندرعباس - لافت- گورزین در بخش جزیره قشم 17 کیلومتر و مسیرسازی این خط لوله انتقال گاز به طور کامل اجرا شده است. وی ادامه داد: حمل لوله مورد نیاز برای پروژه خط لوله مذکور با هماهنگی های انجام شده از بندرپهل به وسیله لندینگ کرافت به بندرلافت در حال اجراست.
پارچین، تامین کننده مطمئن گاز شمال و شمال شرق
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره خط انتقال گاز قم- پارچین اشاره و تصریح می کند: این پروژه می تواند در تأمین گاز پایدار در فصل های سرد سال برای استان های شمال و شمال شرقی مانند استان سمنان، خراسان رضوی، گلستان و خراسان شمالی و جنوبی تاثیرگذار باشد. به گفته رضا نوشادی، محمدیه قم- پارچین به عنوان یکی از پروژه های راهبردی و اولویت دار به همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در حال اجراست. اجرایی شدن این پروژه سبب تقویت جریان گاز و پایداری در فصل های سرد برای استان های شمال و شمال شرقی کشور می شود. وی یادآور می شود: این پروژه به قطر ۵۶ اینچ به طول ۱۳۰ کیلومتر و به روش EPC در قالب دو قطعه طراحی و پیمان سپاری شد که در زمستان ۱۴۰۰ قطعه اول آن به طول ۷۱.۵ کیلومتر به بهره برداری رسید. با توجه به کمبود گاز در استان های شمال و شمال شرق کشور در سال های گذشته این پروژه برای تقویت و پایداری گاز در این مناطق و همچنین شمال شرق استان تهران تعریف شد.
افزایش پایداری شبکه گاز در استان های شمالی
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید می کند: این پروژه افزون بر تأمین گاز بیشتر برای مناطق شمال شرق تهران مانند پردیس، بومهن، دماوند و فیروزکوه، از آنجا که موازی خط لوله پنجم تهران اجرایی و به خط شمال، شمال شرق متصل می شود، می تواند در تأمین گاز پایدار در فصل های سرد سال برای استان های شمال و شمال شرقی مانند استان سمنان، خراسان رضوی، گلستان و خراسان شمالی و جنوبی نیز تاثیرگذار باشد. نوشادی ادامه می دهد: اکنون صنایع زیادی در شرق استان تهران و مناطق شمال – شمال شرق کشور از خط موجود تغذیه می شوند و با افزوده شدن خط محمدیه قم – پارچین، افزون بر حل افت فشار، می توان با تکیه بر ظرفیت های ایجادشده به وسیله خط لوله جدید، به کارخانه ها و صنایع، گازرسانی کرد و موجبات شکوفایی و رونق اشتغال و فعالیت های صنعتی را فراهم آورد.
بهره برداری از پروژه قم- پارچین تا تابستان
وی ادامه می دهد: گستره اول این پروژه به طول ۷۱.۵ کیلومتر در دی ماه تزریق گاز شد و اکنون گستره دوم آن در دست اجراست که زمان تقریبی برای اتمام پروژه تابستان ۱۴۰۱ پیش بینی شده است. در طراحی در این پروژه از پهپاد استفاده شد که این هم از نظر هزینه و هم از نظر زمان بسیار مؤثر بود. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید می کند: در بخشی از مسیر پروژه «محمدیه قم- پارچین» و به منظور عبور از دریاچه نمک حوض سلطان، (تالاب مره) برای تحکیم بستر از ترکیب ژئوگرید و ژئو تکستایل استفاده شد که صرفه جویی بالایی در بحث مسیرسازی رقم زد. همچنین بهره گیری از پوشش لوله FBE در خطوط لوله ۵۶ اینچ برای نخستین بار در ایران انجام شده است. بر اساس پیش بینی ها، قرار است این پروژه تابستان امسال به بهره برداری برسد.
گاز به زابل رسید
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه با اشاره به اینکه خطوط انتقال گاز به زابل رسیده است، می گوید: تا یک ماه آینده طولانی ترین حفاری افقی دریایی در خاورمیانه از بندر لافت تا جزیره قشم از سوی این شرکت آغاز خواهد شد.
وی تاکید می کند: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هیچ پروژه نیمه تمامی ندارد و این موضوع در بین شرکت های دولتی منحصربه فرد است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با یادآوری نام گذاری امسال به «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری اعلام می کند: دو اقدام مهم در شرکت مهندسی و توسعه گاز در زمینه توسعه دانش بنیان انجام شده است.
نوشادی یادآور می شود: شرکت زیمنس قرارداد یک میلیارد دلاری برای خرید ۱۰۰ دستگاه توربین را به بهانه تحریم لغو کرد؛ با این حال متخصصان داخلی، در بستر بالندگی توانستند داخلی سازی را انجام دهند. کمپرسورهایی که با زیمنس قرارداد بسته بودیم، بازدهی ۸۰ درصد داشت، اما امروز کمپرسورهایی که در داخل ساخته شده، بازدهی ۹۳ درصد دارد. وی با اشاره به اینکه تمام کمپرسورهای این شرکت که در سال ۱۴۰۲ نصب می شوند، راندمان حداقل ۸۹ درصد خواهند داشت، می گوید: امسال یکی از محصولات دانش بنیان که ساخته خواهد شد، نوعی پوشش است که عمر خطوط لوله را افزایش می دهد. همچنین یک مجموعه نرم افزاری مدیریت پروژه و طرح را در شرکت ایجاد کرده ایم که در مراحل پایانی خود قرار دارد تا در مسیر شفاف سازی عملکرد پیشگام باشیم.
211 پروژه فعال در شرکت مهندسی
نوشادی درباره پروژه های فعال شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران می گوید: در حال حاضر ۲۱۱ قرارداد فعال در این شرکت وجود دارد. در ذخیره سازی مجموع پروژه هایی که در دست داریم، ۵.۴ میلیارد دلار برآورد می شود. همچنین ۲ قرارداد ۲ میلیارد دلاری برای ساخت توربو کمپرسور در شرکت وجود دارد. برای توسعه ذخیره سازی گاز در شوریجه نیز ۳.۲ میلیارد دلار برآورد شده است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه های صنعت گاز در استان سیستان و بلوچستان می گوید: 1401 سال سیستان و بلوچستان است و تزریق گاز از زاهدان به دشتک و از دشتک به زابل آغاز شده است و در ادامه گازرسانی به داخل شهر و صنایع در مدیریت گازرسانی پیگیری خواهد شد. آخرین ایستگاه تزریق گاز به زابل نیز فعال شده و گاز به زابل رسید. وی ادامه می دهد: چهار گستره بزرگ از ایرانشهر به چابهار را داریم که تست های آن شروع شده در تلاشیم تا در پایان بهار کل مسیر را تحویل دهیم.
برنامه ریزی برای تامین گاز نیروگاه های قشم
نوشادی درباره آخرین وضعیت گازرسانی به جزیره قشم می گوید: در حال حاضر هزار مگاوات نیروگاه منتظر ورود گاز به قشم هستند و بخشی از این گاز هم صادر خواهد شد. حدفاصل سرزمین اصلی تا جزیره قشم ۳.۵ کیلومتر است و خط لوله گاز به جزیره قشم از زیردریا و به صورت حفاری افقی احداث خواهد شد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به اینکه این حفاری، طولانی ترین حفاری افقی در خاورمیانه است، می گوید: حفاری از دو طرف انجام خواهد شد و از ماه آینده آغاز می شود. این اولین بار در کشور است که از دو طرف حفاری صورت می گیرد.
به گفته نوشادی، ۸۵ درصد از تجهیزات مورد نیاز مهندسی و توسعه گاز در کشور داخلی سازی شده است.
نوشادی افزود: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، طرح های مورد نیاز شرکت ملی گاز ایران را اجرا می کند و در اختیار سایر شرکت های زیرمجموعه گاز برای بهره برداری قرار می دهد؛ بنابراین بررسی سود و زیان برای آن شرکت به تنهایی منطقی نیست.