قیمت نفت چشم انداز تعادل بین عرضه و تقاضا
چشم اندازی با ثبات برای عرضه و تقاضای جهانی نفت
معامله گران بازارهای جهانی نفت خام نفت طی ماه گذشته میلادی درباره وجود نفت کافی اطمینان خاطر بالایی داشته اند، به طوری که اوضاع متلاطم پیشین بازار و قیمت های نفت که در پی درگیری های نظامی روسیه و اوکراین پدید آمده بود، اکنون به آرامش رسیده است.
در سمت مصرف، اکنون در پی تشدید محدودیت های رفت وآمد و اعمال قرنطینه ها در مناطق بیشتری از چین به دلیل شیوع ویروس کرونا، مصرف سوخت چین با کاهش روبه رو شده است و از سوی دیگر نشانه های اولیه از کاهش شیوع ویروس کووید-19 در ایالات متحده آمریکا و اروپا مشاهده می شود.
در سمت تولید هم، صادرات نفت روسیه باوجود تهدیدهای ناشی از تحریم ها با روندی کاهشی تداوم داشته است، در حالی که ایالات متحده آمریکا و متحدانش از آمادگی برای آزادسازی حجمی بی سابقه از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام و عرضه آن به بازارهای جهانی در صورت نیاز خبر داده اند؛ بنابراین، چشم انداز عرضه و تقاضای جهانی نفت خام شرایطی به مراتب بسیار بهتر از یک ماه پیش دارد و در عین حال چشم انداز باثبات تری برای ذخیره سازی ها و قیمت های جهانی این کالای راهبردی مشاهده می شود.
در پی بازتاب حاصل از مشاهده آرامش بیشتر در بازارهای جهانی نفت خام، قیمت شاخص نفت خام برنت در پایان معاملات روز 11 آوریل سال 2022 میلادی 98 دلار به ازای هر بشکه، مشابه سطوح پیش از درگیری های روسیه و اوکراین در تاریخ 24 فوریه سال جاری میلادی، داد و ستد شد.
مهم تر از آن، اسپردهای تقویمی نفت خام شاخص برنت دریای شمال به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است و اکنون در سطوحی پایین تر از زمان درگیری های مسکو-کی یف قرار دارد.
اسپردهای تقویمی، ارتباط نزدیکی با انتظارها درباره تراز تولید و مصرف و ذخیره سازی های نفت خام دارد.
ساختار پیش بهین (Backwardation) به طور معمول با تولید کم و سطح ذخیره سازی های پایین مرتبط است، در حالی که برخلاف آن ساختار پس بهین (contango) با تولید بیش از حد و سطح بالای ذخیره سازی ها همراه است.
ساختار «پیش بهین» به طور معمول زمانی رخ می دهد که معامله گران پیش بینی کنند، عرضه از مصرف کمتر می شود و در این شرایط، ذخیره سازی های نفت خام در سطح پایینی قرار می گیرد و با افت بیشتری هم روبه رو می شود، به طوری که معامله گران ترغیب می شوند سطح ذخیره سازی های نفت خام خود را کاهش دهند و محموله هایشان را به موقع بفروشند. ساختار «کونتانگو» به شرایطی گفته می شود که قیمت های نقدی نفت از قیمت های آتی کمتر و نشان دهنده مازاد عرضه در بازار در کوتاه مدت است.
در بازار معاملات آتی نفت خام، اسپرد 6 ماهه نفت خام شاخص برنت (اختلاف قیمت فیوچرز برای سررسیدهای 6 ماه با یک ماهه) به 3 دلار برای هر بشکه رسید، به طوری که قیمت های شاخص نفت خام برنت اکنون در هشتاد و پنجمین صدک برای همه ماه ها از اوایل سال 1990 میلادی قرار دارند.
اما ساختار پیش بهین در بازار نفت از رکورد بیش از 22 دلاری برای هر بشکه در تاریخ هشتم مارس سال جاری میلادی کاهش یافته و به سطح پیش از درگیری های نظامی روسیه و اوکراین یعنی 8 دلار به ازای هر بشکه رسیده است.
متعادل شدن اسپردهای تقویمی در بازارهای کوتاه مدت تر عرضه محموله های فیزیکی، برای قراردادهای نفت خام برنت تاریخ دار مشهود است.
اسپرد تقویمی 5 هفته ای شاخص نفت خام برنت از رکورد 8دلاری در اوایل ماه مارس به رقمی کمتر رسیده است.
اسپرد تقویمی 5 هفته ای اکنون در چهل و دومین صدک برای همه روزهای معاملاتی از سال 2010 میلادی قرار دارد، به طوری که نسبت به رقم رکورد اخیر طی دهم مارس با کاهش روبه رو شده است.
در نتیجه، قراردادهای نفت خام برنت تاریخ دار اکنون با تخفیف نسبت به معاملات آتی ماه نخست داد و ستد می شوند، زیرا در ماه مارس امسال بیش از 8 دلار قیمت داشت.
معامله گران همچنان انتظار دارند که موازنه تولید و مصرف جهانی در سال جاری میلادی ضعیف و در عین حال ذخیره سازی ها در سطوح پایین باقی می ماند.
در پی کاهش چشم انداز تحریم فوری صادرات نفت خام روسیه و تداوم جریان عرضه نفت، نگرانی ها درباره محدودیت عرضه این کالای راهبردی فوری کاهش یافته است.
پیشنهاد بی سابقه ایالات متحده آمریکا و دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی برای آزادسازی 240 میلیون بشکه از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام به منظور عرضه در بازارهای جهانی طی 6 ماه آینده، به بازرگانان این اطمینان خاطر را داده است که هیچ کمبودی فوری در بازارهای جهانی وجود نخواهد داشت.
این موضوع خود به عنوان معامله ای بزرگ عمل می کند و بر قیمت های جهانی نفت خام در کوتاه مدت فشار می آورد و در عین حال از روند افزایشی قیمت ها حمایت می کند و اسپردهای تقویمی را در مسیری یکنواخت و ثابت نگه می دارد.
در عین حال، خطرهای افزایشی قیمت نفت خام ناشی از قطع احتمالی صادرات روسیه تا حدودی با ریسک های کاهش قیمت ناشی از تشدید شیوع ویروس کرونا در مناطقی از چین و وخامت اوضاع اقتصاد کلان در سراسر جهان جبران شده است.
توزیع متوازن تر ریسک ها، سبب آرامش بعضی از خریدهای هیجانی شده است، به طوری که این شرایط،شتاب گیری روند افزایش قیمت ها را کاهش داد و اسپردهای تقویمی در اواخر ماه فوریه و اوایل ماه مارس سال جاری میلادی را در پی داشت.
بازارهای جهانی نفت خام اکنون به شرایط پیش از آغاز درگیری های نظامی روسیه و اوکراین بازگشته است، به طوری که با وجود سطح پایین ذخیره سازی ها و نگرانی ها درباره محدودیت عرضه بیشتر، دیگر ترس و واهمه پیشین در بازارهای جهانی نفت خام مشاهده نمی شود.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی