طرح احداث مخزن گاه شهید نادر مهدوی کلید خورد
هرمزگان هاب پالایشی می شود
مشعل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره سازی فرآورده های نفتی از جمله بنزین و گازوییل، درقالب امضای تفاهم نامه ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس،مزین به نام پرآوازه شهید نادر مهدوی را با حضور جواد اوجی، وزیر نفت کلید زد.طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در سال 1401 به مدت سه سال به همراه سرمایه گذاری بانک ملی ایران به روش BOT تکمیل، نهایی و اجرا می شود. تفاهم نامه مالی طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت بین جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و محمدرضا فرزین، مدیرعامل بانک ملی ایران امضا شد.حجم کلی پروژه با احداث 18 مخزن به ظرفیت 600 میلیون لیتر، شامل 8 مخزن 40 میلیون لیتری سقف شناور بنزین (موتور) جمعا به ظرفیت 320 میلیون لیتر، 2 مخزن 20 میلیون لیتری سقف شناور بنزین (موتور) جمعا به ظرفیت 40 میلیون لیتر، 4 مخزن 40 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوییل) جمعا به ظرفیت 160 میلیون لیتر و 4 مخزن 20 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوئیل) جمعا به ظرفیت 80 میلیون لیتر است.
توسعه انبارهای ذخیره سازی فرآورده های نفتی با توجه به برنامه احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مهر خلیج فارس افزون بر پالایشگاه های موجود، افزایش ظرفیت ذخیره سازی راهبردی کشور، ایجاد بزرگ ترین مرکز ذخیره سازی فرآورده های نفتی در سواحل جنوبی کشور، استمرار تولید و امنیت عرضه فرآورده های نفتی در کشور و تکمیل زنجیره صادرات دریایی و زمینی فرآورده های نفتی، از جمله اهداف طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی شهید نادر مهدوی به شمار می آید.
افزایش ظرفیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی
جلیل سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین امضای تفاهم نامه طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان گفت: این انبار مزین به نام شهید نادر مهدوی است، اسطوره مقاومت و کابوسی برای آمریکایی ها در ناوگروه دریایی ذوالفقار که امیدواریم به برکت نام این شهید بزرگوار و این ایام مبارک بتوانیم در این مسیر ادامه دهنده راه شهدا باشیم.
وی افزود: در دهه 80 پروژه هایی در سطح پالایش و پخش انجام شد و در این مسیر از ظرفیت های بانک ملی نیز استفاده کردیم که میزان این سرمایه گذاری ها رقمی معادل 8 تا 9 میلیارد دلار بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: روند آسیب شناسی مجموعه پلایش و پخش نشان می دهد که موضوع ذخیره سازی فرآورده های نفتی از اهم چالش های این حوزه به شمار می آید و بر اساس مطالعات انجام شده در سال های گذشته قرار بود ظرفیت مخازن ما از 12 میلیارد لیتر به رقمی بالغ بر 16.5 میلیارد لیتر افزایش دست یابد تا ضمن تامین نیازمندی مصرف کشور بتوان به اهداف برنامه چهارم هم جامه عمل پوشاند.
سالاری تصریح کرد: متاسفانه از سال 92 تاکنون مصوبه هرگونه ذخیره سازی و ساخت مخزن ممنوع بوده است و این مسئله سبب شد که کشور در زمان شیوع بیماری کرونا به شرایطی برسد که بنزین را با نرخ 4 دلار صادر کند یعنی لیتری 500 تومان که معادل یک سوم عرضه داخلی بود که علی رغم آن میزان حجم از صادرات و قیمت های بازار، منابع بسیار ناچیزی را نصیب کشور کرد.
صادرات 5 محموله در فروردین
وی با بیان اینکه به دلیل کوتاهی در دوره پیشین لازم است قدری بیشتر به مقوله ذخیره سازی فرآورده های نفتی توجه شود، عنوان کرد: به این منظور مخازن ۶۰۰ میلیون لیتری انبار نفت شهید مهدوی از مخازنی است که در سواحل جنوب در زمره بزرگ ترین مخازن حوزه فرآورده های نفتی کشور خواهد شد.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: با وجود این اتفاق ها پیش بینی می کردیم مصرف در سال جدید افزایش می یابد و با توجه به اینکه ما دوران بیماری و مسائل کرونا را سپری کرده بودیم، ۹۷ میلیون لیتر مصرف کشور بود، اما در فروردین ماه امسال پنج محموله نفت گاز و نفت سفید با بالاترین قیمت ها صادر کردیم.
سالاری افزود: به موازات این موضوع، صادرات را هم در برنامه داریم که در ماه های آینده برای آن برنامه ریزی می کنیم و چنین اتفاقی در مجموعه رخ خواهد داد. به طور کلی ایجاد ظرفیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی به موازات طرح های توسعه پالایشی در کشور دنبال می شود که یک ضرورت بوده و نیاز است در این حوزه اقدام هایی انجام شود.