گاز دریچه 1400
سربلندی به وقت زمستان
مشعل صنعت گاز کشور امسال نیز مانند سال های گذشته، روزهای پرکاری را سپری کرد؛ روزهایی که تولید روزانه و میزان ذخیره سازی گاز در کشور با تلاش و همتی وصف نشدنی، توانست بار دیگر رکوردهایی را ثبت کند؛ اما الزام به مقوله بهینه سازی مصرف انرژی و تلاش برای تشویق مردم به کاهش روند مصرف در بخش خانگی، از جمله موضوعاتی بود که ضرورت توجه به آن را بیش از هر زمان دیگری گوشزد می کرد. علاوه بر عبور بی دغدغه از ماه های سرد سال، افزایش میزان بهره مندی از گاز در روستای دورافتاده و سخت گذر، از دیگر رویدادهایی بود که سبب شد این هموطنان نیز زمستان امسال را گرم و مطلوب سپری کنند. صنعت گاز ایران پاییز و زمستان امسال را نیز با آمادگی کامل و طی یک برنامه ریزی منسجم و اصولی با سربلندی به پایان برد. عدم قطع گاز در بخش خانگی و مدیریت و تامین سوخت در بخش های نیروگاهی و صنعتی از نمونه اقدام های شاخصی است که در کارنامه درخشان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران خودنمایی می کند. بهره برداری از پروژه های جدید، تغییر مانور شبکه، انجام اقدامات اصلاحی، افزایش ظرفیت تولید، انتقال و توزیع، ذخیره سازی گاز و... از دیگر مواردی است که زیرساخت های گازرسانی را برای خدمات رسانی پایدار به همه بخش ها فراهم می کند؛ مجموعه اقداماتی که با وجود شیوع کرونا و محدودیت های مرتبط با آن با چالش هایی همراه بود؛ اما با این حال با تلاش و از خودگذشتگی شبانه روزی کارکنان شرکت ملی گاز ایران در بخش های مختلف، صنعت گاز توانست از این مسیر هموار نیز براحتی عبور کند. سال 1400 با همه فراز و فرودهایش به پایان رسید و فرصت مغتنمی دست داده تا بار دیگر اقدام های شرکت ملی گاز ایران را در چهار فصلی که گذشت، مرور کنیم.
بهار 1400
بومی سازی 29 قلم کالا: اول خرداد امسال، شرکت ملی گاز ایران از ساخت 29 قلم کالای مورد نیاز، آن هم با توانمندی شرکت های دانش بنیان خبر داد و اعلام کرد که بزودی شاهد بومی سازی تمامی اقلام مورد نیاز صنعت گاز کشور در بخش پالایش، انتقال و توزیع خواهیم بود. دستاورد چشمگیری که توانسته این صنعت مهم و حیاتی را در شرایط محدودیت های ناشی از تحریم های آمریکا و متحدان غربی اش مصون بدارد. از تعداد 29 قلم کالای عنوان شده، ساخت 25 قلم آن آغاز شده که بخشی از این میزان نیازمندی ها، از طریق انستیتوها، تعدادی از طریق ساخت اول و بخشی هم از مسیر انتقال فناوری تامین می شود.
بهره برداری از خیرگو و ارسنجان: 12 خرداد شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خبر از بهره برداری ایستگاه های تقویت فشار گاز خیرگو و ارسنجان در استان فارس در نیمه نخست امسال داد. فرایند طراحی، نصب و راه اندازی این ایستگاه های تقویت فشار نیز از تازه ترین دستاوردهای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به شمار می آید که در زمینه ایستگاه های تقویت فشار در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها به ثمر نشسته است. نکته حائز اهمیت، آن است که این تاسیسات با بهره گیری از دانش ایرانی و ظرفیت سازندگان داخلی شکل گرفته و با ظرفیت 110 میلیون مترمکعب گاز در روز، هر یک دارای 3 و 1+3 دستگاه توربوکمپرسور است که فشار گاز ورودی به ایستگاه را افزایش می دهد.
تابستان 1400
درخشش گازی ها: دومین روز از آغاز فصل تابستان با خبر درخشش گازی ها در ششمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی آغاز شد که بر اساس این خبر، شرکت های تابعه شرکت ملی گاز ایران خوش درخشیدند و موفق به کسب ۷ تندیس برنز، یک تندیس نقره، ۴ تقدیرنامه و ۳ عنوان مدیر برتر انرژی شدند.
بهره برداری از ده ها پروژه گازرسانی: 3 تیر امسال، شرکت ملی گاز ایران اقدام به بهره برداری از ده ها پروژه گازرسانی در 6 استان کشور کرد. این پروژه ها شامل پروژه های گازرسانی به ۲۱ شهر و حدود 3 هزار روستا شامل بیش از 433 هزار خانوار روستایی و شهری بود، ضمن اینکه بیش از 4 هزار و 500 واحد صنعتی نیز از نعمت گاز برخوردار خواهند شد. همچنین این طرح ها در استان های آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، کرمان، لرستان، خوزستان و فارس با سرمایه گذاری ۶ میلیارد و 331 میلیون تومان افتتاح شد. چهار واحد تأسیسات تقویت فشار گاز در استان های خوزستان و فارس شامل واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار صفاشهر ۸، واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار بیدبلند۶، واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار حسینیه ۶ و واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار فراشبند ۱۰ با اعتباری بالغ بر ۶ میلیارد و 586 میلیون تومان از دیگر پروژه هایی است که به بهره برداری رسید.
افتتاح خط انتقال گاز ماهشهر- شادگان: بهره برداری از خط انتقال گاز ماهشهر-شادگان از دیگر دستاوردهای شرکت ملی گاز ایران است که در 19 تیر امسال افتتاح شد. این خط انتقال گاز سراسری به طول ۳۵/۵ کیلومتر و قطر۲۴ اینچ برای حفظ پایدارتر شبکه گاز کریدور جنوب غرب کشور طراحی و اجرا شده و به بهره بردای رسیده است. با اجرای این پروژه، گام بلند دیگری در مسیر توسعه صنعت گاز کشور برداشته شده و این مهم با تلاش نیروهای متعهد و متخصص شرکت و بهره مندی از مشاوران، پیمانکاران و ظرفیت سازندگان داخلی با حمایت از تولید ملی اجرایی شده و به بهره برداری رسیده که علاوه بر دستیابی به اهداف ترسیم شده و افزایش پایداری شبکه گاز کشور، رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان این مرزو بوم را نیز به همراه داشته است.
تمهیدات گاز برای ورود به سرما: 22 شهریور امسال،مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از تمهیدات این شرکت برای فصل سرد سال خبر داد و تامین پایدار انرژی کشور را منوط به مدیریت مصرف، برنامه ریزی مناسب، تلاش مضاعف و نیز استفاده از تجربه اندوخته شده در شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد. شناسایی محدودیت های موجود برای تأمین انرژی و ارائه راهکارهایی برای رفع این محدودیت ها از جمله پیش بینی شرکت گاز برای فصل زمستان است که این مهم با همراهی و همکاری وزارت نیرو و شرکت پالایش و پخش انجام شده تا مصرف انرژی به صورت پایدار و مطمئن تأمین شود. همواره اولویت شرکت ملی گاز در فصول سرد سال، تامین انرژی بخش خانگی و تجاری بوده که البته برای مصارف نیروگاه ها و صنایع هم با استفاده از سوخت مایع توانسته است تا حدودی از دغدغه های آنان برای تامین انرژی مورد نیازشان بکاهد. تعمیرات اساسی پالایشگاه ها، ایستگاه ها و تأسیسات از دیگر اقدام های شرکت ملی گاز برای تولید پایدار در زمستان است و همین طور روند ذخیره سازی در دو میدان شوریجه و سراجه نیز از دیگر مولفه های مورد توجه در امر تامین سوخت زمستانی است که این روند خوشبختانه تاکنون مطلوب ارزیابی شده است.
مجید چگنی، سکاندار گاز شد: 28 شهریور امسال، وزیر نفت در حکمی مجید چگنی را به عنوان سکاندار شرکت ملی گاز ایران منصوب کرد. پیگیری مؤثر در خصوص تأمین حداکثری و بهینه گاز طبیعی مورد نیاز بخش های خانگی، نیروگاهی، صنایع و...، انجام اقدامات مؤثر به منظور فراورش و انتقال حداکثری گاز به مبادی مصرف، اتخاذ سیاست های کاهش شدت مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، اداری و صنایع، توسعه طرح ها و پروژه های زیربنایی و توجه جدی به تکمیل و تحویل بموقع پروژه های جاری، پیگیری مؤثر به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی گاز در مخازن طبیعی کشور و اجرای طرح های توسعه شبکه انتقال گاز، تدوین و پیگیری برای تصویب قوانین و مقررات به منظور افزایش جذابیت در امر سرمایه گذاری در حوزه های کلیدی صنعت گاز کشور، توجه جدی به استمرار و افزایش درآمدزایی و ارزآوری از طریق تجارت گاز (صادرات، ترانزیت، سوآپ و...) با همسایگان و مشتریان راهبردی، حمایت از شرکت های دانش بنیان و بومی سازی و توسعه فناوری تجهیزات و کالاهای راهبردی صنعت گاز، پایبندی به شفافیت فرایندها و شناخت گلوگاه های فسادخیز و مبارزه جدی با عوامل مرتبط و شناسایی و به کارگیری نیروهای توانمند، متعهد و کارآمد براساس اصل شایسته سالاری و جانشین پروری از اهم اقداماتی است که وزیر نفت در حکم مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران به آن اشاره داشته است.