مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نخستین نشست خبری خود با رسانه هاتشریح کرد

نقشه راه صنعت نفت برای 10 سال آینده

مشعل   نخستین نشست خبری محسن خجسته مهر در قامت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هفته گذشته برگزار شد و او  ضمن ارائه گزارش عملکرد و ارانه نقشه راه این شرکت به تشریح اقدامهای این دولت در این مدت کوتاه پرداخت و پاسخگوی پرسش های خبرنگاران هم شد.

معاون وزیر نفت با دو خبر خوش هم در جمع اصحاب رسانه حاضر شد و با اعلام این خبر که برای پایداری سوخت زمستانی، برنامه بسیار فشرده ای از دو ماه پیش تاکنون در حال انجام است تا نخستین ردیف عملیاتی پالایشگاه خشکی فاز ۱۴ پارس جنوبی در دی ماه امسال به بهره برداری برسد، افزود: می توانیم بخشی از گازی که امکان فرآورش آن را نداشتیم، با نخستین ردیف این پالایشگاه شیرین سازی کنیم و تحویل شبکه گازرسانی دهیم.

خبر دوم او مربوط به پروژه مرکاپتان زدایی بود که اعلام کرد: برای بالابردن توان صادراتی و بازاریابی بهینه و بهتر، یک پروژه مرکاپتان زدایی با ظرفیت روزانه حدود ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی در هفته های اخیر راه اندازی شده و به بهره برداری رسیده است، هم اکنون این پروژه عملیاتی است که توان صادرات میعانات گازی را افزایش می دهد.

محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ابتدای این نشست خبری به تشریح اولویت ها، اقدامها و برنامه کاری و رونمایی از نقشه راه این شرکت پرداخت.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با برشمردن پنج مولفه اصلی اقتدار هر کشور به مؤلفه های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی و اقتصادی اشاره کرد و گفت: صنعت نفت و ذخایر نفت و گاز تضمین کننده آن مؤلفه اقتصادی اقتدار کشور است و اگر ما می خواهیم این مؤلفه را احراز کنیم و بگوییم ما در بخش اقتصادی اصالت و توان داریم، اقتدار ما برگرفته از توان اقتصادی ماست، باید به سراغ صنعت نفت و ذخایر نفت و گاز کشور برویم.

او شرکت ملی نفت ایران را در ردیف ۱۰ شرکت بزرگ نفتی دنیا از نظر دارایی فیزیکی خواند و این موضوع را یادآور شد که افزون بر دارایی های فیزیکی و روسطحی، حدود ۱۲۰۰ میلیارد معادل بشکه نفت در زیر زمین ثروت داریم که ذخایر نفت خام، گازطبیعی، مایعات گازی و میعانات گازی است و کمتر کشوری در جهان وجود دارد که این ویژگی ممتاز را داشته باشد.  وی ادامه داد: ایران از نظر ذخایر نفت و گاز در مجموع رتبه نخست را در جهان دارد؛ به همین دلیل شرکت ملی نفت ایران و صنعت نفت مؤلفه اقتدار اقتصادی کشور را رقم می زند و ما در این مسیر حرکت می کنیم؛ این شرکت حدود ۴۰۰ مخزن نفت و گاز و حدود ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام هیدروکربور زیرزمینی دارد که ۳۴۰ میلیارد بشکه از این ۱۲۰۰ میلیارد بشکه را با روش های معمول و اولیه بدون نیاز به فناوری هایی که نداریم، می توانیم به تولید برسانیم. همچنین ایران پس از روسیه با حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخیره گازی، دومین دارنده ذخایر گازی دنیاست.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: قادر خواهیم بود تا یکصد سال آینده با ذخایر شناخته شده کنونی نفت خام و گاز طبیعی تولید کنیم، هنوز ظرفیت های اکتشافی در بخش های دریایی و خشکی را بررسی نکرده ایم، همچنین لایه های پرشمار زمین شناسی وجود دارد که هنوز کشفیات آن را بررسی نکرده ایم و بعدها آنها به ذخایر نفت و گاز ایران اضافه خواهند شد.

محسن خجسته مهر همچنین برخورداری ایران از حدود ۲۴ پالایشگاه گازی، بیش از ۱۳۰ واحد فرآورشی و بهره برداری و حدود ۱۴۰ دکل حفاری خشکی و دریایی در کشور را مورد اشاره قرار داد  و این موضوع را گفت که کشورمان توان دریانوردی و شناوری بسیار مطلوبی دارد؛ افزون بر مجهز بودن به ناوگان کشتی حمل نفت، فرآورده و میعانات گازی با توان لجستیک بالا، از قدرت خدمات شناوری در دریا در حد قابل قبولی برخوردار هستیم.

او به توان بالای تخصصی نیروی انسانی کشور در بخش بالادستی هم تراز رده های بالای دنیا اشاره کرد و افزود: کشور دارای نیروی انسانی جوان، چابک، دانا و دارای علم و دانش است و همه در دنیا به این موضوع اذعان دارند.

برنامه ریزی برای تولید 5 میلیون بشکه ای نفت

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه سخنان خود از برنامه ریزی در این شرکت خبر داد که براساس آن  در ۱۰ سال آینده تولید روزانه گاز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب و ظرفیت تولید نفت خام کشور نیز به ۵ میلیون بشکه برسد که تحقق آن را مستلزم مهیا شدن مفروض ها و الزامهای این برنامه ها دانست و ادامه داد: براساس برنامه ریزی انجام شده  و تحقق این هدف در بخش نفت به حدود ۹۰ میلیارد دلار و برای توسعه میدان های گازی حدود ۷۰ میلیارد دلار طی این ۱۰ سال باید سرمایه گذاری شود.

با تحقق الزام ها و مفروض های این برنامه ها آمادگی داریم ظرفیت پالایش نفت خام و صادراتی کشور را به ۱.۵ برابر پیش از تحریم ها برسانیم، این موضوع گویای آن است که توان هیدروکربوری زیرزمینی ایران بالاست و امکان تولید نفت و گاز داریم و این بزرگترین مزیت ایران در بخش صنعت نفت است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه ژئوپولیتیک و جغرافیای صنعت نفت سبب شده است بتوانیم امنیت انرژی پایدار را در منطقه، خاورمیانه و جهان رقم بزنیم و این مزیت ایران است، تصریح کرد: توان صادراتی ایران به یک راه ختم نمی شود؛ خلیج فارس، دریای عمان و خزر را داریم و موقعیت جغرافیای سیاسی کشور به گونه ای است که سهل الوصول ترین راه برای انتقال انرژی به منطقه، خاورمیانه و دنیا را خواهیم داشت.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سهم انرژی هیدروکربوری را به دلیل ارزش حرارتی و اهمیت انرژی هیدروکربوری در کوتاه مدت و میان مدت از سبد انرژی جهانی امکان پذیر و حذف ناشدنی دانست و گفت: این همچنان موضوع با اهمیتی است و در جاهایی که اهمیت انرژی هیدروکربوری را کم اهمیت می کنند، بیشتر از آنکه اقتصادی باشد، جنبه سیاسی دارد؛ بنابراین امنیت عرضه و تقاضای انرژی جهانی با انرژی هیدروکربوری قابل احراز است.

اعلام بسته های سرمایه گذاری به زودی

بخش دیگر سخنان خجسته مهر به موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت اختصاص داشت که ذیل آن از تعریف بسته های مختلف سرمایه گذاری در شرکت ملی نفت ایران خبر داد که  در سبد سرمایه گذاری شرکت ملی نفت، سهم با اهمیتی برای بخش خارجی در نظر گرفته شده و این سهم در سبد سرمایه گذاری به طور کامل روشن شده است. ما برای تحریم از آن جهت که صبر کنیم، بمانیم و کاری انجام ندهیم، اصالتی قائل نیستیم، بنابراین از سرمایه خارجی بدون تحریم و بدون شرط و شروط استقبال می کنیم. اگر دنیا به دنبال پایداری و امنیت عرضه انرژی است، باید در سرمایه گذاری اش مشارکت کند، در غیر این صورت نمی تواند صنایع خود را اداره کند، البته این موضوع فقط برای محیط خارجی نیست و اگر صنایع داخل کشور نیز نیاز به خوراک دارند، باید بخشی از سودآوری خود را برای تأمین خوراک خود مورد استفاده قرار دهند و بخش پایین دستی آمادگی سرمایه گذاری در بخش بالادستی را داشته باشد.