رئیس جمهوری:

تأمین انرژی پایدار برای رشد اقتصاد ایران ضروری است

رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت تأمین انرژی پایدار برای رشد اقتصاد ایران و توجه به عدالت اجتماعی و حمایت از اقشار آسیب پذیر گفت: دستگاه های اجرایی برنامه های پیشنهادی خود را در زمینه اصلاح الگوی مصرف و رعایت عدالت اجتماعی هرچه زودتر ارائه کنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، شامگاه یکشنبه (دوم آبان ماه) به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد و در آن موضوع حمایت از محرومان و رعایت عدالت اجتماعی در زمینه توزیع انرژی بین قشرهای مختلف مردم مطرح و پس از بحث و تبادل نظر مقرر شد تیم اقتصادی دولت جهت گیری ها و برنامه های پیشنهادی خود را در این زمینه ارائه کنند تا هرچه زودتر درباره آن تصمیم گیری شود.

در این نشست همچنین موضوع تأمین انرژی پایدار برای اقتصاد ایران با دو محور منطقی کردن مصرف انرژی و تأکید بر عدالت اجتماعی و حمایت از قشرهای آسیب پذیر و محروم در دستور قرار گرفت.

در ادامه این نشست، ستاد هماهنگی اقتصادی دولت پس از بحث و بررسی در خصوص گزارش وزارت نفت درباره برنامه هایش برای تولید و تأمین گاز با توجه به در پیش بودن فصل سرما و زمستان، شیوه های تأمین و عرضه انرژی پایدار برای بلندمدت بررسی و مقرر شد، دستگاه های اجرایی حداکثر یک هفته آیین نامه های لازم را در این باره تدوین و تقدیم دولت کنند.

 

رئیس سازمان برنامه و بودجه:

قیمت حامل های انرژی  افزایش نمی یابد

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: هرگونه افزایش قیمت حامل های انرژی در بودجه سال ۱۴۰۱ تکذیب می شود.

مسعود میرکاظمی، روز (دوشنبه، سوم آبان ماه) در حاشیه نخستین نشست معاونان امور مجلس وزارتخانه ها و نهادهای دولتی در پاسخ به پرسشی درباره ادعای بعضی از رسانه ها مبنی بر افزایش قیمت حامل های انرژی در بودجه سال آینده گفت: خیر، چنین تغییراتی نداریم.

وی افزود: اگر شرایط چند سال گذشته را مطالعه کنیم، مشاهده خواهیم کرد که منابع زیادی را مصرف کرده ایم؛ اما نه فقط منجر به افزایش درآمد خانوارها نشده؛ بلکه حتی کاهش درآمد آنها، کوچک شدن اقتصاد، تورم بالای ۲۲.۵ درصد و رشد سرمایه گذاری منفی ۴.۶ درصد را نیز در پی داشته است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسش که لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ چه زمانی به مجلس ارائه می شود، ابراز امیدواری کرد که طبق همان زمان بندی که وجود دارد، بودجه به مجلس ارائه شود.

 

سومین کمیته کاری انرژی ایران و آلمان برگزار شد

آلمان؛ دروازه گسترش روابط ایران  با اروپا

مدیرکل اروپا، آمریکا و همسایگان خزر معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت گفت: با توجه به عضویت آلمان در اتحادیه اروپا، کمیته کاری انرژی می تواند نقش مؤثری در گسترش روابط با دیگر کشورهای اروپایی داشته باشد و زمینه مناسب همکاری را با اعضای اتحادیه اروپا فراهم آورد.

حسین اسماعیلی درباره محور سومین نشست کمیته کاری انرژی ایران و آلمان که روز (سه شنبه، چهارم آبان ماه) در ساختمان مرکزی وزارت نفت برگزار شد، اظهار کرد: انرژی های تجدیدپذیر، بالا بردن بازده و بهره وری و کاهش شدت انرژی، انتقال فناوری های نو و همکاری بخش دولتی و خصوصی آلمان با وزارت نفت، نیرو و شرکت های وابسته، از مهم ترین محورهای مورد بررسی در این نشست بود.

وی با بیان اینکه در این کمیته کاری، نمایندگانی از شرکت های BMWI ،GIZ ،Dena، وزارت اقتصادی و انرژی آلمان و نماینده سفارت آلمان در تهران با نمایندگانی از مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، وزارت نفت، وزارت نیرو، ساتبا و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت راه های همکاری دو کشور را بررسی کردند، اظهار کرد: مقرر شد هیأت های دو طرف، در چارچوب تفاهم های انجام شده، موارد مدنظر را پیگیری و برای برگزاری چهارمین کمیته انرژی برنامه ریزی کنند.

ریاست هیأت ایرانی این نشست، به عهده حسین اسماعیلی و ریاست هیأت آلمانی به عهده خانم اورسلا بوراک، معاون مدیرکل امور بین الملل انرژی وزارت اقتصاد و انرژی آلمان بود.

 

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد:

مدیریت مصرف؛ راهکار عبور از چالش تأمین گاز در زمستان

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: باید ضمن استانداردسازی وسایل گرمایشی، در سوخت نیز صرفه جویی شود؛ زیرا مدیریت مصرف، راهکاری مناسب برای عبور از چالش تأمین گاز در زمستان است.

شهباز حسن پور بیگلری، به لزوم صرفه جویی در مصرف سوخت، بویژه ماه های سرد سال اشاره کرد و گفت: در شرایطی که در بسیاری از شهرها و استان های کشور سرما و برودت هوا آغاز شده، لزوم مصرف بهینه بویژه گاز طبیعی لازم و ضروری است.

وی به شدت مصرف انرژی در کشور اشاره کرد و افزود: مقدار مصرف انرژی در ایران نسبت به دیگر کشورها بالاست. برای نمونه میانگین سوخت مصرفی در خودروهای دنیا حدود ۱۰ درصد کمتر از خودروهای داخلی است، از این رو باید ابتدا درباره بهینه سازی مصرف انرژی کالاها و محصولات تولیدی گام برداریم.

نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: در شرایطی که در بخش برق نیز مشکلاتی وجود دارد؛ اما چند هزار مگاوات برق برای تولید رمز ارزها استفاده می شود که باید برای این موضوع نیز تدابیری اتخاذ شود.

حسن پور بیگلری به اهمیت صرفه جویی و مدیریت مصرف سوخت بویژه گاز طبیعی اشاره و بیان کرد: باید ضمن استانداردسازی وسایل گرمایشی، در مصرف نیز صرفه جویی شود؛ زیرا مدیریت مصرف، راهکاری مناسب برای عبور از چالش تامین گاز در زمستان است.وی به موضوع استفاده از انرژی های تجدیدپذیر نیز اشاره و اعلام کرد: متأسفانه در زمینه تولید انرژی خورشیدی، فرهنگسازی و بازاریابی انجام نشده که به طور حتم باید به این سمت حرکت کنیم.

 

عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس:

احداث پتروپالایشگاه راه برون رفت از مشکلات خام فروشی است

عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: راه برون رفت از مشکلات مرتبط با خام فروشی و نیمه خام فروشی، احداث پالایشگاه ها با سرمایه گذاری مردمی است. حسین حسین زاده، به بیان اینکه امروز دنیا به سمت ساخت پتروپالایشگاه می رود، به این معنا که صنایع پتروشیمی و صنایع پالایشگاهی را ترکیب و پتروپالایشگاه ها را خلق کرده اند، گفت: راه برون رفت از مشکلات مرتبط با خام فروشی و نیمه خام فروشی احداث پالایشگاه ها با سرمایه گذاری مردمی است. وی افزود: یکی از راه های دستیابی به توسعه در نفت، تأسیس پتروپالایشگاه هاست؛ زیرا اگر پتروپالایشگاهی همچون ستاره خلیج فارس نبود، اکنون واردکننده بنزین بودیم، از این رو ایجاد پتروپالایشگاه باید به عنوان سیاستی راهبردی از سوی همه دولت ها اجرایی شود.   عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ساخت و راه اندازی پالایشگاه ها در مقیاس کوچک، افزون بر مزیت هایی نظیر تولید فراورده، تسریع در انتقال و توزیع فراورده های مختلف نفتی به نقاط دورافتاده و سخت گذر، سبب تسهیل ورود بخش خصوصی به صنعت پالایش می شود. حسین زاده اعلام کرد: مجلس شورای اسلامی با تصویب قانون احداث پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها با استفاده از سرمایه های مردمی، نوع نگاه خود را به این مهم مشخص کرده است، همچنین یکی از برنامه های آقای اوجی ایجاد پتروپالایشگاه هاست. چنین برنامه هایی در کنار افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی ها، بی شک کاهش و حتی توقف خام فروشی را به همراه خواهد داشت. کمیسیون انرژی مجلس نیز از این گونه برنامه ها که به ایجاد ارزش افزوده در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی منجر می شود، حمایت می کند.

 

عربستان:   اوپک پلاس  برای افزایش عرضه نفت عجله نکند

وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که اوپک پلاس برای افزایش عرضه نفت خام نباید عجله ای داشته باشد.

به گزارش پایگاه خبری اویل پرایس، عبدالعزیز بن سلمان در مصاحبه با بلومبرگ اعلام کرد که با وجود افزایش قیمت ها، رویکرد سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) به تعدیل عرضه نفت، باید همچنان محتاطانه باشد.

وی اظهار کرد که تولید بیشتر، تنها زمانی توجیه دارد که هدف مشخصی برای آن وجود داشته باشد. به گفته وزیر انرژی عربستان، اکنون چنین هدفی وجود ندارد؛ زیرا تغییر رویکرد شرکت های برق برای جایگزین کردن گاز یا زغال سنگ با نفت در مقیاس بسیار محدودی انجام می شود.

بن سلمان انتظار دارد، عرضه نفت اوپک پلاس تا پایان سال آینده میلادی و حتی بدون بازگشت احتمالی نفت ونزوئلا یا ایران به بازارهای جهانی، با افزایش خیره کننده ای روبه رو باشد.

وی گفت: ویروس کرونا و قرنطینه ها همچنان باقی است و عرضه سوخت جت محدود باقی مانده است، بنابراین هنوز با مشکلاتی روبه رو هستیم و ویروس کرونا همچنان با ماست.

بر اساس توافق وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس در ماه ژوئیه، ماهانه باید ۴۰۰ هزار بشکه در روز به تولید نفت این ائتلاف اضافه شود؛ اما بعضی از اعضا برای افزایش تولید با مشکل روبه رو شده اند. این مسأله سبب پایبندی بیش از حد به توافق تولید و ادامه روند محدودیت بیش از حد عرضه شده است. با این حال اوپک پلاس، تاکنون در برابر درخواست های افزایش بیشتر تولید و تأمین تقاضای بهبودیافته مقاومت کرده است.

 

گلدمن ساکس پیش بینی  برای قیمت نفت را افزایش داد

بانک گلدمن ساکس پیش بینی کرد که قیمت نفت از برآورد پیشین این بانک، یعنی رقم ۹۰ دلار برای هر بشکه، بالاتر رود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیش بینی کرد، بهبود خیره کننده تقاضای جهانی نفت می تواند قیمت شاخص نفت برنت را در پایان سال جاری میلادی به رقمی بالاتر از ۹۰ دلار برای هر بشکه - که این بانک پیش بینی کرده بود - برساند.

این بانک سرمایه گذاری آمریکایی با اشاره به بهبود مصرف در آسیا پس از شیوع نوع دلتای ویروس کرونا، پیش بینی کرد که تقاضای نفت بزودی به حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در روز (مقدار مصرف پیش از شیوع همه گیری ویروس کرونا) باز می گردد.

گلدمن ساکس همچنین پیش بینی کرد که تغییر رویکرد مصرفی از  گاز به نفت، می تواند تقاضای نفت را حداقل یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.

در گزارش گلدمن ساکس آمده است: با در نظر گرفتن اینکه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) همچنان به روند افزایش ماهانه تولید ۴۰۰ هزار بشکه در روز ادامه می دهند، برای متوازن شدن کمبود عرضه موجود در بازار در سه ماه نخست ۲۰۲۲، نیاز داریم قیمت ها افزایش یابند و به ۱۱۰ دلار برای هر بشکه برسند.