برنامه ریزی برای بازگشت ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریم ها

خجسته مهر، یکی از اولویت های دولت سیزدهم را افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور به میزان پیش از تحریم ها بیان کرد و گفت: در سال های گذشته، به دلایل پرشمار، بخشی از ظرفیت تولید نفت را از دست دادیم و میدان های مشترک از برنامه توسعه عقب افتادند.

معاون وزیر نفت، توسعه میدان های هیدروکربوری را به دو بخش میدان های مشترک و مستقل تقسیم کرد و افزود: مهم ترین میدان های مشترک کشور در استان خوزستان و در منطقه غرب کارون است که برای توسعه تا چهار سال آینده به ۱۱ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد.وی با یادآوری اینکه قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی در دولت دهم برای تولید روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت به شرکت چینی واگذار شده بود، اعلام کرد: متأسفانه در دولت یازدهم، این قرارداد به دلایل زیادی محقق نشد که عدم النفع حدود ۶ میلیارد دلاری را به همراه داشت.

 

آغاز مذاکرات برای توسعه مرحله دوم میدان یادآوران

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از آغاز مذاکره با طرف چینی برای توسعه فاز دوم میدان یادآوران خبر داد و گفت: هم اکنون ظرفیت تولید از این میدان، حدود ۱۱۰ هزار بشکه در روز است و متأسفانه قرارداد توسعه فاز دوم این میدان نیز از سوی دولت یازدهم امضا نشد. خجسته مهر به توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز اشاره کرد و افزود: توسعه این فاز در گذشته به شرکت پتروپارس واگذار؛ اما در روزهای ابتدای کار دولت یازدهم با دستور کتبی ملغی شد و اکنون که هشت سال از آن زمان می گذرد، توسعه این میدان دوباره به همان شرکت پتروپارس واگذار شده است. درآمد حاصل از توسعه این فاز، حدود ۵ میلیارد دلار سالانه است که جزو مرزی ترین فاز با قطر محسوب می شود و توسعه آن به ۴.۷ میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد که باید از منابع داخلی تأمین شود، همچنین تکمیل فازهای ۱۳، ۱۴، ۲۲-۲۴ پارس جنوبی نیز بین ۵ تا ۱۰ درصد باقی مانده که تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.

 

سناریوهای جبرانی تولید گاز روی میز شرکت ملی نفت

وی ادامه داد: میدان گازی پارس جنوبی، منبع ۷۰ درصد تولید کشور است و با حفاری چاه های جدید، اقدام های مهندسی نفت از جمله اسیدکاری و... می توان تا حدودی از افت طبیعی تولید جلوگیری کرد؛ اما مهم ترین کاری که باید انجام دهیم، احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز است که اقدامی اساسی به شمار می آید. اگر این کار را در بخش دریا انجام دهیم ۲۰ میلیارد دلار و در خشکی به ۱۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم. معاون وزیر نفت با بیان اینکه برای افت تولید از پارس جنوبی، سناریوی جبرانی داریم که اگر انجام ندهیم، سال ۱۴۰۴ واردکننده گاز خواهیم شد، اظهار کرد:  درطرح ضربتی افزایش تولید ۱۰ میدان گازی مناطق نفت مرکزی ایران، طرح توسعه میدان گازی کیش و خط لوله انتقال گاز، طرح توسعه میدان گازی پارس شمالی، طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، طرح های توسعه میدان های گازی فرزاد( الف) و (ب)، در مجموع ۳۶۶ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور افزوده می شود که در مجموع به ۵۴ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.

 

ضرورت توجه به مبحث بهینه سازی مصرف انرژی

مدیرعامل شرکت ملی نفت با تأکید بر اهمیت صرفه جویی در مصرف گاز، افزود: شرکت ملی نفت تولیدکننده گاز است؛ اما در بحث بهینه سازی مصرف انرژی، موارد مهمی مطرح است که باید مدنظر قرار گیرد.خجسته مهر بیان کرد: صرفه جویی حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعبی گاز می تواند به صادرات تبدیل شود و اولویت ما این است که گاز را به زنجیره ارزش تبدیل کنیم.وی با قدردانی از حضور و نقش آفرینی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس اظهار کرد: اگر حمایت های این کمیسیون نبود، اکنون در این وضع هم نبودیم و امید است این همکاری و همدلی در ادامه مسیر توسعه صنعت نفت تداوم داشته باشد.در این نشست، حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس و جمعی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی از جمله غلامحسین کرمی، مجتبی رضاخواه، محمدرضا دشتی اردکانی، جعفر قادری، ولی الله فرزانه و علیرضا شهبازی به بیان دیدگاه های خود در زمینه های ساخت داخل، منابع انسانی و به کارگیری حداکثری نیروهای بومی در صنایع نفت و گاز پرداختند.

 

برداشت از پارس جنوبی در اوج ظرفیت

محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در نشست مشترک با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تشریح اقدام های انجام شده در توسعه پارس جنوبی گفت: روزانه ۷۰۰ میلیون مترمکعب از پارس جنوبی، ۲۵۲ میلیون مترمکعب از دیگر میدان ها و ۷۰ میلیون مترمکعب از بخش گازهای همراه با نفت تولید می شود. وی مقدار برداشت تجمعی گاز غنی از میدان مشترک پارس جنوبی را یکهزار و ۹۹۴ میلیارد مترمکعب بیان کرد و افزود: ارزش محصولات پارس جنوبی در این مدت، ۳۵۹ میلیارد دلار برآورد می شود. برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به اوج ظرفیت رسیده و از تقریبا چهار سال آینده، سالانه به اندازه یک فاز پارس جنوبی افت تولید خواهد داشت.

 

تداوم سبقت از رقیب قطری

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، میزان برداشت روزانه ایران و قطر از میدان مشترک پارس جنوبی را به ترتیب ۶۲۸  و ۷۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: در بخش فراساحل پارس جنوبی ۳۷ سکوی گازی، ۳۴۰ حلقه چاه، ۳ هزار و ۲۰۰ کیلومتر خط لوله و ۵۰ ردیف عملیاتی در حال بهره برداری است. مشکین فام با بیان اینکه از ابتدای توسعه این میدان تاکنون ۸۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است، افزود:  از مجموع ۳۷ سکوی در حال بهره برداری، ۱۷ سکوی اصلی با ظرفیت تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز و ۲۰ سکوی فرعی با ظرفیت تولید ۱۴ میلیون مترمکعب در روز در خلیج فارس نصب شده و به بهره برداری رسیده اند. وی با بیان اینکه هر یک از سکوهای اصلی این میدان با ظرفیت ۲۸ میلیون مترمکعب، گاز مصرفی حدود یک میلیون خانوار را تأمین می کند، افزود: برای هر یک از ردیف های دریایی پارس جنوبی (شامل حفاری چاه ها، عرشه دریایی و خطوط لوله زیردریایی) نزدیک به یک میلیارد دلار هزینه شده است. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: تمامی سکوها از سوی پیمانکاران ایرانی ساخته و نصب شده اند که از جمله آن می توان به شرکت های صدرا، تأسیسات دریایی، ایزوایکو و صف اشاره کرد. مشکین فام، ارزش محصولات هر پالایشگاه پارس جنوبی را روزانه ۱۰ میلیون دلار برآورد کرد و افزود: ارزش محصولات هر یک از پالایشگاه های گازی پارس جنوبی ۳.۵ میلیارد دلار در سال برآورد می شود که نزدیک به یک درصد تولید ناخالص داخلی است. وی مجموع تولید دیگر محصولات پارس جنوبی را سالانه ۱۲ میلیون تن اتان، ۱۲ میلیون تن گاز مایع (ال پی جی) و روزانه ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی اعلام کرد و گفت: عمده میعانات گازی تولیدشده از پارس جنوبی در داخل کشور، به محصولات باارزش تبدیل می شود. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با ابراز نگرانی از وضع تولید گاز پارس جنوبی برای سال های آینده گفت: تولید گاز از پارس جنوبی به پیک ظرفیت رسیده است؛ اما پیش بینی می شود از چهار سال آینده، سالانه به اندازه یک فاز پارس جنوبی (۲۸ میلیون مترمکعب) با افت تولید روبه رو شود. مشکین فام، تحقق استمرار تولید گاز را نیازمند اجرای دو راهکار حفظ و نگهداشت تولید از پارس جنوبی و توسعه دیگر میدان های گازی اعلام کرد و گفت: تاکنون ۱۵ درصد گاز درجای میدان، معادل ۶۲ تریلیون فوت مکعب برداشت شده است و با تأسیسات موجود در پارس جنوبی، می توان ۵۰ درصد گاز درجای میدان را که حدود ۲۱۰ تریلیون فوت مکعب محاسبه شده، برداشت کرد. وی در پایان، سرمایه مورد نیاز برای توسعه دیگر میدان های گازی کشور را ۱۷.۵ میلیارد دلار برآورد کرد و گفت: با سرمایه گذاری حدود ۲۰ میلیارد دلار در میدان مشترک پارس جنوبی، برداشت ۷۵ درصدی گاز محقق می شود.

 

تداوم حمایت مجلس از صنعت نفت

حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در نشست اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: این کمیسیون و مجلس شورای اسلامی، همیشه کمک های خوبی برای صنعت نفت انجام داده که تداوم خواهد یافت. عسلویه دارای سرمایه بزرگی است که می تواند به تنهایی مشکلات عمده ای از کشور را حل کند.

وی با بیان اینکه مجلس و بویژه کمیسیون برنامه و بودجه، تاکنون کمک های خوبی به صنعت نفت داده است، افزود: مجلس شورای اسلامی و کمیسیون برنامه و بودجه، نخستین مقوله ای که از شما می خواهد شفافیت در نفت است. پس از آن اطمینان داشته باشید هر آنچه از ما کمک بخواهید، انجام خواهیم داد. رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: باید به بحث نیروی انسانی در صنعت نفت توجه بیشتری داشت. افرادی که در منطقه عسلویه کار می کنند، جانشان را کف دستشان گرفته اند، بنابراین باید حمایت شوند.