بررسی رویکردها و برنامه های وزیر نفت در حوزه مسوولیت اجتماعی در سفرهای کاری و استانی

مصمم در توسعه و آبادانی مناطق نفت خیز جنوب

 

 

مشعل    وزیر نفت، توجه به ایفای نقش در زمینه مسؤولیت اجتماعی را از اولویت های اصلی و مهم وزارت نفت اعلام کرده و عملکرد بیش از یک ماه اخیر او در این وزارتخانه از حرکت در این مسیر حکایت دارد. توجهی که او از همان جلسه رای اعتماد مجلس مدنظر قرار داد و خود را نماینده مردم محروم خواند و پس از آن در سفرهایش به مناطق نفت خیز به شکل عملی محقق شد. در همین زمان محدود حضور او در راس وزارت نفت که با هفت سفر به قطب های نفت و گاز کشور، یعنی دو سفر به عسلویه و بوشهر، خوزستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و فارس  همراه بوده، شاهد تخصیص منابع مهم و چشمگیری در این زمینه بوده ایم. بدون شک این مسیر می تواند برای مردم همجوار صنعت نفت، نویدبخش کمرنگ شدن فقر و محرومیت و در سطحی مهم تر، رخت بربستن آن و همچنین عزم وزارت نفت برای توسعه و آبادانی مناطق نفت خیز کشور باشد، موضوعی که از محورهای اصلی برنامه دولت سیزدهم نیز محسوب می شود. به هر رو آنچه واضح است، اینکه از هم اکنون می توان بر این مساله صحه گذاشت که وزیر نفت به موضوع ایفای مسؤولیت های اجتماعی اعتقاد کامل دارد و اراده او بر توسعه مناطق نفت خیز است.

 

چرا وزارت نفت در زمینه مسؤولیت اجتماعی مسؤول است؟

می دانیم که مسؤولیت اجتماعی (CSR) شرکت، مدلی از کسب وکار است که به شرکت کمک می کند تا نظر اجتماعی، به ویژه به دلیل تاثیرات احتمالی خود در جامعه و محیط پاسخگو باشد. در ایران مسؤولیت های اجتماعی به عهده دولت است و در این میان، صنعت نفت به نیابت از دولت، به مقوله مسؤولیت اجتماعی در مناطق همجوار نفتی می پردازد. به این ترتیب، وزارت نفت غیر از مسؤولیت هایی که در حوزه نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی به عهده دارد، در بخش هایی دیگر که دولت و مردم نیاز به کمک دارند نیز باید ورود کند و نقش آفرین باشد. البته از منظری دیگر و با توجه به آثار محیط اجتماعی بر کارآیی فعالیت های صنعت نفت و با هدف ارائه تصویر مناسب از صنعت نفت در افکار عمومی، ایجاد فضای لازم برای افزایش اعتماد اجتماعی، بهبود روابط با جوامع محلی و تسهیل شرایط کاری صنعت نفت در این جوامع، بهینه سازی هزینه کردها در خصوص اقدام های مسؤولانه سازمان ها و شرکت های نفتی از اولویت هایی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

پالایشگاه تهران و تاکید بر اصل مسؤولیت اجتماعی

جواد اوجی، وزیر نفت پس از بازدید از پارس جنوبی اولویت خود را بازدید از  پالایشگاه تهران قرار داد و طی آن از موضوع مسؤولیت اجتماعی غافل نماند. او در نشست با مدیران پالایشگاه تهران این موضوع را مورد تاکید قرار داد که باید نگاه ویژه ای به مقوله مسؤولیت های اجتماعی و استمرار تولید کیفی داشت و برای بالا بردن سطح ذخیره سازی های سوخت مایع و تأمین سوخت زمستانی هموطنان تلاش حداکثری کرد. موضوع بهبود کیفیت فرآورده های نفتی و افزایش کیفیت بنزین و گازوییل را که در حوزه محیط زیستی برای ما بسیار مهم است دنبال می کنیم. بحث طرح های توسعه کمی و کیفی پالایشگاه ها به طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد. هم اکنون روزانه بیش از ۲۶۰ میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه ها می شود، امیدواریم با برنامه ریزی ها و نشست های ویژه بررسی شرایط تأمین سوخت زمستانی که میان شرکت های تابع وزارت نفت انجام شده است کمترین چالش را در این زمینه، بویژه گاز طبیعی و بخش خانگی داشته باشیم.

آنچه وزیر نفت از مسؤولیت اجتماعی گفت

موضوع مسؤولیت اجتماعی برای جواد اوجی پیش از ورود به ساختمان وزارت نفت در قامت وزیر حائز اهمیت بود، به طوری که او در جلسه رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیان برنامه های خود از این موضوع مهم غافل نماند و در جمع نمایندگان با بیان اینکه خود را نماینده مردم محروم، مرزی و حاشیه نشین می داند، بر این مساله تاکید کرد که در وزارت نفت بخش خاصی را مسؤول اجرا و پیگیری مسؤولیت های اجتماعی قرار خواهد داد. او همچنین اعلام کرد هر شرکتی هم که در صنعت نفت و در پروژه های آن کار می کند، باید بخشی از هزینه های خود را به پروژه های محرومیت زدایی اختصاص دهد.

ایلام و ۱۱۷ پروژه۲۰۰ میلیاردی

چهارمین مقصد سفر وزیر نفت، استان ایلام بود که طی آن نیز بر رویکرد مهم او در زمینه مسؤولیت اجتماعی تاکید شد. اوجی اعلام کرد که به موازات طرح های توسعه ای، بحث مسؤولیت اجتماعی نیز مورد توجه ویژه است و ۱۱۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی با ارزش حدود ۲۰۰ میلیارد تومان در استان ایلام تعریف شده که در این میان، حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای بهسازی جاده های حادثه خیز در نظر گرفته شده و بخشی از آن نیز در شهرستان مهران صرف خواهد شد. افزون بر این موارد، هزینه لوله کشی منازل ۴۵۰ خانوار که بنیه مالی ضعیفی دارند نیز از سوی وزارت نفت تأمین خواهد شد. علاوه بر موارد مذکور، اوجی در بحث اشتغال هم یادآور شد: ما با مجموعه سازمان فنی و حرفه ای استان و شهرستان قراردادی را منعقد می کنیم تا توانمندی جوانان خوش فکر و توانمند استان با هزینه وزارت نفت ارتقا یابد و تخصص نداشتن، بهانه ای برای استفاده از نیروهای غیربومی نباشد. ضمن اینکه با آغاز توسعه میدان چنگوله نیز بخشی از مشکل اشتغال استان برطرف خواهد شد. به زودی نماینده ای منصف و کاردان از جانب خود به منطقه می فرستم و در صورت استفاده نابجا از نیروهای غیربومی، حتما با این روند برخورد خواهد شد. سهم 4 درصدی استان از اجرای طرح های توسعه ای نیز محقق می شود و ایفای مسؤولیت های اجتماعی از اولویت های اصلی وزارت نفت است. در مجموع ۴ میلیارد دلار طی چهار، پنج سال آینده در طرح های صنعت نفت این استان، اشتغالزایی، درآمدزایی و خروج از محرومیت استان را به دنبال خواهد داشت.

مسؤولیت اجتماعی و تلاش برای محرومیت زدایی

توجه به موضوع مسؤولیت اجتماعی، محدود به همان جلسه رای اعتماد جواد اوجی نشد و وزیر نفت پس از اخذ رای اعتماد از مجلس در همین زمان کوتاه که سکان وزارت نفت را در اختیار گرفته، در سخنان و عملکرد خود به این مساله اساسی که از قضا دغدغه و مطالبه مهم مردم مناطق همجوار صنعت نفت است، توجهی ویژه داشته که مروری بر سفرهای اخیر وزیر نفت که با مصوباتی از جنس مسؤولیت اجتماعی همراه بوده، گویای این امر است. بگذارید از همان نخستین سفر وزیر نفت دولت سیزدهم به مقصد عسلویه آغاز کنیم که به عنوان قطب گاز ایران، همجواری مردم زیادی را در بخش های مختلف آن شاهد هستیم. اوجی در این سفر در میان مسائل ریزودرشت پارس جنوبی و تامین گاز زمستانی، از مسؤولیت اجتماعی غافل نشد و طی آن به دغدغه های مطرح شده درباره مسؤولیت اجتماعی هم اشاره کرد و گفت: تلاشمان بر این است که مسؤولیت اجتماعی را به نحو مطلوب در این دولت، بویژه در منطقه پارس اجرا کنیم. او در این سفر همچنین با تاکید بر اهمیت مسؤولیت اجتماعی و لزوم توجه به این موضوع افزود: محرومیت زدایی از برنامه های دولت مردمی به شمار می آید و خوشبختانه در قانون هم دیده شده است.

کهگیلویه و بویراحمد و اعتبار  114 میلیارد تومانی برای مردم

پنجمین سفر استانی و کاری وزیر نفت به مقصد کهگیلویه و بویراحمد بود که اوجی در این سفر نیز از نزدیک در جریان تازه ترین تحولات، مشکلات و مسائل مردم شهرهای مختلف و کارکنان صنعت نفت قرار گرفت و روند پروژه ها را بررسی کرد.  وزیر نفت در این سفر با اشاره به وجود ۱۳ درصد ذخایر نفتی کشور در این شهرستان اعلام کرد: اعتقاد من و دولت سیزدهم بر این است که هر جا صنعت نفت پروژه دارد، مردم منطقه باید از قِبل آنها بهره مند شوند، به همین دلیل در همین مدت که وزیر شده ام، این موضوع اولویت کاری ام بوده است. او در ارتباطی چهره به چهره با مردم درباره مسائل و مشکلات موجود در این شهرستان با آنها گفت وگو کرد و از تخصیص ۱۱۴ میلیارد تومان به پروژه های مسؤولیت اجتماعی استان خبر داد و گفت: بیش از ۶۲ پروژه عام المنفعه (در حوزه های ورزشی، آموزشی، راهسازی، آب و...) در استان کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که بخشی از آنها امسال و بخشی دیگر سال آینده به بهره برداری می رسند؛ مردم باید احساس کنند اگر در شهرستانشان واحد پتروشیمی، پالایشگاهی یا توسعه نفت و گاز وجود دارد از آن بهره می برند. او همچنین با تاکید بر استفاده از نیروهای بومی استان و منطقه باشت اعلام کرد: برای بهره مندی حداکثری از توان جوانان این منطقه درخواست کردیم با سازمان فنی و حرفه ای استان و منطقه باشت ارتباط برقرار شود که وزارت نفت دوره های آموزشی برگزار کند تا پتروشیمی ها به دست جوانان منطقه راهبری شوند.

خوزستان و تخصیص اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومانی

سومین  مقصد سفر جواد اوجی، قطب مهم صنعت نفت کشور، یعنی خوزستان بود. او در این سفر دستور تخصیص بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای استان خوزستان داد و  از تأمین ۷۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه های اجرایی خوزستان بدون در نظر گرفتن محدودیت مالی و پرداخت آنها در سال ۱۴۰۰ خبر داد. وزیر نفت در این زمینه با اشاره به حوزه مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت یادآور شد: اعتبارات خوبی برای استان خوزستان در نظر گرفته ایم و پروژه هایی در حوزه های آموزشی، بهداشتی و فرهنگی مدنظر دستگاه های اجرایی استان بوده که روند این پروژه ها دنبال می شود و برنامه وزارت نفت، اولویت دادن به همین پروژه های مسؤولیت اجتماعی است که مردم این منطقه از توسعه پروژه های نفت و گاز بهره مند شوند.