خرید و نصب 16 دستگاه کنتور هوشمند
در ادامه حمید اله وردی، مدیر مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به اقدام های لازم برای نصب کنتورهای هوشمند در پالایشگاه می گوید: با توجه به ضرورت مدیریت اندازه گیری دقیق گازهای موجود در سیستم فرآیندی به ویژه گازهای ارسالی به مشعل ها در جهت افزایش حداکثری دقت در محاسبات میزان گازهای دریافتی و فرآورش شده و همچنین امکان اجرای طرح های اصلاحی لازم، شرکت در دو سال گذشته اقدام به نصب سه دستگاه جریان سنج آلتراسونیک بر روی خطوط اصلی مشعل های فشار بالا، فشار پایین و مشعل مشترک کرده و برای اندازه گیری جریان های فرعی به مشعل ها (برای محاسبه با دقت بالا) به دلیل میزان فلرینگ از این نقاط وبا توجه به میزان PCV Opening ها نیز تقاضا گذاری لازم انجام شده که با وصول اجناس مربوطه بلافاصله اقدام های لازم اجرایی صورت خواهد گرفت. به منظور پایش میزان آب مصرفی در پالایشگاه و مدیریت بهینه آن با توجه به محدودیت های موجود در تامین آب نیز پس از مطالعات لازم، خرید و نصب 16 دستگاه کنتور در دستور کار قرار گرفته است.
اجرای طرح افزایش 100 درصدی تناژ دیگ های بخار
اله وردی، با اشاره به افزایش 100 درصدی تناژ دیگ های بخار در پالایشگاه می افزاید: علاوه بر اجرای طرح افزایش راندمان100 درصدی تناژ دیگ های بخار فاز1 که بدون صرف هزینه و با تغییرات تنظیمات لازم البته با مطالعات کارشناسی گسترده قبلی و همکاری ادارات مهندسی، بهره برداری و تعمیرات انجام شد، از دیگر طرح های توسعه ای می توان به انجام مطالعات و اجرای طرح تفکیک فازی به منظور رفع مشکلات محدودیت دریافت گاز از حوزه کنگان در زمان افزایش دریافت از حوزه پارس جنوبی به میزان 20 میلیون مترمکعب اشاره کرد که با اجرای تغییر آرایش مسیر گازهای ورودی درون پالایشگاه از ابتدای دی ماه 99، نتایج کاملا رضایت بخشی را در افزایش میزان دریافتی گاز از حوزه های بالادستی و تولید محصولات جانبی و همچنین کاهش مواد شیمیایی مصرفی به همراه داشته است. همچنین ازطرح های توسعه ای غیرفرآیندی که در حال حاضر فعال است، می توان به طرح نوسازی و توسعه اسکله پایانه بندر سیراف، پروژه بهسازی جاده جم- پالایشگاه (تامین مالی از سوی شرکت)، مشارکت مالی در پروژه احداث سد باغان و تاسیسات پایین دستی جهت انتقال آب مصرفی به پالایشگاه، پروژه حفاظت الکترونیکی محوطه تاسیسات عملیاتی پالایشگاه، پروژه نصب فیبرنوری و سیستم اسکادا روی خط انتقال برق از نیروگاه تشان تا پست 132 پالایشگاه و به علاوه طرح های مختلف دیگر در قالب خرید پیمان در حوزه های مختلف عملیاتی و پشتیبانی اشاره کرد. وی اظهار می کند: با توجه به قدمت تجهیزات نصب شده پالایشگاه، فعالیت های مختلفی در جهت نگهداری مطلوب افزایش بازدهی تجهیزات پالایشگاه در قالب کارهای تعمیراتی مختلف از جمله انجام تعمیرات اساسی تاسیسات و مخازن ذخیره، تعمیرات اختصاصی در توقف کلی پالایشگاه، تعویض پوشش خط لوله 48 ورودی کنگان، تعویض خط لوله زیرزمینی آب آتش نشانی سایت عملیات (در حال انجام)، اصلاح کامل سیستم حفاظت کاتدیک پالایشگاه (در حال انجام)، تعویض پوشش خط لوله 48 خروجی پالایشگاه و تعویض رینگ و ساپورت برج های جذب و احیای واحدهای شیرین سازی که در مرحله فرآیند مناقصه است، اشاره کرد. مدیر مهندسی و توسعه شرکت پالایش گاز فجر جم در خصوص اصلاح و ساخت تصفیه پساب صنعتی و بهداشتی و زباله سوز واحد صنعتی پساب اظهار می کند: با توجه به قدمت طراحی وتجهیزات پالایشگاه و از طرفی به روز شدن قوانین و مقررات مرتبط با محیط زیست جهت مطابقت با این قوانین، شرکت به صورت مستمر اقدام های مختلفی را پیگیری می کند که می توان علاوه بر انجام مطالعات و تهیه شرح کار احداث تصفیه پساب صنعتی که در مرحله پیمان سپاری جهت اجراست، به اجرای طرح هایی از قبیل احداث محل نگهداری لجن های صنعتی، احداث محل نگهداری کربن های مستعمل واحدهای شیرین سازی، بازسازی بسترهای 13گانه خشک کننده، نصب 13 دستگاه آنالایزر بر روی دودکش دیگ های بخار، سفارش گذاری3 دستگاه آنالایزر برای کوره واحد تثبیت میعانات گازی و طرح های مختلف پژوهشی در حوزه محیط زیست اشاره کرد.
کسب رتبه نخست سلامت نظام اداری
در ادامه، احمد رحیمی حیاتی، مدیرمنابع انسانی شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به رتبه نخست سلامت نظام اداری این شرکت در بین پالایشگاه های کشور می گوید: با توجه به اینکه در مدل ارایه شده برای ارزیابی سلامت اداری شرکت ها در سال گذشته، سقف امتیازها 100 در نظر گرفته شده بود، این شرکت با کسب امتیاز 71. 94 تنها با 43. 1 اختلاف امتیاز نسبت به بالاترین شرکت در میان شرکت های برتر قرار گرفت. با توجه به بررسی های صورت گرفته و تغییر مدل ارزیابی، دوره آموزشی آشنایی با مفاهیم و قوانین مرتبط با سلامت نظام اداری که به صورت مجازی در شرکت ملی گاز طراحی شده است و دوره آشنایی با مدل ارزیابی عملکرد شرکت ها برای مدیران و سرپرستان شرکت در دستور کار قرار گرفته است. بررسی عملکرد واحدهای مرتبط با حوزه سلامت اداری و همچنین به روزآوری و بازنگری گلوگاه های فساد شناسایی شده با کمک ارزیابان داخلی و یا مشاوران خارج از سازمان، از دیگر اقدام های مورد نظر شرکت است.
طرح های بهبود معیشت و افزایش رضایتمندی کارکنان
مدیرمنابع انسانی شرکت پالایش گاز فجرجم با اشاره به طرح های بهبود معیشت کارکنان در حوزه طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی می گوید: 11 پیمان مستمر غیر پروژه ای در این شرکت وجود دارد که در مجموع دارای 1323 نیروی شاغل بوده اند که مشمول این طرح شده اند. در رابطه با بیمه تکمیلی نیروهای موصوف نیز با توجه به اختیاری بودن این خدمات شامل تمامی کارمندانی که متقاضی دریافت خدمات بوده اند، شده است، همچنین 1295 نفر نیروی شاغل به همراه افراد تحت تکفل را شامل می شود.
احمد رحیمی حیاتی ادامه می دهد: تهیه سبد کالای نوروزی، تهیه سبد کالای ماه مبارک رمضان واهدای بن کتاب به کلیه همکاران اعم از رسمی، قرارداد مستقیم وارکان ، از جمله اقدام هایی بود که از سوی پالایشگاه فجر جم صورت گرفت.
حضور کارکنان در فعالیت های عام المنفعه
رحیمی حیاتی با اشاره به برگزاری جشن گلریزان در حمایت از زندانیان بی بضاعت می گوید: ایجاد صندوق های خیریه خودجوش از سوی کارمندان و کمک به افراد بی بضاعت، برگزاری جشن های خیریه متعدد به نفع سیل زدگان، یکپارچه کردن کمک های نقدی و افزایش حق عضویت اعضای صندوق کمک به مجتمع معلولان کلید بهشت، برپایی بازارچه خیریه مهربانی و جشنواره غذا از سوی کارگروه بانوان و اختصاص کمک های اهدایی به معلولان منطقه، انتخاب افراد معلول قابل درمان در مجتمع معلولین کلید بهشت و تامین هزینه های بازگشت به زندگی آنان، تامین برخی لوازم بیمارستانی و خدماتی مجتمع معلولین کلید بهشت از سوی کارمندان شرکت نظیر دستگاه Hot Bag فیزیوتراپی، فریز یخچالی و...، تامین اقلام درخواست شده از سوی مدرسه کودکان استثنایی بلال از عواید حاصله از بازارچه خیریه مهربانی، تامین کارت های هدیه برای معلولین محروم شهرستان های جم- ریز و بندر سیراف، تهیه لوازم التحریر جهت دانش آموزان محروم در شهرهای جم-ریز– سیراف و کمک کارمندان در تهیه بسته معیشتی و اهدای آنان به نیازمندان شهرستان از جمله مسوولیت های اجتماعی است که از سوی این پالایشگاه صورت گرفته است.
تامین 80 درصد نیازهای شركت از منابع داخلی
در ادامه، ابراهيم طاهری، مدير كالای پالايشگاه فجر جم در باره اقدام های لازم برای شناسايی و بهره مندی از ظرفيت شركت هاي داخلي در حوزه تامين كالاهاي پالايشگاه یادآور می شود: معمولا با برگزاری نمايشگاه ها و بازديد كارشناسان پالايشگاه از غرفه های سازندگان و مذاكرات حضوری با آنان، شركت های دارای صلاحيت شناسايی شده و نسبت به سفارش گذاری جهت خريد كالا با آنان از طریق سامانه دولت اقدام می شود. وی ادامه می دهد: به منظور حمايت از توليدات داخلی این امور سعی کرده است از ظرفيت های سازندگان داخلی جهت بومی سازی از طريق مهندسی معكوس اقلام خود را تامين کند. همچنین برخی قطعات مورد نیاز از سوی اداره تعمیرات در پالایشگاه ساخته می شود. مدير كالای پالايشگاه فجر جم، با اشاره به مکانیزه شدن سيستم انبارداری شركت می گوید: در حال حاضر كليه اسناد مربوطه در بخش تداركات و عمليات كالا از سوی سيستم مكانيزه انجام می شود. با توجه به هزينه بسيار زياد، ايجاد سيستم انبارداری بابت نگهداری كالا به صورت مكانيزه مقرون به صرفه نیست. طاهری در پایان می افزاید: كليه اقلام مورد نياز اداره تعميرات برای اورهال سال 1400 با اعلام درخواست قبلی از سال گذشته سفارش گذاری و تامين شده است.