نقش متخصصان ایرانی در بهره برداری بهینه از پالایشگاه های کشور
فجر جم از راه اندازی تا ثبت رکوردهای افزایش تولید
مشعل پالایشگاه فجر جم، در حال حاضر بزرگ ترین پالایشگاه گازی کشور محسوب می شود. فعالیت این پالایشگاه در 285 کیلومتری جنوب استان بوشهر، از سال 64 به عنوان پالایشگاه ولی عصر(عج) کنگان شروع شده و در سال 68 فاز اول آن شامل واحدهای 4400 – 4100 و سال 73 فاز دوم آن شامل 4800 – 4500 راه اندازی شده و در مدار تولید قرار گرفته است. درکل منابع ورودی این پالایشگاه شامل نار و کنگان و پارس جنوبی می شود که در ابتدا با ظرفیت طراحی 79 میلیون متر مکعب به طور روزانه بوده ولی به کمک متخصصان و مهندسان، افزایش ظرفیت داده شد و به 117 میلیون مترمکعب افزایش یافت و در سال 89 با تامین خوراک از پارس جنوبی تا 125 میلیون مترمکعب رکورد، پالایشگاه در تصفیه گاز زده شد. این پالایشگاه در سال های گذشته همسو با فرآورش حداکثری گاز توانسته است سهم قابل توجهی در تامین گاز بخش های مختلف مصرف ایفا کند. شرکت پالایش گاز فجر جم به عنوان یکی از مهم ترین پالایشگاه های گاز کشور، افزون بر فرآورش گاز، در تولید و استحصال میعانات گازی و LPG نیز فعال است و با اجرای پروژه های مهم در نظر دارد سهمی در تولید محصولات جانبی نیز داشته باشد. افزون بر تولید، تحقق سیاست های مسوولیت اجتماعی نیز در این پالایشگاه در نظر گرفته شده و در سال های گذشته با مشارکت ستاد و کارکنان، نام صنعت گاز را در منطقه ماندگار ساخته اند.
با مدیرعامل و برخی مدیران شرکت پالایش گاز فجر جم همراه شده ایم تا بخشی از دستاوردهای این پالایشگاه و کارکنان سختکوش آن را در بخش های مختلف به رشته تحریر درآوریم که مشروح آن در ادامه می آید.
عبدالصمد نجفی، مدیر عامل پالایشگاه فجر جم در خصوص اقدام های لازم برای تامین پایدار خوراک پالایشگاه می گوید: به منظور نگهداشتن پالايشگاه در سقف ميزان توليد طراحی و تامين پایدارخوراك، همچنين يكپارچه سازی تصميم ها در اين زمینه، تاكنون نشست هایی با حضور مديران ارشد و مسوولان زيرمجموعه های شركت ملی نفت (شرکت نفت مناطق مرکزی) و گاز به صورت دوره ای برگزار شده است كه نتایج تلاش ها و پيگيری های اين كارگروه و به خصوص از سوی مديران اين پالايشگاه شامل پيگيری و رفع محدويت جهت بازآرايی كمپرسورهای تقويت فشار نار، پيگيری و رفع محدوديت جهت نصب كمپرسورهای كنگان، پيگيری طرح امكان سنجی نصب كمپرسورهای تقويت فشار در خروجی پالايشگاه، پيگيری اجرای طرح تفكيك فازی پالايشگاه و پيگيری جهت تامين خوراك از منابع داخلی نظير دی، هالگان، سفيدزاخور و سفيد باغون و ... می شود.
همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و عبور از موانع
مدیرعامل پالایشگاه فجر جم با اشاره به برنامه های افزایش دوبرابری دریافت خوراک از منابع پارس جنوبی می افزاید: در سال های گذشته به دليل افت فشار مخازن ميدان های نار وكنگان، خوراك ورودی پالايشگاه با كاهش مواجه شده بود. به همين جهت با تلاش و همت مسوولان و كارشناسان پالايشگاه، راهكارهای متنوعی ارائه شد كه يكی از اين راهكارها، جبران از طريق دريافت حداكثری گاز از حوزه پارس جنوبی بود؛ به نحوی كه با شرايط طراحی پالايشگاه سازگار باشد. در اين زمینه از سوی شركت مشاور، مطالعات امكان سنجی دريافت 50 میلیون مترمکعب از پارس جنوبی انجام شد و همزمان با تشكيل كارگروهی متشكل از كارشناسان فنی پالايشگاه و ستاد شركت ملی گاز ایران، دريافت بيشتر گاز ترش عسلويه (30-25 ميليون متر مكعب در روز) ابتدا در طرح كوتاه مدت يعنی اجرای اصلاحات لازم و دريافت گاز ترش و مخلوط با خوراك نار و كنگان تا سقف 2500 ppm H2S انجام و اجرا شد. در ادامه، با بررسی های لازم در كارگروه یاد شده برای دريافت 50 ميليون مترمكعب در روز گاز عسلويه و از طرفی پيرو جلسات هماهنگی برای سوخت زمستانی در ستاد شركت ملی گاز ايران و اعلام آمادگی پالايشگاه مبنی بر تست عملیاتی دريافت 50 میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی، تست عملیاتی ران(Test Run) در زمستان انجام شد. با انجام موفقيت آميز تست ران و بررسی افزايش ميزان دريافت از عسلويه تا سقف 50 میلیون مترمکعب، امكان تصفيه گاز تا سقف یاد شده فراهم شده است.
نگاهی به توليد محصولات در 5 ماه امسال
به گفته مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم، در 5 ماه امسال، 8.6 میلیارد مترمکعب گاز، 1 میلیون بشکه میعانات گازی و 6.6 هزار تن LPG در این پالایشگاه تولید و استحصال شده است.
تعمیرات اساسی پالایشگاه در یک نگاه
نجفی با اشاره به تعمیرات اساسی سال1400 پالایشگاه و فعالیت های برنامه ریزی شده اظهار می کند: باتوجه به شرایط کرونایی و نظر به ضرورت انجام کار تعمیرات اساسی به منظور حفظ پایداری تولید گاز در فصل سرما، نیروهای پرتلاش و زحمتکش تعمیرات اساسی با رعایت پروتکل های بهداشتی در سه شیفت صبح، عصر و گاهی شب، کار تعمیرات اساسی 5 واحد از فروردین امسال شروع شد. طبق برنامه قرار بود 4 واحد شیرین سازی تعمیرات اساسی شود، ولی به دلیل نیاز عملیاتی واحد 4300 نیز به حجم کار اضافه شد و تعداد موارد تعمیراتی به 5 واحد رسید. درحال حاضر تعمیرات 3 واحد شیرین سازی به طور کامل انجام شده و در سرویس قرار گرفته و چهارمین واحد نیز در آستانه اتمام است. برج های جذب و احیای مواد واحد 4500 نیاز به تعمیرات بیشتری دارد که در دست اقدام است. آخرین واحدی که قرار است تحت تعمیرات اساسی قرار گیرد، واحد 4700 است که مقدمات کارهای انجام تعمیرات در آن واحد نیز در حال انجام است.
پالایشگاه فجر جم از دریچه مسوولیت های اجتماعی
مدیرعامل شرکت پالایشگاه گاز فجرجم با اشاره به اقدام های انجام شده این پالایشگاه در قالب مسوولیت های اجتماعی می گوید: آماده سازی ورزشگاه تختی برای میزبانی لیگ برتر (خرید و نصب صندلی و گیت های الکترونیکی با کلیه زیرساخت های لازم، فنس کشی و ...) و سایر حمایت های اثرگذار از تیم پارس جنوبی جم، احداث جاده جم- پالایشگاه- ریز ( فاز دوم)، مشارکت در احداث سد باغان جهت تامین پایدار آب در منطقه، ساخت مرکز دیالیز شهرک توحید جهت کاستن از آلام بیماران کلیوی، افتتاح فرستنده دیجیتال تلویزیون، ساخت مخزن بتنی جمال آباد، بازسازی قنات خبیتو، تامین سیستم سرمایش مصلی نماز جمعه جم، بهسازی مدارس جهت حرکت در مسیر تحقق عدالت آموزشی، همکاری برگزاری نمایشگاه مبلمان برای رونق کسب و کار های شهرستان، توسعه اسکله بندر سیراف برای توسعه کسب و کارهای مردمی و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه، توانمندسازی تعداد زیادی از پیمانکاران بومی و همکاری در اضافه کردن آنها به سامانه EP برای امکان ورود به پیمان های وزارت نفت و ایجاد اتاق استراحت برای رانندگان حمل بار LPG از جمله مسوولیت های اجتماعی در حوزه اقتصادی است. نجفی، تجهیز پژوهشگاه فارابی آموزش و پرورش را جزو مسوولیت های اجتماعی در حوزه زیست آموزش و توانمندسازی می داند و ادامه می دهد: مشارکت در راه اندازی رشته ایمنی و آتش نشانی در آموزش و پرورش جم و اختصاص دبیر به آن در هنرستان سیدالشهدا (امام حسین)، برگزاری دوره کمک های اولیه پیشرفته (پیش بیمارستانی) برای داوطلبان عضویت در جمعیت هلال احمر شهرستان جم، حمایت از شرکت های دانش بنیان منطقه و اقدام جهت تقویت و توانمندسازی آنها، استفاده از کارگاه های موجود در سطح شهرستان جم برای تهیه و تامین ماسک مورد نیاز شهرستان به منظور توانمندسازی آنها، برگزاری همایش علمی کشوری جهت معرفی نیروهای مستعد علمی به منطقه و کشور و برگزاری جلسات هم اندیشی با نخبگان محلی برای استفاده از ایده های آنان به منظور توسعه جامعه پیرامونی، از دیگر اقدام های این مجموعه در این زمینه بوده است.
آنچه درباره سد باغان باید بدانیم
نجفی اعلام می کند: سد باغان توسط شرکت آب و فاضلاب بوشهر و با مشارکت های مالی پالایشگاه در حال انجام است. اجرای سد در دو فاز شامل بدنه و خط انتقال در دست اقدام است. پالایشگاه فجر جم تاکنون نسبت به مشارکت مالی حدود 95 میلیارد تومان و تهیه حدود 6 کیلومتر لوله های انتقال اقدام کرده است .طبق تفاهمنامه انجام شده، سهم پالایشگاه از مشارکت یادشده 158 میلیارد تومان است.
کووید 19 و مقابله با گسترش آن
مدیرعامل پالایشگاه فجر جم در خصوص اقدام های پیشگیرانه درحوزه کووید 19 و مقابله با گسترش این ویروس در سطح پالایشگاه می گوید: توقف سیستم حضور و غیاب انگشت زنی و جایگزینی آن با سیستم کارت های PVC- توزیع وعده های غذایی در ظروف یکبار مصرف، تهیه و توزیع ماسک یکبار مصرف به صورت ماهیانه و مواد ضدعفونی کننده دست به صورت شخصی، تخصیص کانکس تریاژ در مرکز سلامت کار با هدف ویزیت کارکنان دارای علایم کرونا، ترویج فرهنگ خود مراقبتی و اطلاع رسانی با ارسال پیامک به تلفن همراه شاغلین به صورت مستمر، تهیه و نصب بنر با موضوعات و مفاهیم ویروس کرونا، جلوگیری از ورود شاغلین دارای مواجهه با موارد مثبت به محل کار، بازدیدهای بهداشتی با هدف حصول اطمینان از رعایت فاصله اجتماعی در ادارات و واحدها، تشکیل تیم همیاران سلامت، ضد عفونی کردن ناوگان حمل و نقل در ابتدا و انتهای هر شیفت، رعایت فاصله گذاری حداکثری در ناوگان حمل ونقل، جمع آوری پسماندهای مرتبط با کرونا به شیوه بهداشتی در سطل های در دار، دو شیفت کردن حضور شاغلان در پروژه تعمیرات اساسی با هدف جلوگیری از تجمع افراد، انجام روزانه عملیات تب سنجی و پالس اکسیمتری در مبادی ورودی، تسهیل فرآیند غیبت کارکنان ناشی از کرونا با مکانیسم اهدای مرخصی ارفاقی در سیستم حضور و غیاب، پدالی کردن آب سردکن و روشویی ها، کنترل تردد کشتی های تجاری خارجی و کشتی های داخلی دارای نفرات تابعیت غیر ایرانی، کاهش ساعت کار کارکنان عادی کار به مدت 2 ساعت با هدف کاهش رودر رویی ها و حفظ فاصله اجتماعی، ممنوعیت پذیرش افراد در مهمانسراها و پلاژ بندر سیراف ایجاد نقاهتگاه فرودگاه، کاهش حضور کارکنان دارای بیماری های زمینه ای خاص مطابق با لیست دریافتی از مرکز سلامت کار، از جمله اقدام های انجام شده است. همچنین کارکنان رسمی و پیمانکاری این شرکت همزمان با آغاز واکسیناسیون عمومی کشور توانسته اند در بیش از 65 درصد فرآیند واکسیناسیون شرکت کرده که امیدواریم مطابق با برنامه ریزی های انجام شده علاوه بر دریافت دوز دوم، سایر افراد نیز این مهم را محقق کنند. ناگفته نماند بخشی از ساکنین مجتمع مسکونی پارس نیز به همراه اعضای خانواده های خود مطابق با گروه هدف واکسینه شده اند.