معاون وزیر نفت:
نتایج فعالیتهای پژوهشگاه باید در سطح صنعت نفت محسوس باشد
مشعل معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری به تبیین انتظارات وزارت نفت از پژوهشگاه صنعت نفت پرداخت و با تاکید بر پروژهمحور بودن فعالیتهای این مجموعه، گفت: نتایج این فعالیتها باید در سطح صنعت نفت محسوس باشد.
حبیباله بیطرف روز یکشنبه (۳۰ مهرماه) در مراسم تودیع و معارفه روسای پیشین و کنونی پژوهشگاه صنعت نفت، افزود: در حوزه پژوهش، وزارت نفت به دنبال پژوهشهای کاربردی و توسعهای است.
وی با اشاره به اقدامهای خوب وزارت نفت در انعقاد قرارداد با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور در حوزه بالادست و پایین دست صنعت نفت، عنوان کرد: پژوهشگاه صنعت نفت در بخش بالادست، در بحث مطالعات ازدیاد برداشت ۲ میدان اهواز و یادآوران و در بخش پایین دست، در تدوین دانش فنی فرایند شیرینسازی گاز با وزارت نفت همکاری میکند که امیدواریم فعالیتهای پژوهشگاه در هر ۲ حوزه، به الگویی برای سایر دانشگاهها تبدیل شود.
بیطرف همچنین بر ضرورت توجه بیشتر به فناوریهای بینِ بخشی مانند فناوری بایو، نانو و آیتی به عنوان فناوریهای تاثیرگذار در ارتقای راندمان کاری صنایع تاکید کرد و افزود: پژوهشگاه صنعت نفت هم باید به این مهم توجه کند، زیرا به طور مثال پیشبینیها حاکی است در دهههای آینده، اگر ارزش افزوده صنعتی کمتر از ۳۰ درصد نشات گرفته از فناوری آیتی باشد، صنعتی میرا خواهد بود.
وی بر ضرورت بهرهمندی از فناوریهای نوین و روزآمد دنیا هم تاکید کرد و گفت: پیوست فناوری در قراردادهای جدید نفتی با درنظر گرفتن همین واقعیت تدوین شده است که بر مبنای آن، انتقال فناوری در سطوح مدیریت پروژه، مهندسی مخزن و مدیریت تامین منابع مالی صورت میگیرد و شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی، EPC کارهای ایرانی و سازندگان ایرانی از مواهب این انتقال فناوری برخوردار میشوند.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت میتواند در ارائه روشها و مدلهای انتقال فناوری به وزارت نفت کمک کند، افزود: پژوهشگاه باید با حرکت به سمت فعالیتهای پروژهمحور، سهم درآمدهای اختصاصی خود را افزایش دهد.
وی این نکته را هم یادآور شد که بین پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه، رقابتی وجود ندارد و انتظاری مبنی بر انجام فعالیت آموزشی از سوی پژوهشگاه نیست.
بیطرف گفت: وزارت نفت و صنعت نفت ایران در حوزه پژوهش و فناوری در سال های گذشته اقدا م های خوبی انجام داده و ارکان مختلفی برای فعالیت در این حوزه ایجاد شده است.
پژوهش و فناوری هنوز در صنعت نفت نهادینه نشده است
وی پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشکده ازدیاد برداشت، موسسه مطالعات بین المللی انرژی و مدیریت های پژوهش و فناوری را به عنوان بخشهای مختلف مرتبط با پژوهش و فناوری در سطح وزارت نفت برشمرد و گفت: فعالیتهای خوبی هم در حوزه آموزشهای تخصصی مرتبط با صنعت نفت و نهادسازی پژوهش و فناوری در دانشگاه های معتبر کشور انجام شده است.
بیطرف از راهاندازی حداقل هفت انستیتوی تخصصی در زمینههای مرتبط با فعالیتهای پایین دست صنعت نفت در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور طی ۲ سال آینده خبر داد و گفت: امیدواریم در این بازه زمانی، شاهد راهاندازی همین تعداد مراکز ازدیاد برداشت نیز در دانشگاهها باشیم.
وی یادآور شد: با وجود این فعالیتهای گسترده، مقوله پژوهش و فناوری و آن چیزی که در دنیا به عنوان R&D مطرح است، هنوز در صنعت نفت نهادینه نشده و باید با وجود ظرفیتها و امکاناتی که داریم، در این مسیر گام برداریم. بیطرف به اختصاص ۲ تا ۴ درصد گردش مالی بنگاه های اقتصادی بزرگ دنیا به بحث تحقیق و توسعه اشاره کرد و افزود: تحقیق و توسعه علاوه بر ارتقای کیفیت کالاها و خدمات، حیات یک سازمان اقتصادی را تضمین میکند.
وی از مهندس زنگنه به عنوان معمار پژوهش و فناوری در وزارت نفت یاد کرد و گفت: اگرچه اقدام های ایشان در این حوزه بیبدیل است و در تاریخ صنعت نفت ایران به یادگار خواهد ماند، اما تا نهادینه سازی پژوهش و فناوری در صنعت نفت فاصله داریم.
بیطرف ادامه داد: اخیرا صحبتی مطرح شد مبنی بر اینکه مهندس زنگنه به پژوهش و پژوهشگاه اعتقادی ندارد؛ چنین حرفی ظلم است چرا که ایشان خود پرچمدار پژوهش و فناوری در صنعت نفت است و درباره پژوهشگاه نیز صرفا تاکید دارند که این مجموعه باید بیشتر به خروجیهای خود توجه داشته باشد.
معاون وزیر نفت از زحمات چهار ساله دکتر کاتوزیان در پژوهشگاه صنعت نفت قدردانی کرد و گفت: ایشان شخصیت ملی و باارزشی هستند و وزارت نفت قدردان زحماتشان است.
وی دکتر توفیقی را نیز به عنوان شخصیت ملی شناخته شده، استاد تمام دانشگاه و متخصص بزرگ در رشته شیمی مورد اشاره قرار داد و ابراز امیدواری کرد امکان استفاده از تجارب و توانمندی تخصصی ایشان در این صنعت بیش از پیش فراهم شود.
پژوهشگاه، سرمایه ارزشمند صنعت نفت است
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، این پژوهشگاه را به واسطه حدود ۶۰ سال سابقه فعالیت و برخورداری از سرمایه انسانی متخصص و متعهد و اندوخته گرانبهای دانش و تجربه، سرمایه ارزشمند صنعت نفت خواند و اظهار امیدواری کرد این مجموعه، بیش از پیش در خلق ارزش افزوده برای این صنعت موثر باشد.
جعفر توفیقی در مراسم معارفه خود به عنوان رئیس جدید پژوهشگاه صنعت نفت، از اعتماد وزیر نفت برای انتصاب وی در این مسئولیت قدردانی کرد و با اشاره به فعالیتهای خود در وزارت علوم در دولتهای هفتم و هشتم گفت: از دیرباز با دیدگاههای مدیریتی مهندس زنگنه آشنایی دارم؛ از دورانی که با تدبیر و درایت ایشان، چندین دانشکده مهندسی نفت راهاندازی و چند رشته دانشگاهی در حوزه بالادست صنعت نفت تعریف شد. در همان دوران و با اعتبارات وزارت نفت، این دانشکده ها تجهیز هم شدند.
وی از زنگنه به عنوان وزیری مقتدر و دارای دیدگاههای بسیار خوب، هم در حوزه کارهای اجرایی و هم در حوزه پژوهش و فناوری یاد کرد و گفت: در دولت یازدهم به همت ایشان، قراردادهایی در سطوح بالادست و پایین دست صنعت نفت با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور امضا شد که از اعتقاد جدی وزیر نفت به تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و ضرورت توانمندسازی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی کشور حکایت دارد.توفیقی افزود: اقدامات وزارت نفت در انعقاد این قراردادها میتواند به الگویی جدید در ارتقای توان دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی بدل شود و انشاالله این مراکز هم از صلاحیت کافی برای برآورده کردن نیازهای صنعت برخوردار باشند.رئیس پژوهشگاه صنعت نفت به سابقه آشنایی و ارتباط خود با پژوهشگاه هم از سالیان گذشته تاکنون اشاره کرد و گفت: متخصصان بزرگی در این مجموعه پرورش یافتهاند و سرمایهای که پژوهشگاه در دهههای گذشته و در فراز و نشیبهای مختلف کسب کرده است، باید مورد استفاده قرار گیرد.
وی به سرمایههای فیزیکی پژوهشگاه صنعت نفت هم اشاره و آن را در سطح خاورمیانه « بی نظیر» توصیف کرد.
باید در بازار فناوری نفت و گاز جهان هم مطرح باشیم
توفیقی در ادامه با اشاره به اساسنامه جدید پژوهشگاه صنعت نفت، اظهار کرد: به طور طبیعی اساسنامه مهمترین سند پژوهشگاه است که باید به عنوان سندی مادر به آن اتکا شود. در این اساسنامه، بر ماموریت گرایی پژوهشگاه تاکید و این ماموریت، ارتقای ظرفیتهای فناورانه و دانش فنی در صنعت نفت و تبدیل این صنعت به صنعتی دانش بنیان تعریف شده است.
وی با بیان اینکه صنعت نفت همچنان بزرگترین تکیهگاه اقتصادی کشور است، ادامه داد: این ماموریتی که برای پژوهشگاه تعریف شده، بسیار حائز اهمیت است و در دولت قبل هم که به عنوان دبیر ستاد نفت و گاز در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت میکردم، تمام تلاش بر این بود که به این رویکرد کمک کنم.
توفیقی با اشاره به اینکه هرچه صنایع دانش بنیان تر شوند و زیرساختهای فناورانه رشد کند، ارزش افزوده بیشتری خلق میشود، ادامه داد: گاه می بینیم که خیلی از شرکت های صاحب فناوری، درآمدشان از نفت ما بیشتر است و امیدوارم روزی برسد که همان گونه که در برخورداری از ذخایر نفت و گاز دنیا اول هستیم، در بازار فناوری نفت و گاز هم مطرح باشیم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت یادآور شد: تقاضا برای سازمانی که ماموریتگراست، اهمیت دارد و از آنجا که تقاضای اصلی باید از بدنه صنعت باشد، از مدیران بخشهای مختلف این صنعت باید خواست که تعامل نزدیکتری با پژوهشگاه داشته باشند و توانمندیهای این مجموعه را بیش از پیش باور کنند.
وی از زحمات دکتر کاتوزیان در مدت ریاست پژوهشگاه صنعت نفت قدردانی کرد و گفت: به ایشان که همواره به نیکی یاد میشوند، خسته نباشید میگویم و از ایشان میخواهم با توجه به مسئولیتی که به عنوان مشاور وزیر نفت دارند، وقت خود را بیشتر به پژوهشگاه اختصاص داده و تجربیات خود را در اختیار ما قرار دهند؛ چراکه راه میانبر برای موفقیت، استفاده از تجربیات است.
توفیقی یادآور شد: پیام من در بدو ورود به پژوهشگاه صنعت نفت، پیام همدلی، مشارکت و همراهی است؛ زیرا پیشرفت در دنیای امروز، رویدادی جمعی است و با مشارکت جمعی حاصل میشود. وی ابراز امیدواری کرد پژوهشگاه صنعت نفت در مسیر پیش رو، بیش از گذشته بتواند در مسیر سیاستهای وزارت نفت گام بردارد و در خلق ارزش افزوده موثر باشد.
انتصاب دکتر توفیقی به عنوان رئیس پژوهشگاه نفت مایه خوشحالی است
مشاور وزیر نفت از انتصاب دکتر توفیقی به عنوان رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ابراز خرسندی کرد و گفت: ایشان تجربه سرشاری دارند، در رشته تخصصی خود دانشمند به شمار میروند و فردی بافضیلت هستند و امیدوارم با مدیریت ایشان، پژوهشگاه صنعت نفت ارتقا یابد.
حمیدرضا کاتوزیان، مشاور وزیر و رئیس سابق پژوهشگاه صنعت نفت در مراسم تودیع خود و معارفه جعفر توفیقی به عنوان رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، با بیان این مطلب افزود: پژوهشگاه به عنوان یکی از بزرگترین مراکز پژوهشی کشور و خاورمیانه، در سالهای فعالیت خود خدمات ارزندهای به صنعت نفت ارائه کرده است و در چهار سال گذشته هم تلاش شد، حرکت این مجموعه در مسیر سیاستهای کلان دولت و وزارت نفت باشد.وی توفیقات حاصل شده در این مدت را نتیجه تلاش مستمر همکاران پژوهشگاه صنعت نفت عنوان کرد و گفت: از تمام تلاش ها قدردانی میکنم و بدون تعارف، مسئولیت نقایص و ایرادات را متوجه خود میدانم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت منصوب شد
وزیر نفت در حکمی، دکتر جعفر توفیقی داریان را به ریاست پژوهشگاه صنعت نفت منصوب کرد.در حکم بیژن زنگنه خطاب به توفیقی آمده است: «با عنایت به مراتب علمی، تعهد و سوابق ارزنده مدیریتی جنابعالی، به استناد ماده «۶» اساسنامه پژوهشگاه صنعت نفت و تایید سرپرست محترم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به موجب این حکم به سمت «رئیس پژوهشگاه صنعت نفت» منصوب میشوید.انتظار دارد با بهره گیری از ظرفیتهای مدیران و متخصصان صنعت نفت و پژوهشگران آن پژوهشگاه، به ویژه استعدادهای جوان، در گسترش پژوهشهای کاربردی و توسعهای و ایفای نقش موثر در اکتساب و توسعه فناوریهای کلیدی و تجاریسازی آنها کوشش نموده، ضمن هماهنگی با معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در ارزشآفرینی برای صنعت نفت ایران مشارکت موثر داشته باشید.امید است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله موفق و موید باشید.»
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:
بهترین مسیر برای رشد اقتصادی توسعه صنعت پتروشیمی است
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که راه رهایی از خام فروشی، تولید هرچه بیشتر محصولات پتروشیمی است، گفت: بهترین مسیر برای رشد اقتصادی کشور توسعه صنعت پتروشیمی است.اسدالله قره خانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که از گذشته تا امروز صادرات محصولات پتروشیمی در صدر برنامه های دولت ها قرار داشته است، گفت: هم اکنون نیز باید صادرات محصولات پتروشیمی را بیش از گذشته افزایش دهیم، اگر خواهان کاهش خام فروشی هستیم باید تولید محصولات پتروشیمی هرچه بیشتر افزایش یابد.وی با بیان این که ایران جزء کشورهای گازخیز جهان به شمار می آید، افزود: گاز ما به روش های مختلف مصرف می شود که متاسفانه مصارف بخش خانگی هر روز در حال افزایش است، اما معتقدم بهترین شیوه مصرف گاز طبیعی، استفاده از آن برای تامین خوراک پتروشیمی هاست.قره خانی در ادامه با اشاره به این که باید در بخش پتروشیمی به جذب سرمایه بیشتر مبادرت کرد، گفت: نباید بخش های مختلف پتروشیمی با یکدیگر رقابت کنند، همچنین معتقدم صادرات محصولات پتروشیمی باید بیش از گذشته شفاف باشد.سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: چنانچه می خواهیم اقتصاد کشور در مسیر توسعه گام بردارد، بهترین راه آن توسعه هرچه بیشتر صنعت پتروشیمی و صادرات گسترده محصولات این صنعت است.وی صنعت پتروشیمی ایران را یک برند جهانی دانست و تصریح کرد: کشورهای بسیاری علاقه مند به سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران هستند، با ایجاد بازرگانی قوی در بحث صادرات پتروشیمی، می توانیم مشتریان بسیاری جذب این صنعت کنیم.
ایران به راحتی از شوک های ناگهانی قیمت نفت عبور خواهد کرد
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان این که برخی سخنان و تحولات سیاسی بر قیمت جهانی نفت تاثیرگذار خواهد بود، گفت: ایران به راحتی از شوک های ناگهانی قیمت نفت عبور خواهد کرد.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، با بیان این که رئیس جمهوری آمریکا این کشور را با بحران های متعددی مواجه کرده است، گفت: به نظر می رسد بحران آفرینی رئیس جمهوری آمریکا به نفع ما تمام خواهد شد، هرچند ممکن است ناپختگی ترامپ خسارت هایی را نیز در پی داشته باشد، اما بهترین راه مقابله با سیاست های این کشور، اقتصاد مقاومتی است.عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: همان طور که مقاوم سازی اقتصاد در زمان تحریم منافعی برای کشور در پی داشت و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیز برای کشور دارای منافع بسیاری است، اقتصاد کشور نیز هم اکنون از توانایی قابل قبولی برخوردار است که از این طریق می توانیم برای هر شرایطی برنامه مشخصی داشته باشیم.جعفرزاده ایمن آبادی با اشاره به این که برای هر اقدام آمریکا برنامه مشخصی خواهیم داشت، تصریح کرد: معتقدم بازار جهانی نفت ممکن است با برخی شوک های قیمتی مواجه شود، اما وزیر باتجربه نفت کشورمان به راحتی می تواند کنترل چنین شوک هایی را در دست بگیرد.
نتایج مطالعات چنگوله در کمیته مشاوران مدیریت مخازن بررسی شد
کمیته مشاوران مدیریت مخازن شرکت ملی نفت، نتایج طرح توسعه میدان چنگوله را که از سوی شرکت گازپرومنفت روسیه، DNO نروژ و PTTEP تایلند به این شرکت ارائه شده است، بررسی کرد.
معاونت بررسی طرح های منابع هیدروکربوری (نفت و گاز) مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت اعلام کرد: این موضوع در یکصد و چهل و سومین جلسه کمیته مشاوران مدیریت مخازن شرکت ملی نفت بررسی و درباره متغیرهای مخزنی، فازهای مختلف برنامه های پیشنهادی شرکت ها جهت توصیف و توسعه میدان و پروفایل تولید پیش بینی شده، بحث و تبادل نظر شد.
در این جلسه، اعضای کمیته مشاوران مدیریت مخازن ضمن بررسی سابقه فعالیت سه شرکت ارائه دهنده نتایج مطالعات ، نظرات خود را در باره طرح های ارائه شده مطرح و نکاتی را به منظور بهبود کیفیت مطالعه و کاهش عدم قطعیت های موجود عنوان کردند. میدان نفتی چنگوله در استان ایلام در ۵٠ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهران و پنج کیلومتری خط مرزی ایران و عراق قرار دارد. سازندهای اصلی حاوی هیدروکربور در میدان چنگوله سروک بالایی و پایینی است، اما وجود هیدروکربور با قابلیت تولید در سازند ایلام و سازندهای عمیق تر از جمله داریان و فهلیان نیز متحمل است.