شتاب در گازرسانی به بزرگترین استان کشور
حال صنایع کرمان با گاز خوب است
مشعل گازرسانی به صنایع، توسعه تولید با کمترین میزان آلایندگی را به دنبال دارد و طرح گازرسانی به این واحدهای تولیدی از یک سو باعث کاهش مصرف سوخت های مایع و موجب حفظ سلامت محیط زیست می شود و از سوی دیگر، منجر به کاهش هزینه های کارخانجات صنعتی، نیروگاه ها، صنایع کشاورزی و ... می شود که بدون شک این موضوع از اهداف بسیار مهم هر کشوری بوده و از منظر اقتصادی حائز اهمیت است.
توسعه شبکه های گازرسانی در بخش صنعت، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی، مهاجرت معکوس به روستاها و توسعه و آبادانی مناطق مختلف بویژه مناطق کمتر توسعه یافته را به ارمغان آورده، از این رو برنامه ریزی های لازم به منظور گازرسانی به واحدهای صنعتی و نیروگاهی، امری ضروری است.
با اجرایی شدن برنامه های گازرسانی در کشور انتظار می رود سهم گاز به عنوان سوخت پاك در سبد مصرف سوخت های فسيلی بيش از پيش افزايش يابد.
در این میان، با توجه به اینکه استان کرمان به عنوان بزرگترین استان کشور شناخته می شود و در عرصه تنوع و اهمیت صنایع گوناگون، در فهرست برترین استان ها قرار دارد، بی شک گازرسانی به این صنایع از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
در ادامه، گفت و گو با منوچهر فلاح، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان را می خوانیم.
هم اکنون چند شهر و روستای استان از نعمت گاز برخوردار است؟
از 71 شهر استان کرمان تا پایان سال گذشته 67 شهر از نعمت گاز برخوردار شده و عملیات گازرسانی به 5 شهر باقی مانده نیز با پیشرفت 80 درصدی در دست اجراست. از مجموع ۳ هزار و ۳۳۰ روستای واجد شرایط گازرسانی نیز تاکنون هزار و ۴۳۳ روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند. سال گذشته به طور میانگین در هر هفته به 5 روستا گازرسانی شده که این نشان دهنده 3 برابر شدن میزان گازرسانی به روستاهای استان است. براساس برنامه های تعریف شده، درصد بهره مندی خانوارهای کرمانی از گاز تا پایان سال ۱۴۰۱ به ۹۵ درصد می رسد.
در مجموع تاکنون چند کیلومتر شبکه گاز در سطح استان اجرا شده است؟
از ابتدای تاسیس شرکت تاکنون بیش از 22 هزار کیلومتر خط انتقال، شبکه تغذیه و توزیع در استان کرمان اجرا شده است.
تاکنون 2 هزار کیلومتر خط انتقال، 17 هزار کیلومتر شبکه توزیع و 3 هزار کیلومتر شبکه تغذیه در سطح 23 شهرستان استان احداث شده که از این مقادیر بیشترین سهم متعلق به شهرستان کرمان و کمترین آن با عنایت به آغاز عملیات گازرسانی در سال 99 متعلق به شهرستان فاریاب است.
این شرکت سال گذشته 1600 کیلومتر اجرای شبکه گاز را هدف گذاری کرده بود که خوشبختانه با تلاش های صورت گرفته از این میزان فراتر رفته و توانستیم بیش از 1750 کیلومتر شبکه را در سطح استان اجرا کنیم. از ابتدای امسال تاکنون نیز 376 کیلومتر شبکه در استان اجرا شده است.
لطفا گزارشی از اقدامات گاز کرمان در حوزه گازرسانی به صنایع ارائه کنید.
سال 98 با طراحی شبکه های گازرسانی صنایع و انجام مناقصه برای 14 محور صنعتی به منظور اجرای 780 کیلومتر خطوط گازرسانی به صنایع فاقد گاز، شاهد جهشی بزرگ در امر گازرسانی به صنایع مصرف کننده سوخت مایع بوده ایم. با گازرسانی به 467 صنعت، حدود 51 میلیون لیتر سوخت مایع در سطح استان صرفه جویی شد و این قطعاً نشان دهنده تعهد به مسؤولیت های اجتماعی و پویایی و عملکرد خوب گاز استان کرمان در امر گازرسانی بوده است. طی 4 سال گذشته 118 صنعت با مجموع مصرف 6 میلیون و 250 هزار لیتر به شبکه گاز متصل شده و از مصرف سوخت مایع در این واحدها جلوگیری شده است. با توجه به عملکرد شرکت گاز استان کرمان در خصوص جهش تولید و در شرایط کرونا در سال 99، باید گفت که با گازرسانی به 202 صنعت مصرف کننده فراورده های نفتی، صرفه جویی حدود 16 میلیون و 200 هزار لیتر سوخت مایع به ثبت رسیده که امیدواریم در سال 1400 با برنامه ریزی دقیق، بر موانع موجود ازجمله بحران بیماری کرونا و مسائل اقتصادی ناشی از آن فائق آییم و به نتیجه مطلوب همچون سال های گذشته برسیم.
همزمان با هفته دولت چند واحد صنعتی به شبکه گاز پیوست؟
این شرکت پروژه های گازرسانی به 184 واحد صنعتی سطح استان را در هفته دولت افتتاح کرد که بهره برداری از آنها هزار و 730 میلیارد ریال هزینه در بر داشته است. این واحدهای صنعتی در شهرستان های کرمان، جیرفت، کهنوج، فاریاب، رفسنجان، شهربابک، سیرجان و زرند قرار دارند. در قالب عملیات اجرایی این پروژه ها، 165کیلومتر خطوط شبکه تغذیه نیز از سوی شرکت گاز استان کرمان اجرا شده است. با افتتاح این پروژه ها تعداد کل صنایع استان که به شبکه گازرسانی متصل هستند، به بیش از 1100 صنعت رسید.
بهره برداری از فاز اول خط انتقال گاز 30 اینچ محور کرمان - زرند تاثیری زیادی بر افزایش پایداری گاز شمال استان کرمان داشت. درباره این خط لوله بیشتر توضیح دهید.
بهره برداری از این پروژه ملی، پایداری شبکه گاز کارخانجات فولاد، صنایع و نیروگاه های شمال استان را به همراه داشت و کارخانه فولاد بوتیا و نیروگاه بوتیا همزمان با افتتاح فاز اول این پروژه از نعمت گاز برخوردار شده اند. با توجه به اینکه توسعه کشت گلخانه ای، یکی از مهم ترین سیاست ها در حوزه اقتصاد مقاومتی است و انتقال گاز به مجموعه های گلخانه ای، سهم عمده ای از هزینه ها را کاسته و به کشاورزان در توسعه کشاورزی و ایجاد فرصت های شغلی پایدار کمک می کند، شرکت گاز استان کرمان با توجه به مسؤولیت های اجتماعی خود همزمان با گازرسانی به شهرهای جنوبی استان، عملیات گازرسانی به گلخانه های شهرستان های جنوبی را نیز در فاز اول با طراحی 754 هکتار مورد هدف قرار داده است.
این عملیات آغاز شده است؟
بله. عملیات اجرایی گازرسانی در این مناطق آغاز و تاکنون 90 کیلومتر شبکه گذاری انجام شده که برخی از محدوده های گلخانه ای با اجرای 40 کیلومتر شبکه گازرسانی از جمله آزادگان، باقرآباد، دولت آباد و خضرآباد واقع در شهرستان جیرفت به شبکه گاز متصل شده اند.
در حال حاضر، تعداد قابل توجهی از گلخانه ها در محدوده های اشاره شده با اقدام برای اخذ اشتراک گاز از نعمت گاز برخوردار خواهند شد، ضمن آنکه با اجرای کامل طرح های گازرسانی به گلخانه های جنوب استان، سالانه 13 میلیون لیتر در مصرف سوخت مایع صرفه جویی می شود.
در پایان اگر نکته ای باقی مانده، بفرمایید.
همانطور که در ابتدای مصاحبه گفته شد، با توجه به وسعت استان کرمان و موقعیت مهم صنایع در آن، گازرسانی به صنایع یکی از مهم ترین اهداف شرکت گاز استان کرمان است و قطعاً این خدمت، کمک بزرگی به مسائل زیست محیطی و پیشرفت جامعه می کند. گازرسانی به صنایع، توسعه تولید با کمترین میزان آلایندگی را به دنبال دارد و این یعنی، رسیدن به اهداف اقتصادی با ایجاد بستری مناسب که عملکرد شرکت گاز استان کرمان در این زمینه بسیار مطلوب بوده و در عین حال، سعی شده تا با برنامه ریزی های عملیاتی کارآمد، به دستاوردهای ارزشمند دیگری نیز دست یابیم. در پایان، امیدوارم با تلاش و همت مسؤولان و کارکنان شرکت گاز استان کرمان، باز هم شاهد ارائه خدمات به هم استانی های عزیز خود باشیم.