بانوی موفق شرکت گاز خراسان رضوی از مسیر پیشرفت خود می گوید؛
صنعت نفت در حوزه بانوان سرآمد است
بانوان شاغل باید بتوانند بین زندگی شخصی و کار تعادل منطقی را برقرار کنند. اگر فردی تنها در یکی از این ابعاد موفق باشد، ارزشمند نیست. مهم این است که با اعتماد به نفس و خودباوری و برقراری یک رابطه منطقی و صحیح در زندگی شخصی، مادر و همسر خوبی باشید و در کار هم به عنوان یک کارمند نمونه شناخته شوید. اینها بخشی از صحبت های سمیه کاراندیش مروستی، بانوی نمونه و موفق شرکت گاز خراسان رضوی است. در ادامه این گفت وگو را با هم می خوانیم.
لطفا خودتان را برای مخاطبان ما معرفی کنید؟
سمیه کاراندیش هستم. متولد 8شهریور سال 1366، دانش آموخته کارشناسی شیمی کاربردی از دانشگاه صنعتی اصفهان و کارشناسی ارشد و دکترای شیمی از دانشگاه فردوسی مشهد. در سن 20 سالگی ازدواج کردم که حاصل این ازدواج یک پسر پنج ساله به اسم مهراد است. در 24 سالگی فعالیت اجتماعی و کاری خود را با تدریس در دانشگاه آغاز کردم. در حال حاضر هم به عنوان مسؤول مدیریت دانش و کارشناس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی مشغول به فعالیت هستم.
از چه سالی در شرکت گاز مشغول به فعالیت هستید؟
فعالیت من در شرکت گاز استان خراسان رضوی از سال 1390 در سمت های کارشناس انرژی و کارشناس پژوهش آغاز شد. افتخار دارم از سال 1395 هم به عنوان مسؤول دفتر مدیریت دانش این شرکت فعالیت خود را ادامه دهم.
شما به عنوان یکی از بانوان موفق شرکت گاز خراسان رضوی شناخته می شوید؟ چه عواملی را باعث جایگاه امروز خود می دانید؟
این لطف دوستان و همکاران است. برای من هم بسیار خوشایند است که در محیطی مشغول به فعالیت هستم که همکارانم مرا موفق می دانند. از نظر شخصی خودم، مهم ترین عامل موفقیت یک زن، برقراری تعادل در همه ابعاد زندگی است. من در سن 20 سالگی یعنی در سال دوم مقطع کارشناسی ازدواج کردم. این زمان، در دانشگاه صنعتی اصفهان مشغول به تحصیل بودم، خانواده ام در تهران و همسرم در مشهد ساکن بودند. شرایط پیچیده و سختی بود؛ اما با پشتکار و حمایت خانواده، این دوران را پشت سر گذاشتم و بلافاصله در مقطع ارشد دانشگاه فردوسی پذیرفته شدم. از 22 سالگی برای زندگی به مشهد مقدس آمدم. با تمام سختی هایی که برای بانوان، بخصوص مادران شاغلی که دور از خانواده هستند، وجود دارد، توانستم به طور موازی و در کنار کار و مادر بودن، مقطع دکترا را نیز به اتمام برسانم. نکته جالب اینجاست که در همین زمان مشغول به تدریس در دانشگاه هم بودم.
از میان همه کارهای انجام شده کدام یک را بیشتر دوست دارید؟ کمی درباره آن توضیح دهید؟
تمام قسمت هایی که تاکنون مشغول به کار بوده ام، برایم جذاب است. در زمانی که کارشناس انرژی بودم، شرکت برای اولین بار در سال 1392 موفق به اخذ ایزو مدیریت انرژی ISO 500001 : 2011 شد که جزو اولین شرکت گاز استانی در این زمینه بودیم. در زمان فعالیت به عنوان کارشناس پژوهش، هم پروژه های پژوهشی بسیاری در دست اقدام بود که با توجه به ماهیت آنها بسیار جذابیت داشت. در بین این پروژه ها، طرح «تدوين دستورعمل و روش اجرايي و برپايي بستر آزمون و تست كيفيت و كارايي اسليو رگلاتورهاي اكسيال» که به عنوان مسؤول پروژه و ناظر آن بودم، خروجی خوبی از جمله طراحی بستر آزمون افت ناگهانی فشار گاز(RGD) که برای اولین بار در ایران طراحی و اجرا شده بود را به همراه داشت. این بستر تست به عنوان اختراع در سال 1397 ثبت شد و استاندارد آن در امور تدوین استانداردهای شرکت ملی گاز ایران برای اضافه شدن به استاندارد IGS-M-IN2-202 پس از بررسی در کمیته ابزاردقیق و شیمی، تایید و به صورت آزمایشی یک ساله از اواسط سال 1398 در دست اقدام است. در حوزه مدیریت دانش که من از سال 1395 به آن وارد شدم، به عنوان اولین شرکت گاز استانی اقدام به پیاده سازی سیستم مدیریت دانش در سال 1389 کردیم و همچنان به عنوان شرکت پیشرو در این حوزه هستیم. موضوع مدیریت دانش، اقیانوسی بیکران از فعالیت های شرکت است. نکته جالب اینجاست که در مدیریت دانش، شما فقط با یک شغل درگیر نیستید؛ بلکه تمام فرایندهای شرکت را مورد بررسی روزانه قرار می دهید. آورده این کار افزایش دانش و اطلاعات شخصی است. کارهای مختلفی در دفتر مدیریت دانش انجام می شود که هر روز شما را با روز قبل متفاوت تر می کند. در سال 1396 موفق به كسب رتبه نخست (تنديس و لوح تقدیر) در هشتمين جشنواره پژوهش و فناوري (حوزه منابع انسانی) وزارت نفت شدیم. از دستاوردهای این حوزه می توان به تالیف 27 جلد کتاب و 14 نرم افزار آموزش مجازی حاصل از دانش و تجربیات همکاران خبره شرکت و درآمد حاصل از فروش دانش های سازمان اشاره کرد. همچنین حمایت مادی و معنوی برای ثبت اختراع دانش همکاران، یکی دیگر از اقدام های مؤثر در این حوزه به شمار می رود که تا کنون حدود 29 اختراع به ثبت رسیده است. اصل و باور ما در مدیریت دانش، این است که تنها به موارد ابلاغی و روتین اکتفا نکرده و اقدام های مؤثر دیگری را اضافه بر وظایف تعریف شده انجام می دهیم. خوشبختانه وضعیت مدیریت دانش در شرکت ما همواره به عنوان نقطه قوت سازمان شناخته شده و این پیشتازی در سطح شرکت ملی گاز نیز مطرح است و حضور مستمر در تصمیم گیری ها و جلسات ملی، از افتخارات دفتر مدیریت دانش شرکت گاز استان خراسان رضوی محسوب می شود.
به نظر شما مردان در کار موفق تر هستند یا زنان؟
اینکه یک مدیر زن بهتر است یا مدیر مرد را نمی توان تنها با در نظر گرفتن تفاوت های جنسیتی بررسی کرد؛ چرا که دنیای تخصص و دانش مدیریت، بسیار گسترده تر از این است که در زن یا مرد بودن افراد خلاصه شود. همه افراد در برخورد با شرایط مختلف، بسیار متفاوت عمل می کنند و این شرایط است که همه چیز را مشخص می کند. زنان و مردان ممکن است نظرات مختلفی نسبت به یک موضوع داشته باشند. وجود دیدگاه های مختلف، استعداد و روحیه متفاوت زنان و مردان موجب ایجاد محیط خلاقانه در کار می شود. در تاریخ جهان، از دیروز تا امروز زنان موفق و قدرتمندی دیده می شوند که همین موضوع، بیانگر توانمندی بالای بانوان برای قرارگیری در سمت های مدیریتی است.
جنسیت افراد در کار را عامل پیشرفت و توسعه می دانید یا ناتوانی و ضعف؟
برخورداری از فرصت های برابر همانند ترویج فرهنگ برابری در محیط کار کمک می کند تا همه کارمندان از فرصت هایی یکسان برای پیشرفت برخوردار شوند. با این توضیح، توانمندی افراد، تابعی از محیط کار مثبت و ایجاد تعلق خاطر است تا جنسیت. در شرایط برابر، افراد نسبت به محیط کار احساس تعلق خاطر بیشتری خواهند داشت و قادر به نوآوری و حتی تاثیرگذاری نیز خواهند بود.
محیط کاری مثبت چه نقشی در موفقیت کارکنان دارد؟
در محیط های کاری مثبت، افراد احترام به یکدیگر را یاد می گیرند و متوجه نقاط قوت، استعدادها و وجه تمایزها خواهند شد. تفاوت ها، محیطی را به وجود می آورد که بیشتر افراد به هم احترام می گذارند. در چنین محیطی بیشتر افراد حس ارزشمند بودن دارند و روحیه اعضای تیم و عملکرد شغلی نیز افزایش پیدا می کند. به نظر من باید حس ارزشمند بودن به کارکنان برای ایجاد موفقیت در کار تقویت شود. در این بین مدیر، به طور مستقیم سهم بسزایی در ایجاد این حس و اعتماد به نفس در بانوان دارد. نگاه مثبت مدیریت، باعث بروز خلاقیت و کارآرایی در افراد می شود.
حمایت پدر، مادر و همسر چه نقشی در موفقیت های تحصیلی و شغلی شما داشته است؟
نقش حمایتگر خانواده در موفقیت بانوان، بخصوص بانوان شاغل حتما اهمیت دارد. باید از پدر و مادرم که حامی و مشوق اصلی من در زندگی بوده اند، تشکر کنم. زندگی هر انسان، تابعی از فرهنگ تربیتی خانواده او در دوران کودکی است. ازدواج من در سن 20 سالگی انجام شد. با توجه به اینکه از خانواده ام دور بودم، تقریبا تمام پیشرفت تحصیلی و کاری در کنار همسرم اتفاق افتاد. حمایت همیشگی او از برنامه ها و اهداف من و ایجاد محیط آرام در زندگی، نقشی مؤثر در کسب موفقیت های امروز من دارد. یکی از وظایف اصلی بانوان بعد از ساعات اداری، همسرداری و فرزندداری است که البته جزو وظایف قانونی و دینی لاینفک یک زن است. از این رو باید بین کار و زندگی تعادل منطقی برقرار شود.
به نظر شما آیا زمینه پیشرفت بانوان در کشور ما فراهم است؟
در چند سال گذشته، اقدام های بسیار خوبی برای پیشرفت بانوان انجام شده که در این بین، وزارت نفت و شرکت گاز به عنوان یکی از مجموعه های پیشرو و سرآمد این حوزه شناخته می شوند. امیدوارم این موضوع ادامه دار باشد و هر روز شاهد حضور بیشتر و چشمگیرتر بانوان در سمت های بالاتر و مدیریتی باشیم.
چه توصیه ای به بانوان دارید؟
توصیه من به بانوان به عنوان یک خواهر و دوست، رعایت تعادل در زندگی شخصی و کار است. اگر فردی تنها در یکی از این ابعاد موفق باشد، ارزشمند نیست. مهم این است که با اعتماد به نفس و خودباوری و برقراری یک رابطه منطقی و صحیح در زندگی شخصی، مادر و همسر خوبی باشید و در کار هم به عنوان یک کارمند نمونه شناخته شوید. اگر فردی نتواند زندگی شخصی خود را مدیریت کند، بی شک نمی تواند در کار هم فردی موفق باشد. موفقیت در کار، محصول آرامش در خانواده است.
سخن آخر با خوانندگان؟
عشق و تلاش دو بال پیشرفت هستند. از این بال ها برای پرواز به سوی موفقیت استفاده کنید.