غذای شمالی با بادمجان و رب انار
شش انداز گیلانی
شهلا اعماری
هر منطقه از ایران برای مناسبت های مختلف و روزهای خاصی از سال، غذاهای محلی و خوشمزه ای دارند که طعم بسیار دلپذیری دارد. یکی از این غذاهای سنتی که در مناطق مختلف ایران می توان آن را یافت، شش انداز است. غذایی که در هر منطقه ای به شکلی خاص و با موادی متفاوت تهیه می شود.
شش انداز را می توان با طعم های مختلف در زنجان، گیلان و همچنین شیراز امتحان کرد. علت نامگذاری این غذا هم شاید به این دلیل باشد که در آن از شش ماده اولیه و اصلی استفاده شده است. گیلانی ها در تهیه این غذا از بادمجان استفاده می کنند. شش انداز زنجانی ها با خرما و در شیراز نیز با هویج درست می شود. شش انداز گیلانی ظاهری شبیه به فسنجان، اما طعمی متفاوت دارد.
مواد لازم
مغز گردو: ۳۰۰ گرم
بادمجان قلمی: ۵ عدد
رب انار ترش: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز سرخ کرده: ۴ قاشق غذاخوری
زردچوبه، نمک، فلفل و دارچین: به مقدارلازم
شکر (به دلخواه): به میزان لازم
طرز تهیه
مغز گردو را کاملا آسیاب می کنیم. در یک قابلمه یا تابه، گردو را همراه با دو تا سه پیمانه آب و ادویه جات روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا روغن بیندازد. سپس بادمجان ها را به صورت خلالی برش می زنیم و سرخ می کنیم و به همراه پیازی که از قبل سرخ کرده ایم به گردو می افزاییم. رب انار را هم اضافه کرده و می گذاریم نیم ساعت بجوشد. صبر می کنیم تا خورش کاملا جا بیفتد. سپس آن را از روی حرارت برداشته و در ظرف مورد نظر ریخته و در کنار برنج سرو می کنیم.
نکته
اگر دوست ندارید که شش اندازتان خیلی ترش باشد، می توانید به آن شکر اضافه کنید.
دسر توت فرنگی
فاطمه مولایی
مواد لازم
یکی از دسرهای خوشمزه ای که در این فصل می توانید درست کنید، دسر توت فرنگی است، دسری که هم می توان به صورت تک نفره را سرو کرد و هم به صورت قالبی آن را تهیه کرد.
مواد لازم
توت فرنگی: 300 گرم
وانیل: نوک قاشق چایخوری
شیر: 2 لیوان
پودر ژلاتین: 4 قاشق غذاخوری
شکر: یک لیوان
خامه: یک پاکت
آب: نصف لیوان
طرز تهیه
توت فرنگی را همراه با شکر، شیر، وانیل و خامه داخل میکسر می ریزیم و میکس می کنیم. سپس پودر ژلاتین را ابتدا با آب سرد مخلوط کرده و بعد از آن روی بخار کتری بن ماری می کنیم تا ذراتش حل شوند و مایع شفاف به دست آید. حالا ژلاتین را هم به مواد میکس شده می افزاییم.
با مخلوط کن دوباره مواد را مخلوط می کنیم. مواد آماده را داخل قابل مورد نظر می ریزیم و به مدت شش ساعت داخل یخچال قرار می دهیم. سپس قالب را از یخچال خارج می کنیم. برای جداسازی دسر از قالب داخل یک ظرف بزرگ آب جوش می ریزیم و ظرف دسرمان را به مدت 10 ثانیه داخلش قرار می دهیم. به این صورت دسر به راحتی از قالب جدا می شود.
ماقوت زعفرانی
ملیکا فتاحیلازم
نشاسته: 2 قاشق غذاخوری
شکر: یک سوم لیوان
آب: 2 لیوان
گلاب: یک چهارم لیوان
زعفران: به مقدار لازم
خلال بادام برای تزیین: به میزان لازم
آب را داخل قابلمه می ریزیم و روی گاز قرار می دهیم. صبر می کنیم آب جوش بیاید. سپس نشاسته را در آب سرد حل می کنیم تا روان و یکدست شود. در حالی که نشاسته را هم می زنیم، آن را به آب در حال جوشیدن اضافه می کنیم(اگر نشاسته را هم نزنیم یا به یک باره اضافه کنیم، نشاسته گلوله گلوله می شود). حدود یک دقیقه صبر می کنیم تا نشاسته در آب به جوش بیاید. پس از آن شکر و زعفران را می افزاییم (بهتر است زعفران را از قبل در یکی، دو قاشق آب حل کنیم). مجدد مواد را هم می زنیم تا دوباره به جوش آید و شکر در موادمان حل شود. در مرحله آخر هم گلاب را اضافه می کنیم تا ماقوت زعفرانی مان عطر و طعم بی نظیری بگیرد. قابلمه را از روی حرارت برمی داریم و چند دقیقه صبر می کنیم تا دسر خنک و آماده سرو شود.
* اگر به خلال بادام علاقه دارید، می توانید بعد از برداشتن قابلمه از روی حرارت یک یا دو قاشق بادام خلال شده هم به مواد اضافه کنید.
* زمانی که روی ماقوت شروع به حباب زدن کرد، دسر آماده است.