
ايران آماده گسترش همکاريهاي گازي با ارمنستان است
zمديرعامل شرکت ملي گاز گفت: افزون بر قرارداد تهاتر گاز و برق ميان ايران و ارمنستان، تهران نيز آماده گسترش همکاريهاي گاز با ايروان است. حميدرضا عراقي، درباره صادرات گاز ايران به کشور ارمنستان گفت: قرارداد صادرات گاز ايران به ارمنستان و دريافت برق از اين کشور به نسبت يک به سه تنظيم شده است.بر اين اساس به ازاي هر يک ميليون مترمکعب گازي که ايران صادر کند، بايد سه کيلووات ساعت برق از سوي ارمنستان وارد کشور شود. معاون وزير نفت در امور گاز درباره احتمال افزايش حجم صادرات گاز ايران به ارمنستان توضيح داد: ايران براي افزايش حجم صادرات گاز خود مشکلي ندارد، خطوط لوله انتقال گاز نيز ظرفيت کافي براي اين افزايش را دارند، اما طرف ارمني توان تامين برق بيشتر را ندارد و اگر بخواهد گاز بيشتري را مطابق اين قرارداد دريافت کند، در ازاي آن بايد برق بيشتري تحويل دهد. عراقي با بيان اينکه مقرر شده اســــت مذاکراتي ميان ايران و ارمنستان درباره افزايش صادرات گاز انجام شود، تصريح کرد: بخش خصوصي يا دولتي ارمنستان ميتواند با ايران براي دريافت بيشتر گاز مذاکره کند. اگر آنها گاز بيشتري بخواهند و توانايي پرداخت پول گاز را داشته باشند ما هم زودتر ميتوانيم حجم صادرات گاز را افزايش دهيم و نظر ما نيز بر همين روش است.
منوچهري: مطالعه ميدانها در بازشناسي ظرفيتهاي هيدروکربوري کشور موثر است
امضاي 36 تفاهمنامه و دريافت 45 پروپوزال
معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به 36 تفاهمنامهاي که با هدف مطالعه ميدانهاي نفت و گاز، بين اين شرکت و شرکتهاي داخلي و خارجي امضا شده است، گفت: نتايج اين مطالعات در بازشناسي ظرفيتهاي هيدروکربوري کشور نقش بسزايي دارد.
غلامرضا منوچهري، روز چهارشنبه (27 ديماه) در مراسم امضاي تفاهمنامه همکاري بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران که با هدف واگذاري مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد برگزار شد، با بيان اين مطلب افزود: با توجه به تفاهمنامههايي که تاکنون براي مطالعه ميدانهاي نفت و گاز با شرکتهاي داخلي و خارجي امضا شده، قرار است بالغ بر 100 پروپوزال (نتايج مطالعات) به شرکت ملي نفت ايران تحويل داده شود که تاکنون 45 پروپوزال ارائه شده است. وي به نقش موثر اين مطالعات در بازشناسي ظرفيتهاي ميدانها و مخازن نفت و گاز کشور اشاره کرد و گفت: نتايج اين مطالعات که بسياري از آنها در کميته مشاوران مخازن شرکت ملي نفت ايران تاييد شده است، به ارتقاي ذخاير و تعريف پروژههاي جديد کمک ميکند، چرا که ما در تعريف پروژهها به نحوي که براي سرمايهگذاران جذاب باشد نيز در گذشته دچار ضعفهايي بودهايم.
تقويت مباني اقتصاد مقاومتي با فعالسازي شرکتهاي ايراني
منوچهري حفظ، تقويت و فعالسازي شرکتهاي ايراني و مشارکت دادن هر چه بيشتر آنها در طرحها و پروژههاي صنعت نفت را يکي از سياستهاي وزارت نفت برشمرد که هم ميتواند برگ برنده ايران در نبود شرکتهاي بينالمللي باشد و هم در تقويت مباني اقتصاد مقاومتي در کشور، نقشي تعيينکننده ايفا کند. معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، به بسته سرمايهگذاري که براي اجراي پروژههاي نگهداشت و افزايش توليد در قالب EPCF طراحي شده است نيز اشاره کرد و گفت: در اجراي اين پروژهها نيز، عمدتا به شرکتهاي داخلي تکيه ميشود. وي ابراز اميدواري کرد، با آغاز تدريجي مناقصههاي اين بسته سرمايهگذاري که قرار است در قالب EPCF اجرايي شود، همچنين قراردادهاي توسعه ميدانها که پيشبيني ميشود تعدادي از آنها تا پايان امسال يا اوايل سال آينده امضا شود، شرکت ملي نفت ايران سال آينده شاهد رونق بيشتر در امور و افزايش نقشآفريني شرکتهاي ايراني در طرحها و پروژهها خواهد بود. منوچهري در ادامه بر ضرورت متنوعسازي روشهاي تامين مالي پروژههاي صنعت نفت تاکيد کرد و افزود: بايد زمينه لازم براي مشارکت سرمايهگذاران و حتي سپردهگذاران در طرحها و پروژهها آماده شود که طرح انتشار اوراق مشارکت با پايه ارزي، در همين جهت مدنظر قرار دارد. اين مقام مسئول با اشاره به امضاي تفاهمنامه همکاري با شرکت پتروايران، عنوان کرد: شرکت پتروايران از شرکتهايي است که صلاحيت آن به عنوان يکي از شرکتهاي اکتشاف و توليد تاييد شده؛ سوابق کاري زيادي در صنعت نفت کشور دارد واستفاده بهينه از ظرفيتها و توانمنديها در اين شرکت ميتواند تضمينکننده استمرار فعاليتهاي اين مجموعه در بالادست صنعت نفت باشد. ميدانهاي متوسط و کوچکي در ايران وجود دارد که توسعه آنها متناسب با استعداد و توان پتروايران است و ارائه عملکرد خوب و انجام مطلوب مطالعه ميدانها، ميتواند مسير روشني پيش روي اين شرکت قرار دهد.
پتروايران دستاوردهاي قابل دفاعي در صنعت نفت کشور دارد
رهام قاسمي، مديرعامل شرکت پتروايران نيز در اين نشست گفت: اين شرکت با وجود فراز و نشيبهاي بسياري که طي حدود 2 دهه فعاليت خود داشته، دستاوردهاي قابل دفاعي از خود به جاي گذاشته است که حفاري و تکميل 117 حلقه چاه در دريا و خشکي، طراحي و اجراي طولانيترين خط لوله دريايي کشور به طول بيش از 300 کيلومتر از عسلويه به سيري، توسعه ميدان نفتي و گازي سلمان، توسعه ميدان فروزان در بخش نفتي و توسعه فاز نخست طرح توسعه لايه نفتي پارس جنوبي از جمله آنهاست. وي توسعه لايه نفتي پارس جنوبي را با توجه به ساختار ويژه زمينشناسي، نامتجانس بودن لايهبندي مخازن، ويژگيهاي سنگ و سيال و زونهاي منفک شده، پروژهاي منحصربهفرد توصيف کرد و افزود: در اين طرح، بيشترين ميزان حفاري افقي در کشور به ثبت رسيد. قاسمي به توضيحاتي درباره ميادين سوسنگرد و دانان که تفاهمنامه مطالعاتي آن بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران امضا شد، اشاره و ابراز اميدواري کرد که مطالعات اين دو ميدان، زمينهساز همکاري اين شرکت در توسعه ميادين در قالب قراردادهاي جديد نفتي باشد. بر اساس اين گزارش، شرکت ملي نفت ايران و شرکت پتروايران تفاهمنامه همکاري مشترکي امضا کردند که بر اساس آن، مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد در دستور کار شرکت پتروايران قرار گرفت. اين تفاهمنامه همکاري روز چهارشنبه (27 ديماه) بين غلامرضا منوچهري، معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران و رهام قاسمي، مديرعامل شرکت پتروايران امضا شد.
بسياري از موانع تامين تجهيزات نفتي با برجام برطرف شد
معاون مديرعامل در توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، رفع بسياري از مشکلات موجود در حوزه تامين تجهيزات صنعت نفت را از دستاوردهاي توافق برجام برشمرد و گفت: پس از اين توافق، امکان استفاده از خدمات مشاوران بينالمللي تسهيل شد. غلامرضا منوچهري افزود: خوشبختانه در 2 سال اخير شاهد افزايش توليد نفت و گاز بوديم، به طوريکه هماکنون روزانه حدود چهار ميليون بشکه نفت توليد ميشود و با افزايش نسبي توليد گاز، سهم اين انرژي در سبد انرژي کشور بالغ بر 70 درصد است. منوچهري پيشرفت کار در طرحها و پروژههاي پارس جنوبي را نيز مورد اشاره قرار داد و با بيان اينکه هماکنون روزانه بيش از 550 ميليون مترمکعب گاز از پارس جنوبي برداشت ميشود، ابراز اميدواري کرد اين روند با تکميل فازهاي 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبي ادامه يابد. وي با اشاره به پيشرفت مطلوب مذاکره با شرکتهاي بينالمللي، احتمال امضاي قرارداد توسعه ميدان تا پايان سال را رد نکرد و گفت: در آستانه امضاي چند قرارداد هستيم و اميدواريم به ويژه سال آينده، شاهد به نتيجه رسيدن بخشي از مذاکرات انجام شده در قالب امضاي قرارداد باشيم. بر اساس اين گزارش، شرکت ملي نفت ايران پس از توافق برجام، تفاهمنامههاي متعددي را با هدف مطالعه ميدانهاي نفت و گاز امضا کرد که بر مبناي آن، تاکنون 45 پروپوزال دريافت کرده است. منوچهري پيش از اين اعلام کرده بود که نتايج مطالعات صورت گرفته، نقش موثري در بازشناسي ظرفيتهاي هيدروکربوري کشور خواهد داشت.
معاون وزير نفت عنوان کرد :
ضرورت فرهنگسازي براي رعايت اصول ايمني در صنعت پتروشيمي
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي بر فرهنگسازي در زمينه رعايت اصول بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچاساي) در صنعت پتروشيمي تأکيد کرد. رضا نوروززاده روز دوشنبه (دوم بهمن ماه) در حاشيه بازديد از مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي (ماهشهر)، با تاکيد بر لزوم رعايت کامل اصول ايمني از سوي همه شرکتها اظهار کرد: فرهنگسازي براي رعايت اصول بهداشت، ايمني و محيط زيست در صنعت پتروشيمي کشور بايد مورد توجه قرار گيرد تا شاهد محيطي ايمن براي همه کارکنان باشيم. وي با قدرداني از همکاران فعال واحدهاي اچاساي طرحها و مجتمعهاي پتروشيمي افزود: اين واحدها نبض توسعه در اين صنعت ارزشآفرين هستند. براساس اين گزارش، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي به همراه جمعي از مديران ارشد اين شرکت در سفري 2 روزه از طرحها و مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي (ماهشهر) بازديد کرد. بازديد از مجتمعهاي پتروشيمي اميرکبير، نويد زرشيمي، رازي، بندر امام، خوزستان، غدير، فناوران، اروند، شهيد رسولي، رجال، مارون، لاله، فجر2، سلمان فارسي، پتروکيمياي ابن سينا، شيميتکس آريا، تخت جمشيد و کارون، همچنين پايانهها و مخازن پتروشيمي، شرکت پژوهش و فناوري و شهرک بعثت، از برنامههاي اين سفر 2 روزه بود.
شيوه خصوصيسازي پتروشيميها دليل برخي مشکلات اين صنعت است
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي اظهار کرد: شيوه خصوصيسازي صنعت پتروشيمي دليل بروز مشکلاتي در اين صنعت شده است، نه اصل خصوصيسازي. سيدرضا نوروززاده پس از بازديد از مجتمعهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي در نشستي با مديران عامل اين شرکتها گفت: همه متخصصان و مديران صنعت پتروشيمي بر اين باورند که شيوه خصوصيسازي اين صنايع سبب بروز مشکلاتي از جمله مسائل خوراک شده است، نه اصل خصوصيسازي. وي با اشاره به بررسيهاي انجام شده از واحدها و طرحهاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي افزود: موانع سرمايهگذاري براي دستيابي به حداکثر ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي در کشور رفع ميشود.با انجام بازديدهاي دورهاي و برگزاري نشستهاي فصلي، مسائل و مشکلات شرکتها در ستاد شرکت ملي صنايع پتروشيمي پيگيري و رفع ميشود. وي با بيان اين که موضوع خوراک مجتمعهاي پتروشيمي را بايد در قالب يک زنجيره مديريت کرد، يادآور شد: با جذب سرمايهگذار بايد به تکميل زنجيره ارزش کمک کرد. وظيفه ماست که سرمايههاي ملي را به بهرهوري حداکثري برسانيم و با حضور در مبادي تصميمسازي کشور، مسائل آنها را پيگيري کنيم. نوروززاده به اقدامهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي براي جذب سرمايهگذار اشاره کرد و گفت: اين شرکت زيرساختهاي لازم را براي افزايش و تسهيل سرمايهگذاري در اين صنعت فراهم ميکند. هم اکنون اراضي جديد براي اجراي طرحهاي توسعهاي پتروشيمي آمادهسازي شده است.سرمايهگذاري در اين صنعت به طور ميانگين در هر واحد 100 نفر تا يک هزار نفر را مشغول کار خواهد کرد که در شرايط کنوني رقم قابل توجهي است.
مطالعه ميدانهاي دانان و سوسنگرد در دستور کار پتروايران
خط انتقال گاز دامغان-نکا سبب افزايش اشتغال در استانهاي شمالي شد. نماينده ساري و مياندورود در مجلس شوراي اسلامي گفت: خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا سبب افزايش اشتغال در استانهاي شمالي شده، زيرا بسياري از شهرکهاي صنعتي از سوخت گاز استفاده ميکنند. محمد دامادي در باره راهاندازي خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا به شانا گفت: با افتتاح اين خط انتقال، افت فشار و قطعي گاز استانهاي شمالي در زمستان برطرف و کشور از واردات گاز بينياز شد.اين پروژه عظيم گازرساني در دولت قبل آغاز شد، اما به کندي پيش رفت و ترجيح بيشتر بر واردات گاز از ترکمنستان بود. اين کشور نيز در فصل سرد سال مبادرت به قطع گاز ارسالي به ايران ميکرد که مشکلاتي را براي مردم شمال کشور به وجود ميآورد. نماينده ساري و مياندورود در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: زماني که به گاز ترکمنستان وابسته بوديم با قطع گاز خانگي و صنعتي در برخي استانهاي شمالي در زمستان، استفاده از سوختهاي فسيلي و قطع درختان جنگلهاي شمال افزايش مييافت که اين موضوع، افزايش آلودگي هوا را در پي داشت. رئيس مجمع نمايندگان استان مازندران در مجلس، با بيان اينکه وزارت نفت در دولت تدبير و اميد اعلام کرد که اين خط انتقال گاز را به اتمام ميرساند، افزود: اين پروژه زودتر از زمان پيشبيني شده به بهرهبرداري رسيد که خبر خوشي براي مردم استانهاي شمالي بود. دامادي با بيان اينکه خط انتقال گاز دامغان- کياسر - ساري - نکا سبب توسعه صنعت در استانهاي شمالي بهويژه صنايع وابسته به گاز طبيعي ميشود، گفت: اين پروژه سبب افزايش اشتغال در استانهاي شمالي شده، زيرا بسياري از شهرکهاي صنعتي از نعمت گاز برخوردار هستند.
طرح دوفوريتي در حوزه اشتغال و تامين منابع مالي براي وزارت نفت تدوين ميشود
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تهيه طرح دو فوريتي در حوزه توليد و اشتغال و ايجاد خط اعتباري براي تامين منابع مالي طرحهاي 2 وزارتخانه نفت و نيرو خبر داد. فريدون حسنوند با بيان اينکه کميسيون انرژي مجلس از مدتها قبل به دنبال اين بود که يک طرح دو فوريتي در حوزه توليد و اشتغال در حوزه انرژي تهيه کند، گفت: کميسيون انرژي به دنبال اين است که يک طرح دو فوريتي جهت توليد و بهويژه افزايش فرصتهاي شغلي در دو وزارت نيرو و نفت و مجموعههاي وابسته، صنايع بالادستي و پايين دستي نفت، گاز و پتروشيمي و وزارت نيرو داشته باشد، اين طرح تا پايان سال به صورت دو فوريتي به مجلس شوراي اسلامي ارائه ميشود تا شايد زمينه و روزنهاي شود که ديگر طرحهاي مهم همسو با اجرا و تامين نظر مقام معظم رهبري به صحن علني مجلس ارائه شود. وي افزود: اين طرح با عنوان تامين پشتوانه و منابع مالي براي طرحها و پروژههاي اشتغالزايي کشور مطرح است که نمايندگان کميسيون به همراه کارشناسان مرکز پژوهشها و استادان دانشگاهها جلسهاي برگزار کردهاند و طرحي تحت عنوان خط اعتباري براي تامين منابع مالي را به صورت دو فوريتي تهيه ميکنند.صاحبنظران نيز اصل اين طرح را ضروري ميدانند، از اين رو روزهاي آينده جلسهاي با صاحبنظران در حوزههاي اقتصادي، بودجهاي، مالي و پروژهها در کميسيون انرژي برگزار ميشود تا بتوانيم اين طرح دو فوريتي را به صحن علني مجلس ارائه دهيم.در طرح نخست نگاه کميسيون به توليد و اشتغال است و در طرح دوم به تامين منابع مالي که عمده اين موضوعها نيز داخلي و همسو با اقتصاد مقاومتي و توليد و اشتغال است.
صنعت نفت نيازمند جذب سرمايه و فناوريهاي روزآمد است
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بر لزوم بهرهمندي از سرمايه و فناوريهاي روزآمد شرکتهاي بزرگ نفت و گاز جهان در صنعت نفت ايران تاکيد کرد. اسدالله قرهخاني با تاکيد بر اينکه بايد از دانش فني جديد در صنعت نفت استفاده کنيم گفت: جذب سرمايه در صنعت نفت بايد به گونهاي انجام شود که از طريق درآمدهاي همان سرمايه، امکان بازپرداختها نيز وجود داشته باشد. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس با اشاره به اينکه صنعت نفت کشور به حضور سرمايهگذاران بزرگ خارجي نياز دارد، افزود: حضور سرمايهگذار خارجي به معناي کنار گذاشتن شرکتهاي داخلي نيست، بلکه استفاده از چنين سرمايههايي ميتواند توان اقتصادي ايران را افزايش دهد. وي با اشاره به اينکه هر صنعتي براي تحول و پيشرفت به منابع مالي نياز دارد، تصريح کرد: صنعت نفت ايران براي جهاني شدن، توسعه و نوسازي هرچه بيشتر نيازمند استفاده از سرمايههاي خارجي است. قرهخاني عنوان کرد: بايد بيش از پيش مسير جذب سرمايههاي خارجي در صنعت نفت و پتروشيمي را با هدف افزايش ظرفيت توليد اين صنعت پيشرو هموار کنيم.زمينه براي جذب سرمايه خارجي فراهم است که بايد از چنين فرصتهايي سود برد. جذب سرمايههاي جديد نيازمند همگرايي است و بايد بر اين نکته تاکيد کرد که در صورت همکاري ميان همه متوليان، ميتوان شاهد افزايش جذب سرمايه در صنعت نفت بود.
جذب سرمايه براي توسعه ميدانهاي مشترک اولويت صنعت نفت است
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: تزريق سرمايه به طرحهاي توسعه ميدانهاي مشترک، اولويت صنعت نفت است. حسين اميري خامکاني در اين زمينه به شانا گفت: در دوران تحريمها، دولت يازدهم با توجه به محدوديت منابع و جذب سرمايه خارجي، اولويتبنديهايي را در ميدانهاي مشترک پارس جنوبي و غرب کارون انجام داد که خوشبختانه نتيجهبخش بود. وي با اشاره به اينکه برداشت نفت از ميدانهاي مشترک از اولويتهاي وزارت نفت است، افزود: در شرايط کنوني حتي ميتوان با کشورهاي همسايه براي جذب سرمايه به صورت مشترک با هدف توسعه ميدانهاي مشترک مذاکره کرد. اميري خامکاني با اشاره به اينکه منابع کشور در بحث اکتشاف و استخراج نفت بايد ابتدا در ميدانهاي مشترک هزينه شود، تصريح کرد: دولت با توجه به محدوديت در منابع، بايد ابتدا در ميدانهاي نفتي مشترک جذب سرمايه کند. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه تزريق سرمايه به طرحهاي توسعه ميدانهاي مشترک اولويت صنعت نفت است، عنوان کرد: براي دستيابي به اهداف بالادست صنعت نفت در برنامه ششم توسعه، به بيش از 100 ميليارد دلار سرمايه نياز داريم و رشد 9 درصدي صنعت نفت در پايان برنامه نيز بايد با احتساب جذب اين مقدار سرمايه هدفگذاري شود.