شرکت ملی نفت ایران
برنامه ریزی برای اجرای 15 طرح نگهداشت و افزایش تولید گاز
مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از برنامه ریزی برای اجرای 15 طرح نگهداشت و افزایش تولید گاز دراین شرکت خبر داد.
بنابراعلام این مدیریت، نظر به ضرورت تأمین پایدار زنجیره خوراک پالایشگاه های گازی و حفظ تراز گاز کشور، طرح افزایش و نگهداشت تولید گاز ازمیدان های دی، سفیدزاخور، هالگان، سفیدباغون، خارتنگ، گردان، ارم، پازن، مدار، توس، بابا قیر، بیستون، فاز 2آغار شده و همراه با توسعه پالایشگاه گازی فراشبند، احداث ایستگاه تقویت فشار گاز برای میدان های سرخون و شانول نیز در دستورکار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته است.
اجرای این طرح بزرگ افزایش و نگهداشت تولید گاز که درقالب یک بسته متشکل از15میدان طراحی شده است، افزایش تولید گاز ومیعانات گازی را به همراه خواهد داشت.
مدت اجرای طرح یاد شده چهار سال و منابع اعتباری آن درچارچوب ماده (12) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در نظر گرفته شده است.
این طرح که دراستان های فارس، بوشهر، هرمزگان، کرمانشاه وخراسان رضوی از سوی شرکت ملی نفت ایران تعریف شده و مورد حمایت و تصویب هیأت مدیره این شرکت قرار گرفته است، افزون برتحقق شعارسال 1400 که با عنوان «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» نام گذاری شده، تأثیر قابل توجه ای بر بهبود شرایط اشتغال در این استان ها خواهد داشت.
براساس این گزارش، برآوردها نشان می دهد که ایران تاسال 2040 میلادی همچنان رتبه برتر بزرگ ترین ذخایر گازی جهان را در اختیار خواهد داشت.
به نظر می رسد به منظور افزایش سهم درآمدی کشور ازاین ظرفیت عظیم و تکمیل دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران، دستگاه های مرتبط باید موضوع اصلاح الگوی مصرف انرژی کشور را در دو حوزه فرهنگی و فناوری در دستور کار قرار دهند.
نفت و گاز زاگرس جنوبی
توسعه تجهیز کاربردی با 17 میلیارد ریال صرفه جویی
دستگاه برش سرد باقابلیت برش لوله های 24 تا48 اینچ با تکیه بر توان متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در منطقه عملیاتی نار و کنگان توسعه یافت.
رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان گفت: با توجه به نیاز ضروری به این تجهیز، پروژه مهندسی معکوس توسعه و ساخت دستگاه برش سرد در دستور کار متخصصان اداره تعمیرات این منطقه عملیاتی قرار گرفت و قابلیت این دستگاه برای برش لوله ها از36 تا 48 به 24 تا 48اینچ توسعه یافت.
جابر چرومی زاده با اشاره به اینکه خطوط لوله موجود در منطقه عملیاتی نار و کنگان در اندازه های 8تا48 اینچ است،اظهار کرد: این دستگاه تا پیش از اعمال تغییرات جدید، قابلیت برشکاری خطوط لوله 36 تا48 اینچ را داشت؛ به طوری که برشکاری ایمن برای اندازه های زیر 36اینچ، نیازمند تأمین دستگاه جدید بود.
وی ادامه داد: براساس برآوردهای انجام شده، تأمین یک دستگاه جدید با دامنه دربرگیری خطوط لوله 24 تا36 اینچ حدود70هزار دلار هزینه داشت؛ بنابراین با ابتکار متخصصان این منطقه عملیاتی و استفاده از امکانات داخلی، دستگاه موجود با اضافه کردن برخی تجهیزات جدید توسعه یافت و امکان برش سرد برای خطوط لوله از اندازه های 24 تا 48اینچ فراهم شده است. چرومی زاده با تاکید بر اینکه توسعه این دستگاه با تجهیزات و اقلام موجود و بدون هزینه ریالی جدید انجام شده است، تصریح کرد: با اجرای این طرح پیشنهادی، افزون بر رفع نیاز عملیاتی، از خروج 70هزار دلار ارز از کشور جلوگیری و 17میلیارد ریال صرفه جویی شده است.
پالایشگاه ایلام
افزایش چشمگیرتولید اتان
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش قابل توجه تولید گاز اتان در این واحد صنعتی خبر داد.
روح الله نوریان گفت: اتان به عنوان یکی از محصولات پالایشگاه گاز ایلام که ارزش افزوده زیادی به همراه دارد، برای نخستین بار باراه اندازی واحد الفین مجتمع پتروشیمی ایلام، آذرماه سال 99 به این پتروشیمی ارسال شد.
وی با بیان اینکه از آذرماه پارسال تاکنون مقدارقابل توجهی گاز اتان به پتروشیمی ایلام ارسال شده است، اظهار کرد: پیش از راه اندازی واحد الفین مجتمع پتروشیمی ایلام، اتان تولیدی به عنوان سوخت پالایشگاه وبقیه به همراه گاز طبیعی به خط سراسری تزریق می شد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: ظرفیت تولید پالایشگاه در مرحله نخست 330هزار مترمکعب در روز معادل 415 تن و درمرحله دوم 550 هزارمترمکعب معادل 690 تن در روز بود.
نوریان یادآورشد: اتان یکی از پنج محصول پالایشگاه گاز ایلام است که به همراه دو محصول میعانات گازی و گاز مایع خام برای ایجاد ارزش افزوده به عنوان خوراک در اختیار مجتمع پتروشیمی ایلام قرار می گیرد.
پالایشگاه اصفهان پتروپالایش می شود
معاون اقتصادی و بازرگانی و عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت اصفهان وشرکت پتروشیمی اصفهان گفت: این شرکت باخرید حدود42درصد سهام پتروشیمی اصفهان، گام اساسی برای تبدیل شدن به پتروپالایش را برداشت.
مهدی صرامی با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان 100درصد خوراک پتروشیمی استان را تأمین می کند، گفت: با تبدیل شرکت پالایش نفت اصفهان به پتروپالایش و سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی که به پالایشگاه وابسته اند و خوراک خود را از این مجتمع عظیم صنعتی دریافت می کنند، نیاز دیگر صنایع نیز تأمین می شود. وی با اشاره به اینکه حرکت امروزه کشورهای پیشرفته دنیا به سمت ایجاد واحدهای پتروپالایشی (تجمیع واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی) است و این روند اهمیت ویژه آن را نشان می دهد، اظهار کرد: افزایش حاشیه سودآوری نفت، کاهش آلودگی، کاهش هزینه تأمین خوراک و مدیریت یکپارچه از مزایای پتروپالایش شدن است. سیدمصطفی الهی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی اصفهان نیز با بیان اینکه با حمایت مدیران شرکت پالایش نفت اصفهان، پیوند پتروشیمی و پالایشگاه اصفهان، محکم تر از قبل خواهد شد، اظهار کزد: با بهره گیری از تجربه ها و همکاری های دوسویه و هم افزایی دو شرکت می توان ارزش های افزوده جدیدی برای پتروشیمی اصفهان ایجاد کرد. وی تکالیف مجمع عمومی شرکت پتروشیمی اصفهان را نقشه راه این شرکت اعلام کرد و با ضروری دانستن انجام آن گفت: اجرایی شدن پروژه ها و طرح های جامع بهینه سازی از گام های پیش رو و اقدام های مؤثر این شرکت است که باید هرچه سریع تر آغاز و پیگیری شود.
شرکت گاز استان آذربایجان شرقی
جذب بیش از 48 هزار مشترک جدید گاز
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی از جذب بیش از 48 هزار مشترک جدید گاز در این استان خبر داد.سیدرضا رهنمای توحیدی، با اشاره به گزارش عملکرد شرکت گاز استان آذربایجان شرقی گفت: تا آغاز سال 1400 بیش از یک میلیون و 600 هزار مشترک از گاز طبیعی بهره مند شده اند که این رقم شامل 100درصد خانوار شهری و 97.8 درصد خانوار روستایی استان است.وی به دیگر شاخص های مهم گازرسانی در سال 99 اشاره و تصریح کرد: پارسال با اجرای 987 کیلومترشبکه گازرسانی و نصب 12 هزار 362 علمک گاز، گام مهمی در آبادانی و توزیع عادلانه رفاه در نقاط مختلف استان آذربایجان شرقی برداشته شد.مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی همچنین با اشاره به شعار سال با عنوان تولید، پشتیبانی ها ومانع زدایی ها اظهار کرد:صنعت گاز به عنوان یکی ازارکان مهم اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، تلاش کرده است تا با تأمین گاز مصرفی تولیدکنندگان داخلی، بخش های صنعتی و کشاورزی و ارائه بسته های حمایتی در این بخش، به شعار سال جامه عمل بپوشاند. توحیدی تصریح کرد: امسال باهمه توان و به کارگیری راهکارهای نوین علمی و فنی، همچنین برنامه ریزی های مدون،اهداف وچشم اندازهای ترسیم شده مبنی بر تکمیل گازرسانی در استان و حفظ و نگهداری سرمایه های ملی کشور را تحقق می بخشیم.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
طرح جمع آوری گازهای همراه چشمه خوش کلید خورد
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ازآغازعملیات اجرایی پروژه جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش در استان ایلام خبر داد.
احمد رجبی گفت: این شرکت همسو با برنامه های کلان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مبنی بر شتاب بخشی در اجرایی کردن دستورعمل های حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده های زیستی، جمع آوری گازهای مشعل را هدف گذاری و عملیاتی کرده است.
وی با اشاره به اینکه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران جمع آوری گازهای مشعل میدان نفتی چشمه خوش را اواخر سال گذشته به یک شرکت داخلی واگذار کرده است، تصریح کرد: بر اساس قرارداد، روزانه67 میلیون فوت مکعب از گازهای انتقالی به مشعل در مدت 6ماه جمع آوری می شود.
رجبی درباره زمان بهره برداری این پروژه نیز گفت: طبق برنامه زمان بندی و با توجه به آماده بودن کمپرسورها در کارخانه شرکت پیمانکار، پیش بینی می شود تا ابتدای مهرماه امسال، واحد جمع آوری و استحصال میعانات گازهای مشعل چشمه خوش راه اندازی و وارد فاز تولید شود. به گفته وی، از محل فروش گازهای این میدان، حدود پنج میلیون دلار در سال ارزش افزوده ایجاد خواهد شد.
مدیر تولید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران هدف از اجرای این پروژه را بهره برداری مناسب از سرمایه های ملی،استفاده از توانمندی های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات کاربردی ازجمله کمپرسورها، توسعه اقتصادی، حذف یا کاهش حداکثری آلاینده های زیست محیطی عنوان کرد.
رجبی،تکمیل زنجیره ارزش در فرآیند نفت و گاز،ایجاد فرصت های سرمایه گذاری مولد، رونق کسب وکار و اشتغال زایی در منطقه غرب کشور را ازجمله مزیت های این طرح برشمرد.
میدان نفتی چشمه خوش در 52 کیلومتری شهرستان دهلران در استان ایلام واقع شده است.
شرکت ملی حفاری ایران
کارنامه ای با حفر بیش از 4800 حلقه چاه نفت و گاز
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: از ابتدای انقلاب اسلامی تا پایان سال گذشته، چهارهزار و 866 حلقه چاه نفت و گاز در کشور از سوی این شرکت حفر شده که 411حلقه در دریا بوده است. سیدعبدالله موسوی بابیان اینکه از مجموع این چاه ها،2467حلقه توسعه ای، 118حلقه توصیفی،148حلقه اکتشافی و2133 حلقه تعمیری تکمیلی است، مجموع حفاری های انجام شده در بازه زمانی یاد شده را 9 میلیون و 668 هزار و 811 متر اعلام کرد. وی با اشاره به اینکه 1884حلقه چاه با متراژ 876 هزار و 914متر،حفاری جهت دار بوده است، گفت: 37 هزار و 620 متر نیزمغزه گیری صورت گرفته که یک نوع حفاری خاص به منظور کسب اطلاعات از لایه های زمین و مخزن است. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به خدمات فنی و ویژه انجام شده این شرکت افزود: تاکنون 172هزار و 343 عملیات خدمات فنی و تخصصی صورت گرفته و این در حالی است که قبل از انقلاب بیش از 40شرکت خارجی ارائه دهنده این خدمات بودند اما اکنون شرکت ملی حفاری ایران همه کارها را به صورت متمرکز انجام می دهد. موسوی با تأکید بر اینکه شرکت ملی حفاری از سال 1380وارد پروژه های حفاری شده است، اظهار کرد: فازهای پارس جنوبی در خلیج فارس بخشی از فعالیت های انجام شده در این حوزه است، همچنین بخشی از کار در فازهای 1 و12 و عملیات کامل حفر در فازهای 9، 10، 14، 17 و 18و 5 از سوی این شرکت انجام شده است. به گفته وی، در آزادگان جنوبی حدود 70حلقه چاه و در میدان یادآوران و آذر نیز به طور پروژه ای چاه حفر کرده ایم؛ به گونه ای که پس از انقلاب اسلامی بیش از80درصد چاه های نفت و گاز کشور از سوی این شرکت حفر شده است.
حفر و تکمیل 116 حلقه چاه نفت و گاز در سال 99
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اعلام حفر و تکمیل 116حلقه چاه نفت و گاز در سال گذشته اظهار کرد: از این تعداد، 113حلقه چاه درخشکی و سه حلقه چاه در دریا حفر شده است. موسوی تصریح کرد: از مجموع این چاه ها، 26 حلقه توسعه ای، دوحلقه توصیفی، چهار حلقه اکتشافی و 84حلقه تکمیلی است که در حفظ، نگهداشت و افزایش ظرفیت تولید نقش مهمی دارد. وی با بیان اینکه بیشترین حجم حفاری سال گذشته در گستره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است، افزود: شرکت ملی حفاری ایران در حوزه فعالیت شرکت های نفت فلات قاره، مهندسی و توسعه نفت، نفت مناطق مرکزی و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز تمرکز داشت و حفاری و تکمیل 12حلقه چاه نیز با مجموع 8590متر در قالب پروژه ای در میدان های مشترک غرب کارون انجام شد. موسوی با تأکید بر اینکه سال 1399همسو با حفاری متداول عمودی، عملیات حفاری پیچیده افقی و جهت دار نیز انجام شد، اظهار کرد: در این شیوه حفاری که به تخصص و تجهیزات خاص نیاز دارد، 43 حلقه چاه به متراژ 10هزار و 182متر حفر شد و از سوی متخصصان عملیات ویژه، 654 متر مغزه گیری برای کسب اطلاعات از مخازن نفت و گاز صورت گرفت.