آخرین جزییات اقدامات شرکت ملی گاز ایران در خصوص کارکنان ایثارگر
بررسی تبدیل وضعیت ایثارگران کلید خورد
مهدی مهرابی «ایثار»، واژه ای است بی بدیل در ادبیات «مقاوت و شجاعت» و تاریخ ایران زمین روایت هایی بی نظیر را در خود جای داده تا زنان و مردان این سرزمین، از حضور در کنار این هموطنان بر خود ببالند. انقلاب 57 و جنگ تحمیلی، از برهه های حساس تاریخ ایران به شمار می آید که روایت هایی شنیدنی از ایثار دارد.در این میان، خانواده صنعت نفت و گاز که نقشی اساسی در پیروزی انقلاب اسلامی داشته، حضوری فعال نیز در فعالیت های جنگ تحمیلی ایفا کرده و علاوه بر انجام امور محوله و همسو با تولید، توزیع و صادرات، در بخش های مرتبط با جنگ نیز شرکت داشته است. در ادامه، گفت وگو با علی حتمی، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران را می خوانیم.
لطفا خودتان را معرفی کنید؟
علی حتمی هستم، فرزند شهید محمود حتمی، لیسانس مهندسی مکانیک، دارای فوق لیسانس مدیریت اجرایی گرایش برنامه ریزی استراتژیک و دکترای مدیریت تحلیل سیستم داده ها. مقاله های متعددی در زمینه برنامه ریزی استراتژیک، سیستم پدافند غیرعامل و مدیریت منابع انسانی به رشته تحریر درآورده ام. از سال 85 به استخدام شرکت ملی گاز ایران در آمدم و در راه اندازی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی حضور داشتم. بعد از فعالیت در واحد مهندسی عسلویه و حضور در واحد فرایندها به تهران منتقل شدم و به مدت 7 سال در امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران فعالیتم را ادامه دادم و در حال حاضر 6 ماه است که به عنوان رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران منصوب شده ام.
پدر بزرگوارتان در کدام منطقه به شهادت رسیدند؟
پدرم به همراه عمو و شوهر خاله ام اوایل جنگ در جاده تندگویان آبادان (جاده دارخوین آبادان) در سال 59 به شهادت رسیدند و جزو شهدای اول جنگ محسوب می شوند.
مجموعه ایثارگران صنعت گاز چند نفر را شامل می شود؟
ایثارگران شرکت ملی گاز ایران، دایره ای بسیار وسیع و گسترده دارد که شامل ایثارگران رسمی، ایثارگران قرارداد مدت موقت و ایثارگران مدت معین می شود و در حال حاضر جامعه رسمی و جامعه سیستمی ایثارگران شرکت ملی گاز ایران 4 هزارو 70 نفر است که از این رقم 91 نفر شهید شرکتی، یک هزارو 435 نفر جانباز شاغل، 233نفر جانباز حالت اشتغال، 670 نفر فرزند شهید، 870 نفر منصوب شهید و 900 نفر رزمنده را شامل می شود که در شرکت ملی گاز ایران مشغول به کار هستند.
چه برنامه هایی برای حفظ شأن خانواده های شهدا و ایثارگران در نظر گرفته اید؟
سال 91 که به امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران آمدم، در نخستین گام، همایش فرزندان خانواده های شهدای صنعت ملی گاز ایران را برای نخستین بار در صنعت نفت برگزار کردیم، به طوری که با یک فراخوان فرزندان شهید را دعوت کردیم و در این همایش مشکلات خانواده های شهدا مطرح و مقرر شد تا این مشکلات مرتفع و در صورت امکان حل شود.
به طور قطع نبود یک پدر، نبود یک فرد اصلی خانواده که همه خانواده به آن وابسته هستند، با هیچ چیزی پر نمی شود. از این رو پیرو کارهای مدیران قبلی، برنامه های مدون و سالانه امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران همچنان ادامه دارد و در حال انجام است. به عنوان مثال می توان به دید و بازدید با خانواده های شهدا اشاره کرد؛ اما موضوعی که مغفول مانده، دوگانگی بین خانواده های شهید شرکتی و خانواده های شهید غیر شرکتی است و این اختلاف سلیقه نیاز به هم افزایی دارد. اگر به فرض 600 فرزند شهید داریم، از این تعداد 20 یا 30 نفر فرزند شهید شرکتی هستند که توقعات خاصی دارند، توقعاتی که بجا و بحق است؛ چرا که پدرانشان کارمندان شرکت ملی گاز بودند و وقتی به شهادت رسیدند، فرزندان آنها زیر پوشش شرکت ملی گاز قرار گرفتند. در مقابل 540 یا 550 فرزند شهید غیر شرکتی هستند که تحت تکفل شرکت ملی گاز ایران نیستند؛ بلکه تحت پوشش نهادها یا سازمان های دیگری هستند و آنها توقع دارند دید و بازدیدهایی که صرفا برای فرزندان شهیدان شرکتی صورت می گیرد، برای آنها نیز انجام شود. حال با توجه به گستردگی خانواده ها این اتفاق میسر نیست؛ هرچند توقعات فرزندان شهید این نیست که جایگاه پدرانشان را با پول، پست یا سمت پر کنند. ما هم در امور ایثارگران در این مسیر حرکت می کنیم؛ چرا که هرچه داریم، از خون این شهیدان و خانواده شهداست و امنیت جامعه نشأت گرفته از این عزیزان است. طبق آماری که داریم، جامعه صنعت گاز از صنعت نفت جوان تر است، از این رو با فرزندان شهدای بیشتری مواجه هستیم؛ فرزندانی که تحصیلات عالیه دارند، به طور مثال در عسلویه که قطب انرژی ایران است، به طور تقریبی 240 تا 250 فرزند شهید داریم که همه آنها دارای مدرک فوق لیسانس و دکترا هستند.
آیا امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران با معاون رئیس جمهور و بنیاد شهید در ارتباط است؟
بله، از زمانی که بنده به عنوان رئیس امور ایثارگران منصوب شده ام، با آقای اوحدی (رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران) جلساتی را برگزار و مشکلات فرزندان شهدا را مطرح کرده ایم که در خصوص جذب و استخدام فرزندان شهدا نیز قول هایی داده شده و بتازگی کارهای خوبی در حال انجام است. به عنوان مثال، ماده 21 و 44 که در خصوص جذب و استخدام فرزندان شهداست و از سال 91 متوقف شده بود را مطرح کردیم که با نظر مساعد و برگزاری جلسه با وزیر نفت و نمایندگان مجلس، توانستیم قول های مساعدی در خصوص اجرای مجدد این قانون بگیریم. از سوی دیگر، این را باید عنوان کنم که کل جوامع ایثارگران چه در شرکت ملی گاز و چه در وزارتخانه و خارج از وزارتخانه، تحت سیطره یک سازمان به نام بنیاد شهید قرار دارند و همه مدارک و پرونده ها در این بنیاد موجود است و باید تبادل نظر و همکاری مستقیمی در این خصوص انجام شود تا همواره بتوانیم خدمت رسانی به خانواده شهدا و ایثارگران را در اولویت قرار دهیم.