گزارشی از همکاران عملیاتی در منطقه 4 عملیات انتقال گاز
برای عبور از فصل سرد آماده ایم
مشعل با فرارسيدن زمستان، استرس کار همکاران عمليات ايستگاه ها چند برابر می شود؛ افت فشار گاز که افزايش مصرف، اصلي ترين عامل آن است و کاهش دما و فراگير بودنش، همه و همه می شود دغدغه مردان خدمت رسان. به ياد بياوريد زمستان سال هاي 86 و 92 را که سرمايي شديد تمام کشور را فرا گرفت و موجب شد مشکلات فراواني براي مردم عزيزمان در بخش هاي زيادي از كشور به وجود آيد، به طوري که منطقه 4 عمليات انتقال گاز، همه نيروهاي خود را بسيج کرد تا در حد ممکن، به رفع آن اقدام کنند. ممکن است اين خاطره از ذهن من و شما پاک شود؛ اما در بايگاني ذهن متوليان زحمتکش اين مجموعه حک شده است؛ اين جملات در ذهن مردانی است كه با پايان فصل تابستان و از راه رسيدن پاييز، خود را آماده جدال با سرما می کنند؛ جدالي نابرابر براي انتقال پايدار گاز، اين نعمت بي مثالِ الهي براي مردمان سختکوش ديار خورشید. از هواپیما که پیاده می شوی، سرمای سخت زمستان را به جان می خری تا با دیدن گنبد طلایی بارگاه هشتمین خورشید، به گرمای وجود برسی و بعد از عرض ارادت، به دیدار خوشنامان گمنام در منطقه 4 عملیات انتقال گاز بروی. اين بار مقصدم رسيدن به مجموعه اي است در دل سرزمین 4 فصل خراسان بزرگ؛ منطقه ای که با وسعتی بیش از کشور فرانسه، با دارا بودن 3 ایستگاه تقویت فشار گاز، وظیفه انتقال پاک، ایمن و بهره ور گاز طبیعی را در گستره 4 استان پهناور کشور به عهده دارد. همزمان با صداي برگ هاي عاشق پاييزي، پا در راه می نهيم تا به مکاني برسيم که شاهکار آن در زمستان سال گذشته، گرمابخش دستان کودکان شمال کشور بود. ايستگاه تقويت فشار گاز دشت، در نقطه نهايي اتصال استان خراسان شمالي به استان گلستان ميزبان بود و من هم مهمانشان، تا فراموش نکنم که ايراني هر زماني مي تواند فعل «خواستن و توانستن» را به بهترين نحو ممکن صرف کند.
علیرضا شاه قلی، سرپرست نوبتکاران بهره برداری:
24 ساعته در حال آماده باش هستیم
علیرضا شاه قلی، سرپرست نوبتکاران بهره برداری به استقبالمان می آيد و ما را با كوله باري از خاطرات زمستان گذشته، مهمان صفاي همكارانمان در ايستگاه دشت می كند. برايمان از سرما می گويد و از زمستاني که به همت و تلاش شبانه روزي همکارانش در اين مجموعه به ركوردي جالب توجه دست يافته و مورد تقدير مديرعامل شرکت ملي گاز ايران نيز قرار گرفته اند. وي موقعيت ايستگاه تقويت فشار گاز دشت را «راهبردي» توصيف می کند و می گويد: اين ايستگاه در 100 كيلومتري شهر آشخانه در خراسان شمالي و در مجاورت روستاي زيباي دشت و درطبيعت دست نخورده اين جلگه در منتهي الیه حوزه استحفاظي منطقه 4 قرار گرفته است. وي با بيان اينكه اين ايستگاه با تكيه بر توان اجرايي پيمانكاران داخلي ساخته شده و وظيفه مهم تقويت فشار و انتقال پايدار گاز را به عهده دارد، تصريح می کند: به هرحال، هر شغلی مشکلات خاص خودش را دارد. کار در شب، بخصوص هنگام در سرویس قرار داشتن توربوکمپرسورها با توجه به حضور نداشتن همکاران روزکار سخت بوده و پایش فرایند انتقال گاز و وضعیت کارکرد واحد توربوکمپرسورها از حساسیت خاصی برخوردار بوده، بویژه در فصل سرما پایداری انتقال فرایند بسیار مهم است ویک وقفه، احتمال قطع گاز قسمت وسیعی ازمنطقه تحت پوشش را به همراه خواهد داشت. وی مهم ترین دغدغه کاری اش را رفع مشکلات ایستگاه می داند و ادامه می دهد: حتی در زمان استراحت هم، 24 ساعته در حال آماده باش هستیم تا تقويت فشار و انتقال گازی را که در اختیار می گیریم، از دست ندهیم.
محمد سلیمان نژاد، سرپرست نوبتکاران:
فعالیت در مناطق عملیاتی صنعت گاز دشوار است
در ادامه مسیر به سمت مشهد، به ایستگاه تقویت فشار گاز فاروج می رسیم. این ایستگاه، از قدیمی ترین ایستگاه های تقویت فشار گاز منطقه محسوب می شود. محمد سلیمان نژاد که از ابتدای راه اندازی ایستگاه در سال 1377 به عنوان بهره بردار و در ادامه به عنوان سرپرست نوبتکاران مشغول خدمت بوده، با ما از سختی های کار نوبتکاری، سرمای زمستان و استرس های ناشی از آن می گوید: شغل های این چنینی، از دقت عمل بالا و اضطراب فراوانی برخوردار است، حتی وقتی که با خانواده به مهمانی می رویم، همیشه آماده باش هستیم تا در صورت لزوم در اسرع وقت به ایستگاه بیاییم. وی ادامه می دهد: کار کردن در مناطق عملیاتی صنعت گاز دشوار است. با این حال ما موظف هستیم کارمان را به بهترین نحو انجام دهیم. قدیمی ها این تاسیسات را به ما سپرده اند و ما هم باید آن را به نسل های بعدی بسپاریم، بنابراین در نگهداری آن كه در واقع صيانت از سرمايه هاي ملي است، با عشق و علاقه، نهایت دقت را به کار می بریم.
محمد شاهرضا، نوبتکار:
درخواست بازنشستگی با 20 سال سابقه کار
محمد شاهرضا 45 ساله، لیسانس مکانیک جامدات، یکی دیگر از همکاران نوبتکار ایستگاه فاروج، در اواخر سال 1380 جذب شرکت انتقال و در ایستگاه رامسر کارش را آغاز کرد و از تابستان 1382 به ایستگاه فاروج منتقل شد و تا امروز دراین ایستگاه مشغول به کار است. وی نیز در ادامه صحبت های همکارش در خصوص سختی کار به صورت نوبتکاری و مشكلات ناشي از آن، بويژه برای خانواده ها ادامه می دهد: از آنجا که کار شیفتی، به دلیل ماهیت متغیر زمان استراحتش، برهم زننده روند طبیعی جسم و روان انسان است، طی این سال ها با تأثیرات جسمی و روانی مشهودی مواجه شده ام که باآگاهی و صبر و بردباری همسر و فرزندانم کمرنگ تر شده و عمق تأثیرش در زندگی وکارم کاهش یافته است. او که کار کردن در محیط های عملیاتی را از مشاغل سخت و زیان آورمی داند، می گوید: با توجه به اینکه در مشاغل سخت و زیان آور، افراد با 20 سال سابقه کار بازنشسته می شوند، انتظار داریم مسوولان وزارت نفت هم درباره بازنشستگی همکارانی که در محیط های عملیاتی فعالیت می کنند، تجدیدنظر کنند. کم کم آماده رسیدن به انتهای این مسیر می شویم. ایستگاه تقویت فشار گاز توس در نزدیکی شهر مشهد، آخرین مقصد ما در این مسیر عاشقی است.
مجید پناهی فر، نوبتکار بهره برداری:
بهره برداری برایم جذاب است
به سراغ مجید پناهی فر، سرپرست نوبتکاران بهره برداری ایستگاه توس می رویم. او که در سال 1378 به استخدام شرکت ملی گاز درآمده و در ابتدا با سمت تکنیسین تعمیرات در قسمت تعمیرات مکانیک ایستگاه فاروج و در ادامه در سال 1384 با سمت نوبتکار بهره برداری در اتاق کنترل ایستگاه رضوی مشغول به کار شده، از تلاش هایش برای کسب روزی حلال می گوید: بهره برداری حتی با توجه به شرایط شیفت کاری که باعث به هم ریختن زمان خواب و بیداری می شود، برایم جذاب و دوست داشتنی شده است؛ چون تقریبا با تمام همکاران سر و کار دارم که جای خوشحالی دارد. یکی از مشکلات من در این حوزه، تحمل۱۲ ساعته ماسک روی صورت است که واقعا سخت و طاقت فرساست؛ اما چون بخوبی می دانیم که با توجه به حساسیت کار ما، رعایت پروتکل بهداشتی برای جلوگیری از شیوع کرونا امری واجب و ضروری است، با جان و دل از آن استفاده می کنیم. وی از خاطره ای سخن می گوید که بعد از گذشت 20 سال، هنوز هم برایش جذاب و دوست داشتنی است: اول خاطره به بحث استخدامم بر می گردد و زمانی که تازه متاهل شده بودم و محل سکونتم مشهد بود و از طرف مدیر وقت منطقه، آقای مهندس نجفی، برای مصاحبه به دفتر ایشان در خیابان ابکوه مشهد دعوت شدیم و من به اتفاق همسرم رفتم. پس از مراجعه به دفتر مدیر از ما خواستند برای آشنایی با محیط کار و زندگی، از محل کارم در فاروج بازدیدی داشته باشم. به ایستگاه فاروج رفتیم و پس از بازدید و پذیرایی گرم حراست، دوباره به دفتر آقای نجفی برگشتیم و رضایت خود را از محیط کار و زندگی و برخورد کارکنان حراست که حتی ناهار هم تدارک دیده بودند، اعلام کردیم. اتفاقات آن روز برای من و همسرم، خاطره ای بسیار به یاد ماندنی و شیرین شده است.
سید یحیی روح بخش، نوبتکار ارشد::
زمان تولد فرزندانم ماموریت بودم
سید یحیی روح بخش از سال 1388 و با سمت نوبتکار ارشد در ایستگاه رضوی مشغول به کار است. وی نیز کار در ایستگاه ها را کاری جهادی و مبتني بر همت و غيرت بي بديل می داند و تصریح می کند: بهره برداران در تمام اوقات؛ چه شب ، چه تعطیلات و ... در محیط کار حاضر و مراقب تجهیزات و فرایند انتقال گاز هستند و حتی زمانی هم که به دلیل این بیماری، تعداد کارمندان روزکار و ساعات کاری هم کم شده ، بهره برداران همچنان تمام وقت و با همان تعداد نیرو، با دل و جان به کار مشغول هستند. روح بخش نقش خانواده ها در راحتی خیال همکاران در زمان خدمت را بسیار بسزا و قابل تقدیر می داند و می گوید: خانواده ها واقعا سهم بسزایی دارند؛ زمانی که فرزند اول من به دنیا آمد، برای آموزش ۶ ماه به اصفهان رفتم و چند وقت بعد هم ماموریت 6 ماهه به پالایشگاه سرخس داشتم. وقتی هم که فرزند دومم به دنیا آمد، ماموریت من به ایستگاه دشت، برای کمک به کمبود نیروی بهره بردار شروع شد؛ اما در تمام این ایام، همسرم با دو فرزند کوچک و تمام سختی ها، در کنارم بوده و هست . در مسير بازگشت از ايستگاه و در غروب دل انگیز، اندكي پنجره خودرو را پايين می آورم و با لذت، سوز و سرماي هوا را در آغوش می كشم و مطمئنم كه کارکنان منطقه 4 عملیات انتقال گاز، با تمام توان براي گرم كردن خانه هاي دل ما ايستاده اند. آری، پشتم گرم است به همت مردان و زنان صنعت گاز كه هر زمان خواستند؛ توانستند.