تاکید بر توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی در مکران
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی بر توسعه طرح های پتروشیمی منطقه مکران تا تکمیل زنجیره و ایجاد صنایع پایین دستی تأکید کرد و گفت: با توجه به موقعیت راهبردی مکران، گام هوشمندانه توسعه پتروشیمی در این منطقه می تواند در قالب ایجاد «هاب» امکانپذیر باشد.
در بازدید از طرح های توسعه ای پتروشیمی در منطقه مکران بر اهمیت این منطقه در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی ایران و تکمیل زنجیره ارزش تا صنایع پایین دستی تأکید کرد. بر اساس این گزارش، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پس از بازدید میدانی از طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی در منطقه مکران که شامل طرح پتروشیمی بدر شرق، طرح پتروشیمی سینا و تأسیسات زیرساختی در حال احداث در منطقه مکران بود، با برگزاری جلسه ای با مدیران هلدینگ های شستان، انرژی پاسارگاد و مدیران عامل طرح های در دست اجرای این منطقه، آخرین وضع پیشرفت و نیز برنامه های این شرکت ها را برای توسعه صنعت پتروشیمی بررسی کرد.
محمدی در این نشست، با قدردانی از هلدینگ شستان به دلیل ایجاد زیرساخت های اجرایی در این منطقه اظهار کرد: خشت اول توسعه پتروشیمی در این منطقه ازسوی هلدینگ شستان بنا نهاده شده است. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه توسعه منطقه مکران، اقدامی راهبردی و با اهمیت و مورد تأکید مقام معظم رهبری و همه دولت ها بوده است، گفت: با اجرای طرح های زیرساختی و با توجه به موقعیت راهبردی منطقه، توسعه پتروشیمی در این منطقه می تواند در قالب ایجاد «هاب» امکانپذیر باشد. وی افزود: توسعه طرح های موجود در حد تولید متانول کمکی به رونق و اشتغال این منطقه نخواهد کرد و با توجه به ماهیت طرح های تعریف شده لازم است با رفع موانع موجود که مهم ترین آن دانش فنی است، توسعه طرح ها تا تکمیل زنجیره و ایجاد صنایع پایین دستی ادامه یابد. محمدی تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به منظور تسهیل و تسریع در روند اجرای طرح های منطقه مکران، آماده همکاری در زمینه های مختلف و رفع موانع و مشکلات است.
بررسی چالش های پیش روی شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت، گاز و پتروشیمی
چالش های پیش روی شرکت های پیمانکار بخش خصوصی صنعت نفت، در نشست مشترک وزیر نفت با اعضای هیأت مدیره انجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت، گاز و پتروشیمی (اَپک) بررسی شد. در این نشست، اعضای هیأت مدیره اَپکف ضمن ارائه مجموعه منتشر شده ای از سوابق و تجربه ها در زمینه نظام فنی و اجرایی صنعت نفت به بیژن زنگنه، وزیر نفت، گزارشی از مشکلات مبتلابه شرکت های پیمانکاری نفت و گاز ناشی از شیوع ویروس کرونا و همین طور خلاصه ای از نتایج نشست های مشترکشان با سازمان برنامه و بودجه را در حضور زنگنه مطرح کردند و خواستار حمایت وزارت نفت از ایجاد کنسرسیوم هایی از شرکت های پیمانکاری بخش خصوصی برای حضور در فضای رقابتی طرح ها و پروژه های صنعت نفت شدند. وزیر نفت در واکنش به مسائل مطرح شده ازسوی اعضای هیأت مدیره اپک، درباره هزینه های ناشی از مقابله با ویروس کرونا گفت: اگر برای مقابله با کرونا و رعایت پروتکل های بهداشتی، هزینه ای به صورت منطقی به پیمانکار تحمیل شود، در قالب متن حقوقی روشن و به طور منصفانه قابل بررسی است؛ اما کرونا نباید به ابزاری برای حل مشکلات قراردادی کارفرما و پیمانکار بدل شود. زنگنه ادامه داد: فراموش نکنیم که شیوع ویروس کرونا، به یکی از واقعیت های زندگی جاری تبدیل شده و باید ضمن مقابله با آن، فعالیت ها را پیش ببریم. وی در بخش دیگری از صحبت های خود، با بیان اینکه وزارت نفت از توانمندسازی و توسعه بخش خصوصی به عنوان یک سیاست قطعی حمایت می کند، گفت: نفت از حضور شرکت های بخش خصوصی که در کنار هم کار را درست تعریف و اجرا می کنند، استقبال خواهد کرد. وزیر نفت درباره الزام های توانمندسازی در عرصه پیمانکاری صنعت نفت، بر اهمیت مواردی از جمله رعایت اصل اخلاق حرفه ای، کار با رویکرد حفظ منافع ملی و تقویت حضور جوان ترها تأکید کرد و افزود: خوشبختانه به واسطه تقویت توان شرکت های داخلی، هم اکنون در زمینه ساخت و نصب هیچ نیازی به شرکت های خارجی وجود ندارد. زنگنه در گفت وگو با اعضای هیأت مدیره انجمن شرکت های مهندسی و پیمانکاری نفت، گاز و پتروشیمی، پیشنهاد داد که انجمن نسبت به رتبه بندی حرفه ای و مستدل خارج از نظام دولتی اقدام کند و تصریح کرد: نتایج این کار می تواند در بخش های دولتی هم استفاده شود. زنگنه بر ضرورت گسترش مالکیت عمومی و مردمی کردن اقتصاد در مسیر تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی تأکید کرد و با بیان اینکه شرکت های مهندسی، مشاور و پیمانکاری نفت و گاز برای بقا در این شرایط سخت هنر زیادی به خرج داده اند، یادآور شد: وزارت نفت وظیفه دارد تا حد امکان برای استفاده از ظرفیت این شرکت ها، کار تعریف و فضا را برای رونق فعالیت هایشان مساعد کند؛ این مهم با جدیت در دستور کار قرار دارد.
وزیر نفت در پیامی روز زن و مادر را گرامی داشت فضای مشارکت زنان
در بخش های تخصصی و مدیریتی افزایش یابد
وزیر نفت با گرامیداشت مقام زن و مادر، سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را به خانواده بزرگ صنعت نفت، بویژه بانوان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان، تبریک گفت و بر ضرورت توسعه فضای مشارکت بانوان در بخش های تخصصی و مدیریتی صنعت نفت تأکید کرد.
متن پیام بیژن زنگنه به شرح زیر است:
«ایام گرامیداشت مقام زن و مادر را که مصادف با سالروز میلاد پرمهر و سعادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و ولادت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است، به همه شما عزیزان در خانواده بزرگ صنعت نفت، بویژه زنان شاغل و همسران گرانقدر کارکنان، صمیمانه تبریک و شادباش می گویم.
حضرت فاطمه زهرا (س) نوع نگرش به شخصیت زن را تغییر داد و با شیوه زندگی خود که مملو از معنویت، اخلاق، تعادل و نقش آفرینی کامل و بهنگام در امور زندگی شخصی و جامعه بود، مراتب اهمیت و کرامت زن را ارتقا بخشید. زنان و دختران ما امروز با تأسی از دخت گرامی پیامبر(ص)، ضمن درک منطقی شرایط دشوار فعلی در مواجهه با تحریم های بین المللی و ایمان به تأثیر سازنده و بی بدیل خود در همه عرصه های علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، سعی در مشارکت و همراهی داشته و با امید به آینده ای روشن از هیچ کوششی فروگذار نکرده و تلاش می کنند به جایگاه واقعی خود به عنوان نیمی از سرمایه انسانی و اجتماعی کشور عزیزمان ایران دست یابند. در صنعت نفت، به مدد روشنگری و فعالیت گسترده امور زنان و خانواده، همچنین ابلاغیه ها و بخشنامه های دولت های یازدهم و دوازدهم، زمینه تغییر نگرش آحاد کارکنان، بویژه مدیران و مسؤولان ارشد نسبت به جایگاه و توانمندی زنان فراهم شده است، ضمن اینکه اینجانب بارها و به مناسبت های مختلف، اعلام کرده ام که به مسؤولیت پذیری، سلامت فکری، معنوی و همچنین تعهد سازمانی زنان شاغل ایمان داشته و مایل به اعمال تبعیض مثبت در انتصاب و ارتقای ایشان در سمت های مدیریت بوده ام. بر همین اساس از همه مدیران صنعت نفت نیز می خواهم فضای مشارکت زنان را در بخش های تخصصی و مدیریتی افزایش داده و در ایجاد فرصت های برابر و برقراری عدالت جنسیتی، از هیچ کوششی فروگذار نکنند. همچنین وظیفه همه ماست که با توجه به سیاست های کلی خانواده، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و اهمیت جایگاه خانواده در انسان سازی و توسعه اجتماعی جامعه، در اجرایی کردن برنامه های ستاد ملی زن و خانواده در سازمان خود مشارکت کامل داشته باشیم.
در پایان از تلاش و دلسوزی تک تک بانوان همکار در مجموعه وزارت نفت سپاسگزاری کرده و با تبریک مجدد این ایام فرخنده، سعادت و نیک فرجامی آنان را از درگاه خدای متعال درخواست می کنم.»
زنان نفت وعدالت جنسیتی
حدود هفت سال است كه دروزارت نفت به عنوان مشاور ارشدوزیر درامورزنان وخانواده، باهمراهی تیمی قوی از زنان نفت، «تحقق عدالت جنسیتی، بهبود وضعیت شغلی وارتقای جایگاه زنان» را به پشتوانه تجربه قبلی خود در وزارت آموزش وپرورش و با بهره گیری از سازوکار اداری و شناخت فرایندها و روند اداری حاکم برنفت، پی گرفته ام. پایه ریزی تشکیلاتی به عنوان امورزنان و خانواده، درعین چالش برانگیزبودن آن به لحاظ نبود نمونه های مشابه که عدم پذیرش آن درساختار سازمانی نفت را توجیه پذیر می ساخت، تجربه گرانسنگی بود که کمک کرد سایراقدام های مدنظر نیز به همان سبک وسیاق، یعنی تلاش و پیگیری درحد نهایت وبدون احساس خستگی و ناامیدی، انجام پذیرد و موجب اصلاح نگرش کارکنان ومدیران به عنوان جایگاه های قدرت سازمانی، نسبت به نقش وتوانمندی آحاد زنان و بویژه، زنان شاغل در نفت شود. این درحالی است که اصلاح نگرش چون ماهیت فرهنگی دارد، کاردشواری است؛ چراکه تفکر و عقلانیت فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. باید اذعان کنم که غالب زنان شاغل درنفت با وجود تنوع قراردادهای استخدامی، از بضاعت فکری وعلمی قابل تامل، همچنین اراده ای قوی درپیگیری خواسته های بحق خود در مقایسه با سایر سازمان های دولتی برخوردارهستند وبه همین دلیل، مطالبات آنان نیز فراتر از درخواست های مادی و مزایای رفاهی بوده است، از این رو همانگونه که همیشه عنوان کرده ام، استحقاق بهبود شرایط کاری و رشد و ارتقا به سطوح بالای کارشناسی و مدیریتی را دارا هستند. خوشبختانه این گرایش و عزم جمعی توسعه گرا در زنان نفت و رویکرد نوین وزیر محترم نسبت به توانمندی وقابلیت های زنان شاغل دركنار تلاش هاي بي وقفه دفتر، تلفیق مناسبی را برای پیشبرد برنامه های مدون امورزنان و خانواده (که درانطباق با موقعیت زنان درکشور والزام های بین المللی طراحی شده بود) ایجاد کرد. جا دارد از حسن نظرو بلندی فكرو بينش جناب آقای مهندس زنگنه نسبت به برنامه ها وپیشنهادات حوزه زنان وخانواده، سپاسگزاری کنم؛ چراکه درنبود حمایت تمام وكمال ايشان، دستیابی به اهداف عالیه، بویژه اجرایی کردن برنامه های آموزشی نوین با هدف افزایش آگاهی و مهارت کارکنان وخانواده ها درگذر از چالش های عصر حاضر خانواده ها وجوامع ممکن نمی شد. شاید بتوان گفت که رویکرد اصلی در شکل گیری فعالیت ها واقدام های امورزنان و خانواده معطوف به حساس سازی و اصلاح نگرش کارکنان ومدیران نسبت به نقش وجایگاه زنان (که پیش از این نیز گفته شد) تبیین وترویج نگرش جنسیتی با توجه به مطالبات روزافزون زنان و توان افزایی آنان از طریق شناخت حقوق انسانی واجتماعی خود، مهارت ایجاد تعادل بین کار وزندگی، حضور در طرح توسعه مهارت های رهبری و مدیریت زنان یا دوره هایی مانند Mini-MBA و حضور در شوراهای عالی و جایگاه های سیاستگذاری و تصمیم گیری بود. بسیار امیدوارم که دستاوردهای حاصله که با همکاری ومشارکت زنان ومردان صنعت حاصل آمده، ماندگار باشد.
نگاهی اجمالي به عملكرد امورزنان وخانواده
مصوب کردن 11 دوره آموزشی با هدف توسعه جنسیت وتوان افزایی زنان برای درج در تقویم آموزشی نفت، همچنین تعریف و اجرای 11طرح پژوهشی بامحوریت زنان که پیش از این درنفت بی سابقه بود، اصلاح مقررات به نفع زنان واجرای قوانینی که مسکوت مانده بود، به همراه تهیه ابلاغیه های متعدد گشایشگر با هدف بهبود وضعيت شغلي وسلامت روان زنان و نیز تحکیم بنیان خانواده، تنظیم طرح بهبود كيفيت زندگي خانواده صنعت نفت وطرح حمایتی زنان سرپرست خانوار و... نگاه ویژه به مقوله سلامت از منظرخود مراقبتی که طراحی سه دوره آموزشی و بیش از 100 اجرارا به دنبال داشته است، به انضمام تدوین یک کتاب که مراحل چاپ را می گذراند، انتخاب یک نماینده زن در شورای مرکزی ورزش، تنوع بخشی به رشته های ورزشی زنان وجلب اماکن وامکانات ورزشی مناسب برای زنان، برگزاری نشست های فرهنگی وعلمی بامحوریت بررسی فقر حرکتی در زنان همچنین در روزهای اخیر تامین اعتبار تیم فوتبال زنان ایلام که اعضای آن را زنان محروم منطقه تشکیل می دهند، نگاه ویژه به مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت از منظرعدالت جنسیتی (توجه به زنان ودختران جوامع محلی دربرنامه های توسعه وعمران مناطق عملیاتی ) وارتقای مشارکت زنان در مصرف بهینه انرژی وحفظ محیط زیست و اجرايي کردن تفاهم نامه توسعه فعاليت زنان در فرهنگ سازي مصرف بهينه انرژي (بين وزارت نفت ومعاونت زنان وخانواده رياست جمهوري) همه وهمه درسایه تلاش ها و پيگيري های بی وقفه دفتر و اعضای کارگروه های تخصصی، حمایت ها و همراهی های مسؤولان و مدیران ارشد محترم، بويژه وزير محترم نفت تحقق یافت.
درآخر باید به بزرگ ترین دستاورد امورزنان وخانواده یعنی، ابلاغ راهبردهای صنعت نفت درحوزه زنان وخانواده اشاره کنم که به عنوان یک سند ماندگار، می تواند ادامه حرکتی که از سال92 با هدف توسعه مشارکت زنان با بهره گيري از برنامه هاي توان افزايي زنان و خانواده آغاز شده را تضمین کند و چراغ راه آیندگان برای ایجاد فرصت های برابر وشکوفایی سرمایه اجتماعی زنان باشد و بالاخره وظیفه خود می دانم که ضمن تبریک ولادت با سعادت حضرت زهرا (س) براین موضوع تاکید کنم که دخت گرامی پیامبر اسلام (ص)، با شیوه وسبک زندگی خود، نگرش انسانی به شخصیت زن را تغییر داد. از این رو نسل جدید می تواند با شناخت شخصیت واقعی و پیروی از بینش و نگرش مترقی ایشان، به موازات افزایش آگاهی ودانش خود، در عرصه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی حضور ومشارکت یابد وبا حفظ و ترویج عفاف وارزش های انسانی، منشأ اثرات مثبت و پایدار درجامعه ایران باشد.
فاطمه تندگویان
مشاورارشد وزیر در امور زنان و خانواده وزارت نفت
14 بهمن 1399