چطور روان شناس و روان پزشک توانمند و مورد اعتماد انتخاب کنیم؟

حواسمان به تراپیست های قلابی باشد

مشعل   به عکس دوره های قبلی که بسیاری از افراد مراجعه به مشاور و روان شناس و روان پزشک را یک عیب می دانستند و فرد مراجعه کننده انگشت نمای فامیل می شد، حالا اقشاری در جامعه هستند که با گذاشتن اسمی خارجی «تراپی» روی همان مشاوره گرفتن از روان شناس و روان پزشک، این کار را انجام می دهند و به آن افتخار هم می کنند. از سوی دیگر تعداد مشاوران و روان شناسان و روان پزشکان زیاد شده و هرکدام به شکل حضور و یا در فضای مجازی با انواع روش ها مخاطبان خود را پیدا می کنند. اما مسئله مهم این است که در این بازار داغ تراپی های چند صد هزار تومانی کدام یک را انتخاب کنیم تا ما را به مسیری اشتباه نبرند. در مورد شناسایی این گروه اگرچه شناخت و برخورد دوطرفه ما با پزشک متفاوت و منحصر به هر فرد است، اما می توان شیوه هایی را برای شناخت عملکردهای درست ارائه داد و خوب است با هم این موارد را بررسی کنیم.

 

از تجویزهای فست فودی دوری کنیم

بسیاری از روان شناسان و تراپیست های غیرحرفه ای وعده های «فست فودی» و زودگذر را برای شرایط مراجع خود ارائه می دهند و سعی می کنند با تاثیرگذاری های کوتاه مدت بدون توجه به شرایط روحی، فقط درآمد را مدنظر دهند. در صورتی که درمان های مرتبط با روح و روان و رفتار آدم ها جزو مواردی هستند که معمولا در بلندمدت جواب می دهد.

 

تجویزهای اینستاگرامی را کنار بگذارید

شرایط به نحوی شده که بسیاری از کانال ها و صفحه های مجازی شروع به ارائه مطالب مختلفی از حوزه روان شناسی و روابط انسان ها و حتی روابط زوجین می کنند. این مطالب برای دریافت توجه و لایک و ماندگاری بیشتر در فضای مجازی هستند و توضیحات و راهکارهایی غیرواقعی درباره موضوعات مهم درونی و روانی افراد دارند یا حتی یک نسخه را برای هزاران نفر تجویز می کنند. به همین دلیل توجه کنید که این صفحات مجازی و اینستاگرامی نمی توانند مشاور و ارائه دهنده درمان خوبی برای شما باشند.

 

به مدارک تحصیلی و سوابق توجه کنید نه مجوزها

در این مورد باید به آن جمله معروف «ما در ایران زندگی می کنیم» اشاره کرد که ممکن است افرادی از طرق غیرقانونی مدارکی را به دست آورند و به قولی در برابر نوعی کلاهبرداری باشید و آنها اصلا روان شناس نباشند. مسئله دیگر این است که ممکن است مدارک واقعی باشد، اما آن فرد هنوز تجربیات و آموخته های کاملی نداشته باشد. به همین دلیل خوب است مدارک تحصیلی و سوابق شغلی را مورد بررسی قرار دهید.

 

شخم زدن گذشته همیشه درست نیست

روان شناسان قلابی یا غیرماهر تلاش دارند شما را زودتر به سراغ موضوعاتی که دوست دارید، ببرند. از سوی دیگر با شخم زدن گذشته شما سعی می کنند حجم بزرگی از مشکلات را در مقابل شما بگذارند تا احساس وابستگی و نیاز به آنها بیشتر شود. در صورتی که روان شناسان و روان پزشکان تلاش می کنند با شناخت شرایط روحی و روانی ما آنچه نیاز است را ارائه کنند و ما را به عنوان فردی فعال در مورد خودمان قرار دهند.

 

کسی جای شما تصمیم نمی گیرد

 موضوع مهم که نباید فراموش کنیم این است که آنچه رد روح و روان و رفتار و در مجموع زندگی ما رخ داده ، جزئی از زندگی خود ماست و تغییر کردن آن هم فقط به دست خودمان انجام می شود. روان شناس یا روان پزشک کسی است که برای ما چراغی را روشن می کند و مسیری را به ما نشان می دهد . این ما هستیم که انتخاب می کنیم در این مسیر قرار بگیریم و کدام راه را انتخاب کنیم. افراد غیرحرفه ای در این عرصه ممکن است برای ما نسخه بپیچند و دستوری صحبت کنند! یادمان نرود که ما تنها فرد عامل در زندگیمان هستیم.

 

بیشتر شما حرف می زنید یا تراپیستتان؟

شاید برای شما هم پیش آمده که وقتی ناراحتید یا دلخوری دارید، دنبال کسی می گردید که بدون قضاوت، فقط خوب گوش کند. این همان ویژگی است که باید در روان شناس یا تراپیست خود دنبال کنیم . افراد غیرحرفه ای در این عرصه شروع به سخنرانی های طولانی می کنند و از کل زمان گران قیمت مشاوره وقت کمی به حرف زدن ما می رسد. آنها یک نسخه از اشتباهات، ترک کردن ها یا رفتارهای ناهنجار را جلوی خودشان گذاشته اند و همه مراجعان خود را با یک نسخه می خواهند درمان کنند.

 

فرق بین روان شناس و روان پزشک را می دانیم؟

بسیاری از افراد فرق بین روان پزشک و روان شناس را نمی دانند و مراجعه اشتباه خواهند داشت. روان پزشک مسئولیت تشخیص و معالجه بیماری های روحی و روانی را دارد و می تواند برای درمان دارو تجویز کند و این مهمترین تفاوت روان پزشک با روان شناس است. روان شناس صلاحیت و اجازه تجویز دارو ندارد و تنها می تواند از طریق مشاوره و گفت وگو، شرایط فرد را تشخیص و به او کمک کند. وظیفه اصلی روان شناس گوش دادن به مشکلات بیماران بوده و باید با صبر و حوصله اقدام به ارائه بهترین راهکارها برای حل مشکلات آن ها کند.

 

مراکز معتبر و معرفی شده را در اولویت بگذارید

دانش فنی و مهارت بالا، صبر و حوصله، قدرت ایجاد ارتباط و اعتماد ، رازداری و قاطعیت در مورد بیان مشکلات و نکات مهم از موارد مهمی است که باید در مورد روان شناسی که با او در ارتباط هستیم، بررسی کنیم با وجود این از آنجایی که هزینه های این درمان سنگین است و نمی توانیم روح و روانمان را حتی برای یک جلسه هم به دست فردی اشتباه بسپاریم، خوب است که قبل از انتخاب مراکز معتبر و رسمی روان شناسی و مشاوره و مطب ها و کلینیک های روان پزشکان را ارزیابی کنیم و یا از دوستان و همکارانمان بخواهیم اگر تجربه خوبی در این زمینه داشته اند، به ما معرفی کنند.

 

ای عاشقان

ای عاشقان ای عاشقان امروز ماییم و شما

افتاده در غرقابه ای تا خود که داند آشنا

گر سیل عالم پر شود هر موج چون اشتر شود

مرغان آبی را چه غم تا غم خورد مرغ هوا

ما رخ ز شکر افروخته با موج و بحر آموخته

زان سان که ماهی را بود دریا و طوفان جان فزا

این باد اندر هر سری سودای دیگر می پزد

سودای آن ساقی مرا باقی همه آن شما

دیروز مستان را به ره بربود آن ساقی کله

امروز می در می دهد تا برکند از ما قبا

ای رشک ماه و مشتری با ما و پنهان چون پری

خوش خوش کشانم می بری آخر نگویی تا کجا

 

*مولانا

 

زیر آسمون شهر

امیر تاجیک یکی از خوانندگان عرصه پاپ است که از دهه 80 با اجراهایی در تلویزیون به شهرت رسید. او در رشته مهندسی طراحی صنعتی تحصیل کرده، اما وارد عرصه خوانندگی هم شد. از کارهای مطرح وی می توان به تیتراژ سریال زیر آسمان شهر و چند قطعه جداگانه به نام های «یه مسجد» (برای فلسطین)، آسمونه و افتتاحیه جام جهانی کشتی و مواردی دیگر اشاره کرد. او در سال ۱۳۹۱ آلبوم «زندگی» را منتشر کرد.

 

 

رمان گاوخونی

رمان گاوخونی نوشته جعفر مدرس صادقی، در سال ۱۳۶۲ منتشر و برنده جایزه 20 سال ادبیات داستانی شد. این کتاب را معروف ترین اثر مدرس صادقی و یکی از برجسته ترین رمان های ادبیات معاصر ایران می دانند. گاوخونی، داستان مرد جوانی است که از اصفهان به تهران آمده و به همراه دو نفر از دوستانش در خانه ای زندگی مشترک دارد. اما انگار که هنوز ذهنش جایی در زادگاهش اصفهان، لابه لای خاطرات و گذشته اش جا مانده است. او پدرش را از دست داده، اما هنوز در خواب و رویاهایی که برایمان بازگو می کند با پدرش ارتباط عمیقی دارد. انگار که نه پدر می خواهد فراموش شود، نه او قادر به فراموش کردن است و به این شکل ارتباط آن دو به واسطه مقوله هایی چون خاطره، رویا و خواب حفظ می شود.

کتاب در نگاه اول داستان خطی و ساده ای به نظر می آید که می توانیم حتی یک روزه آن را بخوانیم و لذت ببریم، ولی در واقع در عمق لایه های اساطیری و نمادین بسیاری دارد و با تمام شدنش تازه مخاطب را درگیر دنیای به ظاهر ساده خود می کند. می توان گفت رمان گاوخونی میل درونی انسان به جاودانگی است. ترس او از فراموش شدن و فراموش کردن و ناتوانی بشر در مقابل بخش های ناخودآگاهش.

گفتنی است این کتاب را انتشارات مرکز منتشر کرده است.

 

ملکه گدایان

ملکه گدایان نام سریالی اجتماعی است که توسط حسین سهیلی زاده ساخته شده است. در توضیح این سریال که در فضای سایت های آنلاین به نمایش درمی آید، آمده است: شاید امروزِ تو ، بتونه فردایی برای من باشه، کسی تو دنیا از سرنوشت اطلاعی نداره، حتی شما! ملکه گدایان مجموعه نمایشی به کارگردانی حسین سهیلی زاده و به تهیه کنندگی علی طلوعی، محصول سال ۱۳۹۹ است که در حال پخش است. باران کوثری، آرمان درویش، پانته آ بهرام، رویا نونهالی، فرزاد فرزین و الهام کردا از جمله بازیگران مطرح این سریال هستند.