نگاهی به چند کتاب مطرح و مفید برای کودکان از نویسندگانی ایرانی (بخش اول)
خواندنی هایی برای بچه ها (بخش اول)
علی بهرامی قصه ها و داستان های ایرانی که برای بچه ها نوشته شده اند، هر کدام دنیای ویژه ای دارند. از «قصه های مجید» که سریال آن هم ساخته شد تا «داستان راستان» که یکی از پرفروش ترین های این گونه ادبیات است، خبر از سابقه درخشان و مطلوب داستان نویسی برای کودکان در ایران می دهد. شاید بازی های رایانه ای، وقت تلف کردن های وب سایتی، چرخیدن در شبکه های اجتماعی و دیدن انواع و اقسام انیمیشن های پر زرق و برق، کودکان مان را احاطه کرده باشد و گمان کنیم دیگر امیدی به کتاب خواندن نیست؛ اما باور کنید هنوز هم یک داستان خوب و یک کتاب جذاب کودکانه، تاثیر مثبت خود را روی ذهن و روح بچه های ایرانی خواهد گذاشت. پس امیدوار باشید و کودکان تان را به خواندن و مطالعه داستان های جذاب، از نویسندگان ایرانی تشویق کنید. با ما باشید تا چند اثر خوب به شما معرفی کنیم. بخش نخست این مطلب را می خوانید:
قصه های خوب برای بچه های خوب
باور کنید روی هر کدام از جلدهای این مجموعه نفیس و شیرین که یادگار مرحوم مهدی آذر یزدی است دست بگذارید، بهترین کتاب را برای کودکتان برگزیده اید. پیشنهاد می کنیم نگاهی به این مجموعه زیبا بیندازید، خواهید دید که کودکتان چگونه مشتاقانه داستان های آن را دنبال می کند و احتمال زیادی دارد هر هشت جلد آن را بخواند. نویسنده در این مجموعه خواندنی کوشیده است تا داستان ها و حکایت های شیرین کتاب های کهن ایرانی را به زبان کودکانه برای بچه ها روایت کند. ترتیب مجموعه «قصه های خوب برای بچه های خوب» اینگونه است: جلد اول: قصه های کلیله و دمنه، جلد دوم: قصه های مرزبان نامه، جلد سوم: قصه های سندبادنامه و قابوسنامه، جلد چهارم: قصه های مثنوی، جلد پنجم: قصه های قرآن، جلد ششم: قصه های شیخ عطار، جلد هفتم: قصه های گلستان و بوستان، جلد هشتم: قصه های چهارده معصوم.
از دوچرخه آقاجان تا دو خرمای نارس
فریدون عموزاده خلیلی از آن داستان نویس هایی است که اگر برای کودکتان یکی از کتاب هایش را تهیه کنید، اصلا پشیمانی نخواهید داشت. قلم روان و تجربه بسیار بالای این نویسنده در نوشتن و کار با کودکان، داستان هایش را حسابی خواندنی کرده است. سویه های اجتماعی کتاب های عموزاده خلیلی بسیار قابل توجه است و البته همکاری و تعاون، مبارزه با شرایط جبری زندگی، توجه به خانواده و تقویت دوستی های کودکانه از مهم ترین ویژگی های محتوایی داستان های این نویسنده ایرانی است. برخی از آثار این نویسنده عبارتند از: فریاد کوهستان، سه ماه تعطیلی، روزهای امتحان، هیزم، دوچرخه آقاجان، آن سوی صنوبرها، آن شب که بی بی مهمان بود، دو خرمای نارس، خدای روزهای بارانی، زرد مشکی و اژدهای بدجنسی که چشم هایش آستیگمات بود.
از مثل پولاد بودن تا دیدار با آرزو
اگر چه مرحوم نادر ابراهیمی را با شعر و کتاب های مهم ادبی بیشتر می شناسیم؛ اما یکی از اصلی ترین جلوه های آثار این نویسنده ایرانی، فعالیت در حوزه ادبیات کودکان است. ابراهیمی، کارهای کودک بسیار زیادی دارد و به جرات می توان گفت هر کدام که را ببینید و تهیه کنید، قطعا مفید است. افزایش شجاعت، میهن دوستی و تقویت نگاه دینی و معنوی، خصایصی است که در نوشته های ابراهیمی موج می زند. مرحوم نادر ابراهیمی با درک عمیق از فرهنگ ملی و دینی ایرانیان، دست به خلق کتاب هایی برای کودکان این سرزمین زده که از دقت فرهنگی بسیار بالایی برخوردارند. در ادامه تنها به برخی و بخشی از این کتاب های شیرین و دلنشین اشاره می کنیم: با من بخوان تا یاد بگیری، برادرت را صدا کن، بزی که گم شد، پهلوان پهلوانان، حالا دیگر می خواهم فکر کنم، حکایت دو درخت خرما، حکایت آب خنک، دیدار با آرزو، قصه قالیچه های شیری، قصه موش خودنما و شتر با صفا، گربه های من، مثل پولاد باش پسرم، مثل پولاد.
از مشت بر پوست تا شما که غریبه نیستید
نام قصه های مجید را شنیده ایم و قطعا سریال آن را هم دیده ایم؛ البته خیلی ها داستان مجید را که هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده شهیر ایرانی آن را به نگارش در آورده، خوانده اند. همه حرفمان در این تکه از مطلب این است که هوشنگ مرادی کرمانی، فقط نویسنده «قصه های مجید» نیست. او کتاب های زیبای زیادی برای کودکان ایرانی نوشته و داستان هایش به غایت شیرین و دلچسب هستند. نویسنده قصه های مجید، دقیق و تیزبین است و به لایه های مختلف شخصیت پردازی هایش توجهی ویژه دارد. امکان ندارد کودک شما کتابی از این نویسده بخواند و با آن همذات پنداری نکند. فرنگ دوستی، خانواده دوستی و احترام به سنت ها و آداب بومی در کنار خلاقیت های مدنی و اجتماعی از مهم ترین شاخصه های آثار این نویسنده بزرگ و بین المللی ایرانی است. غیر از قصه های مجید، برخی آثار زیبای این نویسنده عبارتند از: نخل، چکمه، داستان آن حفره، مشت بر پوست، تنور، مهمان مامان، مربای شیرین، لبخند انار، مثل ماه شب چهارده، نه تر و نه خشک، شما که غریبه نیستید، تیک تاک، کیسه برنج، پهلوان و جراح و مأموریت.
از تلخ و شیرین تا بوی نرگس
آثار ملیح و دلنشین ناصر کشاورز نیز می تواند یکی دیگر از بهترین کتاب هایی باشد که برای کودکتان گزینش می کنید. کشاورز، قلم بسیار روانی دارد و خواننده را در عوالم کودکی غرق می کند و به نشاط می رساند. نثر این نویسنده ایرانی حوزه کودک، متاثر از شعر است و کودک شما هنگام خواندن آثار او، هیچگاه دچار خستگی نمی شود. متن ها، آهنگین هستند و انگار که موسیقی از درون کلمات به گوش کودکتان می رسد. اگر می خواهید فرزندتان اهل کتابخوان شود و از سنین پایین تر به طور جدی مطالعه را شروع کند، می توانید با خیال راحت کارتان را از کتاب های کشاورز شروع کنید. برخی آثار این نویسنده ایرانی عبارت است از: مجموعه ۱۲ جلدی شعرهاى نى نى كوچولو، مجموعه ۱۲ جلدی مى نى نى و مامانش، مجموعه ۴ جلدی دويدم و دويدم و همچنین داستان های كلاغ زرد، مسؤولیت، آزادی، گنجشك و پروانه، سيب جان سلام و مرا يك دايناسور درسته قورت داده.